Zayron Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 "borba za glupost" Iza te borbe se krije strah od gubitka svojih sopstvenih idealizovanih ili čak romantičnih predstava. Normalna i uobičajena odbrambena reakcija kad nešto dobro ne poznajemo, bojimo se toga jer ne znamo šta nam donosi, uzima ili daje. Ja sad napravim ovdje takav "chalenge" a bacim lopticu o. Djuroviću s tim što ga pozovem na takav teološki "chalenge" da otvori temu na Forumu ili napiše to prvo na svom blogu pa se o tom započne rasprava ovdje s otprilike ovakvim naslovom: "Može li SPC istovremeno biti Svetosavska i ekumenistička?" Koliko sam ja stigao primjetiti i shvatiti glavni zapas se vodi o to da li je ekumenizam izdaja Svetosavlja ili je opet ustvari Svetosavlje nešto što se navodno ne da, ne može i kad bismo to ne znam kako htjeli ili željeli usaglasit sa ekumenizmom. A ako ne može šta mu u tome brani? Kad bi taj po meni fundamentalni spor ili nedoumica bila riješena bilo bi jasnije mnogo toga svima. Dakle šta je tu istina a na čijoj je strani? Pod Svetosavljem razumijem zajednički sumarni, zbirni, opšti i istorijski naziv za specifičnu i autohtonu pomjesnu crkvenu srpsku pravoslavnu hrišćansku tradiciju. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Otac Zoran me debelo razocarao onim tekstom da mitropolit Amfilohije namerno pravi hokus pokus carolije sa mostima svetitelja na konto mostiju sv.Petra Cetinjskog,videh u komentarima kako je objavio kako je uopste cudno i glupo sto su mosti pod staklom odnosno preko mostiju ima staklo,kako je to odvajanje mostiju kao kod katolika i kako je novina,a onda mu neki lik rece pa pod "staklom" su i mosti sv.Stefana Decanskog i sv.Aleksandra Svirskog i mnogih drugih svetitelja u nasoj pravoslavnoj crkvi,onda je jos neki lik otkrio da slike koje je okacio u svom tekstu uopste nisu ono sto je on potpisao,odnosno da je pomesao mosti sv.Arsenija iz manastira Zdrebaonik i mosti svetog Petra Cetinjskog iz Cetinjskog manastira cak se doticni lik cudio kako mu se desila takva omaska kad je bio u toj eparhiji i dobro je upoznat,da ne bude zabune on je potpisao fotografijju da su mosti sv.Petra a u stvari su mosti sv.Arsenija i slicno... Ne znam sta je po sredi,ali meni se ta prica nije svidela,nekako mi deluje zlonameran. No dobro. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 "Može li SPC istovremeno biti Svetosavska i ekumenistička?" A to me najviše zanima iz tog razloga jer bi mi izjava nekog recimo češkog katolika koji bi slično bio proglasio kako je svatovaclavska češka crkvena katolička tradicija (za Čehe ona znači isto to što i za Srbe svetosavska tradicija) apsolutno nespojiva sa ekumenskim približavanjem i slično. Koliko god da o tom razmišljam ne nalazim u tome nikakav smisao, bar ne sa ove naše katoličke i češke strane. A Srbi i Česi nisu jedini narodi u svijetu koji imaju nekakve svoje sopstvene autohtone crkvene pomjesne tradicije, sjetimo se samo svetih Patrika i Kolumbana koji su otprilike za Irce isto kao i za Slovene sv. Ćiril i Metodije. Onda kako bi izgledala ta izjava da su irska svatopatrikovska ili svatokolumbanska tradicija u suprotnosti s ekumenizmom, ekumenskim nastojanjima i nespojiva s njima? Čime bi se to tako dalo baš obrazložit teološki? Kakva bi to teologija morala biti koja bi to tako obrazložila i objasnila i u kojoj bi to onda tako zakonito vrijedilo? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Ево ти си други "већи католик од папе". Православни свештеник Ђурић брани папу, а римокатолик Зајрон брани православног свештеника. Neki izgleda nauče šta znači biti hrišćanin, dok neki ne. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 "Može li SPC istovremeno biti Svetosavska i ekumenistička?" На ово питање, одговор је једноставан, те стога нема потребе за широким разглабањем. То је исто као и питање уласка Србије у ЕУ. На начин како то раде власти од ДОС-а на овамо - НИКАКО! Православна Црква (барем СПЦ) је у тим разговорима подређена, сервилна а тако се понаша велики број наших епископа у односима са РКЦ. Због чега? Само због тога што је РКЦ по земаљским мерилима надмоћнија, утицајнија и богатија. С' друге стране заборавља се достојанство ПЦ као јединог носиоца неокрњене апостолске вере и предања. И не, не смета ми ако представници РКЦ не мисле тако (да је ПЦ једина која стоји у истини), мени смета поданичко-улизивачки став наших представника, само зато што смо (по земаљским мерилима) мали. Они су тиме показали да не верују у Бога и његову силу када стоје у истини. Због тога кажем: екуменизам - ДА, али екуменизам како се сада спроводи - НИКАКО! Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Neki izgleda nauče šta znači biti hrišćanin, dok neki ne. Рече атеиста... Видиш ли парадокс у томе да неко ко свесно одриче Христа, доноси суд о томе шта значи бити Хришћанин? Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Због тога кажем: екуменизам - ДА, али екуменизам како се сада спроводи - НИКАКО! Pa svidja mi se tvoj odgovor, kad se preskoče ti geostrateški, politički itd. razlozi i EU onda skoro bi se moglo reći da je i teološki utemeljen. Znači prema PiP-u Svetosavlje nije bezuslovno i apriori nespojivo sa ekumenskim nastojanjima. Samo se taj način ealizacije istih tebi sada ne svidja jer misliš da bi se to moglo i trebalo raditi drugačije? I ta ekumenska praksa SPC bi imala izgledati sasvim drugačije? A kako? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Рече атеиста... Видиш ли парадокс у томе да неко ко свесно одриче Христа, доноси суд о томе шта значи бити Хришћанин? Odpilike ja sam od Hrista pobegao od takvih kao što si ti, jer me odprilke takvi i okružuju iako se na papiru vode kao hrišćani ne rade ništa što im vera propoveda, tj. ponašaju se kako hoće nekada čak i suprotno od onoga kako se izjašnjavaju. Onda to što se neko odrekao ideje da u Hristu vidi Boga ne znači da se odrekao njegovog učenja. Dovoljno je pročitati jednu knjigu i shvatiti ko je bliži hristu da li su ovi što praštaju i brane jedni druge iako im se pogledi i mišljenja razlikuju ili neko ko napada oboje, pa ti prosudi sam. Млађони and Mилена КШ је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Pa svidja mi se tvoj odgovor, kad se preskoče ti geostrateški, politički itd. razlozi i EU onda skoro bi se moglo reći da je i teološki utemeljen. Znači prema PiP-u Svetosavlje nije bezuslovno i apriori nespojivo sa ekumenskim nastojanjima. Samo se taj način ealizacije istih tebi sada ne svidja jer misliš da bi se to moglo i trebalo raditi drugačije? I ta ekumenska praksa SPC bi imala izgledati sasvim drugačije? A kako? Отиђи у неки православни манастир, нађи искусног смиреног и продуховљеног монаха подвижника (старца) и поведи с'њиме разговор на ову тему. Врло брзо ћеш схватити како би требало да изгледа екуменистички разговор. Осећао би се пријатно, као да разговараш са најближим сродником (оцем, мајком, братом), а уједно, тај "сродник" ти не би прећутао ни једну твоју заблуду. Разобличио би сваку неистину коју си прихватио, али ти се никако не би наљутио него би чак пожелео да што чешће разговарате. Видиш, то је сила коју Бог даје истински смиреним слугама својим, онима који су себе излечили, па сад могу да лече и друге. Код тренутних екуменистичких разговора види се само један несмирен, на силу изнуђен (ко зна од кога и са којим намерама) разговор. Зато је и толико противника екуменизма са обе стране и зато је немогуће да се у очи без околишања каже истина а да се при томе неко не наљути. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Odpilike ja sam od Hrista pobegao od takvih kao što si ti, jer me odprilke takvi i okružuju iako se na papiru vode kao hrišćani ne rade ništa što im vera propoveda, tj. ponašaju se kako hoće nekada čak i suprotno od onoga kako se izjašnjavaju. Onda to što se neko odrekao ideje da u Hristu vidi Boga ne znači da se odrekao njegovog učenja. Dovoljno je pročitati jednu knjigu i shvatiti ko je bliži hristu da li su ovi što praštaju i brane jedni druge iako im se pogledi i mišljenja razlikuju ili neko ko napada oboje, pa ti prosudi sam. Сам себи противречиш више пута у овом кратком тексту. Но не желим са тобом да се расправљам зато што ти свакако видиш оно што желиш. Када будеш спреман за разговор, јави се. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Otac Zoran me debelo razocarao onim tekstom da mitropolit Amfilohije namerno pravi hokus pokus carolije sa mostima svetitelja na konto mostiju sv.Petra Cetinjskog,videh u komentarima kako je objavio kako je uopste cudno i glupo sto su mosti pod staklom odnosno preko mostiju ima staklo,kako je to odvajanje mostiju kao kod katolika i kako je novina,a onda mu neki lik rece pa pod "staklom" su i mosti sv.Stefana Decanskog i sv.Aleksandra Svirskog i mnogih drugih svetitelja u nasoj pravoslavnoj crkvi,onda je jos neki lik otkrio da slike koje je okacio u svom tekstu uopste nisu ono sto je on potpisao,odnosno da je pomesao mosti sv.Arsenija iz manastira Zdrebaonik i mosti svetog Petra Cetinjskog iz Cetinjskog manastira cak se doticni lik cudio kako mu se desila takva omaska kad je bio u toj eparhiji i dobro je upoznat,da ne bude zabune on je potpisao fotografijju da su mosti sv.Petra a u stvari su mosti sv.Arsenija i slicno... Ne znam sta je po sredi,ali meni se ta prica nije svidela,nekako mi deluje zlonameran. No dobro. Богољубазни, лепо је што ме пратиш на Фејсу, али бих те замолио да се испишеш. Штакорско је то понашање. То се види и из овог твог троловања овде где излећеш са текстом који нема благе везе са овом темом. Ко је заинтересован може текст видети на Стању ствари (Зоран Ђуровић: Зашто владика Раде није хтео да буде светац од руке Амфилохијеве?), али није био за ЖРУ. У преписци на ФБ сам се захвало на сигнализацији за једну фотографију која је била погрешно потписана, као што сам поменуо да ме нису разумели око проблема стакла (да не знам да има кивота у стаклу, то је као да нисам чуо за св. Николу; зато хвала на добронамерности). Заиста би било лепо да ме више не пратиш на ФБ, треба да чуваш своју племениту душу од мојих саблажњивих постова и коментара. Можда и веру изгубиш, или не дај боже, постанеш екумениста! Mилена КШ and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Отиђи у неки православни манастир, нађи искусног смиреног и продуховљеног монаха подвижника (старца) и поведи с'њиме разговор на ову тему. Врло брзо ћеш схватити како би требало да изгледа екуменистички разговор. Осећао би се пријатно, као да разговараш са најближим сродником (оцем, мајком, братом), а уједно, тај "сродник" ти не би прећутао ни једну твоју заблуду. Разобличио би сваку неистину коју си прихватио, али ти се никако не би наљутио него би чак пожелео да што чешће разговарате. Видиш, то је сила коју Бог даје истински смиреним слугама својим, онима који су себе излечили, па сад могу да лече и друге. Код тренутних екуменистичких разговора види се само један несмирен, на силу изнуђен (ко зна од кога и са којим намерама) разговор. Зато је и толико противника екуменизма са обе стране и зато је немогуће да се у очи без околишања каже истина а да се при томе неко не наљути. Pa eto, onda si ti u tom uspio vrhovato, sasvim do vrha. Razobličio ili otklonio si jednu moju veliku zabludu o tom da Srbi ne žele o ekumenizmu ništa ni čuti a kamo li u njemu učestvovati. Ni ne moram da hodam po manastirima dalje, dosta si mi ti. Ili ovako da to uradimo, vi krenete hodat po katoličkim manastirima i tamo tako u toplom rodbinskom i iskrenom razgovoru bez ikakvih ulizivanja ili prešućivanja saslušate sve do kraja o svojim zabludama i prepustite se liječenju duha nakon toga što vam naši katolički i bez sumnje isto tako iskusni i kompetentni monasi ukažu na sve te koje imate vi, a mi isto tako kako si to već opisao uradimo kod vas hodajući po vašim manastirima i prepuštajući se blagodatnom dejstvu razobličavanja naših zabluda od strane vaših iskusnih i kompetentnih monaha sve dok ne budemo tako duhovno izliječeni i vi i mi? Razumio sam to dobro? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zoran Đurović Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Pa eto, onda si ti u tom uspio vrhovato, sasvim do vrha. Razobličio ili otklonio si jednu moju veliku zabludu o tom da Srbi ne žele o ekumenizmu ništa ni čuti a kamo li u njemu učestvovati. Ni ne moram da hodam po manastirima dalje, dosta si mi ti. Ili ovako da to uradimo, vi krenete hodat po katoličkim manastirima i tamo tako u toplom rodbinskom i iskrenom razgovoru bez ikakvih ulizivanja ili prešućivanja saslušate sve do kraja o svojim zabludama i prepustite se liječenju duha nakon toga što vam naši katolički i bez sumnje isto tako iskusni i kompetentni monasi ukažu na sve te koje imate vi, a mi isto tako kako si to već opisao uradimo kod vas hodajući po vašim manastirima i prepuštajući se blagodatnom dejstvu razobličavanja naših zabluda od strane vaših iskusnih i kompetentnih monaha sve dok ne budemo tako duhovno izliječeni i vi i mi? Razumio sam to dobro? Баш бих волео да их видим код Енца Бјанкија ) Католички монах, савршено православан! То је екуменизам на делу. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Pa eto, onda si ti u tom uspio vrhovato, sasvim do vrha. Razobličio ili otklonio si jednu moju veliku zabludu o tom da Srbi ne žele o ekumenizmu ništa ni čuti a kamo li u njemu učestvovati. Ni ne moram da hodam po manastirima dalje, dosta si mi ti. Ili ovako da to uradimo, vi krenete hodat po katoličkim manastirima i tamo tako u toplom rodbinskom i iskrenom razgovoru bez ikakvih ulizivanja ili prešućivanja saslušate sve do kraja o svojim zabludama i prepustite se liječenju duha nakon toga što vam naši katolički monasi ukažu na sve te koje imate a mi isto tako kako si to već opisao uradimo kod vas hodajući po vašim manastirima i prepuštajući se blagodatnom dejstvu razobličavanja naših zabluda od strane vaših monaha sve dok ne budemo tako duhovno izliječeni i vi i mi? Razumio sam to dobro? Ниси ме баш најбоље разумео чини ми се. Хтео сам да укажем да екуменизма без Бога не бива. То је главна ствар мога писања. Мислим, моје писање није био позив да католици одлазе у православне манастире да слушају о својим заблудама, како си ти схватио, чини ми се. Ја сам само навео какав треба да буде неко ко полази на Божије дело. Зато сам (давајући за пример монаха подвижника) навео да је за такво дело предуслов смирење и очишћење срца, које потом рађа истинску љубав која је сама по себи привлачна сила. Тога у данашњем екуменизму нема ни у назнаци, него све много више личи на политичке договоре. Моје мишљење и јесте да су то само политички договори где Бог нити је присутан, нити пожељан. Надам се да сам мало појаснио. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 14, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 14, 2014 Ниси ме баш најбоље разумео чини ми се. Хтео сам да укажем да екуменизма без Бога не бива. То је главна ствар мога писања. Мислим, моје писање није био позив да католици одлазе у православне манастире да слушају о својим заблудама, како си ти схватио, чини ми се. Ја сам само навео какав треба да буде неко ко полази на Божије дело. Зато сам (давајући за пример монаха подвижника) навео да је за такво дело предуслов смирење и очишћење срца, које потом рађа истинску љубав која је сама по себи привлачна сила. Тога у данашњем екуменизму нема ни у назнаци, него све много више личи на политичке договоре. Моје мишљење и јесте да су то само политички договори где Бог нити је присутан, нити пожељан. Надам се да сам мало појаснио. Da, sad mi je jasno. Katolici ne bi trebali hodati po pravoslavnim manastirima kako bi slušali tamo o svojim navodnim ili nenavodnim zabludama a isto tako ni pravoslavci ne bi trebali hodati po katoličkim manastirima da tamo slušaju o svojim navodnim ili nenavodnim zabludama. Znači još jedna dalja stvar u kojoj se sasvim slažemo ti i ja. Jedino mi nije jasno što insistiraš samo na monasima podvižnicima (te imamo i mi) kad su oni samo jedan segment, dio ili aspekt Crkve, istina vrlo važan ali ipak samo jedan od mnogo drugih: hijerarhijski (arhijereji, biskupi, episkopi), učiteljski (teolozi i teološki mislioci, vjeroučitelji i hrišćanski pedagozi) kanonisti (crkveni pravnici), pastoralci i evangelisti, misionari, sveštenici koji nisu monasi, crkveni umjetnici (ikonopisci, horovodje pri pojnicama, dirigenti crkvenih horova) mirjani ili laici u porodicama i po parohijama koji čine 90% Crkve, angažovani laici po raznim crkvenim i humanitarnim ustanovama, dobrovoljnici, volonteri ili profesionalci ítd. Ili je ekumenizam rezervisan samo za monahe a nemonasi tamo nemaju šta pogledavat? Otac porodice sa ženom i djecom takodjer može biti zainteresovan za ekumenizam jer mu se recimo ćerka katolkinja udala za pravoslavnog mladenca i ne čini mi se da je nužno potrebno sad njemu iskustvo monaškog života da bi se mogao zabivat ekumenizmom. On ima svoje duhovno iskustvo oženjenog vjernika, mirjana, laika koji vodi svoj porodični život, čita svoje knjige, ima svoje ciljeve ali se takodjer zanima i za ekumenizam iz svojih tih neki privatnih ili porodičnih razloga. Kud sad s takvima a njiíh je 90% i kod nas i kod vas? Opet mi nije jasna ta veza monaškog podvižništva i ekumenizma, gdje ju ti vidiš da je jedno nužno uslovljeno drugim ili jedno iz drugog neposredno proizlazi? Zoran Đurović је реаговао/ла на ово 1 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука