w.a.mozart Написано Септембар 20, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 20, 2014 to me podseti na http://motivacioni.wordpress.com/2013/01/14/%D0%BE-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B0/ Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 to me podseti na http://motivacioni.wordpress.com/2013/01/14/%D0%BE-%D0%BB%D0%B8%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%98%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%rBC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B0/ Ja pripazim na dve stvari.... Prva stvar je ta, da Hristos daje, a ne mi Njemu. A druga stvar je, da ono što nam je dao, ne pripada samo nama već je iz riznice (Hristovog Carstva),koje je od svih i za sve,tako da i mi moramo, drugima (u obavezi smo ljubavi radi) preko nas samih,omogućiti i dati na izbor darove koje smo dobili. Sam čovek činiti ne može ništa. Hristos sve daje i nijedan podvig i ma kakvo humano delo ne postoji van te Istine. Nije od čoveka no od Boga Živoga u sili Njegovoj sa svim stvorenjima koja u volji Njegovoj obitavaju. Istinska sloboda čoveka je u razmeni tih darova * (slobodno i bez autorskih prava) sa jasnim ukazivanjem na Jedinog darodavca. *darovi od Boga Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 Mislim da grešiš kad kažeš da mu mi ne dajemo jer to je onda jednosmeran odnos... možda je pravilniji izraz - mi mu prinosimo a on nam to vraća, blagosloveno- kao što je vladika Atanasije objasnio ali svakako da mu dajemo i verujem da mu je vrlo drago što mu dajemo tj. prinosimo. LISA and Volim_Sina_Bozjeg је реаговао/ла на ово 2 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 Mislim da grešiš kad kažeš da mu mi ne dajemo jer to je onda jednosmeran odnos... možda je pravilniji izraz - mi mu prinosimo a on nam to vraća, blagosloveno- kao što je vladika Atanasije objasnio ali svakako da mu dajemo i verujem da mu je vrlo drago što mu dajemo tj. prinosimo. Brate nemam šta da oduzmem tvom sagledavanju odnosa Boga sa čovekom, ja sam samo naveo jedno, da je On uzrok,početak i kraj. Prinošenje Bogu je kod mene vidljivo u medjusobnom deljenju (čoveka sa čovekom = čovek sa Bogom uz punu zahvalnost čoveka koji zna gde je izvor njegovih darova,tj.talanta koje Mu prinosimo na ovaj način), dakle kad delimo talante dobijene od Boga sa nekim drugim čovekom ,odnosno sa vascelim čovečanstvom, automatski smo ih podelili (prineli) Bogu. Verovatno misliš i na jedan deo intimnog odnosa,orginalnog i neponovljivog koji čovek ima sa Hristom...u svakom slučaju nikad nije jednosmeran odnos,niti ga ja vidim kao takvog. Natovari Bože. Панарет је реаговао/ла на ово 1 Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 Inače uvek strepim da budem dogmatski tačan Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 verujem da mu je vrlo drago što mu dajemo tj. prinosimo. Нарочито оно што немамо. Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Септембар 21, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 21, 2014 Нарочито оно што немамо. Vidiš i sam da se niko od nas ne može pohvaliti pred Bogom, bez obzira koliko pravedan i revstven bio. (apropo i onog našeg razgovora) Svi smo grešni ali ne prihvatamo da nas greh pobediti može,niti pokušajem da ga prihvatiš kao stanje u Bogu živome), ako razumeš moju dobronamernost. Naš stari način života je vrlo jak, od samog rodjenja odnosno rodjen takav. Nov odnos (Krštenje i vera) bi trebalo da nas raduje zato što niko nije došao (Hristos) da te kazni zbog starog, već naprotiv da te zagrli i daje neprestano novo i više... Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
............. Написано Октобар 16, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2014 Крштење, свећење водице, слављење крсних слава, пост, молитва, и само Свето Причешће – све то није циљ сам по себи и не доводи нас до циља ако немамо љубави. Бог јесте и Бог грешних, не треба позивати на неко морално пуританство, али и они грешници које је Христос себи прибрао су се покајали и променили управо због живог односа са Христом, и љубави коју је Христос показао према њима. На крају крајева, овде уопште није реч о греху, колико радије треба говорити о његовом синониму који више "удара" у суштину проблема: недостатак љубави. Промашај циља. Недостатак личног односа. Некад ми се чини да верници као да избегавају лични, јединствен однос са Христом, као да би тиме реметили свејединство Цркве. Следи из тога: приступамо Чаши хладно, више групно, неко лично, као да је Тело и Крв већ по себи циљ. Велики је парадокс што уопште можемо да говоримо о Причешћу као нечем „самом по себи“. Причешће би требало да буде савршени израз љубави, пуноћа љубави, а не нешто издвојено од нашег целокупног живота. Свете Тајне са Причешћем, а без љубави нису узалудне, али нипошто и никако нису довољни. Дуња and Панарет је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 16, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2014 hvata sebe da mi sve više smeta racionalizacija pričešća p.s. ne odnosi se ni na koga konkretno Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Октобар 16, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2014 Да ли је могуће да се неко причешћује Христом иако не учествује у Литургији? Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Октобар 16, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2014 Bio sam sa sveštenikom kad je bakici odneo pričešće u stan. Vrlo stara i bolesna LISA је реаговао/ла на ово 1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 16, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2014 Да ли је могуће да се неко причешћује Христом иако не учествује у Литургији? Nekad su se Hrisćani i sami pričešćivali ako to pitaš. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Октобар 16, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 16, 2014 hvata sebe da mi sve više smeta racionalizacija pričešća p.s. ne odnosi se ni na koga konkretno I ja o ovome razmišljam. Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Панарет Написано Октобар 17, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2014 Заправо,мислио сам на људе који нису у Цркви...можда и они могу да опитују Христа... w.a.mozart and ............. је реаговао/ла на ово 2 Чак и да не постоји Васељенска патријаршија, требало би је измислити Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
............. Написано Октобар 17, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 17, 2014 Заправо,мислио сам на људе који нису у Цркви...можда и они могу да опитују Христа... На неки тајанствен начин убеђен сам да могу! Од свих људи који настањују нашу планету православних хришћана има око 300 милиона, што би чинило мање од 10 процената свих Богом створених људи - сада. Немогуће је израчунати како је тај број варирао кроз историју, а исто тако нам није познато колики број православних хришћана је задобио спасење душе. Све у свему, по томе би се спасила шачица јада у односу на целокупно човечанство. Бог је љубав. И зато сам противник уплитања у Божији промисао и искључивања припадника других вероисповести и религија из Царства небеског, само на основу тога што су рођени у географском подручју где православље није заступљено, или у породици која није православна, или због самог тока живота тих појединаца...итд. БОГ ЗНА: ми не можемо категорички тврдити да без крштења и причешћа нема спасења. Бог зна, ми не. ПиП је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука