Jump to content

Pakao u porodici - zlostavljanje

Препоручена порука

• Гости

Znam da je ova tema poprilicno mracna i vise nego depresivna.Ali,nazalost,svedoci smo gladijatorskog vremena u kome zivimo.Ma,kakvi

gladijatori su se u arenama posteno borili.Svakodnevno citamo i gledamo crnu hroniku.Jedno jutro sam za manje od pola sata naisla na sest clanaka o ubistvima u porodici.I mislim da Majka Crkva treba da se umesa i oglasi po tom pitanju.Licno da sam neka vlast u ovoj zemlji,bi zakonodavcu,uvek pozvala u pomoc predstavnike religija,i nas Sinod,i nadbiskupe,i rabine i muftiju,kad se pozitivnim zakonima regulisu po-

rodicni odnosi.A zasto da ne i da svesteno lice vestaci u porodicnim parnicama?Oprostite mi,braco i sestre,na profesionalnoj deformaciji.

Ali,treba da znate da u Srbiji svaka druga zena trpi psihicko zlostavljanje,a svaka treca fizicko.To je ono sto je procesuirano.Tu je i tamna brojka kriminaliteta,slucajevi,za koje nikada nije podneta krivicna prijava.Iz razloga neobavestenosti i straha.Ne borim se za sebe.Poznajem i materijalno i procesno pozitivno pravo.I hvala Bogu,imam uvek gde da se vratim.Ali,upoznala sam vise zena u nasim selima.Ocevi su ih jos

maloletne udali,ili bolje reci prodali,za neciju imovinu.Kao najmladje snajke moraju da trpe i slusaju svakoga u toj kuci.I svaka je zlostavljana.

Ovamo se u medjuvremenu njen brat ozenio,a ona ne zeli da bude teret njegovom braku.Mnoge od tih nesretnica su mi rekle da su im rodjeni

ocevi rekli da ne trpe batine,da se vrate,ali da decu nisu povele iz roda,i da ih ostave muzevima nasilnicima.Time ih psiholoski ucenjuje da ostanu u tom braku,nekad da ne bi remetili sinovljev brak,a nekad iz straha od stigmatizacije.U selima i malim varosicama svako nerazumevanje je veliko.Mislite o tome.I molite se za te zene.

Takodje,prateci sudsku praksu,upoznala sam najmracniju stranu ljudske prirode.Strasno je sta su sve ljudi u stanju da ucine sopstvenoj deci.I

svi se vade na to da su ih zlostavljali za njihovo dobro,zato sto su recimo bili losi djaci.Pa bolje da budu zdravi i srecni frizeri ili automehaniceri,nego bolesni akademici.

I mislim da Sigurne kuce treba da imaju svog svestenika i svoju slavu.Zrtvama je potrebna jlubav,uteha,psihoterapija,tople "zive reci utehe".

Ko ce im je bolje pruziti od Hristovih apostola?I ko ce im bolje pomoci da prezive i sekundarnu(pretkrivicni i krivicni postupak,i razvod)i tercijarnu(prihvatanje sebe i ucenje ziveti sa tim)viktimizaciju od klirika?

Volela bih da pisete o ovome.

Подели на овим сајтовима

Znam da je ova tema poprilicno mracna i vise nego depresivna.Ali,nazalost,svedoci smo gladijatorskog vremena u kome zivimo.Ma,kakvigladijatori su se u arenama posteno borili.Svakodnevno citamo i gledamo crnu hroniku.Jedno jutro sam za manje od pola sata naisla na sest clanaka o ubistvima u porodici.

zato sam ja prestao da gledam te strane po novinama i gledam televiziju. Mnogo se ozrachim kada chujem ovakve vesti.Jer neke zene nisu dovoljno jake i stabilne da se suoche sa problemima pa zato i prolaze tako. Dodushe ima raznih primera, kao shto si vec navela, neke ucene. Ili je jednostavno nesposobna da ostavi nasilnika pa ga zato trpi. Treba im utochishte bilo kakve vrste.

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

• Гости

Joj,prijatelju,vala da znas.Covek je jedina zivotinja,koja ubija pripadnike svoje vrste!Ima raznih primera.Cesto imam obicaj da kazem,Boze

oprosti,da svaki sadista nadje svog mazohistu.Po principu ko se bije,taj se voli.Ne,stvarno mi je zao tih mucenica sa sela.Ali i mi smo krivi,

neprijavljivanje krivicnog dela je krivicno delo,sankcionisano zatvorom.U istoriji srpske kriminalistike,nije zabelezen slucaj,da je komsija pozvao policiju,kad je cuo tupe udarce i prigusene krike iz susedstva.Sto me seti,da je zabelezen slucaj u antickom Egiptu(2000god.pre Hrista),da

je rodjeni otac prijavio sina vlastima,zato sto vara zenu.Ubedjena sam da se na bi desio masakr u onom gastarbajterskom selu,pretproslog leta,da su komsije prijavile da je ubica prethodni dan pretukao suprugu,i pokusao samoubistvo,a bili su na to obavezni prema odredbama Krivicnog zakonika.Licno,ja bih procesuirala onu gataru,sto ga je na to navela,uzevsi mu 7000eura.

A kad pomenu,da su slabe ili trpe.Najvise mi trzaju nerve,oni licemeri,sto tvrde da se ne vole,ali se trpe zbog dece.A kad odem u Sud,dece

se odreknu oboje na prvom rocistu,samo da se vise ne gledaju.Ali,se zato po citavu deceniju,po pravosnaznosti presude o razvodu,parnice

za metar zemlje,sliku sa zida,"Metalac"serpice,srebrni escajg,etc.Ko nema strah od Boga,nema ni stid pred ljudima!

Meni je trebao dvocifren broj meseci da prestanem da placem i povracam,kad izadjem sa sudjenja.Kad vidim na sta su ljudi spremni.

Nasilje u porodici je cirkulus vitiosus.Kcerke nasilnika se udaju za nasilnike,i trpe ga,po majcinom modelu,a afekat abreaguju tako sto zlostavljaju svoju decu.Sinovi nasilnika postaju nasilnici,razbojnici,i neretko siledzije.

Cesto pratim sudjenja mladjim punoletnicima,tj.deci,zbog marihuane,extasija,inhalanasa,etc.Nijedan okrivljeni nije bio/la dete razvedenih roditelja.Svi su deca iz porodica,u kojima je bilo nasilja.Zato je javnost iskljucena sa sudjenja maloletnicima.

Подели на овим сајтовима

Joj,prijatelju,vala da znas.Covek je jedina zivotinja,koja ubija pripadnike svoje vrste!

Poshto ja smatram da smo mi potomci istih moram samo da navedem jedan primer koji me je frapirao. Naime i lavovi se medjusobno napadaju i ubijaju. Nisam mogao da verujem dok svojim ochima nisam video snimak. Bili su gladni i potukli se medjusobno, slabiji izvukao deblji kraj i postao vechera. Problem je taj shto nema sklada u porodici, a ona treba da bude svetinja. Ne kayu beyveye najbitnije je kucno vaspitanje. Zato se i radjaju takvi ljudi i prave takve ljude. AH ja sam se navikao jednostavno da je chovek stoka, i gori od zivotinje, jer zivotinje to instinktivno rade a chovek sa namerom. U tome je jedina razlika, i iz tog razloga vishe poshtujem i volim zivotinje.

Ti,budalo!Zamišljaš da ja cvetam da bih bio viđen?Cvetam zbog sebe,jer mi to pričinjava zadovoljstvo,ne zbog drugih!Moja radost se sastoji u mom postojanju,mom cvetanju!

Подели на овим сајтовима

• Гости

"Ako prihvatis izgladnela psa i nahranis ga,on te nece ujesti.To je glavna razlika izmedju psa i coveka."M.Tven

Elem,posto sam ja veliki borac za rodnu ravnopravnost,htela bih da naglasim da nisu samo zene i deca zrtve.Vrlo cesto su to i muskarci.Ali,je

u srpskoj patrijarhalnoj kulturi njih stid da to priznaju i da podnesu krivicne prijave protiv svojih supruga.Navescu samo dva primera,od brojnih

koje znam.

Pre vise godina razveli se dvoje ljudi.Proslo neko vreme,on veselnik,nju tuzi da bi promenila njegovo prezime.I sad u sudnici,oni,njihovi advokati,sudsko vece,i par mladih pravnika.Ona zgodna,doterana,otresita.On visoki oficir,postao potporucnik ukazom marsala Tita.I vidi

se tuzan covek ubijen u pojam.E,sad,iskusan sudija obicno primeti da li je neko nasilan i unapred pripravi par policajaca.Ali,ovde se niko nije

nadao jadu.Rece ovaj oficircic nesto,ljudi moji,kad mu je bivsa zena priletela.Zamalo da ubije coveka od batina na sred Suda.Svi se nasli u cudu,niko ne reaguje.Mozete misliti,kad ga je mlatila u sudnici,sta mu je radila kuci.Srecom,seti se jedan sudija-porotnik i prilete.Jedva odbrani coveka.

Takodje sam ovde upoznala zenu,kretenku da veca ne moze biti.Ona je mrtva hladna otisla pred kasarnu i pred kolegama pretukla muza starijeg zastavnika prve klase(najvisi podoficirski cin).On se nije branio.A odrasle sinove uspela da okrene protiv njega,a on divan covek.I on

se nikad nije branio od nje.Mozete misliti sta mu je pravila od zivota.A njihovi poluretardirani sinovi se ponose svojom majkom nasilnicom.Inace

se bolesno vole s njom.Uzas.

Eto vidite sta vojska napravi od coveka.Salim se,naravno.

Подели на овим сајтовима

nemojte pogresno da me razumete, ne opravdavam nasilje u porodici, niti ga podrzavam. ne bih ni stajao po strani.

nasilnik je uvek bio zrtva prethodno u jednom traumaticnom trenutku, dok nije i sam postao krvnik. samo nerazumevanje i suzenje uma dovodi do ponavljanja i iskaljivanja besa na novoj zrtvi.

i tako taj krug se obnavlja, dok ga neko ne prekine.

inace kako stojimo sa batinama, koliko daleko? cuo sam za izraz "bestrasno ga istuce" u odnosu majke i deteta, sta znaci to ?

svakako razumem da dete ne treba sutirati po podu kao krpu, ali kad udarac po dupetu ne pomaze, hoce li rec pomoci pre ili posle ? dreka, vika, strah, kako stojimo sa time ?

Подели на овим сајтовима

• Гости

Vec sam pomenula zacarani krug nasilja.Nasilnik je gotovo uvek bio zrtva u detinjstvu,bilo tako sto su ga tukliroiditelji,babe,dede,braca,sestre,bilo tako sto je gledao nasilje medju svojim roditeljima.Svaki trag na telu,brzo zaraste,ali ostavlja brazde u dusi,narocito decijoj,koja je tanana kao struna.Sem toga mora se praviti razlika izmedju nasilnika,koji je zrtva svoje bolesti,i hriscanski mu pomoci da istu izleci,i hirovite zene,koja i u najvecem besu muza gadja samo najeftinijim tanjirima.U ova dva extremna primera,koje navedoh,gde su zene nasilnice,pomenuta gospoda,da su ih u tom momentu,Boze oprosti,ubili na mrtvo ime,dana na bi robijali.Nuzna odbrana iskljucuje protivpravnost,samim tim i postojanje krivicnog dela.Inace,zaista ne znam sta je sa decom iz prvog slucaja.Ali,sticajem okolnosti poznajem sinove iz drugog slucaja.Mladji,i lici na musko,ali nedovoljno.Stariji je stipsa,grebator,mlakonja,lencuga,zaposlen,sve sto zaradi da majci,i sa 25.godina pita mamu sme li da ide kod skolskog druga na slavu,i sme li da ode u setnju sa devojkom.Bila sam prisutna,da nisam,nikom ne bih verovala,da to postoji u 21.veku.Jadna je ta,koja se u tu kucu uda.

By the way,ja jesam zena.Ali,moram da priznam da u kriminologiji postoji razlika izmedju zena i muskaraca ogromna.Muskarci su krivci na mah,rea-

guju ishitreno i burno.Normalan muskarac,ne racunajuci placenike(mada ni oni nisu normalni)nikada ne planira unapred tucu,telesnu povredu ili ne daj Boze ubistvo.Reaguju isprovocirani nagonski.Planu u momentu.I gotovo uvek se iskreno kaju.Zabelezeni su slucajevi da muskarci posle izvrsenog krivicnog dela,pokusaju ili izvrse suicid.Zene se ponasaju po principu osveta se servira hladna.One nekad mesecima planiraju kr.delo,

cak ih je teze razotkriti,i podmukle su(trovanje hranom,ubistvo na spavanje,etc).I zene uzivaju u plodovima svog dela,kao i u plodovima spletkarenja.Veruj mi,brate Medo,druzim se i sa zenskinjem i sa muskinjem.Ono na sta je zena spremn da uradi najboljoj prijateljici ili partneru,

muski mozak da zamisli niti da poveruje da to postoji.Zato i zene bivaju osudjene na duze kazne zatvora.Naravno ima i primera gde su zene bile

isprovocirane u momentu,ali to je raritet.

Sto se dece tice...Batina nije iz Raja izasla!U Zakonu explicitno pise da roditelj ne sme da kaznjava maloletno dete kaznama,koje vradjaju i ponizavaju njegovu licnost i ljudsko dostojanstvo,i da su cak sta vise roditelji duzni da stite dete od takvih postupaka drugih ljudi.Naime,nara-

vno da mora u vaspitanju postojati sistem nagradi i kazni.Ali,batine dete ne shvata kao kaznu,vec kao nedostatak ljubavi,i kao ponizenje.Narocito,ako ga tuku pred drugim ljudima.Mnogo je bolje,zdravije i efikasnije uskratiti mu neko zadovoljstvo.Recimo,sladoled,cokoladu,sedam dana televizije ili interneta,mesec dana izlazaka...To ono shvata kao kaznu.Bila sam dete,veruj mi.Kad su mi zabranili dve nedelje izlaske i posete drugovima i drugaricama,otad mi je soba cakum-pakum.Otac me nikad nije udario,a uvek sam ga bolje slusala nego mamu.I dan danas mi je stalo do njegovog misljenja.Cak neka svoja pisanija prvo njemu dam na uvid,pa ako se njemu dopadne,onda i drugima.On je moj najiskreniji kriticar kad je u pitanju jezik.Kad u sali kazem upitan covek,treviti,zaklopiti,etc,on me izgrdi kao

psa.Uzgred,razumem situacije kad dete sto puta gura prste u utikac,ili se penje po truloj ogradi na terasi od treceg sprata,etc,da ga roditelj mlatne po guzi da bi mu spasio glavu.Ali,to je jedno,a sasvim drugo slucaj cijem procesuiranju sam prisustvovala pre pet godina i jos se nisam oporavila,kad je otac sa kaisem u ruci terao najstarijeg sina da polno opsti sa maloletnom sestrom.U istoriji srpske kriminalistike je zabelezen slucaj da je majka drzala kcerku dok ju je otac tukao i silovao.Boze oprosti,da se covek zapita je li trebalo ukidati smrtnu kaznu.

Nadam se da sam ti pojasnila svoj stav,ako nisam slobodno napisi.

A za sintagmu "bestrasno tuci"zaista nisam cula i ne znam sta znaci.

I neka mi Bog oprosti,ali se nikad necu sloziti,niti dozvoliti da muz pretuce zenu pred decom,ili zena muza pred decom ili drugim ljudima,a da prodje nekaznjeno.I da ti posteno,brate,kazem ovu zenu iz primera,sto je poznajem licno,hvala Bogu,vise nismo u kontaktu,da nisam isla u Crkvu i da me nije sprecio strah od Bozije kazne,ja bih je licno prosle godine deset puta isamarala.

Подели на овим сајтовима

• 1 month later...
  • Гости

I supruge tuku muževe

B. BUDIĆ | 30.07.2009 17:42

Govori mi da sam glupi nesposobnjaković, jer ne mogu naći posao. Da nisam muško, jer me se djeca ne boje i ne slušaju me. Što god da uradim nije joj po volji. Često galami i ponižava me pred drugima. Nekoliko puta me pokušala pogoditi raznima predmetima, koji su joj se našli pri ruci. Na sreću, promašila je, svjedoči jedan Banjolučanin

Iako se o nasilju nad muškracima rjeđe govori, pa se tako stvara slika da i ne postoji, ono je prisutno. Prema podacima Centra javne bezbjednosti Banja Luka, zbog nasilja nad muževima, od početka ove godine, prijavljene su 23 žene.

- Od tog broja bilo je 14 fizičkih napada, osam prekršaja zbog vrijeđanja, zatim dva zbog nazivanja pogrdnim imenima, dok se po jedan prekršaj koji su počinila lica ženskog pola, odnosio na psovanje supružnika i oštećenje zajedničke imovine - navodi Zoran Stanišljević, načelnik Centra.

U Udruženju građana "Budućnost" iz Modriče, gdje je dvadesetak zlostavljanih muškaraca potražilo pomoć, kažu da žene u većini slučajeva vrše psihičko zlostavljanje, dok je zanemarivo malo koristilo fizičko nasilje. Osim supruga, nasilje nad muškracima čine snahe, majke ili očevi.

- Imali smo slučaj čovjeka koji je živio u zajednici sa sinom, snahom i njihovom djecom. Sin je bio na privremenom radu u inostranstvu, a snaha je iz kuće istjerala svog svekra u dvorišnu zgradu gdje nije imao osnovne uslove za život. Jednom prilikom nanijela mu je lakše tjelesne povrede u vidu ogrebotina - navodi Gordana Vidović, predsjednica ovog Udruženja uz napomenu da društvo generalno ima veću toleranciju na nasilje prema ženama, nego prema muškarcima.

- Zbog toga muškarci radije ćute o svojim problemima, jer bi ih zajednica osudila što nisu "muškarčine" i što ne pokažu ko je muško, a ko žensko - naglašava Vidovićeva.

Prema mišljenju stručnjaka, muškraci su jače pogođeni emocionalnim, nego fizičkim zlostavljanjem. O tome šta trpe ne žele da pričaju zbog straha da će ostati osamljeni i označeni kao slabi.

- Muškarac koji trpi nasilje, često osjeća stid ili neugodnost. Ćuti jer ne želi da bude ismijan, ali i zbog straha od napuštanja doma i odvajanja od djece - navodi Marija Burgić-Radmanović, načelnica Klinike za psihijatriju u Banjoj Luci i dodaje da mnogi zlostavljani muškarci osjećaju strah da nisu "pravi muškarci" zbog čega postaju depresivni i suicidni. S druge strane, žene koje vrše nasilje jesu promiskuitetne, sebične i narcisoidne. Mnoge imaju poremećaj ličnosti ili koriste psihoaktivne supstance.

- Takve žene koriste bijes i impulsivnost da kontrolišu druge. One ponižavaju i povređuju partnera uvredljivim riječima u prisustvu drugih, uključujući i djecu. Posesivne su prema partnerima i teže da ih izoluju od prijatelja i porodice. Mnoge od njih lažno optužuju svoje partnere za prevare, dok same varaju - pojašnjava doktorka Burgić-Radmanović. 

Iz Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade RS, navode da je u saradnji s Ministarstvom pravde RS, urađen prednacrt Strategije za borbu protiv nasilja u porodici u RS, kojom će biti uređeni standardi i načini prevencije i zaštite od nasilja u porodici za sve žrtve nasilja i sve počinioce, bez obzira na pol.

Подели на овим сајтовима

Bolje vas nasla Izida 0442_feel

Svidja mi se vas forum, godinama sam po raznoraznim forumima bila, na samo par sam i dalje, doduse pod sopstvenim imenom. Malo mi je cudno da sada pisem pod nekim tamo cudnim nikom, ali eto i to je izgleda mi posledica ove teme i vecitog cutanja koji je prati.

Doduse sama sam za to kriva, predstava drugih o nama u mnogome zavisi od nas samih i onoga kako mi zelimo da se prikazemo. U opisu "mene" taj deo sebe sam precutala i precutkujem, pa je sasvim logicna posledica da eto sada pisem pod drugim imenom.

Ovo je za mene jako bolna tema, njome sam bila obelezena citav zivot, a njene sene prate me i danas.

Secam se pre dosta godina kada sam prvi put otisla na razgovor sa jednim svestenikom iz moje parohije, stariji je covek bio u pitanju, kada sam mu ispricala mali deo svoje price, da je ostao u soku. U soku sam i ja sve ove godine i naucila sam da zivim sa tim kako tako i da cutim. Da se posvetim drugima i da ako mi Bog dozvoli pokusam makar drugima pomoci, znam kako izgleda kada si potpuno sam, kada coveka nema na vidiku, a i kad se pojavi izmedju vas je jaz, samo ljubavlju premostiv jaz.

Pre mozda godinu dana na jednom od foruma pojavila se jedna dobra dusica, koja se pozalila na svoj zivot, na to kroz sta je ona prosla.

Komentari ljudi, moje brace i sestara sa kojima sam tamo provela godine, mene su potpuno porazili. Zakljucak je bio "o tome bolje da cutis, nije ti ovo mesto za pricu o tome, to je tvoja licna stvar, ne sablaznjavaj nas".

Uh!

Na jednom sasvim drugom forumu, posto sam "igrom slucaja" i tamo, forumu koji se bavi medicinom, moja prijateljica je postavila slike dekubitisa svoje umiruce majke,sada vec pokojne. Reakcija? Svi su te uzasne slike realnosti komentarisali, pratili razvoj dekubita iz dana u dan, pomagali joj savetima, bili uz nju. Ti ljudi se nisu sablaznili realnoscu, ja jesam u pocetku njihovom reakcijom, jer do tada gledajuci "pravoslavne" forume, ocekivala sam najiskrenije da obrisu citavu tu temu i tamo, da je opomenu da je to nepristojno i da su slike previse jezive da bi bile postavljene tako javno. Ali ne, ti ljudi su jednostavno bili tu i susrecuci se svakodnevno sa realnoscu nisu se imali cime sablaznili. Nije tu bilo fraza i frazica, forme koja nazalost na mnogim mestima gubi svoj smisao, jednostavno nista vise i nista manje bili su ljudi.

O ovoj temi, naisla sam na par diskusija, jednu diskusiju na jednom hrvatskom forumu, u kojoj su devojke i zene pa i muskarci koji su prosli kroz ovo pricali, medjusobno se jadali, delili sebe jedni s drugima, otvoreno pricali o svemu.

Kod nas nazalost toga nema jos uvek, a u pravoslavnim vodama jos manje. To me boli.

Ne, nije meni problem da pisem na engleskom i da me "neki tamo" britanci, australijanci ili amerikanci bolje razumeju od "mojih", ali opet sticem utisak da mi kao da smo pali s Marsa, kao da smo zaboravili biti ljudi.

A dusa boli, no ko sisa dusu.

Vazno je da diskutujemo o tome da li su dveri zatvorene ili otvorene, da li je pravilnije ovako ili onako, pobismo se medjusobno oko takvih stvari, pa ljudi koji pate, ljudi koji su ocajni, pokusaja samoubistava, nasilja, abortusa, beznadja sve vise.

Pa cekajte, ako nas ima 2-3% koji smo "ucrkovljeni", koji idemo "redovno" na Liturgije, koji smo godinama vec tu, a sve vise je patnika, ko je tu lud ko normalan?! Koji su nasi plodovi? Osim beskrajnih bogoslovskih traktata, diskusija da bi se pokazalo ko je vise "u pravu" i poznaje bolje Svete Oce, svuda prica o moralu, etici, cudima raznim, a ljudi tonu sve vise i vise. U stanju smo preklati jedni druge zbog toga sto ovaj vladika radi ovako, a onaj onako. Branimo "nase" od "njihovih", u ko zna kojim pitanjima zagledamo ko se kako prekrstio u Crkvi, da li je nacinio ovako ili onako metaniju, sta radi popa, a sta popadija, i jos toliko toga...A biti covek? To nam nije na listi prioriteta, to se "podrazumeva", ali negde valjda izmedju svih tih progutanih bogoslovskih knjiga, anti-pro-ekumenistickih.

Ponekad pomislim da bi valjalo spaliti sve te knjizurine Otaca, nismo mi spremni za njih, sigurno nismo. Uspeli smo i ovaj internet da zloupotrebimo, da sa jedne strane stvorimo gomilu gurua, svestenika i monaha koji su postali internet duhovnici i revnitelji i koji su nam zamenili Hrista i domacu Crkvu, sad je postalo "in" imati sto vise "ljudi u mantiji" kao "frendova" na "fejsu" ali opet nekako plodovi su mrsavi. Ima divnih primera, Bogu hvala i tim ljudima koji izgaraju i za one virtualne ljude, koji su za njih podjednako realni i podjednako vazni, ali ima nas raznih.

A onda nam ne valjaju katolici, masoni, zavera i kojekakvi zigovi. Ma bas smo podviznici, nema sta?!

Onaj obican covek, ona zenica koja nema pojma kako da se prekrsti niti kako da posti na vodi ili je zbunjuje sto sad "popa" drugacije kaze pa se svi pricescuju svakodnevno, ona, nek muci svoju muku u samoci, bitno je kada nam dodje u crkvu mora da bude nasmesena ili inkvizicija stize. Nemamo mi vremena, moramo voditi diskusije i svima objasniti tamo na onom forumu na onoj temi da nije u pravu Zika nego Pera i da je onaj tamo Sveti Otac pametniji od ovog ovde crvenilo

No, izgleda mi da je samo takav zivot, da su iskusenja zaista sve veca i veca i da smo se mi malo vise pogubili u svemu tome.

Ali opet, Crkva je Crkva i nju niko nece poraziti, ma koliko zeleli.

Pored svih ovih "cuda" "savremenog podviznistva" koje mene recimo licno bole, medalja uvek ima dve strane.

Bogu hvala na tome!

Lazarice, ima toliko "pravoslavnih" parola, da ne poverujes!

"Cuti i trpi" ima pandan u "samo se moli i veruj", dalje tu su "samo veruj i sve ce biti ko gumicom odneseno", "raduj se", "ne ropci", "zena mora da trpi muza"...

Ma, da ne sirim temu i onako mnogo pisem!

Bogu hvala za dobre ljude i za sve one koji pomazu deci, zenama i muskarcima koji trpe nasilje, Bogu hvala za sve one koji nisu zaboravili biti ljudi i koji su tu za bolesnike, pacenike, suznje...

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

Lazarice, ima toliko "pravoslavnih" parola, da ne poverujes!

"Cuti i trpi" ima pandan u "samo se moli i veruj", dalje tu su "samo veruj i sve ce biti ko gumicom odneseno", "raduj se", "ne ropci", "zena mora da trpi muza"...

Ma, da ne sirim temu i onako mnogo pisem!

Bogu hvala za dobre ljude i za sve one koji pomazu deci, zenama i muskarcima koji trpe nasilje, Bogu hvala za sve one koji nisu zaboravili biti ljudi i koji su tu za bolesnike, pacenike, suznje...

mogu i te kako, bila sam jeretik, gnostik, milosrdni an?eo i još mnogo toga, da ne spoznah  Boga pre nego što spoznah sebe pomislila bih da je Bog  u ruci drži korba?, umesto da ga volim verovatno bih se samo bojala, a strah je suprotan ljubavi

što se ti?e Žena u Crkvi i crkvi baci pogled na temu

http://www.svetijakov.org/forum/index.php/topic,46.0.html

Uostalom rane koje se ne otkrivaju teže zaceljuju- ako se dobro se?am Lestvica

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

Proživela, doživela, pala, sišla u ponore sebe upoznala sopstvenu tamu i umalo ostala u njoj.

Bogu hvala evo me..uz sve nedaće, patnje i boli imala sam uz sebe nekoga ko me je verski uništavao

Svi postovi u Kreativnom centru su nastali u tom periodu...ljudi  pričaju o Ljubavi ali ne žive Ljubav, Ljubav se uči kao i sve ostalo, malo je onih kojima je dato od rođenja da žive ljubav

Da bi voleo druge nesebično iskreno čovek mora voleti sebe

Prilikom  upoznavanja sa njim, Lutkar  se od samog početka pozitivno  i dobronamerno ponaša  prema vama i kako u njegovim postupcima ne možete naći nikakvu grešku, vi smatrate da on predstavlja prijatelja, koga ste tražili čitavog života.

Za to vreme on pravi kompletnu psihološku analizu vaše ličnosti i na osnovu otkrivenih nedostataka, želja i ciljeva, plete mrežu uticaja oko vas i kao pravi Gospodar Lutaka, povlači konce vaše ličnosti

Pritom on  vuče poteze sa promišljenošću i hladnokrvnošću dostojne najvećih majstora  šaha.

On stvra situaciju, u kojoj ćete se vi prema njemu osećati kao dužnik, kako bi na taj način nad vama uspostavio sopstvenu kontrolu i moć.

Zato vam on nenametljivo stavlja do znanja, da predstavlja osobu koja može rešiti većinu vaših problema.

On  postepeno sve više potiskuje vaš Ego, uspostvljajući svoju moć nad vama. Doduše, na prvi pogled  sve deluje kao da se izmedju vas dvoje ništa nije promenilo, jer se on i dalje prema vama ponaša dobronamerno, osim, što vas u redovnim vremenskim intervalima podseća na to da ste njegov  dužnik, jer on je tako dobar prema vama i sve čini za vaše dobro.

Ukoliko pokušate da se oslobodite dužničkog stiska kojim vas drži, bićete u prilici da osetite sav bes, mržnju i surovost koja leži skrivena ispod maske finoće.

Iako se užasava fizičkog nasilja, kao nečeg što je nedostojno njegovog intelektualnog nivoa, Lutkar će vam se osvetiti i povredi će  vas na način, koji često puta u mnogome  prelazi u surovost .

Osoba koja je izabrana za žrtvu jednostavno ne uspeva da shvati i objasni sebi šta se to dogadja sa njom i čemu je izložena. Svesna je samo ogromnog bola i neke zlonamerne sile, koja je "pritiska" i razara njenu psihu, crpeći joj pri tome životnu energiju. Ukoliko pak pokuša da objasni i zatraži pomoć od svojih prijatelja, biće dočekana sa nevericom i slabo prikrivenom sumnjom u njeno duševno zdravlje.

uživaj u svojoj slobodi, a tema...kada budeš imala vremena..neka ti Bog da zdravlja i Ljubavi

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

Подели на овим сајтовима

daj Boze Lazarice, daj Boze, da svi budemo slobodni!!

Kao sto ti kaze potpis, slobodni od straha, slobodni od svih tih iluzija i svih lutkara ovoga sveta!

Da li sam sada slobodna?

Ne znam, rekla bih da nisam, da na mene jos uvek uticu razne spodobe...

hvala ti!

Daj Boze samo mira, ostalo izgleda nije za mene.

S andjelima ostaj, necu vise da smaram oko ove teme

dada

Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih.

Подели на овим сајтовима

• Гости

After Silence,sestrice,svaka ti cast za sve sto napiasa!Nisam u svojoj kuci sad,posla sam bila da spavam,ali videh nove postove u ovoj temi i moradoh da dodjem da procitam.

Lazarice,ti znas...Ti najbolje...Danas sam dva puta plakala...I ti si mi zafalila tu......Rece vladika Krstic,koga obozavam,da kad mi neko dodje u misao da se pomolim za njega.Da to znaci da njegova dusa iste moje molitve.

After Silence mislim na tebe od kad si se pojavila u ovoj temi.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...