Jump to content

Suplementi (dodaci ishrani)

Deki992

Препоручена порука

Brate necu da ti crtam, kad porastes shvatices... ne treba ti to nista u vidu praskaste hemije.

Vazi DIna,kad budes imao neke razumnije argumente,posalji mi...da ne budem ni ja u zabludi vise. :)

Хтео сам да пробам и то, ал' скупо.

Pa gle. Ja kad sam kretao da vezbam,isto nisam pio proteine i to.
Hteo sam masu i pio sam pivski kvasac (ima i kompleks vitamina B,sto je dosta dobro) i nabavljao sam jaja od prepelice,neko vreme sam ih pio.
Takodje sam i kuci pravio "prirodne gejnere".Znaci u blender sam rokao sta stignem i pio to.I dobio sam nekoliko kila.
E sad,neka jeftinija verzija od proteina je da probas sa nekim gejnerom.
I,naravno,da vezbas,je l bez vezbanja ce sve to samo prolaziti kroz tebe. :)

Подели на овим сајтовима

Ne bavim se argumentima, za argumente se obrati Milosavljevicu, ti ako oces veruj mi ako neces ne moras, nismo klinci.

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Ne bavim se argumentima, za argumente se obrati Milosavljevicu, ti ako oces veruj mi ako neces ne moras, nismo klinci.

Pa sta da ti verujem?

Da se citav svet zasniva na lazima i da cu kad porastem shvatiti da ne treba da pijem proteine? 

Ja sam te pitao,cime to nisi bio zadovoljan kad su suplementi u pitanju?

To je isto kao kad bih ti ja sad rekao,ne treba da nosis farmerke,ceo svet je u lazima,shvatices to kad porastes...

Подели на овим сајтовима

To je isto kao kad bih ti ja sad rekao,ne treba da nosis farmerke,ceo svet je u lazima,shvatices to kad porastes...

u poslednje vreme na forumu je moda zamenjivati teze i spinovati, ja ti rekoh da ne valja, a ti pij i dalje ako oces...

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

Deki, proteini, bili oni zdravi ili ne, da ne ulazimo u to, nema potrebe da ih pijes. Proteini se svakako redovnom ishranom unose u visku i nema potrebe za njihovim dodatkom. Cak sto vise, ako si sportista mozes samo da napravis gresku unoseci proteine u velikim kolicinama. Zasto? Zato sto ne postoji mehanizam izlucivanja viska proteina. Visak proteina organizam prebacuje na energetski metabolizam, a ti ne zelis da ti organizam koristi energiju iz proteina koji su dosta slabije gorivo od ugljenih hidrata ili masti.

Подели на овим сајтовима

Proteini se svakako redovnom ishranom unose u visku i nema potrebe za njihovim dodatkom

Sta je za tebe ovo u visku,mislim,koja kolicina? :)

Preporuceni dnevni unos je 0,8 grama po kilogramu,za "obicne" ljude,za sportiste je nesto veci.Kada govorimo o bildovanju,bilderi idu i do 4 grama po kilogramu,zlatna sredina im je negde oko 2 grama.Sa tim,sto mnogi sportisti ne racunaju proteine iz biljnog porekla,zbog svog "slabijeg" aminokiselinskog sastava.

Zato sto ne postoji mehanizam izlucivanja viska proteina

Ako sam ja dobro razumeo tu fiziologiju,organizam visak unetih proteina (pogotovo ovih izolovanih koje se znatno krace zadrzavaju u digestivnom traktu),jednostavno ne iskoristi i izbaci napolje.
Sa obzirom da ce uvek imati dovoljno UH i masti,ne verujem da ce nase telo koristiti proteine kao energiju.
I da napomenem,ja uzimam proteine u prahu najvise posle treninga.Sa obzirom da radim sa tegovima,misicna vlakna su u tom periodu "pocepana" (misici i rastu pomocu tih mikrotrauma) a znajuci da je protein gradivna materija koja je potrebna tim misicnim vlaknima da se regenerisu,ne verujem da ce organizmu padati na pamet da ih iskoristi kao energiju. :)
Sve u svemu,zbog toga se posle treninga uzima i dekstroza,koja se iskoristi u energetske potrebe.

Naravno,drago mi je da cujem i tudja misljenja,ima ovde dosta da se diskutuje. :) 

Подели на овим сајтовима

To u visku ti znaci da unosis vise nego sto je to organizmu potrebno. I taj visak organizam ne izbaci napolje nego koristi kao izvor energije. Kad ga potrosi onda se prebacuje na ugljene hidrate i masti. 

kad pocjepas misicna vlakna na treningu onda ona treba da se obnove, a za to im opet trebaju aminokiseline, znaci nema sanse da poredis normalnu osobu i osobu koja dize tegove u cilju povecanja misicne mase, njihove proteinske potrebe su neuporedive, zbog toga su i izmisljeni proteinski suplementi, niej ih niko bez veze stvarao, vec jer su potreba... inace visak proteina bilo onih iz suplemenata ili prirodne hrane ne zavrsi vecinom kao pogonsko gorivo i kasnije masnoca, vec dobar dio se izbacuje putem mokrace van tjela, zbog toga ne treba pretjerivati, postoje preporucene dnevne doze inace ode i jetra i bubrezi

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

To u visku ti znaci da unosis vise nego sto je to organizmu potrebno. I taj visak organizam ne izbaci napolje nego koristi kao izvor energije. Kad ga potrosi onda se prebacuje na ugljene hidrate i masti. 

Cek,cek,cek....

Kao prvo,visak je diskutabilna stvar.

Preporuka (naucna,da kazemo) je 0,8 gr po kilogramu.Ako pokusas sada na brzinu da zamislis jedan prosecan dan jednog coveka ovde,sta pojede,videces da nije uneo ni toliko kolika je naucna preporuka.

Sto se tice sportista,njima su vece potrebe zbog vecih misicnih aktivnosti.

Ako bi se tako gledalo,onda se neko ko na primer vezba dugo sa tegovima fizicki ne bi menjao,zato sto bi mu organizam trosio unete proteine kao energiju.Znas i sam da nije tako. :)

Dalje,ako organizam za energiju trosi proteine pre nego UH i masti,kako bi onda funkcionisale dijete?

To bi znacilo da bi organizam u nedostatku kalorija prvo poceo da razgradjuje misice (proteine) pa tek onda salo.To nije tacno.

Ja sam ubedjen da organizam kao izvor energije uvek prvo trosi hidrate,ponajpre secere pa tek onda sve ostalo (masti pa proteine).

Izuzetak bi mozda bio unos proteina u trenutku enormne potrebe za energijom,na taj nacin se telo moze "zbuniti",ali zato se u tim situacijama uz protein uvek unosi samo neki secer.

Подели на овим сајтовима

Ja vas molim da se ne "ubacujete". :D

Ne mozes da uneses visak proteina u toj meri da ti to steti zdravlju. Ja pijem proteinske suplemente vec godinama.  Kada sam bas racunao uspevao sam da doguram do 2,gr po kg i to je bilo jaaako tesko jer treba mnogo mesa, jaja i ostalih namirnica da uneses da bi "izvukao" tu kolicinu prteina.

Tu dolaze suplemetni koji ti na sve te proteina koje uneses  u toku dana dodaju jos "melo preko". Zato sam na pocetku teme napisao da suplemetni (sto im i ime kaze) treba unositi kao dodatak ishrani a nikako kao zamena obrocima.

Cak i kada uneses veliku kolicinu proteina posle treninga jedan deo toga svakako ode iz tebe jer se sigurno ne iskorsti u potpunosti ali to ne znai da si uneo visak nego samo j tvoje telo u tom trenutku unelo onoliko koliko su mu uslovi dozvolili. Npr. ako protein pijes cist onda ce mala kolicina tog proteina da ode  gde treba tj. u misice zato ti uz protein uzmes i grozdjani secer dekstrozu koja dize nivo insulina u krvi, sto receptorime u misicima cini pogodnim za ugradnju tog naleta novih proteina koje uneses zajedno sa njom.

Ovo se sve odnosi na ljde koji se bave sportom i koji vezbaju. Ljudi koji nemaju povecane fizicke aktivnosti nemaju ikakvih potreba za proteinskim suplementima osim ako ima zdravstveno stanje to ne zahteva ali to su vec medicinkse stvari.

PS. Odma sam namiriso da je tema vezana za sport  i bildovanje tako da je mozda dobro da to naglasis u naslovu. (a cini mi se da vec  i ima tema na tu temu, i tamo smo vec dosta kuckali o tome...)

Ja se fitnesom i bodibildingom bavim dosta dugo i pomalo se rauzmem u  celu tu problematiku oko nutricionizma, ishrane vezbanja... mozemo da razmenjujemo misljenja, ali pod uslovom da se Dyna drzi po strani jer je on samo trol koji ne doprinosi temi, on doprinosi samo sebi... i zato ga i volimo, jel ;)

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

vec dobar dio se izbacuje putem mokrace van tjela, zbog toga ne treba pretjerivati, postoje preporucene dnevne doze inace ode i jetra i bubrezi

U bre pa ti... pa nisu to steroidi pa ce da ti izjedaju organizam iznutra dok se ne raspadnes :D

Nije ni blizu da bude toliko opasno. Ako vezbate krkajte proteina   sto vecoj meri. NEce vam skoditi jer  necete moci da unesete visak iz prostog razloga sto treba da pojedes 10 kila mesa  da bi uneo "visak proteina"... a i tad ce samo da izadju iz tebe na drugi kraj ;)

• Волим 1
пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

zbog toga ne treba pretjerivati, postoje preporucene dnevne doze inace ode i jetra i bubrezi

Sto se tice nauke,sada je i ovo diskutabilno kao i ona prica da telo ne moze iskoristiti vise od oko 30 grama proteina po obroku.
Ipak,i moje je misljenje da ne treba preterivati.
Opet,neka istrazivanja kazuju da je za izgradnju misicne mase daleko bitniji testosteron,proteina je dovoljno i 1,3 grama po kilogramu. 
To je dosta manje od onih cifri (do 4 grama) o kojoj non stop trabunjaju bilderi i ovi sto prodaju te stvari. :) 

Подели на овим сајтовима

inace visak proteina bilo onih iz suplemenata ili prirodne hrane ne zavrsi vecinom kao pogonsko gorivo i kasnije masnoca, vec dobar dio se izbacuje putem mokrace van tjela

Potpuno netacno! Ukoliko se u urinu pronadju znatne kolicine proteina znaci da imas bolest bubrega ili neki drugi metabolicki poremecaj.

Organizam koristi proteine kao izvor energije kada je iskoristio svu prisutnu kolicinu proteina na procese katalize biohemijskih reakcija , transporta i skladista malih molekula i jona, elektrohemijskih gradijenata, prenosnika bioelektricnih impulsa, na obezbedjivanje mehanicke potpore tkivima i telu, generaciji pokreta, imunskoj zastiti... Ako je organizmu nakon svega ovoga ostalo jos proteina on ih ne izbacuje napolje nego ih koristi kao izvor energije.

Normalne osobe redovnom ishranom unose dosta vise proteina nego sto im je potrebno, za dizace tegova nisam siguran.

Подели на овим сајтовима

reporuka (naucna,da kazemo) je 0,8 gr po kilogramu.Ako pokusas sada na brzinu da zamislis jedan prosecan dan jednog coveka ovde,sta pojede,videces da nije uneo ni toliko kolika je naucna preporuka.

200 g pasulja i 400 grama hleba (psenica+raz) ti je oko 100 g proteina. Coveku od 80 kg je potrebno za jedan dan oko 64 po ovoj tvojoj proceni 0.8 g po kilogramu.  Za jedan obrok, dakle moze da unese i vise nego sto mu je potrebno za jedan dan. Ako cemo o kvantitetu.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...