Jump to content

Дијагноза - апокалиптичари

Оцени ову тему

Препоручена порука

Dovoljno je da pročitaš novine i shvatis da su poslednja vremena .... , ali mislim da Lore priča o nečemu drugom :)

Ovu recenicu svaka generacija vernika izgivara vec milenijumima... (Minus novine)

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Hriscani apostolskog perioda se uklapaju u tip ličnosti koji ste spomenuli.

Мислим да Лоре говори о нечему другом.

Можда се није довољно добро одразио али...

Значи вако познајем по приличан број апокалиптичара у нашој цркви а и изван ње који су формално православци а суштински су протестанти или чак и атеисти.

Највећи број њих верује у било какве теорије завере, почевши од ванземаљаца па до јудео-ватиканско-масонско-комунистичко-гуштерске завере против Срба и Руса.

Оно што је својствено тим неоапокалиптичарима у Срба ( јер не могу да их све ставим у СПЦ пошто многи ту нису и при том не мислим само на зилоте већ их има више слободних стрелаца љубитеља ванземаљаца), јесте да су то људи материјалитичког духа превасходно и да не познају православље.

Оно како они замишљају православље ја тако видим ислам.

Сва њихова чуда су максимално опипљива. О духовном животу појма немају.

Психолошки гледано то су веома уплашени људи. Изреволтирани, избачени из колосека. Они су више жртве транзиције него људи вере. У веру долазе утилитаристички, узимајући само оно што користи њиховој већ унапред створеној слици о свету, човеку, Богу која је по прилично мрачна и депресивна.

Дуалисти су - свет је зао Бог је добар, Бог ће судити злом свету, људи су зли под утицајем су ђавола, не вреди се нигде запослити јер зли људи ће вас шиканирати(стога их је већина незапослених или барем овако правдају своју лењост). Верници по њима неминовно и искључиво само страдају, нема радости живота то је у најмању руку прелест а и није подобно.

Док је за светитеље превасходна љубав Божија па чак ни смрт не виде као проблем, овим апокалиптичарима садашњице све је зло а прича о љубави је само још једна екуменистичко-ватиканска подвала.

То је генерално стање раслабљених и обезблагодаћених душа.

Није ме чудило кад сам 90-их овакве налазио по разним протестантским сектама али сам непријатно изненађен све већим бројем оваквих у нашој цркви који редовно долазе на службу, ту су стално, клањају се и моле се али некако не примају благодат и не мењају се , не преображавају се, него друге , слабије у вери преображавају у себи сличне и одвлаче их од благодати.

Гледам на њих као на тумор на телу СПЦ и уопште ПЦ пошто чујем да су се појаили свукуда.

Они су само једна лоша реакција на глобализацију, погрешан одговор на изазов.

Реакција цркве на њих је слаба или изостаје.

Предвиђам да ће њихов утицај бити све већи и јачи и да ће захваљујући њима настати још небројено праваца и струја у ПЦ.

Подели на овим сајтовима

Не разумем где мене нађе. Али 'ајде да ти буде мило до краја:

Шалио см се мало нема љутње. :)

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Шалио см се мало нема љутње. :)

Ма да бре. "Нема љутње". Погледај како се ми заверолози љутимо на вас светске капиталисте и стране плаћенике:

:)))  :D

Подели на овим сајтовима

Мислим да Ловре говори о нечему другом.

Можда се није довољно добро одразио али...

Значи вако познајем по приличан број апокалиптичара у нашој цркви а и изван ње који су формално православци а суштински су протестанти или чак и атеисти.

Највећи број њих верује у било какве теорије завере, почевши од ванземаљаца па до јудео-ватиканско-масокнко-комунистичко-гуштерске завере против Срба и Руса.

Оно што је својствено тим неоапокалиптичарима у Срба ( јер не могу да их све ставим у СПЦ пошто многи ту нису), јесте да су то људи материјалитичког духа превасходно и да не познају православље.

Оно како они замишљају православље ја тако видим ислам.

Сва њихова чуда су максимално опипљива. О духовном животу појма немају.

Психолошки гледано то су веома уплашени људи. Изреволтирани, избачени из колосека. Они су више жртве транзиције него људи вере. У веру долазе утилитаристички, узимајући само оно што користи њиховој већ унапред створеној слици о свету, човеку, Богу која је по прилично мрачна и депресивна.

Дуалисти су - свет је зао Бог је добар, Бог ће судити злом свету, људи су зли под утицајем су ђавола, не вреди се нигде запослити јер зли људи ће вас шиканирати(стога их је већина незапослених или барем овако правдају своју лењост). Верници по њима неминовно и искључиво само страдају, нема радости живота то је у најмању руку прелест а и није подобно.

Док је за светитеље превасходна љубав Божија па чак ни смрт не виде као проблем, овим апокалиптичарима садашњице све је зло а прича о љубави је само још једна екуменистичко-ватиканска подвала.

То је генерално стање раслабљених и обезблагодаћених душа.

Није ме чудило кад сам 90-их овакве налазио по разним протестантским сектама али сам непријатно изненађен све већим бројем оваквих у нашој цркви који редовно долазе на службу, ту су стално, клањају се и моле се али некако не примају благодат и не мењају се , не преображавају се, него друге , слабије у вери преображавају у себи сличне и одвлаче их од благодати.

Гледам на њих као на тумор на телу СПЦ и уопште ПЦ пошто чујем да су се појаили свукуда.

Они су само једна лоша реакција на глобализацију, погрешан одговор на изазов.

Реакција цркве на њих је слаба или изостаје.

Предвиђам да ће њихов утицај бити све већи и јачи и да ће захваљујући њима настати још небројено праваца и струја у ПЦ.

To je opis prosečnog artemijevca/akakijevca. Izašli iz partije ali nije ona iz njih. Nisu oni samo krivi za takvo duhovno stanje, kriv je nedostatak katihezacije tokom masovnih krštenja 90 ih ali i dan danas. Lak plen za razne kvazi-duhovnike (Joil, Simeon itd) i raskolnike (Artemije, Akakije)

Подели на овим сајтовима

Може бити,али исто тако многи православци не воле апкалиптичне представе,јер им је и на овом свету прилично добро и последње што им треба да их сад неко малтретира оним последњим поглављем новог завета, које ипак нико неће избећи,жив или мртав... :stadaradim:

svaki pravoslavac zdrave duhovnosti živi za jedno - da Hrista zagrli u punoći Carstva. To podrazumeva i korak dalje od liturgije tj. Carstvo

• Волим 1

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

To je opis prosečnog artemijevca/akakijevca. Izašli iz partije ali nije ona iz njih. Nisu oni samo krivi za takvo duhovno stanje, kriv je nedostatak katihezacije tokom masovnih krštenja 90 ih ali i dan danas. Lak plen za razne kvazi-duhovnike (Joil, Simeon itd) i raskolnike (Artemije, Akakije)

Да, с тим што Симеона и Јоила с једне и Артемија и Акакија с друге стране никако не би сврстао у исти кош, јер су ови ипак у Цркви. Има и ту разлика, али разумео сам те шта си хтео рећи ...

Подели на овим сајтовима

A ti ponekad pročitaj nečiji post do kraja

Dakle da ponovim i parafraziram... svaka generacija vernika od kako je religija nastala duboko i nedvosmisleno veruje da ce se kraj sveta (sudnji dan, armagedon ili stagod...) da se desi za njihovog zivota...

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Није мали број православних верника који дал' под утицајем протестанског духа или су тренутно у острашћеној фази ревности свог верског живота стално говоре о последњим временима. И добро, нека су последња времена мада тај дан само Бог зна, али иако су можда последња, говорим о типу, тј профилу личности који некако то  провлаче, намећу, оптерећују друге с тиме, некако држећи себе у стање неке њима непрепознатљиве "парализе" и због тога могу мало тога лепо да кажу и да стварају...  

Шта ви мислите ?

Valjda svima nama prija da povremeno (nekima i stalno) budemo učitelji. A da učimo malko teže... Mislim da je tu u pitanju nedostatak ljubavi sa kojom bi se na zdravorazuman način mogla predočiti sva ta materija sagovorniku, a bez klasičnog "davljenja" koje bi moralo da se istrpi dok ovaj drugi ne ostane bez daha :)

Znam iz ličnog iskustva da je teško, posebno kad ti govori neko drag, neko koga voliš, i muči te stvarima koje ti, možda sa jedne strane nemaš dovoljno ljubavi da ih prihvatiš u tom formatu, a sa druge strane, on nema dovoljno ljubavi da ti ih saopšti u formatu tebi prihvatljivom (ili pak uvidi da ti materija ne prija i da promeni temu). Ali, sa druge strane, ja sam poprilično nezainteresovane prirode za maltene bilo šta, posebno u poslednje vreme, tako da ne sudim... Iskreno, možda sam i ja pod uticajem tog "protestantskog duha", kako rekoste, mada sam odavno otišao u drugu krajnost i prestao da iznosim mišljenja upravo u strahu da ne uputim nekoga pogrešno... Moje neko mišljenje je da je tu ipak ljubav rešenje, ako volimo Boga, ispunjavaćemo zapovesti Njegove od srca, i onda ne treba se toliko brinuti o "danu D". Onda stvarno možemo reći: "kada dođe, dođe".

"Gledajući ljude sažali mu se, jer bejahu smeteni i rasejani kao ovce bez pastira."
(Mat. 9, 36)

Подели на овим сајтовима

Dakle da ponovim i parafraziram... svaka generacija vernika od kako je religija nastala duboko i nedvosmisleno veruje da ce se kraj sveta (sudnji dan, armagedon ili stagod...) da se desi za njihovog zivota...

I da dodam do kraja čitaj nečiji post

није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...