Драгана Милошевић Написано Октобар 17, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2014 Да, ово је тишина, коју већ дуго причам. Ове бескраје додирујем сама. Пева мук који одјекује нејасно. Свачије очи, сад, упрте у мене. Да ли ишчекују нешто? Не. Осуђују! То тако добро раде, јер слушају очима, а затворили душу. Прихватам полако ово стање. Али обузимају ме моменти када бес и буку не могу да задржим. Не, нећу овога пута мењати свет, ићи у ширину, бавити се илузијом, измишљати хармонију, причати нешто што други тако добро глуме. Извините, раде! Овога пута ћу молити, тиховаћу, дрхтати… Нећу плакати, црпећу снагу из тананих твојих мисли и речи, јер не желим да скренем са твог пута и залутам. Нећу да ме заведу пролазна искушења. Колико смо искрени у свему томе? Колико се дајемо? Јесмо ли добри? Да ли нам је душа широка као поглед и волимо ли срцем или прстима?! Ако кажем да те волим, моје Jа кроз топлину кестеновог ока, види светлост Твог милешевског портрета; осећам снагу твог трпљења и праштања и османлијском силнику, што је покушао у пепеода те претвори, и убогом сељаку којем си прозоре на кући отворио, а он у мраку наставио да седи! Јер, љубав према теби враћа спокој у моју душу, у мени прави и отвара ризницу мисли и речи, брани се од еха другачијих погледа, стишава буре и олује мојих година. Ако кажем да те волим, ја, Светитељу, у ово праскозорје моје младости, заиста уз мудрост и храброст, надам се правом путу без вечитих дилема и прихватам трпљење као једини пут до прочишћења. У мени се сударају ритам нереда и хармонија православља, трпим и осуду савременика и опет причам тишину Твог ЖИТИЈА. Слово славе Теби сплићем, Светитељу и чемуонда речи да Те волим… Милица Обрадовић, ученица II разр. Гимназије,СШ „1300 каплара“ у ЉигуПрва награда на XII конкурсу за најбољилитерарни рад поводом Савиндана расписан одстране Црквене општине Љиг *Преузето из епархијског часописа Жички благовесник http://eparhija-zicka.rs/ako-kazem-da-te-volim/ Радуј се, Нектарије, велики Архијереју Божји! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука