Cico Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Sta zna neko od vas o ovoj tzv. HPC?? Imaju cak i svoju internet stranicu,na kojoj sam se nacitao raznoraznih “pametnih“ stvari,a najvise se odlikuju tekstovima protiv Srba. Ono sto je najcudnije,njihov osnivac je Ivo Matanovic,koji je,koliko znam,katolicke vere,pa jos i podrzava Pavelicevu NDH. Ne razumem kako taj moze biti osnivac neke “pravoslavne“ crkve? Sta mozete o toj “Crkvi“ reci?? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Sta zna neko od vas o ovoj tzv. HPC?? Imaju cak i svoju internet stranicu,na kojoj sam se nacitao raznoraznih “pametnih“ stvari,a najvise se odlikuju tekstovima protiv Srba. Ono sto je najcudnije,njihov osnivac je Ivo Matanovic,koji je,koliko znam,katolicke vere,pa jos i podrzava Pavelicevu NDH. Ne razumem kako taj moze biti osnivac neke “pravoslavne“ crkve? Sta mozete o toj “Crkvi“ reci?? https://www.pouke.org/forum/topic/29912-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B5%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D1%80%D0%B2%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D1%80/ Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Sta zna neko od vas o ovoj tzv. HPC?? Imaju cak i svoju internet stranicu,na kojoj sam se nacitao raznoraznih “pametnih“ stvari,a najvise se odlikuju tekstovima protiv Srba. Ono sto je najcudnije,njihov osnivac je Ivo Matanovic,koji je,koliko znam,katolicke vere,pa jos i podrzava Pavelicevu NDH. Ne razumem kako taj moze biti osnivac neke “pravoslavne“ crkve? Sta mozete o toj “Crkvi“ reci?? Pa trebao bi malo poznavati taj istorijat, ako te zanima ta tema, Ivo Matanović ništa ne "osniva" sa svog pogleda ili gledišta stvari nego samo nastavlja nešto što je već bilo započeto, tj. oživljava tu ideju HPC koja je ustvari u NDH bila realizovana tj. na Pavelićev zahtjev bila i osnovana. A potom po dolasku koumunista na vlast bila ukinuta. Drugo je sad pitanje i stvar da li ta "crkvena tvorevina" uopšte ima nekakav crkvenopravni legitimitet tj. pitanje njene kanoničnosti. On ju je osnovao iz političkih motiva nekakvim državnim aktom, dekretom, dakle administrativno. A s obzirom na "osnivača" nije se ni čudit onda što se baš Ivo Matanović i HČSP (Hrvatska Čista Stranka Prava) o to zanimaju najviše. http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_pravoslavna_crkva http://politopedia.net/index.php?title=Ivo_Matanovi%C4%87 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Naravno da i državno politički faktor pri osnivanju neke crkve ili vjerske, konfesionalne organizacije ima uvijek svoju ulogu jer svaka prolazi odobravajućom i registracijskom procedurom bez koje bi inače njen rad u toj državi bio nelegalan a tiče se to i USA i RF i Češke, Srbije itd. U tom smislu i nečlanovi tih crkvi ili vjerskih organizacija mogu odigrati inicijalnu ulogu jer ih prema zakonu može osnovati skupina gradjana a tamo uopšte nije napisano a ni važno kakvih i kojih. Ivo Matanović nije vjernik HPC ali je u njenom nekom tom Izvršnom Odboru, nekakvom kao Eparhijalnom vijeću kao prizvani član i predsjednik tog administrativnog vijeća. To može biti. Najpoznatiji primjer takvih paradoxa je engleska kraljica koja je po ustavu glavom Anglikanske Crkve iako uopšte nije njenim članom, ona je član, vjernik nekakve škotske pomjesne crkve koja ima praktično isto učenje kao Anglikanska ali nije u formalnom jedinstvu s tom Anglikanskom. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Много се ти то нешто разумеш у хпц. Razumijem se ja i u ČSPC, SPC i u RPC pa što se onda ne bi razumio i u HPC? Stvar je više u znanju istorije, ako nekog zanima istorija onda razumije dosta toga. Poznajem ja i husitsku crkvu československu o kojoj malo ko ima ikakva pojma i predstave u Srbiji, pa šta onda s tim? Ko da je nekakav problem u nečem znat nešto? Učenje, informacije. http://cs.wikipedia.org/wiki/C%C3%ADrkev_%C4%8Deskoslovensk%C3%A1_husitsk%C3%A1 http://www.ccsh.cz/ Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Poznajem ja i husitsku crkvu československu o kojoj malo ko ima ikakva pojma i predstave u Srbiji, pa šta onda s tim? U originalu na staročeškom sam čitao i Husove spise i propovijedi, pa šta onda s tim? Ko od vas ih je tu na Forumu čitao tako u originalu? I šta je sad lakše pročitati nešto o HPC ili na srednjovjekovnoj staroj češtini od Jana Husa? Čuj što ne bih znao o HPC nešto? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Kad hoćete čitat Jana Husa u originalu onda morate znati čitati ovo, Ja naravno znam šta tamo piše, ko od vas to još zna takodjer? I sad prema vama ispade da je problem znati nešto o HPC? http://is.muni.cz/th/172688/fi_b/20770162/srovnani.jpg Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Добро брате зашто вазда спамујеш све теме на којима се појавиш ? Отвори посебну тему о Хуситима па тамо мећи све што ти срцу драго ( или није). Trifke је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Што се тиче хпц, шта рећи...усташки марифетлуци... Crveni Baron, Melhisedek88, feeble and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Папир Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Боже свашта,само штета од тога и што је најгоре по душу људску. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Добро брате зашто вазда спамујеш све теме на којима се појавиш ? Отвори посебну тему о Хуситима па тамо мећи све што ти срцу драго ( или није). Kakvo spamovanje, jedini ja sam tu napisao najviše tog što je u vezi s temom. Spamovanje je ovakvo pisanje: Много се ти то нешто разумеш у хпц. na koje sam ja bio primoran utrošit dalja tri posta koja bi stala i u jedan kako bi ukazao na besmislenost takvih primjedbi. Ko od vas je je uopšte odgovorio bar na neka pitanja koje je taj postavljač teme postavio i držao se teme (s iznimkom tih tri posta koja ni ja ne bi napisao da nije bilo tog spamovanjama takvim besmislenim primjedbama)? Jedini ja iako ni ja na sva. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Што се тиче хпц, шта рећи...усташки марифетлуци... Pa tako je to, nije to ništa novo, osnivanja crkvi su uvijek marifetluci, crnogorski, makedonski, ukrajinski, ustaški itd. Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Има тема већ о хпц, коју је Милан поставио на овој теми, а тамо је доста тога речено. Много си се унервозио када сам ти поставио питање, тј констатовао. Не знам чему то? Шта је у питању, а да нису хусисти? А хпц је наставак тежње Хрватске да искорене сваки траг Срба и Србије. Nisam se unervozio nimalo ali nisam tako glup kako ne bih vidio da je to zlonamjerna provokacija i samo sam dao na znanje i tebi i svima drugima da nije lijepo tako postupat, naročito prema diskutantima s kojima o nečem raspravljaš. Kad sam ja vama napisao: to se vi nešto mnogo razumijete u stvari katoličke crkve ili pape ili katoličku liturgiju ili teologiju. Nije mi ni palo na pamet ikoga takvim načinom provocirat. A što se ne bi vi malo ponašali onako kako ne biste htjeli da se drugi prema vama ponašaju prema onoj Hristovoj: Ne čini toga drugome što ne bi htio da se tebi čini? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Па какве везе имају римокатолици и хпц? Ајде да се причало о римокатолицима или о православнима, али овде је у питању хпц. Него је чудно како се појављујеш на специфичним темама, као што је хпц, унијати..., а експерт и да хоћеш, не можеш бити за све. Isto tako je malo čudno kako se ti uvijek pojavljuješ na temama koje se tiču katoličke crkve, papa itd. Uvijek se pojaviš na specifičnim temama kao raskol 1054., katolički katihizis, loše strane KC i njenog klira, istorijat papinstva itd. Hajde kad se raspričaš o pravoslavnima ali tamo je u pitanju katolička crkva? Šta se tebe tiče ona? Kakve veze imaju papa, Rim, Vatikan, KC i pravoslavci? To kad pogledamo na te tvoje primjedbe s druge strane. Čitaš li ti uopšte kakve besmislene primjedbe pišeš. Odredjujem li ja tebi o čemu ćeš ti šta pisat i komentarisat? Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Zayron Написано Август 22, 2014 Пријави Подели Написано Август 22, 2014 Што си нервозан, не ваља за здравље. Наравно да свако има право да воли кога хоће и да пише о чему хоће, па тако и ти можеш у том духу и да пишеш о хпц и унијатима. Ovdje u Češkoj bi na vjerskim portalima bili vrlo začudjeni kad bi ustanovili kako je u zemljama exJugoslavije malo ljudi koji su sposobni ponašati se kao oni a bez nekakvih suvišnih impertinencija. Ovo je Forum, raspravljamo, uzajamno se informišemo, ko od nas je to ovdje papa, Jan Hus, Luter ili neki od pravoslavnih patrijarha tu na Forumu"? Ko od nas ima sad u rukama tu moć da rješava te istorijske stvari? Previše se "uživljavate". Mi ovdje samo o njima razgovaramo, raspravljamo, Pa nismo valjda svi potrefeni tim napoleonskim komplexom da si o sebi mislimo i umišljamo kako možemo mjenjat istoriju svijeta i da smo za svijet toliko važni. I ovdje su bili katolici u husiti, potom i luterani. I šta bi sad oni trebali svaki put skakat jedni drugima za vrat samo na svaki pomen imena Jana Husa, Lutera ili nekog od papa? Ili tako pisat jedni drugima po forumima, odakle vama pravo da pišete o Janu Husu. Luteru ili o papama? Ovdje su normalna stvar zajednički portali na kojima bez ikakvih impertinencija i uzajamnih nekakvih vrijedjanja učestvuju i komentarišu i katolici i husiti i luterani i pravoslavci, pokažem vam jedan od njih. na tom http://www.granosalis.cz/ se vrlo često objavljuju intervju i sa pravoslavnim vladikama, članci o ČSPC i rješavaju, objavljuju i komentarišu i te najkontroverznije stvari koje se tiču PC u Češkoj i Slovačkoj. A niko tamo nikom ne piše: šta vas briga za nas ili šta se vas to tiče? Kad bi ovdje tako nešto napisali vrlo bi se čudili tome. Smatrali bi vas pri najmanjem nekulturnim, nezrelim za ozbiljne rasprave, netolerantnim ako ne i primitivom kakvim. http://www.granosalis.cz/ a ovo je pravoslavni zove se slično. http://sul-zeme.cz/index.php?option=com_content&view=featured&Itemid=101 Moravian dulcimer folk music RADIO Moravian brass folklore music Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука