horatio Написано Јануар 9, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2015 Надам се да не отварам тему унутар које би се понављало већ речено и прежвакано. Елем, пишући о једној теми нашао сам се пред проблемом "примата" у дијаспори тј. постојању Цркве у нетрадиционалним православним земљама. Познато је да се "преклапају" јурисдикције различитих помесних Цркава у земљама запада. Такође, позната је и интенција цариградске Патријаршије да у дијаспори има првенство. Познато је такође да у неколико земаља постоје сабрања канонских православних епископа. Опет, познато је и да не постоји једномисленост у вези овог питања. Интересује ме, уколико је неко детаљније упознат са "проблемом", какво је тренутно стање, као и будући правци развоја ове ситуације? Такође, да ли је познат званичан став наше Цркве по овом питању (мислим да и ту постоје одређене нејасноће)? verum est in beer and Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Јануар 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2015 Чини се да сам поставио погрешно питање - изгледа да никога не занима... Мени се чини прилично актуелним, мада...могуће и да се варам...Уколико неко нађе за сходно да компетентно одговори, поштовао бих то. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јануар 9, 2015 Пријави Подели Написано Јануар 9, 2015 Мене веома занима и жељно чекам одговоре, али сам се уздржао од коментара јер су моји ставови већином контроверзни па "постим" мало за добробит себе и других... Golub је реаговао/ла на ово 1 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Јануар 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2015 Па тренутно је статус кво. Свако се бори за свој део колача, а велика борба је између Васељенске и Руске Православне Цркве Тешко да ће се још дуго нешто променити, али ајде да сачекамо следећу годину и свеправославни сабор па да видимо да ли ће ту бити речи о томе. Па, ајде да онда не "закључавам" тему до тада...није година, година и по много Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Јануар 9, 2015 Аутор Пријави Подели Написано Јануар 9, 2015 Мене веома занима и жељно чекам одговоре, али сам се уздржао од коментара јер су моји ставови већином контроверзни па "постим" мало за добробит себе и других... Ма, само рокај...неко мора да повуче...е, сад обично зец има незахвалну улогу (премда сам мислио та сам ту улогу одиграо ја) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука