Jump to content

Питање дијаспоре?!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Надам се да не отварам тему унутар које би се понављало већ речено и прежвакано.

Елем, пишући о једној теми нашао сам се пред проблемом "примата" у дијаспори тј. постојању Цркве у нетрадиционалним православним земљама. Познато је да се "преклапају" јурисдикције различитих помесних Цркава у земљама запада. Такође, позната је и интенција цариградске Патријаршије да у дијаспори има првенство. Познато је такође да у неколико земаља постоје сабрања канонских православних епископа. Опет, познато је и да не постоји једномисленост у вези овог питања.

Интересује ме, уколико је неко детаљније упознат са "проблемом", какво је тренутно стање, као и будући правци развоја ове ситуације? Такође, да ли је познат званичан став наше Цркве по овом питању (мислим да и ту постоје одређене нејасноће)?

Подели на овим сајтовима

Чини се да сам поставио погрешно питање - изгледа да никога не занима... Мени се чини прилично актуелним, мада...могуће и да се варам...Уколико неко нађе за сходно да компетентно одговори, поштовао бих то.

Подели на овим сајтовима

Мене веома занима и жељно чекам одговоре, али сам се уздржао од коментара јер су моји ставови већином контроверзни па "постим" мало за добробит себе и других... :)

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Па тренутно је статус кво.

Свако се бори за свој део колача, а велика борба је између Васељенске и Руске Православне Цркве :)

Тешко да ће се још дуго нешто променити, али ајде да сачекамо следећу годину и свеправославни сабор па да видимо да ли ће ту бити речи о томе.

Па, ајде да онда не "закључавам" тему до тада...није година, година и по много :)

Подели на овим сајтовима

Мене веома занима и жељно чекам одговоре, али сам се уздржао од коментара јер су моји ставови већином контроверзни па "постим" мало за добробит себе и других... :)

Ма, само рокај...неко мора да повуче...е, сад обично зец има незахвалну улогу (премда сам мислио та сам ту улогу одиграо ја)  :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...