Jump to content

Јеванђеље и (не)насиље: (Не)оправданост рата и убиства

Препоручена порука

??????? ??? ?? ??? ?? ?????????? ????????? ? ??????, ??? ?? ?????? ???? ???? ???????, ?? ?? ?????????? ? ?? ???? ?????? ?? ??? ??? ????? ????? ????????? ? ??????? ???????.

primitivan si sam koliko si zatucan. Ne mozesh da me razumesh i onda lupetash gluposti koje veze sa zivotom nemaju. Ne zivi u oblacima vec u realnosti, ali to ochigledno ne vidish. Bog za mene ne postoji niti ce postojati, tako da sledi konkluzija da bog ne daje zivot. Nadam se da me sada bolje razumesh i da necesh iznositi ovakve pretpostavke koje se kose sa mojim razmishljanje. Kada bi se ljudi cheshce ubijali svet bi bio mnogo veseliji, shareniji i pozitivniji :cheesy2:

?? ????????, ??????? ???? ???? ??????? ?? ????? ?? ?/??? ?????? ????? ??? ????????? ?? ??????? ? ????? ????????.

?? ?? ???????? ???? ?? ?????? ???????? ? ???? ??? ???? ????? ? ?? ?? ????????, ??? ??? ????? ??????? ?? ????? ?????? ?????.

????????, ???? ??????, ????? ?? ???????-?????????? ????? ??????? ?????????. ???????? ?? ????????? ????, ???????? ?? ????????, ???????? ?? ??? ???? ????????, ????? ?? ????????? ???????? ?????? ??????? ???? ?? ?????? ?? ?????, ??????????? ????????? ??????, ??????, ????????? ????????, ????????? ??????? ? ???? ??? ????.

? ????? ??????, ????? ?? ?? ??????? ???? ??? ????, ???? ?? ?? ???? ???????, ??? ?????? ???? ? ?????, ??, ??????????? ??????????? ??????, ??????? ????? ? ??????? ?? ? ????????? ??????, ? ???????.

Подели на овим сајтовима

• 8 months later...

Unapred se izvinjavam ako tema već postoji...ali ono što me zateklo to su komentari po netu u vezi ubistva jednog ljudskog bića...

Da li je ubistvo bilo kog ljudskog bića rešenje za probleme koje imamo danas u svetu, da li ubistvom možemo rešiti nezaposlenost, nepravdu, zlostavljanje, krađu, ratove....?

Da li ubistvom možemo iskoreniti zlo? Po čemu se razlikuju ubica i ubijeni, samo im je opravdanje različito....

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Unapred se izvinjavam ako tema već postoji...ali ono što me zateklo to su komentari po netu u vezi ubistva jednog ljudskog bića...

Da li je ubistvo bilo kog ljudskog bića rešenje za probleme koje imamo danas u svetu, da li ubistvom možemo rešiti nezaposlenost, nepravdu, zlostavljanje, krađu, ratove....?

Da li ubistvom možemo iskoreniti zlo? Po čemu se razlikuju ubica i ubijeni, samo im je opravdanje različito....

Daj malo detalja... Koje ubistvo i kakvi komentari?

Подели на овим сајтовима

Zar ima razlike u tome ko je ubijen?

Ubijeno je jedno ljudsko biće...

tema je Ubistvo ljudskog bića kao Božje tvorevine, oduzimanje života nekome kome ga mi nismo ni dali

da li bismo, kada, zašto i zbog čega ubili jedno ljudsko biće?

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Zar ima razlike u tome ko je ubijen?

Ubijeno je jedno ljudsko biće...

tema je Ubistvo ljudskog bića kao Božje tvorevine, oduzimanje života nekome kome ga mi nismo ni dali

da li bismo, kada, zašto i zbog čega ubili jedno ljudsko biće?

Naravno da nema razlike, ali mene je vise zanimalo sta te je podstaklo da o ovome pises, posto si pomenula komentare na internetu...

Verovatno ce sad da krene drvlje i kamenje zbog ovog sto cu reci, ali ja ubice (i sve druge zlocince) vidim kao zrtve. I iskreno ih zalim. U kakvom li je stanju njihova dusa, to se uvek pitam. Ja ne znam koga vise na ovom svetu treba zaliti nego coveka koji sebe tera od Hrista, koji sam sebi uskracuje tu ljubav...

Подели на овим сајтовима

Убити, односно усмртити, једини оправдан разлог је из одбране некога, у рату и слично...

Дискутабилно питање је смртна казна... Човеку не треба одузимати живот јер му се ускраћује могућност покајања. Са друге стране, ако се остави у животу, може да се деси да изврши самоубиство и тек онда је завршио у Аду... Али нико не размишља о тим стварима са духовне тачке.

Слажем се да је у великом броју случајева убица, жртва.

A zar poenta kazne nije podsticanje pokajanja i `obnavljanje` coveka? Zar nije kazna vaspitna mera koja coveka treba da ucini boljim, ili bar da ga pokrene u tom pravcu?

Ne smrtna kazna, naravno...

Подели на овим сајтовима

Убити, односно усмртити, једини оправдан разлог је из одбране некога, у рату и слично...

Дискутабилно питање је смртна казна... Човеку не треба одузимати живот јер му се ускраћује могућност покајања. Са друге стране, ако се остави у животу, може да се деси да изврши самоубиство и тек онда је завршио у Аду... Али нико не размишља о тим стварима са духовне тачке.

Слажем се да је у великом броју случајева убица, жртва.

Одбранити себе је нужно зло али не можемо рећи да је оно хришћанског порекла. Нити је Христос сазвао легионе да Га бране када Га хапсише, нити се бранио са Крста. Но, наравно, то је за нас тврда беседа јер бих се и ја бранио.

Што се тиче самоубиства, немамо гаранције да ће бити осуђени паклом јер нико не зна Суд Божији. Шта ако Бог такве прво загрли у Царству јер су то биле најочајније личности?

Допада ми се мисао да је убица жртва јер то није тријумф тренутног зла већ показатељ есхатолошког стадијума онога ко је убио а пред собом буде видео убијеног као живог пред собом.

Подели на овим сајтовима

ја правду видим само као загрљеног Каина и Авеља, дакле у загрљају убице и убијеног.

Медо, диван есхатолошки хоризонт пружаш својим погледом... 0205_whistling

Подели на овим сајтовима

ја правду видим само као загрљеног Каина и Авеља, дакле у загрљају убице и убијеног.

Медо, диван есхатолошки хоризонт пружаш својим погледом... 0205_whistling

па како убијени без освете и шкргута да не осуди убицу, а како убица без стида да прихвати дато му у покајању и милости?

стварно не видим никакав другачији начин да се задовољи потребан услов - љуби ближњег, као себе сама.

Подели на овим сајтовима

Ипак...мора постојати нешто што ће разликовати убицу од убијеног.

Можемо веровати да се Каин покајао још на земљи (иако о томе не пише у Постању) или да је се покајао видевши Христа на Велику Суботу у Шеолу. Али, за свако недело је потребно покајање и исправљање, коренита промена бића ка Христу.

наравно да постоји, али ако убијени не опрости убици, већ му пресуди каквим онда бива убијени?

исти као и убица ...

разбојник је на Крсту имао само трен покајања, па је тиме опрао цео живот недела, човек се ипак не оправдава делима ...

а ни Бог није праведан, барем тако каже један светитељ - милосрдан је према разбојницима ...

Подели на овим сајтовима

• Гости

Eventualno se ubistvo moze opravdati starozavetnom logikom - oko za oko, zub za zub... - ali, svetloscu Hristovog zivota, nauke koju je Sobom doneo i osvetlio tamu palog postojanja i logiku posrnulog coveka, pomenuti argument ''pada u vodu'' sa obzirom da Hristos, poslednjim dahom Svog ovozemnog zivota, vapije ka Ocu, recima - oprosti im jer ne znaju sta cine. Mi, koji zelimo da ucestvujemo u Radosti Osmog dana, svakako da svojim zivotom trebamo podrazavati Hristu te na samar okrenuti drugi obraz a na kamen uzvratiti hlebom... i, tu nema izuzetka! Pomenuta logika jeste prevazidjena, covek je evoluirao, uznapredovao, te je napokon u stanju da shvati da osvetom, gestom kojim na zlo odgovara zlim, jeste poriv koji nas spusta na nivo onoga protiv kojeg se borimo jer ako na samar uzvratimo samarom, ili na kamen kamenom... sta je onda razika izmedju onog koji je kamen bacio i onoga koji je kamenom uzvratio? Nema je! Ona je samo nominalna, sustinski to dvoje ljudi jesu identicni posto delaju instinktivno, afektivno, posmatrajuci coveka kao stranca, kao priliku ili kao opasnost, kao sredstvo - jednom recju. A, to jeste logika palog postojanja i u koliziji je sa Hristovom naukom. Mislite o tome.

Otvorenog uma-otvorenog srca, mir vam - Ugrin

Подели на овим сајтовима

"Сви греси воде убиству,и најближи убиству јесте гнев" (Владика Николај Велимировић-Молитве на језеру)

"Тешка је бура на мору,тежа је у души.

Али ни море ни душа не чисте се без буре."

(Владика Николај Велимировић-"Касијана")

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...