Ово име није заузето Написано Јул 12, 2014 Пријави Подели Написано Јул 12, 2014 Негде сам или читао или слушао - да су Божији светитељи који су узор монасима - Пресвета Богородица, Свети Јован Крститељ, Свети пророк Илија... итд итд. Дакле, девствени људи, потпуно посвећени Богу. Свети Јован и Свети Илија су се потпуно одрекли сваке материјалности, били послушни Богу и одлучили се на безбрачност. Дакле, њих као узоре монасима разумем.Ето, нон-стоп нешто питам А ви имате стрпљења и воље да ми одговарате Дивни сте људи.Оно што мене сада занима, то је да ли стварно постоје неки узори монасима од светитеља? У неком смислу већ, да не пређу у идолопоклонство, него више као смерница ка Христу.И да ли и за презвитере, световне, постоје неки светитељи који им могу бити узор у служби Богу?Мени пада на памет Свети апостол Петар, имао је породицу, и био је апостол.Негде сам читао да и Мојсије може бити узор свештеницима, јер је приводио људе Богу.Има ли их још?Кога не мрзи волео бих да ми одговори... Па ако вам није тешко... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ово име није заузето Написано Јул 12, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 12, 2014 Узори могу да буду светитељи у ономе у чему их је Господ прославио, било монасима или свештеницима. На то се и односило моје питање. Које то светитеље је Господ прославио, и у чему, да би они могли да буду узор свештеницима? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 12, 2014 Пријави Подели Написано Јул 12, 2014 Nije ti ovo pitanje dobro postavljeno. Svi svetitelji su uzor svim hriscanima, nema tu nikakve podele i deobe, a dodatno - oni koji jesu bili devstvenici su u tom devstvenom podvigu uzor danasnjim devstvenicima. Tako da su svestenicima svi svetitelji uzor, a narocito oni koji su bili sluzitelji oltara i propovednici Reci... verum est in beer, Ненад Р. and Justin Waters је реаговао/ла на ово 3 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ово име није заузето Написано Јул 12, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јул 12, 2014 Зато сам и питао да ли стварно постоје узори међу светитељима за монахе и свештенике, негде сам чуо или прочитао, а с обзиром да се не сећам где, и било је давно - реших се да питам. Да не лутам сам.Сада ми је јасно, хвала Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Volim_Sina_Bozjeg Написано Јул 12, 2014 Пријави Подели Написано Јул 12, 2014 Fina je ideja za temu ali nemoguća je misija doći do najomiljenijeg svetitelja Ljubav se u duši ogleda, nebo je još nesagledivo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arsenija Написано Јул 12, 2014 Пријави Подели Написано Јул 12, 2014 Ali,ko je taj svestenik kome je uzor svetitelj ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука