Jump to content

Da posao počinje u 10 h, ljudi bi bili zdraviji

Ignjatije

Препоручена порука

Дугогодишња истраживања су потврдила, а са тим се слажу и лекари да је за човеков организам најздравије да иде на спавање до 22 ч. и 8 сати сна. Ноћ је за спавање , а дан за посао и остале активности.

Pa se naravno toga niko ne drzi

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Него, што се тиче радног времена. Чињеница јесте да сви (или скоро сви) у младости, за вријеме школовања, стичемо навику касног лијегања на спавање. И то није само код "нецрквених" људи тако, већ мање-више код свих. Мени је, кад сам почео да радим, био ужасан шок обавеза устајања у 7 ујутро да бих на послу био у 8 и никад се нисам ни навикао на то. (сад сам фриленсер и устајем кад ми паше). У великом граду као што је Београд (а већина вас је одатле, ја нисам), мораш да устанеш бар сат и по до два прије почетка радног времена. Дакле, јадник који ради од 7 (што многи прижељкују) мора да устане већ у 5 или пола 6. Кад онда да иде на спавање ако му је потребно осам сати сна? У 9 навече? Па у то доба не можеш ни малу бебу да натјераш у кревет (имам сина од 6 мјесеци). Мени је то стварно неприхватљиво.

Gresis.

U Beogradu ti vazi saobracajni spic koji pocinje negde oko 8 sati do 10 ujutru i negde oko 16 do 18 popodne. Tad su nenormalne guzve i sve ostalo. Pre i posle to nije tako. Ja sam recimo mnogo vise voleo kad mi predavanje na faksu pocne u 8 a ne npr u 10h ne zato sto volim rano da ustajem vec zato za to od 10h mi treba sat i po i molitva Bogu da u peti autobus po redu mogu uci i promoliti glavu,posto prethodni su svi prepuni,a da ne pricam o guzvama na putu,dok za to od 8 mi je potrebno 40 minuta najvise. Fakticki sam spavao duze mozda pola sata,ali sam u prevozu provodio sat vremena duze,nego za ono u 8h.

И која је логика у теорији да касније радно вријеме нужно мора да смањи вријеме за породицу? Дјеца иду у школу у двије смјене. Кад су поподневна смјена, крећу у школу око 1, а враћају се око 7-пола 8. То значи да "срећковић" са својим "породичним радним временом" од 7 до 3 поподне у тој седмици неће ни виђати дјецу, јер кад се дијете врати из школе родитељу је већ вријеме за спавање, а клинци су ујутро у 6 још спавали док су тата и мама појурили на свој "породици прилагођени" посао.

Rekoh ja svoju logiku... Deca idu u skolu u dve smene,naravno (inace mislim da sam isao u jedinu skolu osnovnu u Beogradu koja je svih 8 razreda isla prepodne,pa nekad to i smetnem sa uma) 

Prvo i ti si bio dete i znas kad si legao kad si isao popodne u skolu,sigurno ne u 21h ili 22h nego mnogo kasnije,samim tim tesko da si i ustajao pre npr 9h ujutru kad ides popodne a ako radis od 10 pogotovo u Beogradu roditelj mora vec od 8h da je na laganim nogama i van kuce u zavisnosti od mesta udaljenosti posla.

Samim tim ti u tom pogledu dete vidjas od 20h kad se ono vrati iz skole pa do tvog leganja u krevet fakticki isto kao i tvoj opis "nevidjanja dece".... Ovo zadnje necu ni da ti komentarisem,posto je bezveze,mislim ono ustajte u 5 i podizite decu.

I da se manemo teorija,sta bi kad bi,apsolutno sam protiv tog zapadnjackog radnog vremena i verujem da kad bi se recimo sad to isto radno vreme uvelo u neki grad provincije gde jos vazi posao od 7 do 15 mislim da bi to vreme napravilo kolaps. 

O zdravlju porodice,pre i sad,o deci pre i sad da ne pricam,vidljive su razlike...ne kazem da radno vreme roditelja je jedina stvar koja je problem,ali jedna od jeste.

I druga stvar kao freelancer gde sam odredjujes koliko,sta ces raditi lakse ti je naravno da se bavis radnim vremenom koje kod tebe ne postoji. A siguran sam da bi velika vecina volela da ima staro radno vreme i sa svima kojima sam pricao a koji su porodicni ljudi su isto tako razmisljali... Inace ja sam radio od 8h,ali generalno nisam imao vikend,sto je isto bitno i tako. Mislim da su se zapadnjaci kad su formirali to radno vreme vise ophodili prema samcima,mladim ljudima koji nemaju porodicu nego prema porodicnim ljudima,sto je svakako pogresno jer je prvo ovih drugih mnogo vise,a drugo i ovi prvi ce jednog dana oformiti porodicu.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Gresis.

