Млађони Написано Септембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 Стално се на форуму прича о неким природним и вештачким нацијама. Као кажу "хрвти" или "бошњаци" вештачки створена нација. Шта су то природне а шта вештчки створене нације и како то нације природно настају, а како вештачки? Волео бих да ми неко објасни јер ја те термине уопште не разумем. Ненад Р. је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 Природна нација су Срби, јер су они први настали. Све остале нације су вештачке. Ignjatije, Avocado, Млађони and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ненад Р. Написано Септембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 И ја не разумем јер нација је нација , нема природне и вештачке нације. Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. Наше писмо је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 Све нације су "створене" у једном тренутку историје, није то мерило. "Вештачке" би (по мени) биле само оне које су на силу створене и на силу се одржавају и гурају упркос здравом разуму, јер некоме то тако одговара. Тако си имао рецимо нацију "Југословена" или "Совјета" или слично. Или што су у једном тренутку пробали да направе нацију "Европљана", од чега се, Богу хвала брзо одустало јер је разум превладао као ретко кад до тада. Ћириличар, Срђан Шијакињић, Melhisedek88 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 Све нације су "створене" у једном тренутку историје, није то мерило. "Вештачке" би (по мени) биле само оне које су на силу створене и на силу се одржавају и гурају упркос здравом разуму, јер некоме то тако одговара. Тако си имао рецимо нацију "Југословена" или "Совјета" или слично. Или што су у једном тренутку пробали да направе нацију "Европљана", од чега се, Богу хвала брзо одустало јер је разум превладао као ретко кад до тада. Добро то је ок објашњење. Задовољавајуће. Ти вероватно не сматраш да су ХРвти вештчка нација па н то не би могао да ми одговориш? По чему су хрвати вештачка нација? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 Добро то је ок објашњење. Задовољавајуће. Ти вероватно не сматраш да су ХРвти вештчка нација па н то не би могао да ми одговориш? По чему су хрвати вештачка нација? Нису вештачка нација, постоје ко знаколико дуго. Оно шта се њима приговара јесте то да су огроман број Хрвата добили тако што су присилно католичили Србе, а негде их и економски убијали све док ови не промене веру. Кад једном промене веру, већ се следећа генерација изјашњава као Хрвати. Иначе кад се говори о овим стварима, мораш имати на уму да пошто ово није научни термин, не можеш да очекујеш неку општу дефиницију која је прихваћена, ово је више политичка поштапалица која виси у ваздуху да би сваком могла да се прилепи, зато и не очекуј неку конструктивну дискусију на ову тему. Trifke, Срђан Шијакињић, Пг and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 Нису вештачка нација, постоје ко знаколико дуго. Оно шта се њима приговара јесте то да су огроман број Хрвата добили тако што су присилно католичили Србе, а негде их и економски убијали све док ови не промене веру. Кад једном промене веру, већ се следећа генерација изјашњава као Хрвати. Ја не сумњм да постоји одређен број "похрваћених" Срба али колики је тај број? ево неки овде н форуму се пуцају са причом да их је 80 %.... ја лично не верујем у толике бројке јер су ван сваке памети да је 20 % људи нтерало 80 % људи да се покатоличи, заборави све своје корене и крене да ратује против себе... просто је ван сваке памети. Па ето ти си начитан, твоје мипљење ценим, где може да се нађе неки кредибилан податак који је то прој похрваћених Срба? oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 Ја не сумњм да постоји одређен број "похрваћених" Срба али колики је тај број? ево неки овде н форуму се пуцају са причом да их је 80 %.... ја лично не верујем у толике бројке јер су ван сваке памети да је 20 % људи нтерало 80 % људи да се покатоличи, заборави све своје корене и крене да ратује против себе... просто је ван сваке памети. Па ето ти си начитан, твоје мипљење ценим, где може да се нађе неки кредибилан податак који је то прој похрваћених Срба? Не знам да ли је ико икада тај број сакупљао, али има података да су читави крајеви прелазили присилно у католичанство у време Аустроугарске, као и касније, за време Друго св. рата, а у комунистичкој Југославији свим католицима на простору Хрватске је као националност аутоматски уписивано Хрват. Тако су коначно нестали и Срби из Далмације католичке вероисповести, којих је једино још тамо остало у неком броју. АУ је, као строго католичка држава, радила на томе да се Срби покатоличавају, није то заслуга Хрвата, колико год да их је тада било. Хрвати су послужили као нешто што је требало да буде период транзиције док сви не постану нешто треће, шта год да су ови хтели да праве. Моје лично мишљење је и да би и Хрвати нестали као нација да се АУ одржала још сто година, али нису могли одмах од Срба да праве Немце, морали су да им понуде задовољавајућу алтернативу. Али није то само на простору Хрватске рађено. Имао си читаве колоније Срба у Мађарској, Бугарској, Румунији, Албанији, који су за време комунистичке Југославије натерани да се одрекну своје нације и упишу се као припадници већинске нације. Било је тога и код нас, али у много мањем броју, за време Првог и Другог устанка, као и у Црној Гори, када су муслимани терани да постану православни Срби или да се иселе из појединих крајева. Пг and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 Не знам да ли је ико икада тај број сакупљао, али има података да су читави крајеви прелазили присилно у католичанство у време Аустроугарске, као и касније, за време Друго св. рата, а у комунистичкој Југославији свим католицима на простору Хрватске је као националност аутоматски уписивано Хрват. Тако су коначно нестали и Срби из Далмације католичке вероисповести, којих је једино још тамо остало у неком броју. Нема везе шта им је уписивно није комунизам трајао 300 година, људи знају шта су им је био отац да ли је Србин или ХРват... без обзира шта су комунисти уписивали. Број Срба који је похрваћен не може бити велики. 250 000 и тако те масне бројке. Једноставно елементарна логика то не дозвољава. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Септембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 Нема везе шта им је уписивно није комунизам трајао 300 година, људи знају шта су им је био отац да ли је Србин или ХРват... без обзира шта су комунисти уписивали. Број Срба који је похрваћен не може бити велики. 250 000 и тако те масне бројке. Једноставно елементарна логика то не дозвољава. Не знам стварно, али знам да их је у једном тренутку било макар колико и Хрвата. Људи се тад нису обазирали на те ствари као што је нација, а често нису ни смели. Тако је и на Косову доста Турака уписано у Албанце, рецимо. И то није процес од пет година, то је трајало све око триста година, са залетом у Првом и Другом светском рату и у комунизму. А то да комунизам не оставља последице - погледај око себе, колико искрених Југословена и југоносталгичара видиш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 Вероватно се мисли на нације које су створене неким принудним путем, а не кроз историју постепеним спајањем племена и етничких група. Нпр. Американци би били вештачка нација, мада се разликује значење нације у Европи и САД-у. Југословени су чисти пример тог значења, када се принудним путем ствара једна нација више етничких група и народа. То су исто и Французи радили, до Француске револуције није постојао Француз, нико себе тако није називао. Можда се мисли на то, по мом неком мишљењу, иако нисам чуо за тај израз али ме прво асоцира. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Септембар 3, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 Не знам стварно, али знам да их је у једном тренутку било макар колико и Хрвата. Људи се тад нису обазирали на те ствари као што је нација, а често нису ни смели. Тако је и на Косову доста Турака уписано у Албанце, рецимо. И то није процес од пет година, то је трајало све око триста година, са залетом у Првом и Другом светском рату и у комунизму. А то да комунизам не оставља последице - погледај око себе, колико искрених Југословена и југоносталгичара видиш? Не видим пуно искрених југоносталгичара углавном пензионери или старији ликови. Све то колико је заправо Срба "покатоличено" и претворено у хрвате је стварно предмет дискусије, а ако ти не знаш где су неке чињенице које би то јсно потврдиле - не може да причамо о томе колики је стврни број. Све су шпекулације. Са једне стрне имамо чињениу да је неки број Срба похрваћен, са друге имамо велико-Српску идеју имамо нетрпељивост између Срба и хрвта и измишљње и манипиулисање историјом историчара са обе стране. Тако да мислим да је заиста јако тешко наћи тачан број, истина је веровтно негде између... Али добро макар смо утврдили да хрвати по твом мишљењу нису вештачка нација, већ да су племе словен које постоји колико и Срби, само је за разлику од Срба било под Аустроугарима док смо ми трпели турски зулум. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ignjatije Написано Септембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 @, Природне нације су Срби, Руси, Јевреји, Немци, Арапи.... Вештачке су Хрвати, Бошњаци, Македонци, Украјинци, Косовари, Американци... Надам се да ти је сада јасно. Натан and Melhisedek88 је реаговао/ла на ово 2 http://www.svedokverni.org/ 555-333 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juanito Написано Септембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 @, Природне нације су Срби, Руси, Јевреји, Немци, Арапи.... Вештачке су Хрвати, Бошњаци, Македонци, Украјинци, Косовари, Американци... Надам се да ти је сада јасно. Природна нација је Кечуа, а вештачка нација су Перуанци. RYLAH је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Септембар 3, 2014 Пријави Подели Написано Септембар 3, 2014 Природна нација су Срби, јер су они први настали. Све остале нације су вештачке. Све нације на свету су српска нација, само се то не зна. Вештачке нације су принудно прављење Срба у неке Хрвате, Немце, Талијане итд. И Кинези су Срби, види им се у очима, кажу очи су огледало душе, а чим га погледаш у кинеској радњи одмах видиш Србенду. То су нас зезнулу масони и гуштери из подземља, и папа наравно са језуитима, хоће да нас нема, да избришу реч Србин. Deki992 and Млађони је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука