Гости Guest Написано Октобар 15, 2014 Гости Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Kakav kolosalan promasaj od teksta. Tako je to kad covek umisli i krene da mozga, a Duha nema... Шта конкретно сматраш промашајем? Ево, можемо га гледати у контексту најновијег догађаја. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Kakav kolosalan promasaj od teksta. Tako je to kad covek umisli i krene da mozga, a Duha nema. Много је блаже од тога - човек једноставно има другачије мишљење од тебе. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Шта конкретно сматраш промашајем? Ево, можемо га гледати у контексту најновијег догађаја. Uglavnom sve je promasaj. Ceo tekst nas navodi na kakav zakljucak? Budite melasa, ne dajte otpor nikad i nicemu, jer je zaboga to Jevandjelje? Ali nisam iznenadjen, na zalost. Ima ne malo takvih "teologa" iznedrenih na nasem PBF u vreme nam novije. Nego, kad vec pitas, da pitam i ja tebe - na kakav zakljucak tebe navodi ovaj tekst? Sta bi ti konkretno (nemoj mi apstrakcije i utopije, nego nesto najblize stvarnom zivotu) predlozio za recimo krizu u Malorusiji, koju on ovde pominje, a rukovodeci se konkretno bas ovim tekstom? Kako u "svetlu" ovog teksta gledas na recimo 1. svetski rat i nase pretke koji su se u njemu borili? Ovakvih pitanja imao bih meleon, ali da stanemo na ova tri... kordun, NemanjaVa and gavrosaurus је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Много је блаже од тога - човек једноставно има другачије мишљење од тебе. Nije ovo prijatelju nikakvo licno misljenje, nego jedan tragican i naglavacke okrenut pokusaj nekakvog novoteloskog diskursa. Ovaj covek se, kao sto vidis, bavi teologijom, i javno promovise svoje pisanje. To onda nikako ne moze da se podvede pod puko licno misljenje... a sasvim sam siguran da to i sam znas... NemanjaVa је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 A najveca fora mi je sto ovakakv tekst kritikujem bas evo ja - u zivotu se nikad ni sa kim nisam potukao, niti sam bio blizu toga, i iznad svega - posle samog zdravlja - cenim i volim mir u sebi i oko sebe. Pa sad vi vidite... Crveni Baron and NemanjaVa је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Nije ovo prijatelju nikakvo licno misljenje, nego jedan tragican i naglavacke okrenut pokusaj nekakvog novoteloskog diskursa. Ovaj covek se, kao sto vidis, bavi teologijom, i javno promovise svoje pisanje. To onda nikako ne moze da se podvede pod puko licno misljenje... a sasvim sam siguran da to i sam znas... Ах да, стално заборавим да си ти на директној линији са Богом. Извињавам се што на исту раван стављам твој сигурно исправни став и став тамо неких ПБФ кадрова. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 Ах да, стално заборавим да си ти на директној линији са Богом. Извињавам се што на исту раван стављам твој сигурно исправни став и став тамо неких ПБФ кадрова. Nemoj to nikako da zaboravljas. Ali je zanimljivo da recimo nisi isto ovo prebaio tekstopiscu, nego samo meni, iako je ovaj tekst osnovan na samoubedjenosti: Не треба околишати, зато ћу одмах јасно и гласно рећи: новозаветни став је суштински пацифистички. "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 29, 2014 Гости Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Предавање пуковника Гроздића на ову тему Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Ja koliko se secam Hristos nije rekao vojnicima da bace oruzije i napuste vojsku nego da budu poslusni svojim zapovednicima. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Октобар 29, 2014 Гости Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Интересантна дискусија на ову тему https://www.facebook.com/zoran.djurovic.921/posts/839373206107148 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан-Марковић Написано Октобар 29, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 29, 2014 Наведени разлози – заштита ближњих и успостављање правде – упућују на то да Московска Патријаршија подржава искључиво учествовање у одбрамбеном рату. А утемељење таквог става покушава да пронађе у Христовим речима из опроштајне беседе: „Од ове љубави нико нема веће, да ко живот свој положи за пријатеље своје“ (Јн. 15, 13). Међутим, када се пажљивије погледа контекст види се да је смисао Христових речи у потпуности супротан ставу аутора Основа: Христос не позива у одбрану ближњих насиљем, већ је управо он, који полаже живот за ближње, жртва оних који то чине. Није исто страдати за пријатеље и убијати за њих. Љубав према ближњем се доказује жртвом, а не насиљем, чак се та љубав не односи само на њега већ и на оне који му чине зло (хришћанска идеја љубави је радикална, односи се на све без изузетака). Значи, по овоме, проруски борци треба да одбаце оружје, сачекају да их хунтини фашисти побију, и тако "положе живот за ближње своје". NemanjaVa and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 "Ембрион је од самог зачећа личност и целовито људско биће" - Свети Григорије Ниски "Ембрион до четрдесетог дана не поседује потпун људски облик, али зато од тренутка зачећа поседује умну и разумну душу" - Свети Максим Исповедник http://www.serbian-iconography.com/ www.youtube.com/watch?v=sJRslkLQRyU Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikola Knezevic Написано Октобар 30, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 30, 2014 Iako je rad objavljen na sajtu kojeg uređujem, moram da priznam da je erminevtika malo nategnuta u tom pravcu opravdavanja nenasilja kao temeljnog evanđeoskog koncepta, budući da lično pojam odbrambenog rata smatram opravdanim i validnim pružanjem otpora... Evo jednog drugačijeg pogleda na temu. Članak koji će se uskoro naći i u štampanom izdanju. otac Aleksandar Đakovac, Religija i nasilje: Temeljne pretpostavke i eshatološki realizam. Po mom mišljenju sjajan radhttp://www.religion-and-peace.com/sr/analize-analysis/religija-i-nasilje-temeljne-pretpostavke-i-eshatoloski-realizam Ili rad mladog bogoslova Slaviše Kostićahttp://www.religion-and-peace.com/sr/analize-analysis/pravoslavlje-kao-posrednik-mira-na-zapadnom-balkanu NemanjaVa је реаговао/ла на ово 1 Центар за истраживање религије, политике и друштва http://www.cirelstud.org Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikola Knezevic Написано Новембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2014 I na kraju da budem sasvim iskren, mislim da je Blagojev tekst hrabar iskorak u jednom drugačijem pogledu na rat iz perspektive pravoslavnog bogoslova i tu različitost uvek treba ceniti i uvažavati. Панарет је реаговао/ла на ово 1 Центар за истраживање религије, политике и друштва http://www.cirelstud.org Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Новембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2014 I na kraju da budem sasvim iskren, mislim da je Blagojev tekst hrabar iskorak u jednom drugačijem pogledu na rat iz perspektive pravoslavnog bogoslova i tu različitost uvek treba ceniti i uvažavati. To bi znacilo da je on eto dusa od coveka u odnosu na nas "militantne" hriscane i bogoslove? Ajde brate, ostavi se toga. Promasio covek, pa sta? Svi mi gresimo, nista novo, samo da ne odlutamo bas mnogo. kordun је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nikola Knezevic Написано Новембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Новембар 3, 2014 Ja nisam upotrebio reč "militantni" zar ne? Verovali ili ne, i ja sam za neke nacionalista i militantan. Nikada nisam imao problem sa različitim mišljenjima. Što se Blagoja tiče, prijatelj mi je pa mi je i dužnost da mu stanem u odbranu Центар за истраживање религије, политике и друштва http://www.cirelstud.org Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука