horatio Написано Јануар 11, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2015 Мислим да се овдје мијешају два различита нивоа приче, што онда ствара пометњу: онтолошки и политички... "Индивидуа" у политичкој равни није у несагласности са "личношћу" на онтолошкој равни....што би се рекло "бабе и жабе"...напросто није иста раван и није могуће та два појма упоређивати. Но, опет та политичка раван има своју онтолошку потку ( о чему је чини ми се Перзевон писао), па се можемо упитати да ли крах модерне, као и њених кључних појмова не доводи у питање и сам појам "индивидуе", као политички израз нововјековног Субјекта. Елем, можда је право питање заправо - колико је уопште могуће усагласити личности као удове мистичног тела Христовог са метафизиком овога свијета, као и са њеним политичким манифестацијама? У једном тренутку литургије свештеник каже: "Горе, имајмо срца!" - ту је ријеч о оној вертикали која се често помиње, док код појма индивидуе се остаје на нивоу "хоризонтале". Рекао бих да уколико се појам "индивидуе" поима крајње неутрално и беневолентно (занемарујући његову метафизичку потку, уколико је то уопште могуће) - "индивидуа" и "личност" могу коегзистирати, али без трансформације прве у другу нема пута у Царство Небеско. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 11, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 11, 2015 a kakve to veze ima sa onim, pravim, znacenjem individualizma koji koriste svi koje sam sreo osim srpskih pravoslavaca? Има везе да своју теорију проналазе у неокласичној теорији економије у којој преузимају на основу својих склоности да рационално изаберу максималну корист. Црква да их крштава, венчава и тако даље, а они да ништа немају платити, да цркви добровољно дају 5 евра да их сарани, иначе ће писати о црквеном харачу на оном другом свету. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 12, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 12, 2015 Мислим да се овдје мијешају два различита нивоа приче, што онда ствара пометњу: онтолошки и политички... "Индивидуа" у политичкој равни није у несагласности са "личношћу" на онтолошкој равни....што би се рекло "бабе и жабе"...напросто није иста раван и није могуће та два појма упоређивати. e pa vidis verovatno imas poentu, ja pricam o politickoj individualnosti ne o ontoloskoj... nije mi ni pala na pmet ontoloska individualnost... hvala ti sto si mi sad razjasnio... jer niko ne naglasi o kojoj individualnosti prica. ontoloska individualnost svakako nije u skladu sa pravoslavljem hvala ti puno na ovom postu mnoge mi je nedoumice razjasnio horatio је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 12, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 12, 2015 Има везе да своју теорију проналазе у неокласичној теорији економије у којој преузимају на основу својих склоности да рационално изаберу максималну корист. Црква да их крштава, венчава и тако даље, а они да ништа немају платити, да цркви добровољно дају 5 евра да их сарани, иначе ће писати о црквеном харачу на оном другом свету. jok, im veze sa tim sto ja, a ni ti, nisi znala da ovi teolozi kada pricaju o individualizmu, pricaju o ontoloskom individualizmu a ti misli da pricaju o politickom. Sto nam je horatio konacno razjasnio. Crkveni harac ne postoji, u crkvi je sve doborovoljno. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 12, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2015 jok, im veze sa tim sto ja, a ni ti, nisi znala da ovi teolozi kada pricaju o individualizmu, pricaju o ontoloskom individualizmu a ti misli da pricaju o politickom. Sto nam je horatio konacno razjasnio. Crkveni harac ne postoji, u crkvi je sve doborovoljno. Ти си отворио тему "индивидуализам и православље", a то значи да си ти требао знати причу о "онтолошком индивидуализму", само што си ти написао, односно цитирао другог и на првој страници теме да кажеш шта мислиш када кажеш индивидуализам (издвојићу део цитата шта си мислио): Млађони: када кажеш индивидуализам знаш на шта мислим? Цитат у вези са овим горе што мислиш: Nema pravo da mu to odredi drzava na silu niti iko drugi na silu. Значи ја сам све твоје постове цитирала на основу оно што мислиш, а прва сам ти поменула да не можеш имати православни став, а да ниси православац. Тако да мене не стављај у исти кош незнања о "онтолошком индивидуализму" са тобом. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 12, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 12, 2015 Ти си отворио тему "индивидуализам и православље", a то значи да си ти требао знати причу о "онтолошком индивидуализму", само што си ти написао, односно цитирао другог и на првој страници теме да кажеш шта мислиш када кажеш индивидуализам (издвојићу део цитата шта си мислио): pa eto nisam znao, pitanje je sto ti koja mi ovde pises neke galakticke antiteze nisi znala da objasnis... nego se prepucavas sa mnom vec 7 strana mogla si lepo da kazes, mladjo ti mislis na politicki individualizam a oni pricaju o ontoloskom i to je to... medjutim, nisi to napisala sto implicira da nisi znala.. Тако да мене не стављај у исти кош незнања о "онтолошком индивидуализму" са тобом. naaravno jer je tebi - sramota da nesto ne znas... ali meni nije.. ali eto znala si ti sve.. samo si mudro cutala... oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 12, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2015 naaravno jer je tebi - sramota da nesto ne znas... ali meni nije.. ali eto znala si ti sve.. samo si mudro cutala... Не. Срамота ме је да нешто не знаш, а отвараш тему. Али ето тебе није.... Млађони је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Јануар 12, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 12, 2015 Не. Срамота ме је да нешто не знаш, а отвараш тему. Али ето тебе није.... Pa da nije me sramota da pokrecem diskusije o temama koje ne znam, onda naucim nesto o tim temama. U tome nema nista sramotno meni... takav sam ti ja intelektualni bludnik bez stida! oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 12, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2015 Pa da nije me sramota da pokrecem diskusije o temama koje ne znam, onda naucim nesto o tim temama. U tome nema nista sramotno meni... takav sam ti ja intelektualni bludnik bez stida! Било како, на страни 2 препоручила сам ти Емил Диркема - а он никако није могао изоставити а да не помене "онтолошки индивидуализам", тако да не пије воду "мудро ћутала" Лаку ноћ Млађони, спавај без бриге. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Јануар 12, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2015 Дигресија: ово ме подсети на лаку ноћ добри људи horatio је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јануар 12, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 12, 2015 Ево овде А. Милојков одговара управо на проблем индивидуализма (када га већ спомињемо у односу са православљем) Иначе ако се добро сећам, емисија Агапе разговор Јеротић - Митрополит Порфирије, Јеротић у једном моменту наглашава разлику индивидуализма и индивидуације (покушао сам да премотам али ми мрско да тражим моменат ) и још се сећам дијалога са атеистима где А. Милојков и његов колега Стеван Јовановић (ако се добро сећам имена) спомињу у једном моменту де нема индивидуализма... Наравно они су ми први дошли као линк на тему јер је познат моменат индивидуализма у хришћанству и критике истог. То се може читати, сусрести се са тим и у литератури. Да додам. Очигледно је наш неспоразум окружење у ком посматрамо дато питање. Да се држимо наслова "Individualizam i Pravoslavlje" Милојков мисли на онтолошки индивидуализам, где си сам себи довољан. Наравно, тај индивидуализам се протеже кроз истоимену философију. Екстремни вид ове философије ми хришћани бисмо могли окарактерисати као сатанизам, стим што то није оно шарланство и окупљање у напуштеним кућама где се кољу кокошке и пије крв уз Слејер и цртање пентаграма, него представља озбиљну философију и начин живота који не мора везе имати са кокошкама и Слејером и разним гадним ритуалима. Оно на шта Млађо циља је више везано за политику и слободу под којом подразумева индивидуализам. Ја радим ово, ти оно, нико никог не дира и нема проблема. Можемо да радимо нешто заједно, а и не морамо, све зависи од воље. Имам слободу да се повучем и будем сам себи довољан и то је једино мој избор, то ће ми бити пакао, али је моја слобода и имам право то да радим. Такође, мисли и на методолошки индивидуализам као научни ајд да кажем принцип анализе који друштвене феномене кроз ту анализу посматра као последицу индивидуалних делања. Супротно би било посматрање друштва као организма са својим деловима (рука, нога, глава...) као што ради функционализам. ИгорМ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Натан Написано Август 2, 2018 Пријави Подели Написано Август 2, 2018 Без квалитетног индивидуализма нема добре заједнице. -.- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука