Jump to content

Београдски сајмови књига - нова издања, препоруке

Оцени ову тему


Зоран

Препоручена порука

  • Одговори 412
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

  • Гости

Допринос веронауке школском систему Србије

4. Април 2012 - 20:17

img_0005-z.jpg

,,Допринос веронауке школском систему Србије“ је била централна свечаност деветог дана Васкршњег сајма, која је изазвала изузетну пажњу и окупила многобројну публику у просторијама бивше робне куће ,,Клуз“. Вечерашњи програм је био посвећен десетогодишњици увођења верске наставе у образовни систем Србије. Са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја учествовали су: Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Атанасије (Ракита), председник Катихетског одбора Архиепископије београдско-карловачке; јереј Јован Бабић, ђакон Ненад Илић и вероучитељ Стеван Јовановић. Гост вечери био је и градоначелник Београда, г. Драган Ђилас.

У музичком делу програма учествовали су: хор Видик из Храма Преображења Господњег са Видиковца, хор 40 мученика Севастијских, Дечја појачка група Свети Никола и хор Основне школе ,,Дринка Павловић“. Сви учесници су се сложили да је значај веронауке велики у васпитању и образовању младих, у њиховом формирању и сазревању у данашње време.

Преосвећени Владика Атанасије, као председник Катихетског одбора Архиепископије београдско-карловачке, истакао је висок степен интегрисаности веронауке у образовни систем основног и средњег образовања, посебно нагласивши улогу покојног премијера Зорана Ђинђића, као и покојног градоначелника Београда Ненада Богдановића у повратку верске наставе у школе. ,,Београд са широм околином, тачније Архиепископија београдско-карловачлка, има 132 основне школе, 88 средњих школа, а међу њима, 12 за децу са специјалниом потребама и 10 музичких школа. Двестаседамдесет вероучитеља ради у овим школама а њихови извештаји, као и извештаји других наставника, професора и директора говоре о значају верске наставе, како у погледу васпитања, тако и у погледу образовања деце. Веронаука је у служби Цркве, а вероучитељи, испуњавајући задатак Цркве, настоје да код младог бића створе и однегују данас тако преко потребну доброту, духовну лепоту, радост, одушевљење... Када се развије доброта код детета оно постаје отпорно на све појаве зла којих има толико у савременом друштву“- рекао је Владика Атансије и закључио: ,,Враћање веронауке у школе је најбоља ствар која се догодила овом народу“.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 4 months later...

Интресује ме да ли неко зна...наиме везано је за Васкршњи сајам који се одржао ове године...видео сам у пролазу штанд који је имао баш велике иконе Пресвете Богородице,мислим да је једна варијанта коштала 100еур а друга 120еур...и био сам у својеврсној журби стога нисам узео ни контакт телефон од продавача па молим ако неко зна о нешто више о овоме,ко прави,где се могу купити,поручити...унапред хвала.

Link to comment
Подели на овим сајтовима

  • 2 months later...

У оквиру овогодишњег Сајма књига у Београду од 21. до 28.октобра посетиоци сајма ће имати прилику да се упознају са српским издањем руског православног бестселера "Несвети а свети", оца Тихона (Шевкунова) на штанду издавачких кућа Руске Федерације.

Овдашњој публици је отац Тихон познат и као редитељ утицајног филма "Пад Византије". Иначе Отац Тихон је завршио редитељски факултет и отишао је у монахе, да би постао архимндрит и игуман Сретењског манастира те изузетно угледна фигура Руске Цркве. Поред тога што руководи манастиром и врши функцију секретара црквеног савета за културу руске цркве отац Тихон је покренуо прикупљање средстава за српске манастире и богословију у Призрену (прикупљено је 200 000 долара). Такође под његовим вођством је најчитанији православни сајт на свету Православие.ру (сајт сретењског манастира) добио и српску верзију која је за кратко време постала популарна на српском православном интернету.

Посетиоци сајма ће моћи да дођу до књиге која је у Русији постала прави бестселер. Продато је више од 1 000 000 примерака ове књиге само за годину и по дана. "Несвети, а свети" су проглашени за књигу године у Русији.Занимљиво је да су читаоци ове књиге како они који су црквени људи тако и они који нису до сада били верници.

30047_vest_arhimandrit_tihon.jpg

Како је књига успела да привуче различите узрасте и људе са различитим односом према вери и традицији? У књизи аутор гаји изузетно отворен и искрен однос према читаоцу, а ликови које он описује (као што је Јован Крестјанкин, монаси Псково-Печерског манастира) задивиће сваког ко чита својом једноставношћу, кротошћу и карактером. Због једноставног и директног приступа теми духовног живота књига се лако чита а неретко се прочита у даху. То је књига која оставља позитиван траг на читаоца и то је књига које се препоручује другима.

На српском језику књига је насловљена "Несвети, а свети" и издата је у 2 000 примерака од стране предузећа Информатика.

Извор: Русија.рс

Link to comment
Подели на овим сајтовима

Придружите се разговору

Можете одговорити сада, а касније да се региструјете на Поуке.орг Ако имате налог, пријавите се сада да бисте објавили на свом налогу.

Guest
Имаш нешто да додаш? Одговори на ову тему

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Чланови који сада читају   0 чланова

    • Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
×
×
  • Креирај ново...