Jump to content

Однос према Светима

Препоручена порука

Почео је период крсних слава. Ускоро ће и пост. Често пута у шали кажем "згуснут распоред". Обично дом има једну крсну слави и једног Заштитника. Међутим, има оних који славе две и више слава. Шта се тад дешава? Да ли вам свештеник долази у дом пред сваку славу? Да ли се у молитви подједнако окрећете својим заштитницима.

Ево мог примера: Славимо Св. Претечу и св. великомученика Георгија. Некако ми природно да чествујем св. Јована, јер сам са тим одрастала. У скорије време су одлучили да славимо и Георгија. Нисам навикла да му се молим. Значи, то су две велике славе по двапут у години. Међутим, за ову другу славу све је скромније, не носим славски колач у храм, не долази свештеник јер је "много да долази пет пута". Црв савести ми говори да не поштујем светитеља како то доликује.

Каква су ваша искуства? Имате ли и ви ових недоумица?

Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји!

Подели на овим сајтовима

Imamo jednu slavu,to je Lazareva subota,ali sta znam,mislim da sto vise svetaca slavis vise zastupnika imas :) naravno ne treba preterivati,ali slaviti dve ili tri slave nije nista strasno. Kolac i zito po meni za svaku slavu su obavezni i oni su i smisao,ostalo manje vise.

Znam dosta ljudi koji slave tako sto odnesu kolac i zito u crkvu,kuci porodicno naprave rucak kao i svaki samo malo svecanije,ne prave bahanalije,ruckove,vecere,gajbe pica.

Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав

Подели на овим сајтовима

Срби су једини православни народ који има крсну славу. Поред историјских  и културолошких разлога зашто је то тако, мислим да наш народ посебно држи до значаја породице, мале Цркве и поштовања светитеља, као пријатеља Божијих и пријатеља породице. Ми поштујемо све светитеље као Божије угоднике, неће неки светитељи бити љубоморни што једне прослављамо "више" од других. Мислим да је овде кључна заједничка молитва, са погачом и вином, или без њих. На крају крајева, чин преламања погаче и поливања вином је раније била својеврсна замена за Причешће, кад услови нису дозвољавали да се верници причесте на Литургији. Поједностављено речено: потребно је настављати старе обичаје и поштовати слављење своје крсне славе, или преславе, с тим што је за једно и друго најважнија молитва светитељима и Богу, а не спремање великог ручка и пира, као што је горе већ речено. Може се церемонија испунити, али без стремљења душе и живе молитве, ломљење хлеба и гошћење за трпезом  -  пред Богом биће бесмислено и празно. Светитељима се поштовање указује првенствено нашим  духовним расположењем, па би ваљало кад год имамо жељу да се Богу и светоме усрдно  обратимо посетимо храм, молимо се са Заједницом, причестимо се. Потом из храма изађемо спремни и охрабрени да по примеру светитеља и по речима Божијим деламо и другима прилазимо.  И не постоји достојнији и величанственији начин да Бога и светитеље прослављамо! Јер "диван је Бог у светима својима"!

Подели на овим сајтовима

@,

Слажем се.

Да ли је валидно кад се славски колач пресече кући без благослова свештеника?

Подели на овим сајтовима

Правилније је присуствовати Литургији, због Тајне Причешћа и заједништва пројављеног кроз службу,  и свакако би било правилније да се са свештеником помолимо Богу и предамо хлеб и вино као бескрвне жртве, али мислим да је сасвим валидно да се славски колач пресече у свом дому, без присуства свештеника, ако су из неког разлога прилике такве да он не може присуствовати, или је, рецимо, тешко или немогуће отићи на службу. Дакле, правилније је однети хлеб, кољиво и вино у свети храм, на Литургију, једино у случају да породица то не може, у реду је да домаћин са укућанима прочита молитву Господњу, или отпева тропар, у сваком случају, да сви захвале Богу и светоме - и то је све Богом благословено. Али ако имате прилику да одете на Литургију, свакако је лепше и Богу угодније отићи. Како год, посаветујте се са Вашим свештеником, он је боље упознат са духовним животом и потребама својих парохијана, па како он благослови ( то је најправилније увек учинити кад имате недоумицу).  Ово је само моје  богословско мишљење подложно грешкама. Свако добро и да славите са најближима на многаја љета!

Подели на овим сајтовима

Није све тако једноставно. Један верујући у дому тешко излази на крај.

Шта у ствари значи преслава?

Подели на овим сајтовима

Веома често се дешава да породицве славе две славе , стим да слава која се наслеђује по мушкој линији је главна и тада се позивају гости , ао она која је по женској линији , ту се поштује само Светац , позива се свештеник , сече се колач .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...