Jump to content

Јеванђеље и (не)насиље: (Не)оправданост рата и убиства

Препоручена порука

• Гости

Kakav kolosalan promasaj od teksta. Tako je to kad covek umisli i krene da mozga, a Duha nema...

Шта конкретно сматраш промашајем? Ево, можемо га гледати у контексту најновијег догађаја.

Подели на овим сајтовима

Шта конкретно сматраш промашајем? Ево, можемо га гледати у контексту најновијег догађаја.

Uglavnom sve je promasaj. Ceo tekst nas navodi na kakav zakljucak? Budite melasa, ne dajte otpor nikad i nicemu, jer je zaboga to Jevandjelje? Ali nisam iznenadjen, na zalost. Ima ne malo takvih "teologa" iznedrenih na nasem PBF u vreme nam novije.

Nego, kad vec pitas, da pitam i ja tebe - na kakav zakljucak tebe navodi ovaj tekst?

Sta bi ti konkretno (nemoj mi apstrakcije i utopije, nego nesto najblize stvarnom zivotu) predlozio za recimo krizu u Malorusiji, koju on ovde pominje, a rukovodeci se konkretno bas ovim tekstom?

Kako u "svetlu" ovog teksta gledas na recimo 1. svetski rat i nase pretke koji su se u njemu borili?

Ovakvih pitanja imao bih meleon, ali da stanemo na ova tri...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Много је блаже од тога - човек једноставно има другачије мишљење од тебе.

Nije ovo prijatelju nikakvo licno misljenje, nego jedan tragican i naglavacke okrenut pokusaj nekakvog novoteloskog diskursa.

Ovaj covek se, kao sto vidis, bavi teologijom, i javno promovise svoje pisanje. To onda nikako ne moze da se podvede pod puko licno misljenje... a sasvim sam siguran da to i sam znas...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

A najveca fora mi je sto ovakakv tekst kritikujem bas evo ja - u zivotu se nikad ni sa kim nisam potukao, niti sam bio blizu toga, i iznad svega - posle samog zdravlja - cenim i volim mir u sebi i oko sebe. Pa sad vi vidite...

Подели на овим сајтовима

Nije ovo prijatelju nikakvo licno misljenje, nego jedan tragican i naglavacke okrenut pokusaj nekakvog novoteloskog diskursa.

Ovaj covek se, kao sto vidis, bavi teologijom, i javno promovise svoje pisanje. To onda nikako ne moze da se podvede pod puko licno misljenje... a sasvim sam siguran da to i sam znas...

Ах да, стално заборавим да си ти на директној линији са Богом. Извињавам се што на исту раван стављам твој сигурно исправни став и став тамо неких ПБФ кадрова.  :)))

Подели на овим сајтовима

Ах да, стално заборавим да си ти на директној линији са Богом. Извињавам се што на исту раван стављам твој сигурно исправни став и став тамо неких ПБФ кадрова.  :)))

Nemoj to nikako da zaboravljas.

Ali je zanimljivo da recimo nisi isto ovo prebaio tekstopiscu, nego samo meni, iako je ovaj tekst osnovan na samoubedjenosti:

Не тре­ба око­ли­ша­ти, за­то ћу од­мах ја­сно и гла­сно ре­ћи: но­во­за­вет­ни став је су­штин­ски па­ци­фи­стич­ки.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...
На­ве­де­ни раз­ло­зи – за­шти­та бли­жњих и ус­по­ста­вља­ње прав­де – упу­ћу­ју на то да Мо­сков­ска Па­три­јар­ши­ја по­др­жа­ва ис­кљу­чи­во уче­ство­ва­ње у од­брам­бе­ном ра­ту. А уте­ме­ље­ње та­квог ста­ва по­ку­ша­ва да про­на­ђе у Хри­сто­вим ре­чи­ма из опро­штај­не бе­се­де: „Од ове љу­ба­ви ни­ко не­ма ве­ће, да ко жи­вот свој по­ло­жи за при­ја­те­ље сво­је“ (Јн. 15, 13). Ме­ђу­тим, ка­да се па­жљи­ви­је по­гле­да кон­текст ви­ди се да је сми­сао Хри­сто­вих ре­чи у пот­пу­но­сти су­про­тан ста­ву ау­то­ра Осно­ва: Хри­стос не по­зи­ва у од­бра­ну бли­жњих на­си­љем, већ је упра­во он, ко­ји по­ла­же жи­вот за бли­жње, жр­тва оних ко­ји то чи­не. Ни­је исто стра­да­ти за при­ја­те­ље и уби­ја­ти за њих. Љу­бав пре­ма бли­жњем се до­ка­зу­је жр­твом, а не на­си­љем, чак се та љу­бав не од­но­си са­мо на ње­га већ и на оне ко­ји му чи­не зло (хри­шћан­ска иде­ја љу­ба­ви је ра­ди­кал­на, од­но­си се на све без из­у­зе­та­ка).

Значи, по овоме, проруски борци треба да одбаце оружје, сачекају да их хунтини фашисти побију, и тако "положе живот за ближње своје". 

"Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски

"Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник

http://www.serbian-iconography.com/                       www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU

Подели на овим сајтовима

Iako je rad objavljen na sajtu kojeg uređujem, moram da priznam da je erminevtika malo nategnuta u tom pravcu opravdavanja nenasilja kao temeljnog evanđeoskog koncepta,  budući da lično pojam odbrambenog rata smatram opravdanim i validnim pružanjem otpora... Evo jednog drugačijeg pogleda na temu. Članak koji će se uskoro naći i u štampanom izdanju.

otac Aleksandar Đakovac, Religija i nasilje: Temeljne pretpostavke i eshatološki realizam. Po mom mišljenju sjajan rad

http://www.religion-and-peace.com/sr/analize-analysis/religija-i-nasilje-temeljne-pretpostavke-i-eshatoloski-realizam

Ili rad mladog bogoslova Slaviše Kostića

http://www.religion-and-peace.com/sr/analize-analysis/pravoslavlje-kao-posrednik-mira-na-zapadnom-balkanu

Центар за истраживање религије, политике и друштва

http://www.cirelstud.org

Подели на овим сајтовима

I na kraju da budem sasvim iskren, mislim da je Blagojev tekst hrabar iskorak u jednom drugačijem pogledu na rat iz perspektive pravoslavnog bogoslova i tu različitost uvek treba ceniti i uvažavati.

Подели на овим сајтовима

I na kraju da budem sasvim iskren, mislim da je Blagojev tekst hrabar iskorak u jednom drugačijem pogledu na rat iz perspektive pravoslavnog bogoslova i tu različitost uvek treba ceniti i uvažavati.

To bi znacilo da je on eto dusa od coveka u odnosu na nas "militantne" hriscane i bogoslove? Ajde brate, ostavi se toga. Promasio covek, pa sta? Svi mi gresimo, nista novo, samo da ne odlutamo bas mnogo.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

Ja nisam upotrebio reč "militantni" zar ne? Verovali ili ne, i ja sam za neke nacionalista i militantan. Nikada nisam imao problem sa različitim mišljenjima. Što se Blagoja tiče, prijatelj mi je pa mi je i dužnost da mu stanem u odbranu :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...