CuvajmoTradiciju Написано Децембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Поздрав, нов сам на форуму, и регистровао сам се пошто сам се удубио у размишљање о томе како би изгледала атеистичка сахрана тј сахрана једног атеисте . Значи уз сво дужно поштовање према људима који чувају традицију,културу,веру, језик и писмо (ставке које нас чине србима) , не морају бити верници ако славе православне празнике ради очувања традиције и културе (као моји родитељи). дакле питања су следећа: 1. Сахрана на атеистички начин 2. Гроб без крста, само празнина? 3. чије гробље? 4. Да ли имате ваше посебно гробље пошто је овде секуларизам,а атеизам није признат као религија тј вероисповест 5. Да ли се уопште сахрањујете или се кремирате? 6. шта је са кинезима који умру у србији ? Не желим никог да увредим , пошто поштујем све и имам доста пријатеља који су атеисти али не хуле из поштовања према свима нама верницима. Тако да ја поштујем све који чувају насе етичке традиционалне обичаје, без којих нисмо и не постојимо као народ. Све најбоље и Срeћна Нова Година и Божћни празници свима који славе Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Децембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Prisustvovala sam na par sahrana ljudi koju su se deklarisali kao ateisti. Rodbina je stajala u kapeli oko kovcega, primala saucesca i onda bi u dogovoreno vreme kovceg prenet do grobnog mesta koje je bilo na lokalnom groblju. Neko od rodbine bi rekao neku lepu rec o pokojniku, nekad bi procitali njegovu omiljenu pesmu ili citate, na jednoj sahrani je cak bila i pleh muzika. Najvise me dojmila sahrana oca mog drugara gde je bilo skoro sve navedene (sem muzike) i trenutak pre spustanja u raku jedna zena, njegova prijateljica, je gromko pocela da peva Gospod je pastir moj. Svi su zastali i saslusali je bez prekidanja i kad je zavrsila spustili su kovceg i zatrpali ga. nana, Милан Ракић and Manolis је реаговао/ла на ово 3 "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CuvajmoTradiciju Написано Децембар 29, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Zanimljivo, znaci nemaju nikakve obicaje? Gledao sam kod Jehovinih svedoka, tipa upale svecu spuste mrtvog i kraj. Ali na cijem groblju se ateisti sahranjuju ? Kako bez krsta ili slicnih stvari. Cudno je sve to Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Danijela Написано Децембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Ovi su bili svi sahranjeni na lokalnim grobljima (Beograd). Nikakva posebna mesta. Nisu postavljani krstovi vec mermern ploce ili obelisk. "Grobe moj! Zašto te zaboravljam? Ti me čekaš, čekaš i ja ću se sigurno nastaniti u tebi. Zašto te zaboravljam i ponašam se kao da je grob sudbina samo drugih ljudi a ne i moja?" sv. Ignjatije Brjančanjinov Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CuvajmoTradiciju Написано Децембар 29, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Hvala na odgovoru. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Децембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Ja planiram da budem kremiran, a pepeo da bude ispaljen iz haubice. Зиповаће те Господ на дан Васкрсења где год да си се растурио. cloudking, nana, Deja Vu and 8 осталих је реаговао/ла на ово 11 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Децембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Зиповаће те Господ на дан Васкрсења где год да си се растурио. Deki992 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Имали или немали обичаје, шта са тим? Може човек да се сахрани и без обичаја. И уосталом, није атеизам вероисповест. И хвала, срећни и теби празници. Данче*, nana, ВИЛМА and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Децембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Када си атеиста, онда те ваљда баш брига за сахрану...ништа не осјећаш, не постојиш...можеш да завршиш као Пантелија или хумус...не игра неку улогу...мада, има и оно - шта ће село да каже... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
CuvajmoTradiciju Написано Децембар 29, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Имали или немали обичаје, шта са тим? Може човек да се сахрани и без обичаја. И уосталом, није атеизам вероисповест. И хвала, срећни и теби празници. Naravno da su obicaji bitni, kao i kultura,vera,tradicija,jezik i pismo. Procitaj sta je eticitet jednog naroda, tj sta narod cini narod. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Naravno da su obicaji bitni, kao i kultura,vera,tradicija,jezik i pismo. Procitaj sta je eticitet jednog naroda, tj sta narod cini narod. Добро, и сахрањивање какво обављају православни хришћани представља обичај српског народа, јел? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Децембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Када си атеиста, онда те ваљда баш брига за сахрану...ништа не осјећаш, не постојиш...можеш да завршиш као Пантелија или хумус...не игра неку улогу...мада, има и оно - шта ће село да каже... Па и нас не би требало да брине за сахрану, завршили као Пантелија или хумус је потпуно небитно у односу на васкрсење. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Adelaida Написано Децембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 To za kineze koji umiru u Srbiji, mislim da ih kremiraju, pepeo se pokupi u urnu i...verovatno ga posalju u Kinu. Covek samo srcem dobro vidi, sustina se ocima ne moze sagledati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Децембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Како посадиш , тако ћеш да обереш . Може атеиста да се и сахрани без икаквих обичаја , али како ће проћи на страшном , Божијем суду , верујем да сви знамо. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nana Написано Децембар 29, 2014 Пријави Подели Написано Децембар 29, 2014 Zanimljivo, znaci nemaju nikakve obicaje?* Gledao sam kod Jehovinih svedoka, tipa upale svecu spuste mrtvog i kraj. Ali na cijem groblju se ateisti sahranjuju?** Kako bez krsta ili slicnih stvari.***......" * За детаље о обичајима атеиста најбоље да сачекамо да одговори неки форумаш атеиста. * * на државном (која је секуларна) * * * Обичај је да се гробно место било како обележи, наравно ако се има времена и околност дозволе. Крст је /символ/традиција оних који верују у Бога Оца, у Распеће Сина Христа и у Васкрсење. Не знам на које сличне ствари мислиш. Cudno je sve to. Шта те највише чуди ? Ваистину Воскресе !!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука