Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Опет не нефаташ поенту. Да ти мало појасним. Кад сам ја дошао на парохију, дође ми један парохијанин да се договоримо за суботу хоће да да душно... Како је спомену саму реч, мене као да нешто прободе. Ја лепо скувам кафу, изнесем колаче и ракицу, па почнем полако да му објашњавам, од етимологије до космологије, па све на крају народски речено сажваћем. Лепо мене човек саслушао, каже у праву си ти попе, али ми хоћемо да дамо душно. Ти ако хоћеш дођи, ако нећеш, немој, али онда више ни у кућу нам не улази. Добро, мени је жао, али ако тако хоћете. Дође после, други, па трећи, па четврти.. и увек иста прича. Чуо и мучени владика, жалили се људи да неће поп да изађе на душно, па ме позове. Каже, оче ви лепо објасните и сталној причајте, и реците им да сте им све рекли а они нека преузму грех на себе, а ви покојника не остављајте без молитве. И ја тако сад радим, како ме владика поучио. И увек иста прича, нико да ме послуша, али ћу ја и даље говорити док сам год жив... Ваљда ти је сад малкице, јасније... Причамо ми за иконе стално, и причамо, и причамо, и причамо... али слика увек иста. Није сваки човек исти. Дође ми да вас "саветујем", да подигнете све иконе на 3 метра у висину.а испод њих лепу кутијицу,верујем вам на реч да не би оставили ни динар Међутим владика је у праву,причајте и радите оно што је исправно. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Дође ми да вас "саветујем", да подигнете све иконе на 3 метра у висину.а испод њих лепу кутијицу,верујем вам на реч да не би оставили ни динар Међутим владика је у праву,причајте и радите оно што је исправно. Можда да се на тастер икона спусти брзо за целив, а кад крене новац, сензори да је повуку горе, а да се доле појави кутија... Мислим да није неизводљиво... :.mislise. nana, feeble, Данче* and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 @@Augustinus, Оче, кад си већ ту, појасни то "душно". Ја сам чуо, и што ти рече, прободе ме нешто. Нисам то видео, али знам да има везе са некаквим душним јагњетом. Сачувај Боже и саклони. Кад треба да се изађе на парастос (четердестницу), то увек мора да буде субота, пре истека четрдесет дана, јер не ваља после. Нема везе ако је то тридесет и четврти дан... А то што канони говоре да се даје тачно у четрдести дан, нема везе. Па се још коље ован, ако је мушко, или овца ако је женско. Па се плећка нако тетрално стави на горбно место, испод кога је мушема (да се не прља).... па ти после поли вино гробно место ако можеш. па се иде на ручак где се приказује глава (овна или овце), а на столу док сви стоје и држе две свеће (нико не зна зашто, осим, тако треба), носи се тацна са јагњећом сармицом, и сви узимају по комадић, крсте си и говоре ''Бог да му/јој душу прости''. А, ако пада у посту, онда се даје за пола године, па се дода после сармице и један велики печен шаран, да се задовољи пост... Ужас. Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Можда да се на тастер икона спусти брзо за целив, а кад крене новац, сензори да је повуку горе, а да се доле појави кутија... Мислим да није неизводљиво... :.mislise. Па ионако је не целивају,кажете да су то заменили са врх 50 динара и гради вавилонску кулу на икони Па пошто им није циљ целив,онда им неће сметати што су подигнуте на 3 метера Не добро видим да је код тебе "вандредна ситуација" знаш да из поштовања према мантији, не би умео ни смео да те саветујем. Али у глобалу код нас је онако како сам и са почетка писао. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Па ионако је не целивају,кажете да су то заменили са врх 50 динара и гради вавилонску кулу на икони Па пошто им није циљ целив,онда им неће сметати што су подигнуте на 3 метера Не добро видим да је код тебе "вандредна ситуација" знаш да из поштовања према мантији, не би умео ни смео да те саветујем. Али у глобалу код нас је онако како сам и са почетка писао. Ту грешиш брате мој у Христу. Хоће, они да целивају. наравно, али и да ставе прилог. Код њих то не може једно без другог.... НЕ ВАЉА СЕ... Шта да ти кажем, тако је код нас. Нисам бирао, већ добио паства на поверење. Него лепо на донкихотоском магарету, јашући у Славу Божију против ветрењача.. тако је код мене сваки дан.. зато рекох мало пре, није баш све црно и бело. Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 1 Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Ту грешиш брате мој у Христу. Хоће, они да целивају. наравно, али и да ставе прилог. Код њих то не може једно без другог.... НЕ ВАЉА СЕ... Шта да ти кажем, тако је код нас. Нисам бирао, већ добио паства на поверење. Него лепо на донкихотоском магарету, јашући у Славу Божију против ветрењача.. тако је код мене сваки дан.. зато рекох мало пре, није баш све црно и бело. Доброг духа си оче Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Ту грешиш брате мој у Христу. Хоће, они да целивају. наравно, али и да ставе прилог А како се причешћују? Држе ли се онога што им благословите? Траже ли благослов или вас само зову да им употпуните параду што би се рекло као са случајем душно? Питају ли вас ишта или све знају што би се рекло? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ИгорМ Написано Новембар 6, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 6, 2014 Сачувај Боже и саклони. Кад треба да се изађе на парастос (четердестницу), то увек мора да буде субота, пре истека четрдесет дана, јер не ваља после. Нема везе ако је то тридесет и четврти дан... А то што канони говоре да се даје тачно у четрдести дан, нема везе. Па се још коље ован, ако је мушко, или овца ако је женско. Па се плећка нако тетрално стави на горбно место, испод кога је мушема (да се не прља).... па ти после поли вино гробно место ако можеш. па се иде на ручак где се приказује глава (овна или овце), а на столу док сви стоје и држе две свеће (нико не зна зашто, осим, тако треба), носи се тацна са јагњећом сармицом, и сви узимају по комадић, крсте си и говоре ''Бог да му/јој душу прости''. А, ако пада у посту, онда се даје за пола године, па се дода после сармице и један велики печен шаран, да се задовољи пост... Ужас. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Има овде у селу једна бака која је суботарка. Kod njih i kod protestanata je to sasvim o nečem drugom nego kod nas, živim svaki dan medju njima, ovdje ih je dosta i znam kako to kod njih hodi. Može se reći da oni jedini to shvataju ozbiíljno, mi katolici i pravoslavci na materijalno održavanje Crkve gledamo kao na "vanškolske aktivnosti": kupi loptu, dres, kopačke i trči! A novi dres se kupi tek kad se taj stari raspadne od nošenja. MariaElena and feeble је реаговао/ла на ово 2 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sanja Т. Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 @Augustinius Мени је сада много јасније, али верујем да има још тога да се објасни зашто треба стављати и у остале " кутије" ,а не само на главну целивајућу икону. Него ме збуни сад са оним да иконе не стављамо изнад брачног кревета... јер ту највише читају псалтир... :.mislise. Опростите мом не знању , али зашто не? Ето, заправо, ја баш читам псалтир у спаваћој соби, јер ту једино имам мир. Има још нешто, сматрам да је Господ благословио мој брак и слушајући О. Милоша В. додала сам икону Васкрсења Христовог икони из Кане Галилејске. ...Неко упита на некој теми , да ли се помолимо и пре него легнемо у брачну постељу.Ето ја да зато и имам те иконе у спаваћој соби. Ако грешим ,молим вас укажите ми на то и научите ме како треба. Иначе нисам ни ја за коришћење икона као модни детаљ и све остало што сте раније набројали. Из тог разлога нисам ни за икону која ће да служи као тацна. 8086.gif MariaElena, Volim_Sina_Bozjeg and Данче* је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Имао сам љетос један доживљај са остављањем новца на икони. Било је освећење реновираног храма па је Владика служио и централна икона је већ средином Литургије била препуна новца тако да су се једва видјели ликови светитеља. Старјешина храма ми је рекао да убаци новац кроз прорез предвиђен за то. И тако ја мичем паре и убацујем и убацујем и убацујем онда долази долази велики вход па се одмакнем па наставим. и убацим ја тако све али остане једно 50 центи али икона стаклена па клиза наредна 3 минута сам се борио са тих 50 центи. Па ми дошло на памет да да направим дупло већи прорез и да нацртам стрелицу! baš to i uradi, pa pobogu više i magare bi naučilo da see ne stavlja na Ikonu novac kako bi mogla da bude potpuno vidljiva i pristupačna. Nema opravdanja,nedostatkom para u Crkvenoj kasi. Možeš misliti sav taj cirkus sa novcem,kako bi oslobodio Ikonu. Vi mu ispadnete kao fizički radnici za ono o čemu bi vernici morali da imaju svest a to je da posle njih i neko drugi dolazi pred istu ikonu. Nije brej to teško da ih se nauči a ja i jesam za radikalne mere tipa strelica koju predlažeš Malo ti malo vi, u principu praštaj i pomeni Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дуња Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 Сања, ево једног размишљања на ту тему - 35. мин. Можда пронађеш задовољавајући одговор. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 "Ја сам спреман - нашао сам шлем." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Новембар 7, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 7, 2014 @Сања Т Не могу сада да пронађем тај текст. Покушала сам али ми не иде... Давно сам прочитала одговор једног свештеника на исто питање које тебе мучи, и рекао је, као и Владика Порфирије, да не постоји проблем око икона у спаваћој соби. Не бих да препричавам, покварићу све што је он тако лепо објаснио У сваком случају, довољно ти је и ово да знаш, па ако пронађем текст, поставићу га. Sanja Т. је реаговао/ла на ово 1 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука