Jump to content

Православни молитвеник


Препоручена порука

Трисвето

Свети Боже, свети Моћни, свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше;

Владико опрости безакоња наша, Свети, посети и исцели немоћи наше,

Имена Твога ради.

Господе, помилуј. (трипут)

Свлава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Господња - Оче наш

Оче наш, који си на небесима,

да се свети име Твоје,

да дође Царство Твоје,

да буде воља Твоја,

и на земљи као што је на небу;

хлеб наш насушни дај нам данас,

и опрости нам дугове наше,

као што и ми опраштамо

дужницима нашим;

и не уведи нас у искушење,

но избави нас од лукавога.

Молитва Пресветој Богородици

Пресвета владарко моја,

Богородице, Својим светим и

свемоћним молбама одагнај од мене

смерног слуге Твога,

мрзовољу, заборавност,

неразумност, нерад и све нечисте,

рђаве и хулне помисли из убогог

срца мога и из помраченог ума мог,

и угаси пламен страсти мојих,

јер сам убог и слаб.

Избави ме од многих и горких

успомена и подухвата, и ослободи

ме од свих злих делања,

јер си благословена од свих

нараштаја, и слави се

пречасно Твоје име кроз све

векове. Амин.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Богородице Дјево...

Богородице Дјево, радуј се

благодатна Маријо; Господ је с

тобом. Благословена си ти међу

женама и благословен је плод

утробе твоје, јер си родила

Спаситеља душама нашим.

Химна Богородици

Достојно је уистину, да блаженом

зовемо Тебе, Богородицу, увек

блажену и свебеспрекорну, и

Матер Бога нашега Часнију од

Херувима и неупоредиво славнију

од Серафима; Тебе што Бога Логоса

непорочно роди, уистину

Богородицу, величамо.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Сви ТРОПАРИ И КОНДАЦИ које ћу овде навести су преузети из Малог Требника (штампан у Призрену 1994. год), који је превео и за свештену употребу приредио о. Јустин Поповић. Тропаре и кондаке у том Требнику је превео са црквенословенског еп. Артемије. Требник је изаша

Тропар на рођење Богородице, 8 септембар

глас 4: РОђење твоје, Богородице Дјево, радост најави целој васељени. Јер из Тебе засија сунце правде, Христос Бог наш, Који разрушивши проклетство, даде благослов, и уништи смрт, дарова нам живот вечни.

кондак, глас 4: Јоаким и Ана од срамоте бездетности, и Адам и Ева од трулежи смртне ослободише се, Пречиста, у светом рођењу Твоме. То празнују и народи твоји избављајући се од кривице греховне, да би ти клицали: Неплодна рађа Богородицу и хранитељку живота нашег.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

На Крстовдан (узношење Часног Крста) 14. септембар

тропар, глас 1: Спаси Господе народе своје, и благослови наслеђе своје. Православном и христољубивом роду нашем дарујући победу над противницима, и чувајући Крстом народ твој.

кондак, глас 4: Христе Боже који си се драговољно узнео на крст, даруј милости Твоје истоименом твоме новом народу. Развесели силом твојом благоверни и христољубиви народ наш, дарујући му слободу над противницима, јер он за помоћ има твоје оружје мира, непобедиву победу.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

На дан светога кнеза српског Стефана Штиљановића, 4. октобар

тропар, глас 4: На земљи у премудрости славу си стекао и богатство своје Господу предао. ЗАто те Он са небеским житељима настањује, а тело твоје на земљи сачува нетрулежним, јер си ти у целомудрености и чистоћи живот свој праведно поживео. Стога се смелошћу моли да се ми спасемо.

кондак, глас 2: Прослављајући Вишњега у жељама, и Он те у сећању праведниче прославља. Усхођењем у врлинама душу си усавршио, прмудри, свети Стефане, завршивши на земљи живот непорочно, Створитељу свих угодио си; моли непрестано за све нас.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика


МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

Пресвета Владарко моја, Богородице, Својим светим и свемоћним молбама одагнај од мене, смерног и бедног слуге Твога, мрзовољу, заборавност, неразумност, нерад, и све нечисте, рђаве и хулне помисли из јадног срца мог и из помраченог ума мог, и угаси пламен страсти мојих, јер сам убог и јадан. Избави ме од многих и горких успомена и подухвата, и ослободи ме од свих злих делања, јер си Благословена од свих нараштаја, и слави се Пречасно име Твоје у векове векова. Амин.


МОЛИТВА ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ –ДРУГА

Блага Мајко благог цара, Пречиста и Благословена Богородице Марија, милост Сина Твог и Бога нашега излиј на моју страсну душу, и Твојим молитвама упути ме на добра дела, да бих остало време живота свог провео без порока и Тобом рај нашао, Богородице Дјево, једина Чиста и Благословена.


МОЛИТВА ПРЕСВЕТОМ ДУХУ

Господе, Царе небески, Утешитељу, Душе истине, обаспи милосрђем и помилуј мене, Твога грешног слугу; ослободи ме недостојног, и опрости ми све што сам згрешио данас као човек, и не само као човек, него горе и од животиње. Опрости ми грехе, хотимичне и нехотичне, знане и незнане, који су од младости моје због злих навика, и оне због пренагљености и туге. Ако сам се клео именом Твојим, или га хулио помишљу својом, или некога укорео, или некога оклеветао у гневу своме, или ражалостио, или сам се због неког разгневио, или слагао, или сам непристојно спавао, или сиромах дође к мени и презрех га, или кога унесрећих, завадих се, осудих некога, или се разметах, погордих и разгневих, или се ум мој бавио лукавством овога света док сам био на молитви, или сам помислио на разврат, или сам се прејео, опио или безумно смејао, и помислио зло, или ме је туђа доброта коју видех ранила у срце, или сам говорио што је непристојно, потсмевао греху брата свог, ја, чији су греси безбројни; или се нисам молио, или сам учинио неко друго зло, не сећам се – све то и више од тога учиних. Смилуј се на мене тужног и недостојног слугу Свог, Творче мој, Владатењу. Разреши, остави и опрости ми, јер си добар и волиш људе, да могу с миром лећи, заспати и починути, ја, блудни, грешни и несрећни. Обожаваћу, певаћу и прослављаћу Православно име Твоје, са Оцем и Јединородним Сином, сада и увек и у векове векова. Амин.
  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

ИСУСОВА МОЛИТВА

Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног.

Пресвета Богородице, спаси ме грешног.

Господе Исусе христе, Сине Божији, ради молитава Пречисте Матере Твоје и свих светих, помилуј нас. Амин.

МОЛИТВА АНЂЕЛУ ЧУВАРУ

Анђеле Христов, чувару мој свети и покровитељу душе и тела мога, опрости ми све што згреших у данашњи дан, и избави ме од сваког лукавства непријатељског ми противника, да не бих никаквим грехом разгневио Бога мог, но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ме покажеш достојна доброте и милости Свесвете Тројице, и Матере Господа мога Исуса Христа, и свих светих. Амин.

МОЛИТВА АНЂЕЛУ ЧУВАРУ-ДРУГА

Свети Анђеле, који стојиш уз моју јадну душу и гледаш мој страсни живот, не остави ме грешнога, нити одступи од мене због моје неуздржљивости. Не дај места злом демону да овлада мноме помоћу насиља овог смртног тела. Ојачај моју бедну и слабу руку, упути ме на пут спасења. О, Свети Анђеле Божији, чувару и покровитељу моје јадне душе и тела, опрости ми све чиме те увредих у све дане живота свога; и ако што сагреших ове прошле ноћи, заштити ме данас, и сачувај ме од сваког искушења ђаволског, да не бих никаквим грехом прогневио Бога, и моли се за мене Господу, да ме учврсти у страху Своме и покаже ме достојним слугом Своје доброте. Амин.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

Постављена слика


МОЛИТВА У БОЛЕСТИ

Господе Боже, Владико живота мога, Ти си по доброти Својој рекао:Нећу смрти грешника, него да се обрати и жив да буде. Ја знам да је ова болест од које патим казна за моје грехе и безакоња; знам да сам по делима својим заслужио најтежу казну, али Ти, Човекољупче, немој поступати са мном по злу моме, него по Твоме бескрајном милосрђу. Немој пожелети смрти моје, него ми подај снаге да стрпљиво подносим болест као искушење које сам заслужио, и да се по исцељењу обратим свим срцем, свом душом и свим осећањима својим Теби, Господу Богу, Саздатељу моме, да жив будем ради испуњења светих заповести Твојих, ради спокоја ближњих мојих и добра мога. Амин.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА ЗА УПОКОЈЕНЕ

Господе Боже наш, сети се слугу Твојих који су преминули у вери и нади у Вечни Живот. Као Добар и Човекољубив, опрости им грехе и избриши неправде, ублажи, отпусти и опрости им сагрешења вољна и невољна. Избави их вечних мука и огња пакленога, и даруј им да се наслађују Твојим вечним добрима, припремљеним за оне који Тебе љубе. Иако сагрешише они од Тебе не одступише, него чврсто вероваше у Тебе, Бога у Тројици слављенога: Оца и Сина и Светога Духа, и све до последњег даха исповедаху Јединицу у Тројици и Тројицу у Јединству. Стога буди им милостив и њихову веру у Тебе урачунај им уместо дела, и као Милосрдан упокој их са Светима Твојим. Јер нема човека који би живео и не би сагрешио, Једини Ти си без греха, а правда твоја је правда вечна. Ти си Једини Бог доброте, сажаљења и човекољубља; и славу узносимо Теби, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА ЗА СВОГ ДУХОВНОГ ОЦА



О, Пресвета Владичице моја, Дјево Богородице, Царице неба и земље, услиши вапај моје душе и грешну молитву моју, коју Ти приносим за оца мога духовнога, многострадалног слугу Твога ( име ). Буди му вечно Сапутница, у свако време буди уз њега, штити га са светим Анђелима. Укрепи га, бди, чувај га док спава и теши га док плаче; Бодри га у очајању, избави га од невоља, ослобађај од клевета и подижи га у немоћи. Порази демоне који устају на њега, и у смртној опасности буди му Помоћница. Учини га, из дана у дан, страшнијим за видиве и невидиве непријатеље, да би знали да је он Твој слуга, Богомајко; Ти Која си родила Бога и Цара, Коме припада част и поклоњење у векове векова. Мајко Божија, умекшај срца злих људи који устају против њега. Ти видиш тугу и муку мога оца духовнога и само Теби јединој су познате његове патње. Ти знаш и све тајне душе његове. Погледај на њега са Небеса и олакшај његова страдања и покриј га милошћу Својом, Пошаљи благослов на дела његова и пошаљи му невидљиву помоћ. Његовим светим молитвама дај и мени смирење, самоукоравање, трпљење, кротост, целомудреност, ћутање и заштити ме од свих искушења видивих и невидивих непријатеља. Амин.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

МОЛИТВА ГОСПОДУ ИСУСУ ХРИСТУ


Господе Боже, одврати срца наша од рђавих помисли; болесне исцели, здраве сачувај и окрепи, сваку болест и сваку немоћ удаљи од народа Твога. Даруј земљи плодност, одржавај благо поднебље; укроти ветрове, даруј земљи тихе кише ради плодности; усади у људе љубав и слогу у мислима, узвиси истину вере, упути нас на пут побожности.
Пастире закрили, паству заштити, свештенству даруј добродушност, монасима уздржљивост, чистоту онима у девичанству, добар и сложан живот онима који живе у браку.
Господе Боже, даруј покајницима опроштај, имућнима милосрђе, сиромашнима помоћ и стрпљење.
Нахрани сиромашне, старце ободри, младе уразуми, просвети невернике и обрати их у свету истиниту веру, умири раздоре, уништи устанке јереси.
Молимо Те, најмилосрднији Господе, сачувај нас својом свемоћном десницом неповређене од сваког зла, љуте несреће и убитачног ратног уништења.
О Господе Боже наш, огради нас силом Крста Твога, смилуј се заузимањем Твоје пречисте Богоматере и увек Дјеве Марије, заштитом светих Анђела и заштитничким молитвама свих Твојих Светих. Јер си Ти извор милости и неистражива пучина милосрђа и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.
Link to comment
Подели на овим сајтовима

МОЛИТВЕ СВЕТИМ АРХАНГЕЛИМА ЗА СВАКИ ДАН У НЕДЕЉИ



Понедељак
Св. Архангелу Михаилу



Свети Архангеле Божији Михаиле, одагнај од мене духа лукавога који ме искушава.
О, велики Архистратиже Божији Михаиле - победниче демона!
Победи и уништи све моје видљиве и невидљиве непријатеље, и умоли Господа Сведржитеља, да ме спаси и одбрани од сваке болести, смртоносне ране и изненадне смрти, сада и увек и у векове векова. Амин.



Уторак
Св. Архангелу Гаврилу

Свети Архангеле Гавриле, који донесе неизречену радост са неба пречистој Деви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено.
О, велики Архангеле Божији Гавриле, ти си благовестио Пречистој Деви Марији о зачећу Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти, и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје грехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О, велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих болести, сада и увек и у векове векова. Амин.



Среда
Св. Архангелу Рафаилу


О велики Архангеле Божији Рафаиле, који си примио дар од Бога да исцељујеш болести, излечи неизлечиве људима ране срца мога и тела мога. О, велики Архангеле Божији Рафаиле, ти си путовођа, лекар и исцелитељ, руководи ме ка спасењу и исцели све моје душевне и телесне болести, и приведи ме Престолу Божијем, и моли доброту Његову за моју грешну душу, да ми Господ опрости грехе моје и сачува ме од свих непријатења мојих и злих људи, сада и увек и у векове векова. Амин.



Четвртак
Св. Архангелу Урилу

Свети Архангеле Божији Уриле, светлошћу Божанском озарени и преизобилно испуњени огњем пламене љубави, убаци искру тога огња у моје охладнело срце, а душу моју гресима помрачену светлошћу твојом озари.
О, велики Архангеле Божији Уриле, ти си сијање огња Божанског и просветитељ оних који су помрачени гресима: просвети ум мој, срце моје, вољу моју силом Светога Духа, и управи стопе моје на стазу покајања, умоли Господа да ме избави од мука адских и од свих непријатеља видљивих и невидљивих, сада и увек и у векове векова. Амин.



Петак
Св. Архангелу Салатилу

Свети Архангеле Божији Салатиле, даруј молитву мени који ти се молим, научи ме молитви смиреној, скрушениј, усрдној и умилној.
О, велики Архангеле Божији Салатиле, ти се молиш Богу за вернике, умоли Доброту Његову за мене, да ме избави од свих невоља и искушења, болести, изненадне смрти и мука вечних, те да ме удостоји Царства Небеског са свима светима у векове векова. Амин.



Субота
Св. Архангелу Јегудилу

Свети Архангеле Божији Јегудиле, свагдашњи помоћниче свих који се подвизавају на путу Христовом, пробуди и мене из тешке лењости и подвигом добрим укрепи ме.
О, велики Архангеле Божији Јегудиле, ти си ревносни заштитиник славе Божије: ти побуђујеш на прослављање Свете Тројице, пробуди и мене, од сна греховног, да бих славио Оца и Сина и Светога Духа, и умоли Господа Сведржитеља да сагради у мени чисто срце и дух прав обнови у утроби мојој, и да ме утврди Духом владалачким да бих се клањао духом и истином једином истинитом Богу - Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.



Недеља
Св. Архангелу Варахилу

Свети Архангеле Божији Варахиле, који нам доносиш благослове од Господа, благослови ме да поставим добар почетак, и исправим свој грешни живот, да бих у свему угађао Господу Спаситељу моме у векове векова. Амин.
_________________
  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

На дан светог апостола Томе,6. октобар

кондак, глас 3: Апостоле свети Томо, моли милостивога Бога, да опроштај грехова дарује душама нашим.

кондак, глас 4: Христов апостол испуњен премудрости благодати, и служитељ прави, у покајању клицаше Теби; Ти си Бог мој и Господ.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

На дан преподобне мати Параскеве,14. октобар

тропар, глас 4: Заволевши пустињски и безметежни живот, и кренувши усрдно за жеником твојим Христо, и Његов благи закон у младости својој узевши, наоружавши се храбро крсним знаком против духовних непријатеља: исповедничким подвизима, постом и молитвама и врелим сузама, погасила си жеравицу страсти, преславна Параскево. И сада у небеским дворовима са мудрим девојкама стојећи пред Христом, моли за нас који поштујемо часни спомен твој.

кондак, глас 6: Свету заступницу оних у невољама, сви свепобожно прославимо Параскеву свечасну, јер она оставивши трулежни живот, нетрулежни је примила за ва век. Тога ради је пронашла славу чудеса благодат Божијом заповешћу.

  • Волим 1
Link to comment
Подели на овим сајтовима

На дан светог апостола и еванђелисте Луке, 18. октобар

тропар, глас 3: Апостоле свети и еванђелисте Лука, мили милостивог Бога, да опроштај грехова дарује душама нашим.

кондак, глас 2: Проповедника истинске побожности  и говорника неизрецивих тајни, звезду Црквену, Луку божанског прославимо, јер га Христос изабра, са Павлом мудрим за учитеља незнабожцима, који једини познаје тајне срца.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...