U Beogradu ti vazi saobracajni spic koji pocinje negde oko 8 sati do 10 ujutru i negde oko 16 do 18 popodne. Tad su nenormalne guzve i sve ostalo. Pre i posle to nije tako. Ja sam recimo mnogo vise voleo kad mi predavanje na faksu pocne u 8 a ne npr u 10h ne zato sto volim rano da ustajem vec zato za to od 10h mi treba sat i po i molitva Bogu da u peti autobus po redu mogu uci i promoliti glavu,posto prethodni su svi prepuni,a da ne pricam o guzvama na putu,dok za to od 8 mi je potrebno 40 minuta najvise. Fakticki sam spavao duze mozda pola sata,ali sam u prevozu provodio sat vremena duze,nego za ono u 8h.

Rekoh ja svoju logiku... Deca idu u skolu u dve smene,naravno (inace mislim da sam isao u jedinu skolu osnovnu u Beogradu koja je svih 8 razreda isla prepodne,pa nekad to i smetnem sa uma) 

Prvo i ti si bio dete i znas kad si legao kad si isao popodne u skolu,sigurno ne u 21h ili 22h nego mnogo kasnije,samim tim tesko da si i ustajao pre npr 9h ujutru kad ides popodne a ako radis od 10 pogotovo u Beogradu roditelj mora vec od 8h da je na laganim nogama i van kuce u zavisnosti od mesta udaljenosti posla.

Samim tim ti u tom pogledu dete vidjas od 20h kad se ono vrati iz skole pa do tvog leganja u krevet fakticki isto kao i tvoj opis "nevidjanja dece".... Ovo zadnje necu ni da ti komentarisem,posto je bezveze,mislim ono ustajte u 5 i podizite decu.

I da se manemo teorija,sta bi kad bi,apsolutno sam protiv tog zapadnjackog radnog vremena i verujem da kad bi se recimo sad to isto radno vreme uvelo u neki grad provincije gde jos vazi posao od 7 do 15 mislim da bi to vreme napravilo kolaps. 

O zdravlju porodice,pre i sad,o deci pre i sad da ne pricam,vidljive su razlike...ne kazem da radno vreme roditelja je jedina stvar koja je problem,ali jedna od jeste.

I druga stvar kao freelancer gde sam odredjujes koliko,sta ces raditi lakse ti je naravno da se bavis radnim vremenom koje kod tebe ne postoji. A siguran sam da bi velika vecina volela da ima staro radno vreme i sa svima kojima sam pricao a koji su porodicni ljudi su isto tako razmisljali... Inace ja sam radio od 8h,ali generalno nisam imao vikend,sto je isto bitno i tako. Mislim da su se zapadnjaci kad su formirali to radno vreme vise ophodili prema samcima,mladim ljudima koji nemaju porodicu nego prema porodicnim ljudima,sto je svakako pogresno jer je prvo ovih drugih mnogo vise,a drugo i ovi prvi ce jednog dana oformiti porodicu.

Не знам како се на овом форуму бришу дијелови цитата и прилагођавају, малочас сам покушао и направио хаос, па ћу морати овако у блоку да ти одговорим, брате.

Прихватам да не знам какав је београдски ритам саобраћаја. Мада је интересантно да је гужва од 8 до 10 и питам се шта то говори. Када почиње радно вријеме већине људи? Да сви раде од 7, та гужва би ваљда била раније.

Друго, ниси у праву када си наводио своје виђење сценарија породичног живота у послијеподневној смјени. Ако радно вријеме почиње касније, онда ће и родитељи лијегати касније (а не само дјеца) и неће бити поспани у 9 навече као што би били уз радно вријеме од 7. Према томе, биће више времена за породични живот.

Пошто неки овдје у циљу здравијег раног устајања заговарају бесмислени приједлог о промјени навика читавог друштва, не видим зашто је мој приједлог "ко воли нека изволи" да устаје у 5 ујутру ишта мање смислен.

Мени се чини да људи који заговарају рани почетак радног времена иначе имају мању потребу за сном. Има људи којима је довољно 5 до 6 сат сна и наравно да им одговара да раде од 7. Ето, мени је апсолутно неопходно 7-8 сати сна дневно и уз радно вријеме од 7 ујутро био бих натјеран да се до пензије одрекнем сваке врсте вечерњег живота (не ноћног, него вечерњег!) све до одласка у пензију.

Подели на овим сајтовима

Ja ne verujem oko cega se vi ovde raspravaljate.. "kad je bolje spavati"

A to je savrsheno individualno, opste poznta cinjenica u psihologiji da postoje "nocne ptice" ljudi koji lezu kasniej i ustaju kasnije i "jutrnje oosobe" Ljudi koji vole da leze ranije i ustaju ranije...

I mi se ovde raspravljamo "kad je najbolje radno vreme za sve"

Zaista ortodoksna glupost...

Za nekog je dobro u 12 za nekog u 10....

I niko ne treba drugim da odredi radno vreme, vec radno vreme treba da budu dogovor izmedju poslodavcca i radnika... a ne neki naucnici da utvrdjuju kad cu ja da idem na poso...

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Radno vreme da pocinje u 10 a da se zavrsava u 12h. U toku dana smenjuje se 5-6 smena, idealno za povecanje zaposlenosti, a svi koji rade zdravi i naspavani. Ne postoje pauze, tako da nema ni gubitaka koji od njih sleduju. Produktivnost u celoj zemlji povecana za 400%, izvozimo u 10+ zemalja, mladi odusevljeni zavrsavaju skole i fakultete da bi sto pre dosli do jednog od mnostva praznih radnih mesta.

Plate su vec taman kako treba...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Имам идеално радно вријеме, прва смјена од 6 до 14, друга смјена од 14 до 22. Мали град, све обављаш пјешке, 20 мин до посла. Седмица кад сам друга смјена субота се не ради. Жао ми је вас у великим градовима што вам уз превоз треба сат времена да стигнете на посао, то је онда уз 8 сати рада још плус 2 сата одуства од куће, минимално. Морате максимално у секунду да испланирате дан. Мени је овако супер, мада сам спавалица и увијек брундам кад сам прва смјена.

Господе, буди милостив мени грешној.

Подели на овим сајтовима

U Beogradu ti vazi saobracajni spic koji pocinje negde oko 8 sati do 10 ujutru i negde oko 16 do 18 popodne. Tad su nenormalne guzve i sve ostalo. Pre i posle to nije tako.

Јасно ти је да су ти пикови због тренутног радног времена? Ако би радно време било од 7, онда би јутарњи пик био од 5 до 7. Тако да је Немања потпуно у праву. Људи би у Београду морали да устају око 5.

Подели на овим сајтовима

Пошто неки овдје у циљу здравијег раног устајања заговарају бесмислени приједлог о промјени навика читавог друштва, не видим зашто је мој приједлог "ко воли нека изволи" да устаје у 5 ујутру ишта мање смислен.

Зато што већина људи болује од болести зване ” држава да пропише законом да сви људи морају да раде оно што ја мислим да је добро”.

Подели на овим сајтовима

Јасно ти је да су ти пикови због тренутног радног времена? Ако би радно време било од 7, онда би јутарњи пик био од 5 до 7. Тако да је Немања потпуно у праву. Људи би у Београду морали да устају око 5.

Odgovor i tebi i Nemanji

Ne,naravno da ne vazi. Zato sto je taj saobracajni spic opste poznat pa bar otkad ja znam za sebe,a zapadnjacko radno vreme je uvedeno tek u poslednjih 5,6,7 mozda malo jace.

Jednostavno Beograd je pun,ljudi kako ustaju tako sedaju u kola i negde idu,ja danas kad ne radim ne idem recimo na pijacu u 6 ili 7 ujutru nego odem u 9,10h. Pritom predavanja u skolama i na fakultetima ne pocinju u 7,nego od 8 ili 9 sati itd itd itd.

Nemanja ne bi bio nateran da se lisis ikakvog drustvenog zivota,jer bi postojao vikend koji bi za to sluzio,kao sto i sluzi u svakoj drzavi ovog sveta. E sad ako si tip koji svaki dan izlazi to je druga stvar. I pogresno mi razumeo i ja volim da spavam,ali de fakto sa smenom od 10h moje spavanje u smislu odmorenosti se ne poboljsava u odnosu na radno vreme od 7 ili 8 sati. Stavise si stalno na iglama,zbog prevoza,guzvi i svega ostalog,pod stresom da li ces stici ili neces itd.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...