ССоња Написано Октобар 24, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2014 Помаже Бог! На форуму сам тазе, мада пратим из прикрајка баш дуго. Као новајлија, нисам сигурна да сам тему поставила на право место, али ваљда ће ме неко већ упутити Као што се да наслутити, имам недоумице око славског колача. Наиме, све ове године сам славски колач месила као и сви, дакле од квасног, хлебног теста. Међутим, уназад неколико месеци супруг и ја смо из здравствених разлога из исхране у потпуности избацили све врсте житарица (и то је дало прилично добре резултате). За све то време, једине житарице које смо појели су биле, дословно, мрвице просфоре. Како нам се ближи слава, нисам сигурна како да спремим славски колач, односно да ли га је дозвољено спремати другачије од уобичајеног начина. Тренутно "хлеб" спремам тако што направим брашно од разних семенки (ланених, сунцокретових, бундевиних, сусамових...), додам му соду бикарбону уместо квасца, затим воду и још понешто, испечем и то је то. Да ли би било у реду на тај начин спремити и славски колач, будући да је и то све зрневље и семење? Или мора бити од пшеничног брашна и квасца? Оно што ме додатно збуњује јесте то да се чесница углавном свугде прави као квасни хлеб, једино код нас, у Војводини, чесница је слатки колач од танких кора, ораха и сувог воћа. Водећи се том логиком, пало ми је на памет да би и славски колач, евентуално, могао другачије да се спреми. Или не би? Била бих веома захвална да неко од свештеника каже нешто на ову тему. nana and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Октобар 24, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2014 Славски колач се прави од пшеничног брашна и квасца. Сад да ли је то брашно бело, полубело, тип 500 или који није важно, јер и пре рата брашно са воденице није био као данашње. Ако има неко брашно без глутена може се с њим замесити. Милан Ракић and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ССоња Написано Октобар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2014 ...очекујући слово свештеника... Бог помогао... славски колач је симбол Христа и освећује се молитвеном жртвом, свештеника и свечара, а у част Светитеља заштитника дома...јести га, мање или више или не јести, верујем да је од другоразредног значаја... срећна ти слава, сестро, на многаја љета... Тако некако сам и претпоставила, важно да се спреми, неко ће га свакако појести Хвала најлепше! Милан Ракић and Suncokret54 је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ССоња Написано Октобар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2014 Славски колач се прави од пшеничног брашна и квасца. Сад да ли је то брашно бело, полубело, тип 500 или који није важно, јер и пре рата брашно са воденице није био као данашње. Ако има неко брашно без глутена може се с њим замесити. Ех, да нам је сад то предратно брашно са воденица, који год тип било... На њега није постојала "интолерантност". Ова пшеница данас је, сирота, толико изманипулисана да чудо како је ико подноси. Онда, дакле, од безглутенског брашна Хвала Вам најлепше, оче! Suncokret54 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 24, 2014 Гости Пријави Подели Написано Октобар 24, 2014 Има ли код нас брашно без глутена и где може да се купи? Цена? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ССоња Написано Октобар 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 24, 2014 Има ли код нас брашно без глутена и где може да се купи? Цена? Има да се купи у апотекама, могуће и по већим маркетима типа Меркатор. Ја га генерално избегавам, па нисам сигурна колика је цена, али знам да је поскупо - у смислу вишеструко скупље од обичног брашна. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука