w.a.mozart Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 У књизи Зли дуси или Нечисте силе, Достојевски описује разговор између оца Тихона и Ставрогина па каже- Слушајте, оче Тихоне - ја хоћу сам себи да опростима и то је главни мој циљ, цео циљ! - рече Ставрогин са мрачним одушевљењем у очима. Привиђења ће, знам, тек тада нестати. Ето зашто ја тражим неизмерно страдање, сам га тражим. И немојте ме плашити, свиснућу у мржњи и пакости. - Кад верујете да сами себи можете опростити и да ћете тај опроштај добити страдањем у овоме свету, кад себи такав циљ постављате с вером, онда већ у све верујете! - узвикну Тихон усхићен. Како сте онда могли рећи да у Бога не верујете! Ставрогин му не одговори. -Бог ће вам неверовање опростити јер Светог Духа поштујете и не познајући га. -Овом приликом ће Христос опростити??? Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 2, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Можда би било добро да се поставе неки текстови где се говори о теологији Светог Духа - Пневматологији. Ко је Дух Свети? Како познајемо Духа Светог? Шта он чини? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Можда би било добро да се поставе неки текстови где се говори о теологији Светог Духа - Пневматологији. Ко је Дух Свети? Како познајемо Духа Светог? Шта он чини? Да не лутамо имамо ли то на поукама? Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Новембар 2, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 evo nekih linkova ali mislim da možemo diskutovati i bez toga http://motivacioni.wordpress.com/2013/01/13/o-duhu-svetom-potresno/ http://www.manastir-lepavina.org/novosti/index.php/weblog/detaljnije/sveti_oci_o_svetom_duhu/ http://www.svetosavlje.org/bibliotekA/Bogoslovlje/MitropolitAntonijeHrapovicki/Lat_MitropolitAntonijeHrapovicki115+.htm http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Osnovi/Tajne/Lat_Tajne33.htm Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Лаички гледано, мислим да јесте могуће, јер Св. Дух дише где хоће, тако да никад не знамо где Га има, где Га нема, дакле може Га бити и у стварима за које живимо (ако већ не живимо за Њега). Другим речима, ако је свако добро од Бога, онда поштовање било ког добра значи и поштовање и Бога, који (и) као Св. Дух делује. Лаички. МилошБГ, Драгана Милошевић, Kaludjerovic Sreten and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 По овоме што Достојевски пише испада да је могуће ући у Рај (као стање) и без хришћанства тј. да је потпуно небитно да ли си хришћанин, муслиман, будиста, атеиста. Лепо и привлачно, но да ли је тако. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 По овоме што Достојевски пише испада да је могуће ући у Рај (као стање) и без хришћанства тј. да је потпуно небитно да ли си хришћанин, муслиман, будиста, атеиста. Лепо и привлачно, но да ли је тако. Davno sam gledao nekog naseg vladiku ne secam se koga,koji je izneo slicne pretpostavke,da ce se onima npr nekom Africkom plemenu koji ne zna za bilo sta izvan kraja svoje sume suditi na osnovu onoga sta su uradili u zivotu bez obzira sto nisu spoznali Boga,veru,sto nisu bili pravoslavci i slicno. Sudice im se po sopstvenom moralu,zivotu. Ja sam veliki protivnik ekumenizma ako se moze ekumenizam svrstati pod ono da svi budu jedno,a da svi budu i dalje na istom mestu,rastojanju pogotovo sto mi verujemo da je nasa pravoslavna vera ipak vera apostola,naslednik izvora a da su druge vere od tog izvora debelo odstupile,ali moram reci da sam blizi i ja tome da npr neki svaba ili englez koji je dusa od coveka iako mozda jeste katolik ili je mozda bilo koje druge vere,a zivi hriscanski,zivot mu je hriscanski da ce zadobiti spasenje,jednostavno mislim da je to tako. E sad to je samo moje misljenje. w.a.mozart and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Дух дише где хоће. Не знамо његове границе али знамо његов правац - Црква. Дело Духа Светога је управо то - оприсутњење Тела Христовог, тј. оприсутњење самог Христа. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Срђан Шијакињић Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 jednostavno mislim da je to tako. Све друго би било страно и добром човеку а камоли добром Богу... w.a.mozart је реаговао/ла на ово 1 Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos."Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Другим речима, ако је свако добро од Бога, онда поштовање било ког добра значи и поштовање и Бога, који (и) као Св. Дух делује Да,то није лоше али би додао мишљење,да поштовање мора имати и личностни карактер,дакле поштовање доброг,треба да у себи садржи и поштовњје Личности који Јесте Доброта. Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Новембар 2, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 По овоме што Достојевски пише испада да је могуће ући у Рај (као стање) и без хришћанства тј. да је потпуно небитно да ли си хришћанин, муслиман, будиста, атеиста. Лепо и привлачно, но да ли је тако. Ту би се ја осврнуо на Христове речи,који каже ко није против вас са вама је. Тај премудри Божји призив се не може тако црно бело објаснити. Сви понекад заборавимо да је ипак Глава Цркве Христос а његови су сви људи овога света а не само они које видимо у Црквама. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Новембар 2, 2014 Гости Пријави Подели Написано Новембар 2, 2014 Предавање Владике Игнатије о Тријадологији. Немојте да заборавимо да је Пневматологија неодвојива од Тријадологије. А Христос је Онај на коме је Дух Свети. То и значи именица Христос. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука