Jump to content

Јеванђеље и (не)насиље: (Не)оправданост рата и убиства

Препоручена порука

nije to spamovanje joooj

pazi mene ne bi bilo i ti i ja ne bi komentarisali i ja te ne bi nervirao i svi bi bili sretni spam

To sada mozemo da prichamo kada sam ovde, a shat bi bilo kad bi bilo joooj

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

nije to spamovanje :)

pazi mene ne bi bilo i ti i ja ne bi komentarisali i ja te ne bi nervirao i svi bi bili sretni :)

To sada mozemo da prichamo kada sam ovde, a shat bi bilo kad bi bilo spam

to samo dokazuje da svako delo sa sobom nosi i odre?ene posledice

vins imam jednog 12-ogodišnjaka( sa iq .. ajd da se ne gordim) koji  je u zamahu puberteta, sjajan joooj za nerve 0104_cheesy..i samopouzdanje joooj

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

nije to spamovanje spam

pazi mene ne bi bilo i ti i ja ne bi komentarisali i ja te ne bi nervirao i svi bi bili sretni :)

To sada mozemo da prichamo kada sam ovde, a shat bi bilo kad bi bilo joooj

to samo dokazuje da svako delo sa sobom nosi i odre?ene posledice

Naravno, niko to nije sporio joooj

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

... ?? ???????? ? ?? 20-30 ????????, ...

citao sam sve ovo ponovo, i ovde sam stao.

pa to je cela moja familija do druge generacije, ceo orkestar filharmonije, dva reda bioskopske sale ...

to znaci prazninu u zivotima barem preko 5000 ljudi sa kojima smo do sad imali konktakta, kojeg god intenziteta, onako odokativnom metodom. mozda je brojka cak i veca, ali nije mi vise do statistike.

Постављена сликаПостављена сликаПостављена сликаПостављена сликаПостављена слика

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Ишчитао сам готово све коментаре на постављену тему. Чудим се мало што се нико није сетио (а могуће је да сам ја то превидео) да као одговор изнесе поуку дела ЗЛОЧИН И КАЗНА од Достојевског, где је одлично сугерисано да један људски живот вреди без обзира колико у нашим ограниченим очима он био безвредан.

То исто, само из других околности и аспеката посматра и износи Виктор Франкл у својој књизи ЗАШТО СЕ НИСТЕ УБИЛИ?

Поменуто је овде доста зрелих и озбиљних ставова и закључака. Ја не бих имао ништа нарочито да додам осим да ОНАЈ КО НЕ ВЕРУЈЕ У ВАСКРСЕЊЕ ИЗ МРТВИХ, НЕ ВЕРУЈЕ У ЖИВОТ!

Осврнуо бих се још на Винстонове аргументе у начелу, ако се уопште могу тако назвати, да су примитивни и не дају утисак да иза њих стоји једна формирана и озбиљна личност. Не кажем да је у стварности тако, дај Боже да је супротно, али ме је на тај закључак навео утисак незрелости и једностраности Винстоновог приступа. Нико ти брате Винстоне не брани да имаш своје ставове и своја мишљења. Али ти се изгледа плашиш отворености. Ниједан научник се не сматра озбиљним ако он није спреман да се ради истине одрекне својих ранијих резултата. Никад не можеш бити сигуран да си у праву, уколико увек не преиспитујеш своје ставове и не уносиш нове елементе који ти можда и не одговарају, али су корисни да би помоћу њих проверио да ли си управу или не. Ако тврдоглаво браниш своје неко убеђење и ствари посматраш само из једног (овога пута из свог) угла онда си ти надмен човек који нема ширину и коме није стало до истине него до гордог контрирања по сваку цену. Опрости ако сам те увредио, а вероватно јесам.... Слободан човек је отворен човек и оно што је најважније ОДГОВОРАН човек. Свака слобода подразумева одговорност. Ако двоје ступе у сексуални однос они то чине зато што то хоће, дакле слободно. Уколико буде било каквих жељених или нежељених последица једино су они за то одговорни. По природи ствари један од сегмената сексуалног спајања је стварање једног новог живота који како си негде добро приметио не зависи само од то двоје људи који ступају у такав однос. Дете даје Бог. Бог је Живот и извор живота, а да је то тако порврдиће ти многи примери оних супружника који немају никаквих природних ни медицинских препрека па упркос свакодневном и сваконоћном труду не могу да имају децу. Ако ти изразом своје слободе не желиш да прихватиш да је Бог тај који ствара и да је Бог тај који даје, нико те на то не може приморати. Ја чврсто верујем да Бог увек кроз људе ствара. Због чега би се ми нашли сад ту мудри да тај стваралачки процес заустављамо? Верујем такође насупрот твојим ставовима да је Бог сигурно много пута хтео да нам пошаље још ког Николу Теслу, Светог Саву, Карађорђа, Милоша, Лазара, деспота Стефана,..... и још много доктора, научника, спортиста, уметника, професора, државника..., али му ми то нисмо дали. Абортусима смо хтели комодитет и слободу, а добијамо сваки дан тескобу, невољу, кризу, ропство,... Не дозвољавамо ради своје себичности да нам Господ помогне.

Не мораш да прихватиш чињеницу да је дете у мајчиној утроби живо од момента зачећа, али се замисли да ли се фолирају оне мајке које говоре како им се у стомаку нешто мрда и цима и повремено их удара. Запамти да је то нова личност која је ту доспела једино вољом Божјом и допуштењем Божјим, и нико осим Бога нема право, макар му то световни закони дозвољавали, да ту личност спречи да угледа све лепоте овога света и да се радује њиховим лепотама.

Ако си вођен добрим мислима, а ја мислим да би требало да будеш, онда ћеш у свакој појави тражити оно што је позитивно и добро и нећеш бити искључив и бескомпромисан и затворен за мало пажљивије и темељније ослушкивање другачијих позиција које ти се отварају.

Суштина свега је у томе да нас је Бог створио да живимо вечно. То и сам знаш и имаш ту тежњу сигурно у себи јер се вероватно плашиш смрти. Ако би се све завршавало сада и овде, онда би део твојих ставова могао да се узме у разматрање. Али Васкрсење Христово нам потврђује да је смисао човековог постојања вечни живот и из те перспективе кад погледаш, никакви емпиријски разлози не оправдавају утробно чедоморство или детцеубиство или абортус.

Захвалио бих ти се због тога што су твоји, за мене неприхватљиви и неразумљиви ставови допринели да се поведе овако важан дијалог. Било би неконструктивно да су се на ову тему јавили само истомишљеници. Овако је твој допринос драгоцен и најдобронамерније бих те посаветовао да будеш отворен и да дубље поразмислиш о свим контрааргументима који су ти били упућивани и да размишљаш и трагаш за смислом живота. Ја сам уверен да ниси далеко, јер је Бог љубав.

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Да ли имаш књигу од Виктора Франкла "Зашто се нисте убили?" , тражм је преко две године, никако не могу да је нађем. Да ли постоји могућност да је скенираш па да је поставимо за скидање са интернета? Иначе, ја сам одушевљен човеком какав је Виктор Фракл (оно што сам о њему читао ме је оставило без текста и свиђа ми се његова метода лечења. (Логотерпија)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest свештеник Иван Цветковић

Ја као хришћанин и човек могу само да кажем, а ви добро разимислите, цитирајући мога Владику, да абортус није само убиство детета него убиство Бога.

Подели на овим сајтовима

Оче Иване, покушаћу да је набавим на било који начин па ћу вам је доставити. Ја сам је позајмљивао... Иначе, то што каже Ваш владика једноставно нема дилеме. За оне који имају очи да виде мислим да је довољно, али и ми да се молимо да Господ отвори очи срца и овим другима.....

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)

Подели на овим сајтовима

??????? ??? ?? ??? ?? ?????????? ????????? ? ??????, ??? ?? ?????? ???? ???? ???????, ?? ?? ?????????? ? ?? ???? ?????? ?? ??? ??? ????? ????? ????????? ? ??????? ???????.

primitivan si sam koliko si zatucan. Ne mozesh da me razumesh i onda lupetash gluposti koje veze sa zivotom nemaju. Ne zivi u oblacima vec u realnosti, ali to ochigledno ne vidish. Bog za mene ne postoji niti ce postojati, tako da sledi konkluzija da bog ne daje zivot. Nadam se da me sada bolje razumesh i da necesh iznositi ovakve pretpostavke koje se kose sa mojim razmishljanje. Kada bi se ljudi cheshce ubijali svet bi bio mnogo veseliji, shareniji i pozitivniji 8084.gif

Подели на овим сајтовима

?? ?? ???? ????? ?? ??????? ??????? "????? ?? ????? ??????" , ????? ?? ????? ??? ??????, ?????? ?? ???? ?? ?? ?????. ?? ?? ??????? ????????? ?? ?? ???????? ?? ?? ?? ????????? ?? ??????? ?? ?????????? ?????, ?? ??? ????????? ??????? ????? ?? ?????? ????? (??? ??? ??? ? ???? ????? ?? ?? ???????? ??? ?????? ? ????? ?? ?? ?????? ?????? ??????. (???????????)

O?e ako uspem da je nabavim na vreme i da do?em na vreme sa zadovoljstvom bih vam je poklonila, Frankl je za mene izuzetan ?ovek

do tada pogledajte

http://www.dobra-knjiga.com/Home.asp?NaslovID=1209

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

??????? ??? ?? ??? ?? ?????????? ????????? ? ??????, ??? ?? ?????? ???? ???? ???????, ?? ?? ?????????? ? ?? ???? ?????? ?? ??? ??? ????? ????? ????????? ? ??????? ???????.

primitivan si sam koliko si zatucan. Ne mozesh da me razumesh i onda lupetash gluposti koje veze sa zivotom nemaju. Ne zivi u oblacima vec u realnosti, ali to ochigledno ne vidish. Bog za mene ne postoji niti ce postojati, tako da sledi konkluzija da bog ne daje zivot. Nadam se da me sada bolje razumesh i da necesh iznositi ovakve pretpostavke koje se kose sa mojim razmishljanje. Kada bi se ljudi cheshce ubijali svet bi bio mnogo veseliji, shareniji i pozitivniji 8084.gif

bu bu bu bu

Подели на овим сајтовима

Добро је Винстоне, разумео сам. Прихватам твоје увреде, јер ти у недостатку позитивних аргумената и немаш шта друго да понудиш. Невезано за тебе, али реално гледајући, човек који по сваку цену не жели да промени своје мишљење је јако ограничен и узак човек био он верник или не. То што ти не верујеш у Живог и Истинитог Бога је твоја слободно изабрана одлука и она никако не може бити доказ за мене да Бог не постоји. Чак и сама чињеница да ти кажеш да за тебе Бог не постоји, не значи У РЕАЛНОСТИ да он уопште не постоји. Ти за мене, рецимо, не постојиш јер те не познајем, не знам да ли си мушко или женско, не знам твоје име и презиме, вероватно те никад нисам видео, али то не значи да ти РЕАЛНО не постојиш. Ако се некад будемо упознали, ја ћу тада знати да си ти једна реална, непоновљива, оригинална, постојећа личност. Тако ти је исто и са твојим схватањем (не)постојања Бога.

А кад је у питању твоја последња реченица, поставићу ти једно питање: Да ли би био весео и шарен и позитиван када би ти неко убио некога кога неизмерно волиш? Заправо мени и није потребан толико твој одговор колико је потребан теби. Замисли се РЕАЛНО и дај себи искрен одговор. Извињавам ти се ако сам те увредио, није ми то била намера.

Поздрављам те и желим ти да се радујеш животу и да волиш живот. Бити позитиван значи рећи животу ДА. Тешко ми је да схватим и прихватим деструктивност и апсурдност твоје последње реченице. Како може неко бити позитиван, а негативно се односити према животу? Убијати значи одузимати живот. Не знам шта ту има позитивно? Како неко може да се радује смрти?

Подели на овим сајтовима

Да. Свака част Лазарице на реакцији! У потпуности те разумем, али све ово позитивно што је речено у целој причи не игра никакву улогу док се човек не отвори ка љубави. То је немогуће ако и сам то не жели. Наш Бог је Бог доброте и љубави (а љубав дуго трпи - ово некако заборављамо), и никога на силу не приводи Себи.

И да поновимо још једном: ДЕЦЕУБИСТВО ЈЕ БОГОУБИСТВО, а владика Николај би рекао БОГОУБИСТВО ЈЕ СЕБЕУБИСТВО.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...