Jump to content

Aramejski jezik-kako nauciti?

Cico

Препоручена порука

Zanima me nesto konkretno u vezi ovog jezika. Naime,mozda ne bukvalno,ali ovaj jezik je za hriscanstvo,nesto kao poput arapskog za islamsku veru. S tim sto velika razlika postoji sto muslimani cvrsto drze arapski jezik,a mi aramejski skoro potpuno zapostavismo. Npr. ne znam za vas,al za mene je sramotno da velika vecina nas (najverovatnije! ) ,ne zna cak ni pozdrav “Mir neka je sa tobom“ na aramejskom jeziku. Zanima me,izmedju ostalog,kako se taj pozdrav na aramejskom izgovara? Znam samo,kao i vi,kako se na arapskom izgovara (selam aleikum) ,ali smatram da je pomalo nelogicno da mi koristimo arapske,pored aramejskih pozdrava koji ujedno i jesu najverovatnije bili pozdravi prvih hriscana.

Подели на овим сајтовима

Npr. ne znam za vas,al za mene je sramotno da velika vecina nas (najverovatnije! ) ,ne zna cak ni pozdrav “Mir neka je sa tobom“ na aramejskom jeziku. Zanima me,izmedju ostalog,kako se taj pozdrav na aramejskom izgovara? Znam samo,kao i vi,kako se na arapskom izgovara (selam aleikum) ,ali smatram da je pomalo nelogicno da mi koristimo arapske,pored aramejskih pozdrava koji ujedno i jesu najverovatnije bili pozdravi prvih hriscana.

'Šalom alehem' je na današnjem hebrejskom. Verovatno se i na aramejskom slično kaže (ako ne i potpuno isto), pošto su hebrejski, aramejski i arapski semitski jezici (vidiš kako slično zvuči na arapskom).

Подели на овим сајтовима

'Šalom alehem' je na današnjem hebrejskom. Verovatno se i na aramejskom slično kaže (ako ne i potpuno isto), pošto su hebrejski, aramejski i arapski semitski jezici (vidiš kako slično zvuči na arapskom).

Znam da su arapski, aramejski i hebrejski (mozda jos nekih ima?) srodni jezici. Ja iskreno, i nisam bas nikakav poznavalac, narocito za te jezike. Ali me zanimalo. Zato jer smatram krajnje nelogicnim i apsurdnim da ne znamo bar neke reci ili pozdrave iz aramejskog jezika. Pa ako se neko nadje ovde da poznaje bar neke stvari iz aramejskog,bicu mu zahvalan u ime svih,jer verujem da ima jos onih koje to zanima

Подели на овим сајтовима

• 2 years later...

Pozdrav "Mir sa tobom", "Mir tebi", "Mir vama", "Mir sa vama", "Mir medju vama" itd. to je tipican semitski pozdrav. Na arapskom nije samo As-Salam 'Ala-jkum (Mir na vas), ali ima i drugih (na primer u vreme Liturgije svestenik kaze "As-Salam lidžami'akum" - "Mir za sve [vas]". Salam znaci ne samo mir, ali takodje i bezbednost.

Materijala za nauku aramejskog ima ovde: http://www.beith-morounoye.org/syriac/index1.html (preporucujem pre svega lekcije 1-4). U vezi pitanja kako se kaze na razliciti nacini "mir tebi" na aramejskom, na ovoj stranici je pdf Basic Phrase Vocabulary - tamo je to objasnjeno.

Samo paziti! U semitskim jezicima postoji zvukovi, kojih ne ma ni u srpskom, ni u drugim jezicima!

Takodje postoje videa za nauku on-line 

Подели на овим сајтовима

На интернету можеш наћи један диск православне, духовне музике, на арамејском.

Код нас се, у Београду може учити хебрејски. 

Подели на овим сајтовима

пре 16 часа, PredragVId рече

На интернету можеш наћи један диск православне, духовне музике, на арамејском.

На који диск мислиш?

Што се тиче појања Сиријске Православне (Оријенталне) Цркве, има тога пуно - и мп3 и на Youtube.

Што се тиче византијског рита, има тога мало (тропар Пасхе са Хаматуре и јутрење Велике Суботе са Маалуле); али, можда нисам свесна негог албума?

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Dominika рече

На који диск мислиш?

Што се тиче појања Сиријске Православне (Оријенталне) Цркве, има тога пуно - и мп3 и на Youtube.

Што се тиче византијског рита, има тога мало (тропар Пасхе са Хаматуре и јутрење Велике Суботе са Маалуле); али, можда нисам свесна негог албума?

Izgleda da sam pomešao sa arapskom pravoslavnom muzikom:

Na aramejskom, jedino Oče naš mogu da nađem.

Подели на овим сајтовима

На арапском има колко оћеш ;)

Византијско појање на арамејском:

Готовисја Ефрато 

Помилуј нас Господи помилуј нас

Достојно јест 

Свети Боже (значи, то више је грузинско појање)

Тропар Пасхе

Тропар Велике Суботе

Евлогитарија (Благословен јеси Господи)

Имам то га мало више на компјутеру.

Подели на овим сајтовима

Подели на овим сајтовима

пре 2 часа, Dominika рече

На арапском има колко оћеш ;)

Византијско појање на арамејском:

Готовисја Ефрато 

Помилуј нас Господи помилуј нас

Достојно јест 

Свети Боже (значи, то више је грузинско појање)

Тропар Пасхе

Тропар Велике Суботе

Евлогитарија (Благословен јеси Господи)

Имам то га мало више на компјутеру.

maşallah!

Liturgija na arapskom je prekrasna! Ja sam iz Bosne pa razumijem dosta toga i bez prevodjenja!

Znao sam se tada s jednim mladim hodžom koji mi je mnogo toga objasnio, značenja na arapskom..  

A kao student u Sarajevu sam se znao sa mladom Srpkinjom koja se udala za pravoslavnog Palestinca. :) 

Koptska doxologia na arapskom

Koptska doxologia (slavoslovlje, oslavni i poklonstveni himan) Presvetom Trojstvu, Blaženoj Djevici Mariji, anđelima i svecima, duhovna glazba egipatskih koptskih pravoslavnih kršćana.

Svidja im se ovaj njihov hrišcanski You Tube kanal na arapskom.

Alkarma TV Facebook

Alkarma TV You Tube 

http://tinyurl.com/ycbvmvbp

http://tinyurl.com/yc2lehlo

Подели на овим сајтовима

Ovo je video mog FB prijatelja i člana grupe FB Slavic Liturgy koju moderujem, inače sveštenika, poliglote i profesora na Facoltà Teologica dell'Italia Settentrionale - sez. di Genova tj. odjeljenje Djenova don Maria Germana koji je napravio ovaj video kako bi upozorio na mnogobrojne netačne takozvane "originalne aramejske Oče naše Pater noster na Isusovom jeziku" i pokazao ovaj koji je autentični i pravi:

https://it.linkedin.com/in/mario-german-9377555b

Ostala njegova videa su ovdje i njegovi spiskovi videa

A možete posjetiti i učlaniti se u FB grupu Slavic liturgy ko to želi, svi ste dobrodošli:

Na sutrašnji crkveni i državni praznik svetog Vaclava, 28.9. patrona čeških zemalja imamo vrlo zanimljiva videa:

https://www.facebook.com/groups/slavlit/?fref=ts

I ovdje:

http://crkva.net/slovenskifolklor

I još jedan video s njegovog kanala:

Подели на овим сајтовима

Само Копти имаји други рит, и другачији изговор (значи, корести или баохаирски или сахидски - то су староегипатски језици, или стандардни арабски, који ипако изговарају на египаткски начин, на пример не кажу "дж" него "г").

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...