Гости Guest Написано Фебруар 6, 2015 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Vrlo često sam nailazio na ovaj citat i to najviše kod onih koji prave vrlinu od neznanja (recimo kod Ljiljane Čolić) i do nedavno sam mislio da se ovde slepačko verovanje smatra vrlinom. Nedavno sam naišao na neko tumačenje koje kaže da je apostol Petar bio blažen zato što je verom spoznao da je Isus sin Božiji, iako mu niko to nije rekao rečima. Šta je zapravo vera? Da li je to prihvatanje nečijeg iskaza za istinu, bez ispitivanja, ili je to neko natprirodno "čulo" koje čoveku otkriva nešto što drugačije ne bi mogao da sazna? Ponovo se vraćam na polazni citat. Ako je vera prihvatanje nečijeg iskaza, nekog misionara koji širi veru, zašto onda nisu blaženi oni koji poveruju u neku nebulozu, recimo u sajentologiju. Zašto bi uopšte neko bio osuđen zato što nije verovao nekome nekome na reč, iako je opšte poznato da je ljudska vrsta sklona laganju i manipulacijama? Ako je vera neko nadčulo, kako onda ono funkcioniše? Odakle onda jeresi i raskoli, ako je svima dostupno da na taj vančulni način dođu do istine, kao apostol Petar? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Blazeni oni koji ne videse a poverovase...blazeni oni koji osecaju Gospoda veruju u njega i predaju mu se iako mozda ne mogu da ga vide svojim prostim ovozemaljskim ocima ili da ga opipaju ili da imaju neki drugi ocigledan i materijalan dokaz. Mnogo puta sam razmisljao o onoj teoriji uglavnom ateista ako Bog postoji sto nam se ne prikaze jasno i glasno (da uzmemo glediste da nikakva cuda ne postoje-kao sto postoje ali ajd' to na stranu,nego ne postoji nista) i onda me to navodi na misljenje da je Bog dao slobodu svakom coveku,dao mu je krst i sta uradis uradis... ako bi se on nama javio jasno i glasno i prikazao sebe u punom svetlu on bi nama tu slobodu uskratio.na koji nacin? Tako sto bi onda i Muramasa verovatno tada poceo da slavi Boga i to bi onda bilo licemerje,ljudi bi iz straha prilazili Bogu i tu onda slobode nema,a sta ce to Bogu? nije poenta ljubiti njega iz straha,nego iz ljubavi,to bi se tom velikom projavom izgubilo. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Nisi bio na onoj temi Vera i praznoverje? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Џуманџи Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 do nedavno sam mislio da se ovde slepačko verovanje smatra vrlinom. Bio si lakoveran dok nisi ovde dosao i video. "You know something is messed up when you see it" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Muramasa ce jos i upisati Bogosloviju... Sanja Т., Човек Жоја, Juanito and 6 осталих је реаговао/ла на ово 9 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Taj citat se ne odnosi na Petra vec na Apostola Tomu koji je rekao da nece da poveruje dok ne stavi prst u ranu pa kad je stavio poverovao je. A Hristos mu je odgovorio blazeni su koji ne videse a poverovase. Apostol Petar nije verom spoznao Isusa kao Hrista vec otkrivenjem Boga Oca А Симон Петар одговори и рече: ти си Христос, син Бога живога И одговарајући Исус рече му: благо теби, Симоне сине Јонин! Јер тијело и крв нијесу то теби јавили, него отац мој који је на небесима. Титаник је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Srecan rodjendan pre svega. Nije vera prihvatanje nikakvog iskaza nego delovanje po svojoj pravoj Volji. Sta je prava Volja? To je set motiva i poriva koji svoje polaziste nemaju u osnovnim bioloskim instiktima jedam, pijem, seksam se, popularan sam nego ima svoje izvoriste u svetu ideja i onom iznad njega, svetu apstrakcija, teorija, pronalazaka, knjizevnih dela, skulptura etc. U tvoj slucaju to je Volja koja e vuce ka tome da radis za osvarenje Rajovic Industries imperije. Koliko je statisticki verovatno da ces uspeti to da ostvaris (da vidis istinu)?! Vrlo mala i bice sve manja i manja kako tehnologije napreduju i ima sve vise i vise ljudi sa slicnim potencijalom. Ali ti ipak imas taj osnovni motiv taj jedan super instinkt koji ti kaze da moras da nastavis da radis na tome jer to je za tebe smisao i najbolji moguci skup dela koje treba da preduzmens. To je vera! Ta istrajnost ka najvisem i najboljem cilju a ne prihvatanje bilo kakvih iskaza. Човек Жоја, Биљана, Милан Ракић and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Hvala. Kakav je to onda viši poriv koji vodi ka raskolu ili jeresi? Po mom misljenju upravo u odstustvu iskustva te prave Volje. Onda oni naprave surogat toga te se fanaticno drze nekih iskaza koje proglase superbitnim i isitnitim (kalendar, zatvorene dveri, nacin krstenja, jela u postu etc) i ond krece ludilo koje relativno okej ljude pretvara u psihopate kao one ludake na ihtusu, corbi za veru, artemite i druge zilote. Da su kroz liturgijski zivot opitovali svoju pravu Volju znali bi sta je sustina, sta im je ciniti, sta je poslusanje i sta su sporedne stvari u Crkvi kao instituciji. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 To je vera! Ta istrajnost ka najvisem i najboljem cilju a ne prihvatanje bilo kakvih iskaza. To je volja. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SHADOWS OF THE LIGHT Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Ako je to volja, šta je onda samovolja? I o njoj se dosta govorilo po Svetosavlju. Samovolja se obicno se koristi da se iskaze da je neko terao po svojoj volji ne uvazavajuci volju drugih.Tu se verovatno misli na samovolju coveka napsram bozije volje.Pretpostavljam. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Srecan rodjendan pre svega. Nije vera prihvatanje nikakvog iskaza nego delovanje po svojoj pravoj Volji. Sta je prava Volja? To je set motiva i poriva koji svoje polaziste nemaju u osnovnim bioloskim instiktima jedam, pijem, seksam se, popularan sam nego ima svoje izvoriste u svetu ideja i onom iznad njega, svetu apstrakcija, teorija, pronalazaka, knjizevnih dela, skulptura etc. U tvoj slucaju to je Volja koja e vuce ka tome da radis za osvarenje Rajovic Industries imperije. Koliko je statisticki verovatno da ces uspeti to da ostvaris (da vidis istinu)?! Vrlo mala i bice sve manja i manja kako tehnologije napreduju i ima sve vise i vise ljudi sa slicnim potencijalom. Ali ti ipak imas taj osnovni motiv taj jedan super instinkt koji ti kaze da moras da nastavis da radis na tome jer to je za tebe smisao i najbolji moguci skup dela koje treba da preduzmens. To je vera! Ta istrajnost ka najvisem i najboljem cilju a ne prihvatanje bilo kakvih iskaza. U vezi prave Volje koju spominjes, interesuje me da li je prava Volju koja je u Bozjem umu (kako si na nekim mestima pisao) slobodna volja? A ovo slobodna mislim slobodna od motiva i poriva koje spominjes. U vezi sa tim da li je moguce osloboditi volju od toga, od motiva i na neki nacin ''zeznuti'' Sopenhauera? I da li je bozja volja slobodna volja ili je i ona ogranicena motivima? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 šta je onda samovolja? Posmatraj je i poredjuj sa gordoscu. Dakle volja koja bi bila zasnovana na samoj sebi, na prirodi i sopstvenoj licnosti. Prava volja koju Akvi spominje nije takva, nego je u bozjem umu takoreci predstavlja idealni tip volje. Kao sto postoji konj i idealni konj (koji je apstrakcija). ''Samokonj'' je onaj koji svoje postojanje bazira na samom sebi, pa makar imao 3 noge i obicno se ponosi time. Ako sam dobro razumeo citavu stvar, ovo je moje objasnjenje, neka me Akvilije ispravi ako sam nesto lupio. Човек Жоја је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Au bre, al ga zakomplikovaste.... Титаник and Биљана је реаговао/ла на ово 2 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Ako je vera neko nadčulo, kako onda ono funkcioniše? Odakle onda jeresi i raskoli, ako je svima dostupno da na taj vančulni način dođu do istine, kao apostol Petar? Nisu bas svi " spoznali" ( namerno navodnici, jer drugacije ne umem opisati) istinu...zato raskol, jeres, sekte i ostalo. I nisu svi poverovali kao apostol Petar, imamo nevernog apostola Tomu...koji nije verovao na rec, vec je morao sam licno da se uveri. A to kako funkcionise vera...jednostavno se javi ( kao Petru) ili se uveris ( kao Toma) Титаник је реаговао/ла на ово 1 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Фебруар 6, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 6, 2015 Ali vera se ne svodi na " verovanje na rec" to je unutrasnja spoznaja, i dolazi iznutra. To ti je kao kad mozes da osetis da li te neko laze kada ti govori, ili ti govori istinu. Taj neko ko laze moze biti Bog zna koliko ubedljiv, ali ti iznutra znas da ne govori istinu. Титаник and Ненад Р. је реаговао/ла на ово 2 Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука