Jump to content

Који су светитељи узор свештеницима?

Оцени ову тему

Препоручена порука

Негде сам или читао или слушао - да су Божији светитељи који су узор монасима - Пресвета Богородица, Свети Јован Крститељ, Свети пророк Илија... итд итд. Дакле, девствени људи, потпуно посвећени Богу. Свети Јован и Свети Илија су се потпуно одрекли сваке материјалности, били послушни Богу и одлучили се на безбрачност. Дакле, њих као узоре монасима разумем.

Ето, нон-стоп нешто питам :) А ви имате стрпљења и воље да ми одговарате :) Дивни сте људи.

Оно што мене сада занима, то је да ли стварно постоје неки узори монасима од светитеља? У неком смислу већ, да не пређу у идолопоклонство, него више као смерница ка Христу.

И да ли и за презвитере, световне, постоје неки светитељи који им могу бити узор у служби Богу?
Мени пада на памет Свети апостол Петар, имао је породицу, и био је апостол.

Негде сам читао да и Мојсије може бити узор свештеницима, јер је приводио људе Богу.

Има ли их још?

Кога не мрзи волео бих да ми одговори... Па ако вам није тешко... :)

Подели на овим сајтовима

Узори могу да буду светитељи у ономе у чему их је Господ прославио, било монасима или свештеницима.

На то се и односило моје питање. :)

Које то светитеље је Господ прославио, и у чему, да би они могли да буду узор свештеницима?

Подели на овим сајтовима

Nije ti ovo pitanje dobro postavljeno. Svi svetitelji su uzor svim hriscanima, nema tu nikakve podele i deobe, a dodatno - oni koji jesu bili devstvenici su u tom devstvenom podvigu uzor danasnjim devstvenicima.

Tako da su svestenicima svi svetitelji uzor, a narocito oni koji su bili sluzitelji oltara i propovednici Reci...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Зато сам и питао да ли стварно постоје узори међу светитељима за монахе и свештенике, негде сам чуо или прочитао, а с обзиром да се не сећам где, и било је давно - реших се да питам. :) Да не лутам сам.

Сада ми је јасно, хвала :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...