Jump to content

Колико су пост и Свето Причешће повезани ?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Тема јасна из самога наслова. У Цркви су различити ставови, од оних најстрожијих (најбесмисленијих) типа: "Пости цео Часни пост па се причести на Васкрс (само)" до најлибералнијих (исто погрешних) "Пост уопште није потребан"...

Да постоји нека веза између уздржања и Светог Причешћа уверио сам се на Светој Гори. У манастиру Хиландар, као и у свим манастирима на Светој Гори, типик је 4 пута недељно Свето Причешће за монахе и искушенике... наравно постоје и одступања од овога правила, јер нису сви увек у истом стању и истој могућности. То су следећи дани: уторак, четвртак, субота и недеља.

На пример ако је период ван поста, рецимо у суботу се пре подне једе мрсна храна, а увече храна на води. Дакле, увече се ипак пости.

Да ли је поребно, значи увек,увече уочи Светог Причешћа постити на води ? Питање се не односи на људе који су телесно болесни и због неког разлога не могу постити строго.

Који је суштински значај поста (богослужбени,дубљи значај) ? Пост није само уздржање, већ сигурно има и неки дубљи значај.

Ваша мишљења, молим  :smiley:

"Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински)

Подели на овим сајтовима

Лично: кад је прописан пост- постим(једнодневни,вишедневни), када је мрс- мрсим, а причешћујем се кад сам на Литургији,био у вријеме поста,било у вријеме мрса... Дакле, додатни пост не практикујем...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Лично: кад је прописан пост- постим(једнодневни,вишедневни), када је мрс- мрсим, а причешћујем се кад сам на Литургији,био у вријеме поста,било у вријеме мрса... Дакле, додатни пост не практикујем...

И ја не практикујем додатни пост,али постим блаже.Мислим да не постоје нека уопштена правила поста,мада у вашем календару пише да за овај пост треба постити од понедељка до петка на води,а субота и недеља уље.Ја сам постио до петка на води,а сад ћу наставити на уљу до Страсне седмице.Да ли је погрешно постити Часни пост блаже?И да,трудим се да се што чешће причешћујем.

Подели на овим сајтовима

Цитат

:cheesy2: klapklap klapklap klapklap klapklap

319.gif 319.gif 319.gif 319.gif 319.gif 319.gif

не треба мешати парохијски и монашки живот..... нажалост, многи  то раде данас...

искрено, мене није баш пуно брига како монаси посте...јер сваки манастир има свој начин.....

наша Црква је прописала када је пост, и то је то......

наравно, другачија је ствар само код оних који тек почињу....њима треба по систему- тиха вода брег рони..тако сам и ја ушао у целу причу....

Подели на овим сајтовима

Брате Жико,консултовао сам се са  свештеником у вези поста који је у току,тако да га је он прилагодио мојим тренутним могућностима и потребама,те га тако и вршим... дакле, могуће је постити блаже него што је написано у календару...

И ја се причешћујем доста често, одн. увијек када сам на Литургији...

Поздрав

Подели на овим сајтовима

Између осталог пост је битан за јачање воље.

Пост је показатељ и љубави, јер је љубав и одрицање, жртва...

Покажимо и на тај начин да волимо Христа  :smiley:

"Хришћанин увек треба да се радује. Радост је сведочанство његове вере. Радујте се, чеда моја, радујте се и онда кад паднете у велика и тешка искушења..." (Старац Никон Оптински)

Подели на овим сајтовима

Цитат

Између осталог пост је битан за јачање воље.

Пост је показатељ и љубави, јер је љубав и одрицање, жртва...

Покажимо и на тај начин да волимо Христа  :smiley:

Потписујем!

И данас, кад дође до последњег боја,

Неозарен старог ореола сјајем,

Ја ћу дати живот, отаџбино моја,

Знајући шта дајем и зашто га дајем.

Подели на овим сајтовима

Свиђа ми се како је то формулисао један свештеник: ''храним се по Црквеном календару'' 0110_hahaha

И ја сам, годинама, али последње 2 године не постим, по благослову. Али право да вам кажем, иако рађање нема цену, примећујем како сам у односу на раније, сад слаба кад је кочење апетита у питању, пост поред духовне функције има и телесну, и те како. Сећам се да сам, увежбана постом, могла и по 25 дана да живим на соковима (детоксикација).

Док за Причешће код трудница нема препрека.

Подели на овим сајтовима

Цитат

:drugarstvo:
  Цитат

И ја се причешћујем доста често, одн. увијек када сам на Литургији...

:cheesy2:

све по благослову чиним, немам шта ни да додам ни одузмем.

Подели на овим сајтовима

• 7 months later...
  • Гости
Guest свештеник Иван

Данас када смо сведоци буђења духовно успаваног народа, када се свим силама трудимо да тако бунован народ окренемо ка једној Истини, некада многе ствари и преко колена и слабог објашњења- наилазимо на огромене препреке, невоље, погрешног схватања...

Ово питање, колико год изгледало наивно, је невероватно битно. Хајдемо лагано и полако да о овоме поразговарамо ипомогнемо онима који заиста срцем улазе у Цркву да разумеју однос поста и Причешћа. До скоро је у читавој Цркви (изузев појединих заједница) владала прака: 7 дана пост па онда Причешће.

Данас то више није тако, али управо због тога што није тако стварају се сви ови проблеми и неразумевања. Ја гарантујем да су сви проблеми у Цркви управо због неразумевања шта је то Причешће- шта је то Литургија. 

Како неко може да се причести а да не пости седам дана? КОлико треба да пости? Да ли је пост нужан и обавезан за православног хришћанина? Ко може и треба да се причешћује када није пост?

Ово су само нека од питања која захтевају озбиљно размишљање а све у нади да ћемо бар некоме помоћи да ово добро разуме.

Подели на овим сајтовима

0442_feel oče, nadam se da će prvenstveno sveštenici, teolozi i ostali obrazovani ljudi dati odgovor na sva ona pitanja koja muče običnog čovjeka - a ne nalazi odgovor. Ja sam mnoge odgovore našla baš ovdje na forumu, ali se ova tema provlači kroz milion drugih, zato molim sve one koji o ovome znaju dovoljno da ljudima na jedan prost i precizan način prikažu kakav je odnos između posta i Evharistije i zašto je takav. hvala

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Свети Никола Кавасил у Тумачењу Свете Литургије каже да се "Светиње светима" односи на оне који су свети и на оне који су на путу дапостану свети. Свети Отац као препреку приласка Причешћу види у постојању "смртних грехова". Нема ни речи о неким посебним условима који се данас намећу.

Подели на овим сајтовима

Eh,u mojoj crkvenoj opstini vlada moto "kakva pricest van posta",tako da se vernima u toku Sluzbe i ne daje prilika da se priceste(ne iznosi se putir).Vecina svestenika mi je rekla da je 4 puta godisnje dovoljno da se pricestimo,uz svaki post.To nesto kao na pokretnoj traci mi dodje...Nisu svacije potrebe i mogucnosti duhovne isti.Ali,tu sam gde sam,tu moram da trpim.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Eh,u mojoj crkvenoj opstini vlada moto "kakva pricest van posta",tako da se vernima u toku Sluzbe i ne daje prilika da se priceste(ne iznosi se putir).Vecina svestenika mi je rekla da je 4 puta godisnje dovoljno da se pricestimo,uz svaki post.To nesto kao na pokretnoj traci mi dodje...Nisu svacije potrebe i mogucnosti duhovne isti.Ali,tu sam gde sam,tu moram da trpim.

Да, да. тако уче и протестанти: четири пута годишње. Жалосно.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...