Jump to content

Da li neurobiologija dokazala da duse ne postoje

Оцени ову тему

Agnostik

Препоручена порука

To je valjda zato sto je covek psihosomatsko bice, znaci u pitanju je jedna celina. Kada coveka nesto boli (telesno) on obicno oseca nervozu, nelagodnost, to je jednostavno odgovor njegovog tela na odredjene senzacije. Isto tako je i sa dusom, ako covek pati dugo, njegovo telo moze snositi posledice (psihosomatske bolesti). Jednostavno, medikamentima se utice na razne telesne centre koji su zaduzeni za razne emocije i to je sasvim ocekivano jer, kao sto rekoh, covek je celina ako ti na primer umrtvis nerv nekim anestetikom, covek nece osecati bol.

Izvinjavam se izgleda nisam bio dovoljno jasan.

Kako medikaminti (materijalno) utiče na dušu (nematerijalno)?

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Nije "duša" izjednačena sa ličnošću niti svešću pa da teoretisanje o njoj bude obesmišljeno pronalaskom drugih objašnjenja za te pojave. Takođe nije izjednačena ni sa životom, ni sa energijom - ni sa čim konkretnim :D

U redu ajde onda da vidimo šta je duša po tebi ili bi mogao neki teolog, psihijatar, filozof....... da nam to kaže.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

И сама наука признаје да је истраживање мозга као истраживање свемира и да има још много ствари о мозгу што наука тек треба да открије.

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Прво би ваљда ваљало да даш дефиницију појма "душа", па онда да видимо шта све то подразумева, и на који начин модерна наука доказује непостојање душе.

Definiram kao svest moja i licnost

I tu sad vidimo kod alzheimer bolesti kako kvar nad delom mozda promeni celu licnost. 

Kako onda mozemo tvrditi da nesto od coveka prezivi smrt. 

Подели на овим сајтовима

Definiram kao svest moja i licnost

Мислио сам на то како мислиш да верници виде душу? Јер ако кажеш да душа не постоји у смислу у ком је виде верници, онда мораш да даш и дефинцију тог појма, онако како ти мислиш да га виде верници, па тек онда можемо да говоримо о томе да ли се уклапа у то или не.

57ed8623960a6_banerRylah_zpsqgjjkx0v1.jpg.8a2fd97cd3aa7dcd0237c412e2234aee_zpsut3tszcy.jpg

Подели на овим сајтовима

Можда помогне у процесу размишљања. Могу изнети хришћански поглед али хајде овако. И код делимично оштећеног хардвера рачунара исправан софтвер багује. Далеко је од аналогије али наводи на размишљање о другом ентитету који сарађује са првим и само заједно чине целисходан идентитет<br />

Подели на овим сајтовима

Samo da softver postoji znamo. A dusa je samo koncept koji ni u jednoj teoriji o mozgu se koristi. 

Psihologija (opis duse, psiho - dusa)

:P

slim se...

pazi teorije o mozgu koriste mnoge pojmove koje ni ne mogu da definisu.. svest. um..

kako li bi tek koristili pojam dusa!?

NEmoguce..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Можемо размошљати у правцу да орган тела помоћу кога душа твори мисаони процес јесте мозак. Ипак је то по хришћанском искуству "део животне силе којој је одређен удео у земаљском живљењу"

Подели на овим сајтовима

Можемо размошљати у правцу да орган тела помоћу кога душа твори мисаони процес јесте мозак. Ипак је то по хришћанском искуству "део животне силе којој је одређен удео у земаљском живљењу"

ja mislim da je mozak nesto kao pojacalo u zvucniku.. prima signal, obradjuje ga itd.... ali zvucnike slusa neko  oni ne cuju sami "Sebe" medjutm bez stuba, pojcala i imputa informacija i njegove obrde ne mozemo da ih "spoznamo"

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

A za first person experience onoga sto mozak uzrokuje? Ko/sta uzrokuje tog posmatraca?

Pa valjda sam mozak. Meni je makar to najlogicnije i vecini neuronaucnika koji sam citao isto. 

ja mislim da je mozak nesto kao pojacalo u zvucniku.. prima signal, obradjuje ga itd.... ali zvucnike slusa neko  oni ne cuju sami "Sebe" medjutm bez stuba, pojcala i imputa informacija i njegove obrde ne mozemo da ih "spoznamo"

Ako je to tako onda je pitanje zasto coveku treba toliki mozak (koji trosi veliki deo kiseonika), a nije dovoljan dosta manji.
Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...