Гости Guest Оливера Написано Фебруар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 У РУСКОМ ХРАМУ НА ЈУГУ АФРИКЕ ОБИЉЕЖИЛИ ПОЧЕТАК МАСЛЕНИЦЕ Објављено од стране svetigora на 09/02/2010 ЈОХАНЕСБУРГ, 8. фебруара - 7. фебруара, у храму преподобног Сергија Радоњешког у Јоханесбургу (Јужноафричка Република) након завршетка Божанствене литургије, одржане су свечаности посвећене почетку Сиропусне седмице – Масленице, саопштава сајт Сергијевског храма. Празник је окупио рускојезичне парохијане, као и остале парохијане – Енглезе и Африканце. Посебну радост свим присутнима су подарили предавачи и ученици руске школе при Амбасади Руске Федерације у Јужноафричкој Републици, који су изводили традиционалне руске масленичне пјесме обучени у руске костиме. Послије тога су наступали полазници борилачких вјештина, затим су дјеца играла старе руске игре, као повлачење канапа, трка у врећама и многе друге. Свој дјеци су додијељени поклони. Празник Масленице подсјећа све рускојезичне парохијане на своје корјене и традицију, а представнике мјесног становништва упознаје са руском народном културом и тако служи свеопштем јединству и зближавању. Празник се завршио традиционалном чајанком са палачинкама. http://www.blagovest-info.ru/index.php?ss=2&s=3&id=32420 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Какав диван обичај 0442_feel! Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Свет-лана Написано Фебруар 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Милева, Оля! Если вы предпочитатете сладкие блины, то вы - преданные люди prst ka gore Итак мы постились и просили Бога нашего о сем, и Он услышал нас (1 Езд.8:23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Свет-лана Написано Фебруар 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Да я поняла! У нас этот способ тоже называется "на пару" :smiley: Итак мы постились и просили Бога нашего о сем, и Он услышал нас (1 Езд.8:23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Фебруар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Петрушка на Петербуршкој масленици Визит-карта фестивала класичне музике Масленица, који по шести пут одржава чувени петербуршки Маријински театар је балет руског композитора Игора Стравниског Петрушка. То не чуди, пошто фолклорни јунак Петрушка, шаљивџија и доколичар, као да отелотворује карактер руског празника Масленице: веселог опроштаја од зиме у очекивању пролећа, обнове. Народна весеља и карневали, вруће палачинке и друге посластице, санкање и представе на трговима – све то спаја овај празник. Чак у тако аристократском граду као што је Петербург, Масленицу су људи увек волели, чак и у својетско време, када га званично нису сви прослављали. Пре шест година чувено Маријинско позориште је решило да да свој допринос народном празнику и основало је фестивал класичне музике Масленица. Сцена позоришта у фестивалској недељи поклања се бајковитим представама и маскарадама. Наравно, балет Стравинског Петрушка, који је аутор одредио као руске забавне сцене у четири призора окосница је програма. Ове године приказује се нова поставка балета, мада је својим коренима она везана за прву варијанту кореографије Петрушке, чији је аутор велики руски балетмајстор Михаил Фокин. 1911. године за време Руских сезона Сергеја Дјагиљева њу је видео Париз. А сада ову кореографију на сцени Маријинског театра обновио је амерички кореограф Гари Крист. Имали смо све основе да позовемо управо овог америчког стручњака – каже руководилац балетске трупе Маријинског театра Јуриј Фатејев. У свету постоји много верзија балета, говори Јуриј Фатејев – све оне су на неки начин биле повезане за кореографију Михаила Фокина. Али актуална премијера Петрушке у Маријинском театру чини се најближа духу Фокинове поставке. Ради се о томе да су људи који су радили са Дјагиљевом из руку у руке предали текст Фокинове игре Гарију Кристу, и он је поставио представу овде. Кореограф је неуморно понављао на свакој проби и солистима, и уметницима кордебалета и ансамблу: Не заборавите, то није само игра, није само кореографија. То је позориште у позоришту. Мислим, додаје Јуриј Фатејев, да је предтава филизофска и да је истовремено одраз нашег живота. Овде је и трагедија, и фарса, и љубав – овде је доброта и суровост. У балету је приказан наш исконски карактер: са његовом ширином, страдањем, својственим руској души. Као да наставља идеју празника Масленице, Маријински театар ће приказати још један балет под називом Предосећање пролећа на музику руског класика Анатолија Љадова. Представа је направљена специјално за фестивал Масленица. 09.02.2010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Свет-лана Написано Фебруар 9, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 "Один из важных призывов Церкви к людям состоит в том, чтобы они учились жить в мире и любви между собой. И во время масленичных встреч и празднований люди должны найти возможность примириться, если они были в ссоре или вражде, обновить родственные, дружеские связи и простить обиды друг другу", - подчеркнул игумен Филипп (Рябых). Этот праздник, по его словам, должен помочь "размягчить сердца людей". Священнослужитель напомнил, что завершается масленичная неделя Прощеным воскресеньем, когда верующие просят друг у друга прощения за все, чем могли обидеть, а в храмах после вечернего богослужения совершается особый церковный чин прощения. Итак мы постились и просили Бога нашего о сем, и Он услышал нас (1 Езд.8:23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Фебруар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Как зять к теще на блины собрался Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Фебруар 9, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Овдје се свашта издешавало док мене није било 0104_cheesy! Оливера хвала за рецепт. Правимо палачинке на исти начин, осим што ја не правим тај прелив, али можда пробам до краја седмице да направим 0202_238, мада сад имам неки колач, па не знам хоћемо ли га појести - нисмо неки сладокусци crvenilo. Светлана, хвала ти на стрпљењу, сигурно да ти није лако кад не познајеш језик, овдје је само Оља у предности. Ја бих тако вољела да посјетим Москву. То ми је давнашњи сан, на жалост још неостварен, али ја негдје у дубини душе осјећам да ће ми Бог услишити молитве и омогућити ми да видим љепоте Москве. А до тада ћу да вјежбам језик с тобом. Ко зна можда се и лично упознамо 0202_238 Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Фебруар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 9, 2010 Милева...ја на форуму не говорим руски, да би сви разумели, а Цеца радо одговори на питања, снађе се помоћу преводиоца на Гуглу. Драго ми је да си са нама, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Фебруар 12, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2010 У некој сам фрци, али свакако да ћу доћи мало и на теме које МИрођија предлаже. До тада smej.gif Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Фебруар 12, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 12, 2010 http://img-fotki.yandex.ru/get/4009/olegvanilar.b/0_3b66d_32fb8180_L Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Свет-лана Написано Фебруар 13, 2010 Аутор Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2010 Заканчивается Сырная Неделя (масленица). Позади блины и молодецкие забавы, агрессия выплеснута в кулачных боях, родные помирились, обиды оставлены в прошлом... Завтра - Прощеное воскресенье. Вечером в храмах пройдет Чин Прощения Господи и Владыко живота моего, дух праздности уныния, любоначалия, и празднословия не даждь ми. Дух же целомудрия, смиреномудрия, терпения, и любве, даруй ми рабу Твоему. Ей Господи Царю, даруй ми зрети моя прегрешения, и не осуждати брата моего, яко благословен еси во веки веков, аминь. Всех, кого ненароком обидела, прошу простить меня. С наступлением Великого поста вас! Итак мы постились и просили Бога нашего о сем, и Он услышал нас (1 Езд.8:23) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Оливера Написано Фебруар 13, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 13, 2010 Великий пост в 2010 году продолжается с 15 февраля до 3 апреля (по н.ст.). Пасха - 4 апреля. Великий пост разделяется на несколько недель, у каждой из них свой смысл и символика. Великий пост в 2010 году продолжается с 15 февраля до 3 апреля (по н.ст.). Пасха - 4 апреля. Великий пост разделяется на несколько недель, у каждой из них свой смысл и символика. Календарь Великого поста Великий пост * Неделя 1-ая Великого поста. Торжество православия * Неделя 2-ая Великого поста. Святителя Григория Паламы * Неделя 3-я Великого поста. Крестопоклонная * Неделя 4-я Великого поста. Прп. Иоанна Лествичника * Неделя 5-я Великого поста. Преподобной Марии Египетской * Суббота Акафиста. Похвала Пресвятой Богородице * Лазарева Суббота. Воскрешение праведного Лазаря. * Неделя 6-я Великого поста. Вход Господень в Иерусалим Страстная Седмица * Великий понедельник * Великий вторник * Великая среда * Великий четверг * Великая пятница * Великая суббота Великий Пост – это пост с большой буквы Православие и мир Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оља Написано Фебруар 28, 2011 Пријави Подели Написано Фебруар 28, 2011 Масленица: од Москве до Лондона 28.02.2011 У Русији је започела Масленица. Читаве недеље ће трајати народна весеља. Тако су у Русији од давнина испраћали зиму дочекивали пролеће. Традиција потиче од паганских времена. Сада за православне Русе овај недеља у првом реду представља припрему за Велики 40-дневни пост. Између осталог сам назив Масленица тесно је везан за црквену хришћанску традицију, каже представник Московске патријаршије отац Филип Рјабих. У цркви недеља пред Велики пост у преводу са грчког назива се Сирна седмица. Када је хришћанство дошло у Русију, Руси још нису знали шта је сир и путер. И како би било јасно шта се дозвољава у исхрани тих дана, настао је назив Масленица, од речи „масло“. Тачније у недељи пред Велики пост треба јести млечне производе и већ постоји забрана месних јела. Зато је још један назив Масленице месопуст. Руски месопуст је практично исто што и западни карневал, чији назив потиче од две латинске речи – карнис и вале, тачније: говедино, збогом. Главно јело у масленичној недељи су палачинке. Према подацима социјалних анкетирања палачинке ће тих дана прећи 83% руских жена. Јер на Масленицу обично иду једни другима у госте и нуде госте палачинкама и другим посластицама, наставља отац Филип. Такав празник као Масленица постоји како бисмо се у пријатељским сусретима, уз палачинке и са радошћу која прати то време, припремали за Велики пост и Усркс. Јер најбоље је опростити увреде нагомилане за годину дана у пријатељској атмосфери, када се састају рођаци, пријатељи и људи опраштају једни другима увреде, моле опроштај. У Москви је одавно уобичајено да се Масленица прославља богато. Празник Широка Масленица унет је у каталог знаменитих међународних фестивала и карневала планете. Вековима Масленица је чудила стране госте госопримством, весељем и размахом. Пре неколико година Широка Масленица први пут је прослављена на тргу испред градске куће у британској престоници. А затим руске поалачинке, округле и златне, као минијанутро лице сунца, пробали су становници не само Лондона, већ и Даблина. Бојарку Масленицу ове године чекају у Риму, у оквиру унакрсне године Русија-Италија. А на крају празничне недеље руска Масленица ће се поново појавити у Лондону, на Трафалгарском тргу. Глас Русије Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оља Написано Март 1, 2011 Пријави Подели Написано Март 1, 2011 Више од 300 хиљада људи ће прославити Покладе у Москви 1.03.2011 Више од 300 хиљада московљана и гостију главног града ће учествовати у празнику „Широке Масленице“ (Поклада) на Васиљевском спуску од 4. до 6.марта. То је саопштио председник градског комитета за туризам Сергеј Шпиљко. Биће веселих игри и разноврсних забавних програма. На Васиљевском спуску ће бити велики избор палачинака, а такође ће моћи да се набаве разни сувенири. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука