Cico Написано Јануар 27, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Mozda se naizgled,ovo cini kao samo politicko pitanje,koje veze sa Crkvom nema,ali mislim da nije bas tako. Zato sto je Crkva ta koja ima (ili treba da ima) velikog uticaja na “drustvenu integraciju“ ,a narocito kad se radi o pripadnicima iste vere (u ovom slucaju,pravoslavne). Pitam se,zasto Crkva na sav glas grmi protiv komunista i komunizma (koji zaista nanosii mnogo zla narodu,i koji je u svojoj sustini,antireligijski!) ,a ZMURI pred sve jacim naletima neofasizma! Ista stvar je i sa Pravoslavnom,i sa Rimokatolickom crkvom,ista politika,kad su ove stvari u pitanju. Zasto gromoglasno bruje protiv komunizma,a zmure pred naletom neofasizma? Zasto se cetnistvo i ustastvo tolerisu u Crkvi (uz mozda neznatne izuzetke!) ,a kad bi se,NE DAJ BOZE,pojavio u crkvi neko samo sa komunistickim srpom i čekićem,onda bi ga optuzili kao bezboznika i komunistu. Zasto se precutkuje fasizam,kad je to zlo koje IZNUTRA IZJEDA same moralne dogme hriscanske vere? Zar ne bi Crkva trebala da radikalno radi na UJEDINJENJU,a ne na razjedinjenju medju ljudima? Nazalost,nisu to jedine stvari koje svakog iole razumnog coveka pogadjaju. Ima tu jos stvari,poput pedofilije,bluda,nemorala,bahatosti,pohlepe za novcem,itd....tako na kraju oni koji istinski zele da se pridrzavaju hriscanstva,na kraju ispadose kao najveci “glupani u zabludi,cim se iskreno drze hriscanskih moralnih dogmi“! Sta vi o svemu tome mislite? Verujete li da ce ovako moci zavek ostati? Verujete li da ce se nesto moci promeniti u bliskoj ili daljoj buducnosti? VERUJETE LI UOPSTE U OPSTANAK CASNE HRISCANSKE VERE?!? (pod “opstankom“ ,znate sta se istinski podrazumeva. Nije vera kad samo kazemo “mi smo hriscani,verujemo u jednog Boga!“ . Vera je nesto mnogo vise. ). Sta mislite o svemu ovome? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Gordana . Написано Јануар 27, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Jel? https://www.facebook.com/SrpskaPravoslavnaCrkvaSvetogSpiridona?ref=hl https://www.facebook.com/pages/MAJ-Atelje/454900264583452?ref=hl Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Piksi94 Написано Јануар 27, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Mozda se naizgled,ovo cini kao samo politicko pitanje,koje veze sa Crkvom nema,ali mislim da nije bas tako. Zato sto je Crkva ta koja ima (ili treba da ima) velikog uticaja na “drustvenu integraciju“ ,a narocito kad se radi o pripadnicima iste vere (u ovom slucaju,pravoslavne). Pitam se,zasto Crkva na sav glas grmi protiv komunista i komunizma (koji zaista nanosii mnogo zla narodu,i koji je u svojoj sustini,antireligijski!) ,a ZMURI pred sve jacim naletima neofasizma! Ista stvar je i sa Pravoslavnom,i sa Rimokatolickom crkvom,ista politika,kad su ove stvari u pitanju. Zasto gromoglasno bruje protiv komunizma,a zmure pred naletom neofasizma? Zasto se cetnistvo i ustastvo tolerisu u Crkvi (uz mozda neznatne izuzetke!) ,a kad bi se,NE DAJ BOZE,pojavio u crkvi neko samo sa komunistickim srpom i čekićem,onda bi ga optuzili kao bezboznika i komunistu. Zasto se precutkuje fasizam,kad je to zlo koje IZNUTRA IZJEDA same moralne dogme hriscanske vere? Zar ne bi Crkva trebala da radikalno radi na UJEDINJENJU,a ne na razjedinjenju medju ljudima? Nazalost,nisu to jedine stvari koje svakog iole razumnog coveka pogadjaju. Ima tu jos stvari,poput pedofilije,bluda,nemorala,bahatosti,pohlepe za novcem,itd....tako na kraju oni koji istinski zele da se pridrzavaju hriscanstva,na kraju ispadose kao najveci “glupani u zabludi,cim se iskreno drze hriscanskih moralnih dogmi“! Sta vi o svemu tome mislite? Verujete li da ce ovako moci zavek ostati? Verujete li da ce se nesto moci promeniti u bliskoj ili daljoj buducnosti? VERUJETE LI UOPSTE U OPSTANAK CASNE HRISCANSKE VERE?!? (pod “opstankom“ ,znate sta se istinski podrazumeva. Nije vera kad samo kazemo “mi smo hriscani,verujemo u jednog Boga!“ . Vera je nesto mnogo vise. ). Sta mislite o svemu ovome? Dobra tema!Postavio si medju ostalom i ovo pitanje:"VERUJETE LI UOPSTE U OPSTANAK CASNE HRISCANSKE VERE?!?"Ja mislim da u ovim raznoraznim "crkvama" nema niti je bilo ikakve casne hriscanske vere.Zna se gde se ona nalazi!U Hristovoj Crkvi!A On je Glava Crkve! Ja u onim psevdo crkvama vidim sledece:cetnicizam,ustastvo,srebroljublje,razne kultove i sve moguce bolesti.Eto ukratko! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Јануар 27, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 27, 2015 Mozda se naizgled,ovo cini kao samo politicko pitanje,koje veze sa Crkvom nema,ali mislim da nije bas tako. Zato sto je Crkva ta koja ima (ili treba da ima) velikog uticaja na “drustvenu integraciju“ ,a narocito kad se radi o pripadnicima iste vere (u ovom slucaju,pravoslavne). Pitam se,zasto Crkva na sav glas grmi protiv komunista i komunizma (koji zaista nanosii mnogo zla narodu,i koji je u svojoj sustini,antireligijski!) ,a ZMURI pred sve jacim naletima neofasizma! Ista stvar je i sa Pravoslavnom,i sa Rimokatolickom crkvom,ista politika,kad su ove stvari u pitanju. Zasto gromoglasno bruje protiv komunizma,a zmure pred naletom neofasizma? Zasto se cetnistvo i ustastvo tolerisu u Crkvi (uz mozda neznatne izuzetke!) ,a kad bi se,NE DAJ BOZE,pojavio u crkvi neko samo sa komunistickim srpom i čekićem,onda bi ga optuzili kao bezboznika i komunistu. Zasto se precutkuje fasizam,kad je to zlo koje IZNUTRA IZJEDA same moralne dogme hriscanske vere? Zar ne bi Crkva trebala da radikalno radi na UJEDINJENJU,a ne na razjedinjenju medju ljudima? Nazalost,nisu to jedine stvari koje svakog iole razumnog coveka pogadjaju. Ima tu jos stvari,poput pedofilije,bluda,nemorala,bahatosti,pohlepe za novcem,itd....tako na kraju oni koji istinski zele da se pridrzavaju hriscanstva,na kraju ispadose kao najveci “glupani u zabludi,cim se iskreno drze hriscanskih moralnih dogmi“! Sta vi o svemu tome mislite? Verujete li da ce ovako moci zavek ostati? Verujete li da ce se nesto moci promeniti u bliskoj ili daljoj buducnosti? VERUJETE LI UOPSTE U OPSTANAK CASNE HRISCANSKE VERE?!? (pod “opstankom“ ,znate sta se istinski podrazumeva. Nije vera kad samo kazemo “mi smo hriscani,verujemo u jednog Boga!“ . Vera je nesto mnogo vise. ). Sta mislite o svemu ovome? A gde to Crkva na sav glas grmi protiv komunista? I zasto bi to radila kad je socijalizam a sa njim komunisticka ideja propala odavno? Ako izuzmemo nekoliko forumasa koji jos vide Udbu i KGB na sve strane komunizam manje vise nikoga ne interesuje. A fasizma takodje ne vidim medju pravoslavnima. Ako iziuzmemo par grupica klinaca usijanih glava koje naginju ka fasizmu koje tesko da predstavljaju ikoga osim njih samih gde ti vidis fasizam u Srbiji i medju srbima? I zasto bi se Crkva smarala sa tako minornim grupacijama? Poput zena u crnom na primer? Sta bi imala Crkva da divani o tim marginalcima? Милан Ракић, kordun, Gordana . and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Фебруар 7, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 Fasizma je svuda oko nas. To je VECI TUMOR koji unistava Crkvu,nego sto joj je komunizam ikad mogao stete naneti. Dakle,ako zelite slikovit primer sotonskog delovanja na covekovu svest,onda je fasizam jedan od savrsenih primera. To je primer zla koje coveka napada,ali tako,da covek-zrtva,ne bude svestan zla u koje se upusta,nego mu sve ruzno,pogano i necastivo,prikaze kao “lepo“ ,“vernicki“ i “najcasnije“. Nazalost,to mnogi ne vide,nego misle da su ovo sve gluposti. Ali ne bih rekao da je tako,zato sto se ovo ,dobrim delom,tice same svesti unutar jednog (hriscanskog) drustva. Fasizma,odnosno pojava koje nas vode prema fasizmu,ima SVUDA OKO NAS. Pa cak i medju pravoslavcima. Licemerja i poganstva,svuda ima. Fasizam o kojem govorim,odnosi se na sve moguce vidove pojava koje vode ka tom ZLU! Nacionalna netrpeljivost prema drugima,narocito prema drugim hriscanima,pripadnika drugih nacija,VODE KA OTVORENOM FASIZMU,iako ce mnogi da se pocnu “pravdati“ ,“uveravajuci“ nas da nije tako. Ali reci i dela njihova sve govore. Zaista,sramotno je kad vidimo svakakve svadje i netrpeljivost izmedju ovdasnjih pravoslavnih crkava. Mislim prvenstveno na strog nacionalizam SPC,CPC,MPC,a sad i HPC,i njihovu uzajamnu netrpeljivost. BRACO,CEMU SVE TO? ZASTO se i Crkva odaje pojavama koje vode u fasizam? Zasto sve ovdasnje pravoslavne crkve,ogranicavaju sebe STROGO uz nacionalna obelezja? Zasto se Srpska,Crnogorska,Makedonska i ova tzv. Hrvatska pravoslavna crkva,ne udruze u duhu vere koju propovedaju,nego samo rade na izricitom podvajanju i netrpeljivosti? Verujem da znate na sta mislim. Crkva treba SVETLO ljudskog morala i vere da bude,a ne leglo iskompleksiranih nacionalnih sebicnjaka,koji su u stanju opet bracu hriscansku odvesti u nova stradanja i mrznju. Zar je to vera na koju se pozivamo? Ne. To je LICEMERSTVO! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marjanovic Написано Фебруар 7, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 Није тачно. Ако погледамо историјски СПЦ тј. њен врх је подржао демонстарицје и пуч 27. марта 1941. године, што је било јасно и гласно не фашизму. Затим, је СПЦ сносила велике последице тог свог става и током Другог светског рата велики број епископа, свештеника и верног народа је затваран, убијан, протериван. Православне цркве су рушене и паљене. Све су то чинили фашисти и нацисти различитих националности. Српски православни патријарх је био затверен у логору (Дахау) као и поједини епископи (које данас оптужују за фашизам и сл.). Уз Јеврејску заједницу, СПЦ је верска заједница која је највише пострадала за време Другог светског рата на територији окупиране Југославије. Осим тога, у Православној цркви постоје бројни канонизовани мученици пострадали од фашиста, нациста и сл. Ево нпр. ово је Блажени Александар који је био део немачког антинацистичког покрета отпора "Бела ружа". Оваквих примера има још, попут Свете Марије Париске, Светог Горазда Чешког, Светог Вукашина Јасеновачког... У политичком смислу многи у СПЦ јесу национално-конзервативни, али то не значи да је упитању неофашизам. Политички конзервативизам и традиционализам (који се огледа у монархизму или лојалности нацији, породици и традицији) је сасвим легитиман политички став и не треба га мешати са фашизмом. Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 7, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 Није тачно. Ако погледамо историјски СПЦ тј. њен врх је подржао демонстарицје и пуч 27. марта 1941. године, што је било јасно и гласно не фашизму. Затим, је СПЦ сносила велике последице тог свог става и токо Другог светског рата велики број епископа, свештеника и верног народа је затваран, убијан, протериван, цркве су рушене и паљене. Све су то чинили фашисти и нацисти различитих националности. Српски православни патријарх је био у затоврен у логору као и поједини епископи (које данас оптужују за фашизам и сл.). У Православној цркви постоје бројни мученици пострадали од фашиста, нациста и сл. Ево нпр. ово је Блажени Александар који је био део немачког антинацистичког покрета отпора "Бела ружа". sve je to jasno, ali mora se pljuvati po tradiciji i rodoljublju, to su neoliberalne potrebe Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Фебруар 7, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 Zaista,sramotno je kad vidimo svakakve svadje i netrpeljivost izmedju ovdasnjih pravoslavnih crkava. Mislim prvenstveno na strog nacionalizam SPC,CPC,MPC,a sad i HPC,i njihovu uzajamnu netrpeljivost. Izvini sta ti je ovo HPC? Hitlerova pravoslavna crkva? Ili CPC? kordun је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kordun Написано Фебруар 7, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 Izvini sta ti je ovo HPC? Hitlerova pravoslavna crkva? Ili CPC? hepatitis C Crveni Baron је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Фебруар 7, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 Цицо , тврдиш нешто , а то не поткрепљујеш било каквим доказима . Када тако пишеш о цркви , и верницима , треба и неки конкретни доказ да наведеш . Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Golub Написано Фебруар 7, 2015 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2015 Једини и прави НАЛЕТ фашизма је тренутно у Украјини... А Апостолска Православна Црква диже глас против фашизма! И Руска и Српска и СвеПравославна Црква критикује појаву фашизма у Украјини, за разлику од НАТО пакта, Америке, Немачке, Хрватске и других ала, који директно и индиректно помажу и хушкају украјинске фашисте... Наколико пута је Митрополит Амфилохије дигао глас против налета озбиљног фашизма у свету... Crveni Baron and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 2 "Господ је неизрециво милосрдан, али нам се даје у мери у којој смо ми, надарени неограниченом слободом, спремни да Га примимо" Архимандрит Софроније Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Фебруар 17, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2015 Izvini sta ti je ovo HPC? Hitlerova pravoslavna crkva? Ili CPC? pa nemoj mi reci da “ne znas“ ?? Pa HPC je tzv. Hrvatska pravoslavna crkva,a CPC je tzv. Crnogorska pravoslavna crkva. Protiv njihovog postojanja ne bih bas nista imao,kad ne bi bile strogo nacionalne. Mislim licno da bi osnivanje Sveslovenske crkve,bilo najbolje resenje! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Cico Написано Фебруар 17, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 17, 2015 Braćo,mozda sam malo drčno nastupio. Izvinjavam se otvoreno,zbog toga! Cinjenica je to da ocigledno ne gledamo na isti nacin,fasizam. Vi pod fasizmom podrazumevate iskljucivo Nemce i njihovo saveznistvo iz 2. svetskog rata. I ono sto je cinjeno pod obelezjem “kukastog krsta“. Po mom misljenju,to je krajnje POGRESNO. Zato sto je duh fasizma ziveo i pre toga,i ispoljavao se kroz mnoge nacine,a nazalost,zivi i dan danas. Ja ne pljujem po patriotizmu. Ja pljujem po nacionalnom strogom podvajanju,i uzdizanjem svoje nacije kao “nesto najsvetije“,i kad je pocnemo slaviti skoro kao da se o nekom bozanstvu radi. Ako dokaze krvavih posledica toga,trazite,onda pogledajte samo zla koja su Nemci i nacisti pocinili u 2. svetskom ratu. Milioni ljudi su pobijeni! Pa onda se setite one Endehazije ,o kojoj je puno toga besmisleno govoriti. Neke stvari i sami znate,vrlo dobro. Pa se setite Nediceve Srbije i “resavanja jevrejskog pitanja“ u Srbiji (Srbija je prva u kojoj je tada bilo potpuno reseno “jevrejsko pitanje“ ,mada Srbija nije bila u istoj situaciji kao npr. NDH. Srbi ,koliko znam,nisu bas odusevljeno docekali Nemce,za razliku od nasih zapadnih komsija). Pa se setite cetnickih krvavih pokolja nad Hrvatima i muslimanima po Bosni. Pa ustaskih pokolja nad Srbima u NDH. Kako sve to “opravdati“ ?? Ne mora se neko izjasniti fasistom,da bi taj neko bio fasista.U tome i jeste oogroman problem. Evo vam SAVRSENOG primera. Uzmite Marka Perkovica Thompsona (poznat vam je taj sigurno!). On se uvek upljuva govoreci kako “nije fasista,nego samo domoljub“. A koliko znam,NIKAD nije izricito govorio protiv ustastva i fasizma. On misli da “ako ne napada tudje teritorije,onda nije fasista“. Tako i mnogi misle. A sta je on pevao? “Jasenovac i Gradiska Stara“ ,“Evo zore evo dana“ ,itd.....znamo svi cime mnogi njegovi nastupi obiluju,kakvim sve uzasima. Al eto,on tvrdi da “nije fasista“. I on ocigledno zaista misli da nije fasista. Ali reci i dela njegova govore puno vise od toga sta tvrdi za javnost. Sad valjda vidite o cemu govorim. A sto se nekog npr. Srbina tice,evo primera. Kakav je on “antifasista“ ,ako mrzi Nemce i naciste,zbog zla koje su naneli srpskom narodu,pa se onda pocne onako usput pozivati i na jevrejske zrtve,ne bi li jos vise s razlogom ocrnili Nemce i naciste,a ovamo uzvikuje parole “ubi Hrvata,ubi Hrvata!“ ,ili “Hrvate na rate“ ,ili “zakolji muslimana“ ,ili ono “noz,zica,Srebrenica“ ,itd.... kakav je to “antifasizam“???? Zatim,onaj Dimitrije Ljotic,koji je tesno saradjivao sa Nemcima,ubijao je i “resavao jevrejsko pitanje“ u Srbiji,a kad je umro,njega je neki srpski pravoslavni svestenik skoro pa prozvao “svetcem“ ,zato sto se “borio za srpski narod“ ,a ovamo je ubijao Jevreje. Zar da zarad “srpstva“ prodajemo ono najsvetije,a to je da budemo pravoslavci,PRE SVEGA??? A sta bih tek imao reci o nasim zapadnim komsijama,“bivsoj nam zapadnoj braci“ ,mislim da bi mi samo pozlilo,pa cu zato to da precutim. Inace,i sami vrlo dobro znate da je onaj krvavi raspad Jugoslavije nastupio pred naletom srpskog i hrvatskog fasizma,pod vodjstvom Franje Tudjmana i Slobodana Milosevica,koji nas i jesu odveli u krvavi rat,a mi naivni,za njima smo se povodili.I sta smo dobili?? Nisam dovoljno pametan da bih bilo sta mogao reci vise. Jedino sto cu reci jos je to,da su nazalost,i verske zajednice radile na izazivanju tih ratnih sukoba. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука