RYLAH Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 http://alternativainformacije.com/2014/10/03/djeca-vam-imaju-kompjutere-tablete-i-telefone-djeca-direktora-kompanija-koje-ih-proizvode-ne/ Djeca vam imaju računala, tablete i telefone? Djeca direktora kompanija koje ih proizvode NE! by ADMIN • LISTOPAD 3, 2014 - Zamišljao sam Jobsov dom kao raj za štrebere: da su zidovi gigantski ekrani osjetljivi na dodir, a trpezarijski stol sastavljen od iPoda – rekao je novinar „Newyork Timesa“ Nick Bilton koji je i objelodanio činjenicu o tome da Jobsova djeca ne koriste iPod. Steve Jobs je u svijetu proglašen za evanđelista digitalnog doba, ali vjerovali ili ne on, je u svom domu zabranjivao korištenje tehnologije, čak i njegovih čuvenih Ipoda. Novinar Newyork Timesa Nick Bilton, jednom prilikom je pitao Jobsa: „Tvoja djeca vjerojatno jako vole iPod?“ na što je on odgovorio da ga ona nikada nisu koristila. On i njegova supruga su u kući određivali kada i koliko njihova djeca smiju koristiti tehnologiju. Zamišljao sam Jobsov dom kao raj za štrebere: da su zidovi gigantski ekrani osjetljivi na dodir, a trpezarijski stol sačinjen od iPoda, rekao je Bilton. Međutim, članovi obitelji su se više voleli družiti i raspravljatio povijesti i pročitanim knjigama. Oni su jsedeli za dugim kuhinjskim stolom i razgovarali jedni s drugima. Zvuči surovo ali zaista je tako, a ovaj trend je naročito popularan kod IT stručnjaka. U Silicijskoj dolini je trend da inženjeri i drugi IT stručnjaci svoju djecu štite od lošeg utjecaja tehnologije. Oni ih čak šalju u škole gdje se ne koriste računala, kao što je Waldorf škola u koju tehnologija ne može primirisati. „Upoznao sam brojne direktore IT kompanija koji su mi rekli sličnu stvar: oni veoma striktno ograničavaju korištenje tehnoloških naprava svojoj djeci, najčešće potpuno zabranjujući upotrebu svih uređaja radnim danima, i puštajući ih da ih izuzetno kratko koriste vikendom“ kaže je Bilton. „Upoznao sam brojne direktore IT kompanija koji su mi rekli sličnu stvar: oni vrlo striktno ograničavaju korištenje tehnoloških naprava svojoj djeci, najčešće potpuno zabranjujući upotrebu svih uređaja radnim danima, i puštajući ih da ih izuzetno kratko koriste vikendom.“ Kris Andreson, bivši urednik magazina Wired i sadašnji direktor kompanije 3D Robotics, otac petoro djece, jednom prilikom objasnio je zašto ljudi koji rade u tehnološkoj industriji drže tehničke naprave podalje od svoje djece: „Djeca optužuju mene i moju ženu da smo fašisti i da smo previše zabrinuti zbog tehnologije i žale se da druga djeca nemaju takve zabrane… To je zato što smo osobno upoznati s opasnostima od tehnologije. Vidio sam takve stvari osobno, i ne želim da se to dogodi mojoj djeci. “ Juan Williams, osnivač Blogera i Twittera i njegova žena Sarah kažu da umjesto iPoda, njihova dva dječaka imaju stotine knjiga koje mogu čitati kad god požele. Kako roditelji iz svijeta informacijskih tehnologija određuju pravila upotrebe uređaja? Djeca mlađa od deset godina najpodložnija stvaranju ovisnosti, ne smiju u tijeku radnog tjedna koristiti nikakve naprave. Vikendom, računala, telefone i tablete mogu koristiti između pola sata i dva sata. Djeca između 10 i 14 godina mogu tijekom radnog tjedna koristiti računala, ali samo za uzradu domaćih zadataka. „Jednog pravila pridržavaju se svi: Nema nikakvih ekrana u dječjoj sobi. Nikada. Točka.“ Leslie Gold, osnivač i direktor Saderland Golda kaže da u njegovoj obitelji postoji pravilo zabrane svih ekrana tijekom radnog tjedna. Ipak, kako djeca rastu, tako im moraju činiti neke ustupke, jer im računala sve više treba za učenje. Kada su „pametni“ telefoni u pitanju, većina stručnjaka za tehnologiju ne daje ih djeci prije napunjenih četrnaest godina. „Međutim, jednog pravila pridržavaju se svi: Nema nikakvih ekrana u dečjoj sobi. Nikada. Točka.“ kaže Kris Anderson. Ali Partovi, osnivač kompanije ILike i savjetnik pri Facebooku, kaže da on pravi razliku između „konzumerističkog“ i „kreativnog“ korištenja tehnologije, i djeci dozvoljava samo ovo drugo – stvaranje umjetnosti preko računala ili programiranje. Izvor: Telegraf / New York Times Никола Поповић, Juanito, Kaludjerovic Sreten and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 Врло хумано од њих. Личе на наркодилере који навлаче и продају туђој деци дрозу, али зато својој забрањују. Teodora Marinković, Kaludjerovic Sreten, Gordana . and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 Јес.. Увалили нам кукавичје јајце,,, Мајку им њи`ову... То би исто било као када би ја мојој деци ускратио мирис керозина... Најлепши мирис после мириса тамјана... Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ленка* Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 Врло хумано од њих. Личе на наркодилере који навлаче и продају туђој деци дрозу, али зато својој забрањују. Па и други родитељи могу својој деци да ограниче или забране коришћење истих, само кад би хтели или умели... Него, лакше је увалити им играчку или их пустити да, по цео дан, блеје у ТВ или компјутер, и мирна глава, него се мало потрудити... Ignjatije, Таша, Deki992 and 7 осталих је реаговао/ла на ово 10 Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 Moji klinci samo vikendom imaju dozvolu za upravljanje tim spravama. Ignjatije, Teodora Marinković, Juanito and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Октобар 6, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 Па и други родитељи могу својој деци да ограниче или забране коришћење истих, само кад би хтели или умели... Него, лакше је увалити им играчку или их пустити да, по цео дан, блеје у ТВ или компјутер, и мирна глава, него се мало потрудити... Други родитељи немају дадиље да им се брину о деци, можда има и нешто до тога. Џуманџи је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 Mislim da ovim samo postižete kontra efekat, eno drug od mog brata inače dobro dete, dobro u školi sve to, kada nema šta da radi lik "izađe napolje", pa nađe neke drugove i odu u igraonicu (to su one stvari sa gomilom računara gde paltiš da bi igrao) i igra igrice. Mislim išao sam i ja tamo, ali ovaj ide stalno. A ovako da mu dozvoljavaju, radnim danima barem bi mmogli da kontrolišu koliko igra. Isto primer moje sestre od tetke, tetka isto tako radnim danima nema igrica, kada je sestra porasla malo više evo svaki slobodan trenutak provodi na računaru (i dalje kao i pre ima sve petice itd.) E sada moje mišljenje je da te takve rigorozne zabrane, nema uopšte račuanra, samo stvaraju kontraefekat "terajući" decu ili da krijući to rade stalno kada mogu ili kasnije da nadoknađuju te "zabrane". Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 Mislim da je ovde najveći problem što roditelji smatraju nepotrebnim za decu ono što ni oni sami nisu imalu kada su deca bili, a mislim da i ste i vi imali sigurno nešto što je bilo zabranjeno, a što ste smatrali da je veoma važno. A u današnjem svetu računari i tehnologija je veoma važna, samim tim mislim da bi ideca trabalo da nauče da je koriste. Eno moj brat od ujaka sa 4 godina je naučio ta "kuca" i traži omiljene crtaće po youtube, kasnije možda sa 5-6 je našao igrice (online i browseru), a nivoe koje ne može da prođe kucao na Yt da vidi kako se prelaze, sve sam niko ga ništa učio nije. EDIT: Ovo pričam kao neko ko je ni tamo ni vamo, ono nešto između niti mi sada ša mogu zabraniti niti još uvek bilo kome šta zabranjujem, pa mogu da vidim obe strane. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deki992 Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 Ako stvarno mogu tako, onda odlicno. Mislim da cemo tek osecati posledice koriscenja raznih smart naprava i na psihickom i na fizickom planu. Kako deci nesto zabranjivati kada ni mi stariji nismo bolji? Tuga.... Lepo kaze Kristijan Golubovic, mi nismo generacija, mi smo degeneracija... Mилена КШ, Kaludjerovic Sreten and Teodora Marinković је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 Nije bas tako. Ako mu pruzis alternativu to nije zabrana vec korekcija koriscenja slobodnog vremena. A kako ce ga koristiti, zavisi kako ga naucis. I to opet do odredjene starosne dobi. Млађони and Пг је реаговао/ла на ово 2 Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 То је један од разлога због чег су они успешни. То што цене и знају вреднст дисциплине. Не забрањују они својој деци екрне јер су екрани лоши, већ јер су "лопови времена" које може констурктивно, кретивно и продуктивно да се употреби. То ми Форумши ваљда одлично знамо, колико пута нм је зезање по форуму укрло драгоцено време Пг, Таша and Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 3 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 Nije bas tako. Ako mu pruzis alternativu to nije zabrana vec korekcija koriscenja slobodnog vremena. A kako ce ga koristiti, zavisi kako ga naucis. I to opet do odredjene starosne dobi. Мало смесно звучи, али васпитање дететаа је мало софистцирнији тренинг пса. Тако се и са псом ради, ако например.. гризе ципе.. ти узмеш ципелу, кажеш НЕ и даш му нешто друго да гризе.... по твојој жељи...... и пас се тако нвикне да није ок гризти ципелу и да има шта да гризе. У принципу чак и кажу да су "ментално" пас и дете од 3-4 год на сличној равни. Kaludjerovic Sreten је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Candy Butcher Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 ako nekome ne treba iPhone neka ga slobodno da meni, ja ću da se žrtvujem Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Царство Божије није у речи него у сили Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 Мало се овде претерује (мислим на неке коментаре). Ствар је врло проста - технологија је напредовала невероватном брзином и сад имамо проблема да схватимо шта нас је снашло и да се прилагодимо. Деца са једноцифреним бројем година знају о технологији више од многих родитеља, а да не говорим о мало старијој деци. Ја сам свој први телефон добио негде 2001, кад сам био у средњој школи, и тим телефоном је могло да телефонира, да се шаљу поруке и да се игра змијица. Социјалне мреже нисмо имали, рудиментарни интернет само на компјутеру и само неки. ”Цимање” је било у моди (окренеш некога, па прекинеш одмах). Полифоне мелодије, камере, екран у боји и остала технолошка чуда су дошла касније. Данас се у џепу носе справе које су јаче од компјутера из претходне деценије. За време од десетак година, што је мање од времена одрастања једне генерације, свет се променио незамисливо много и не престаје да се мења. На много питања још увек треба да се одговори. Није кристално јасно кад деца треба да почну да користе компјутере, колико дуго и које тачно садржаје треба да конзумирају, а које не, те је опрезност описана у уводном тексту и више него оправдана. На то треба да одговоре стручњаци, родитељи из свог искуства, сама деца итд. Није иста ствар програм који омогућава да се математика разуме боље неко икада у историји људске цивилизације и програм који омогућава да се свакакве фотографије деле са тоталним странцима. Опрез је више него неопходан, али је последње што нам треба некакав фундаменталистички или апокалиптични тон и приступ. Треба да видимо како то благо што имамо да најбоље искористимо и како да научимо децу и младе да имају користи од свега тога, уместо штете. Укинути им то, било би веома штетно, баш као што би им било штетно тутнути телефон у руке и отићи на своју страну. Млађони, zuti car and Avocado је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Odahviing Написано Октобар 6, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 6, 2014 Nije bas tako. Ako mu pruzis alternativu to nije zabrana vec korekcija koriscenja slobodnog vremena. A kako ce ga koristiti, zavisi kako ga naucis. I to opet do odredjene starosne dobi. Kao što rekoh Mislim da je ovde najveći problem što roditelji smatraju nepotrebnim za decu ono što ni oni sami nisu imalu kada su deca bili, a mislim da i ste i vi imali sigurno nešto što je bilo zabranjeno, a što ste smatrali da je veoma važno. Što je nekada bilo "šutiranje lopte po polju" danas je "buljenje u ekran", a danas "buljenje u ekran" polako postaje sport Teodora Marinković је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука