Тања1 Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 На жалост већина родитеља мази превише своју децу не знајући да им тиме чине највеће зло и да су им највећи душмани. Зато браћо ко је од вас отац немој да заборавља ону народну да је "батина из Раја изашла", нема у томе ништа лоше ако се тиме спречава много веће зло. Свашта човек може да прочита! Мени је твоје размишљање страшно! Децу своју треба мазити, тиме се не чини зло, зло се чини батинањем деце, у батини има много тога лоше и велико зло! Има других, бољих метода. JESSY је реаговао/ла на ово 1 Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ПиП Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Мени је твоје размишљање страшно! Децу своју треба мазити, тиме се не чини зло, зло се чини батинањем деце, у батини има много тога лоше и велико зло! Ниси ти мене добро разумела. Многи родитељи вичу деци сине мој, сине мој, па га мазе у смислу добро немој више када нешто лоше учини. Наравно да то треба, али има момената када дете разуме само говор прута. Видео сам ја оне који су прихватили да тако кажем "цивилизовани" начин васпитања па када добије у кући битангу или наркомана који не преза да дигне руку и на родитеља онда је куку леле. Да се разумемо моје син је добио за 17 година једно пет шест пута батина и увек је заслужио и увек су биле мушке. За већину је сада како мало више размишља захвалан. Забрањена ПОРУКА и забрањена ТЕМА далеко се чује. Живела слобода говора! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Vidi, ja ne pisem o sebi jer nikako ne boilujem od manjka empatije. Naprotiv. Pisem o situaciji koja je u skolama i srpskom drustvu svakodnevnica. I u pravu si. Mogla sam da napisem da smo mi jedno divno, humano drustvo, eto ima izuzetaka, ali Bog sve vidi. Medjutim, situacija je strasna, svejedno kako ti kvalifikujes moje postove. Inace, ako smatras da si jako blago komentiraso moj post, udri zesce. Nista mene ne moze da iznenadi. Ali dok drustvo ne pocne otvoreno da probleme naziva svojim imenima ne moze nama niko pomoci pa ni tvoji "blagi " ukori upuceni na moju adresu. Kad vec moram da citiram sta si rekla... ... Uvek je bilo tako i svuda je tako. Ne, nije. Ni uvek, ni svuda. Daleko od toga. deca su beskrupulozna, ali ne mislim da su zla nego su iskrena. I mi odrasli to isto mislimo, samo to ne pokazujemo Krajnje bizarna recenica. Zamisli molim te, mali huligani i narcisoidi nisu eto zli, nego su jadni iskreni. Jezivo. A ovo drugo sveznanje ne bih ni da komentarisem - pazi, svi mi kao isto to mislimo o ovom decaku, tj. svi bi ga mi maltretirali, nego ne da nam se, jer smo odrasli (?!?!). ... Ne znam uopste sta si u stvari htela da kazes, ali ovo sto si (stvarno) napisala nije dobro. Blago receno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 A ovo ti, naravno, nije gnusno, admine... A sta je tacno gnusno u tome sto covek smatra da razmazena derlad treba da dobiju po zadnjici, da ne bi porasli u huligane i probisvete? Ajde, ne bilo ti zapovedjeno, objasni nam. A ako si mislio to sto je covek napisao da bi nekog slomio za primer, onda to i citiraj u poruci, ovako si mi skroz nejasan... ... Edit: i nemoj ti meni admine, `si cuo. Ja na temi ucestvujem kao ja, ne kao funkcija, i iznosim svoje misljenje, kao i svi vi ostali. Prema tome, budi fin i ne podmeci kojestarije... Данче* and Драшко је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Ниси ти мене добро разумела. Многи родитељи вичу деци сине мој, сине мој, па га мазе у смислу добро немој више када нешто лоше учини. Наравно да то треба, али има момената када дете разуме само говор прута. Видео сам ја оне који су прихватили да тако кажем "цивилизовани" начин васпитања па када добије у кући битангу или наркомана који не преза да дигне руку и на родитеља онда је куку леле. Да се разумемо моје син је добио за 17 година једно пет шест пута батина и увек је заслужио и увек су биле мушке. За већину је сада како мало више размишља захвалан. Разумела сам онако како је написано, да је „батина из Раја изашла“ и да у томе нема ништа лоше. Ако учини нешто лоше, прво га треба васпитати да не учини нешто лоше, а ако се деси да учини, наравно да га не треба тући прутем, такав начин васпитања своје деце је забрањен, а ти си тукао дете из немоћи што ниси знао шта да радиш, ниси узео тиме оут да покушаш да размислиш и тестираш своје дете шта ти говори своји понашањем. Деца имају право на осећања, наравно то им не даје за право да раде шта им је воља, али родитељ који туче своје дете није јасан у својим захтевима када треба да стави неке границе на понашање свог детета. Након сваког сукоба дете треба одраслу особу, да се смири и поврати поверење родитеља. Прут и шамари су застарела метода, нажалост ти и даље мислиш да је то „неопходно зло“ за одгајање деце. Можда ниси открио да је забрањено и да данас можеш завршити у затвор. Кажем, постоје и други „ефикасни“ начини подизања младих. Не мислим да си тукао своје дете зато што си зао, него што ниси видео други излаз из сукоба са својим дететом, него замисли да му пустиш крв на нос или потресеш мозак, пореметиш психу. Наравно да је захвалан како мало више размишља, неће тући своју децу! Па није тако како кажеш да "цивилизован" начин васпитања производи наркомане. Много шта игра улогу. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 "Ne ustezi pruta sinu svojemu!" Price Solomonove Данче*, obi-wan and Arsenija је реаговао/ла на ово 3 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Kad vec moram da citiram sta si rekla... ... ... Ne znam uopste sta si u stvari htela da kazes, ali ovo sto si (stvarno) napisala nije dobro. Blago receno... Moje se pisanje nikako nije odnosilo iskljucivo na ovaj slucaj kada sam rekla da i mi odrasli imamo ihihi predrasuda prema ljudima koji su drugaciji, ali smo politicko korekthni pa to u njihovom prisustvu kao ne komentarisemo. Nisu samo fizicki hendikepirani ljudi meta podsmeha , nego su to recimo i autistcni, ali recimo i homoseksualci. Isto ce se dogoditi i jednom momku od 17 godina u skoli kada se primeti da je homoseksualac. Bice proganjan, vrsnjaci , ali i celo drustvo ce ga ovako ili onako maltretirati. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 "Ne ustezi pruta sinu svojemu!" Price Solomonove A где то Свето писмо учи о употреби насиља у подизању детета? Реч „казна“ је готово искључена за „телесно кажњавање“. У преводу - буквално значи „дисциплина“. Све тачке у Светом писму показују да се односи на „дисциплину“ или „образовање“. Исто важи и за Нови завет. Свето писмо не позива да се туку своја деца. Дакле, сви облици физичког кажњавања су лоша ствар и штетна за дететово самопоштовање. Соломонова мудрост око батине ( односно, дисциплине) – није да деца буду доведена до било које врсте насиља, већ да буду дисциплинована. То је основна идеја. А ти не разликујеш шта је суштина писма, а шта је одраз културе у којој је живео писац Библије пре 3000 година, пожурио да сломиш моје ставове цитатом без иједне своје речи. Без успеха! Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justina Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 "Ne ustezi pruta sinu svojemu!" Price Solomonove Ma problem je sto je disciplina postala mislena imenica, i u skoli, i u porodici, ali i celom drustvu. Ranije su ljudi imalipetoro, sestoro dece, znalo se ko kad ustaje, sta su njegove obaveze, a znalo se i sta se desava ako ih ne izvrsava. Danas se deca maze, o jednom detetu se brine barem cetvoro odraslih i utrkuju se ko ce vise da mu ugodi i da ga obasipa poklonima. Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Danas se deca maze, o jednom detetu se brine barem cetvoro odraslih i utrkuju se ko ce vise da mu ugodi i da ga obasipa poklonima. Па и треба тако, деца су украс света, ко нема времена и пажње за децу, не треба да их рађа. Нек гледа само себе и лајкује своје постове. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 A где то Свето писмо учи о употреби насиља у подизању детета? Реч „казна“ је готово искључена за „телесно кажњавање“. У преводу - буквално значи „дисциплина“. Све тачке у Светом писму показују да се односи на „дисциплину“ или „образовање“. Исто важи и за Нови завет. Свето писмо не позива да се туку своја деца. Дакле, сви облици физичког кажњавања су лоша ствар и штетна за дететово самопоштовање. Соломонова мудрост око батине ( односно, дисциплине) – није да деца буду доведена до било које врсте насиља, већ да буду дисциплинована. То је основна идеја. А ти не разликујеш шта је суштина писма, а шта је одраз културе у којој је живео писац Библије пре 3000 година, пожурио да сломиш моје ставове цитатом без иједне своје речи. Без успеха! Nije valjda da ne razlikujem sustinu pisma od nokomponovanih evropskih metoda vaspitavanja. Nije rec o nasilju vec o vaspitnoj metodi. Zahvalan sam svom ocu i majci za sve batine koje sam dobio i zao mi je da nisam vise! И заборавили сте савјет који вам говори као синовима: Сине мој, не занемаруј карање Господње, нити клони када те он покара. 6 Јер кога љуби Господ онога и кара; и бије свакога сина којега прима. 7 Ако подносите карање, Бог поступа са вама као са синовима. Јер који је то син којега отац не кара? 8 Ако ли сте без карања, које су сви искусили, онда сте копилад а не синови. 9 Даље, кад су нас наши тјелесни оци карали, ми смо их слушали. Зар се нећемо много више покоравати Оцу духова и живјети? 10 Јер они нас караху за мало дана према своме нахођењу, а Он на корист нашу, да будемо заједничари светости његове. 11 Јер свако карање, док траје, не чини се да је радост, него жалост, али послије даје мирни плод праведности онима који су кроз њега извјежбани. ... Verovatno i apostol Pavle gresi kada ovo pise jer gde bi Bog nas ukoravao. Uz put da samo znas da grcka rec ovde oznacava batine! ПиП and obi-wan је реаговао/ла на ово 2 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Moje se pisanje nikako nije odnosilo iskljucivo na ovaj slucaj kada sam rekla da i mi odrasli imamo ihihi predrasuda prema ljudima koji su drugaciji, ali smo politicko korekthni pa to u njihovom prisustvu kao ne komentarisemo. Nisu samo fizicki hendikepirani ljudi meta podsmeha , nego su to recimo i autistcni, ali recimo i homoseksualci. Isto ce se dogoditi i jednom momku od 17 godina u skoli kada se primeti da je homoseksualac. Bice proganjan, vrsnjaci , ali i celo drustvo ce ga ovako ili onako maltretirati. Prvo, ovo sto si sad napisala nije postojalo ni procenat u onoj prvoj poruci. Ali ajde, da ne sirimo dalje pricu oko toga. Drugo, opet se skoro nimalo ne slazem sa ovim recenim. Stavise, imam i primere iz licnog iskustva o (recimo) autisticnom decaku (i kako njegovi vrsnjaci drugog razreda osnovne skole izuzetno skladno i lepo brinu o njemu, daleko od toga da uopste i pomisljaju da ga ponizavaju ili odbace), ali sam bas izgubio volju da dalje ucestvujem na temi, jer se glavna nit vec sasvim razvodnila... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Nije valjda da ne razlikujem sustinu pisma od nokomponovanih evropskih metoda vaspitavanja. Nije rec o nasilju vec o vaspitnoj metodi. Zahvalan sam svom ocu i majci za sve batine koje sam dobio i zao mi je da nisam vise! И заборавили сте савјет који вам говори као синовима: Сине мој, не занемаруј карање Господње, нити клони када те он покара. Јов:5:17 6 Јер кога љуби Господ онога и кара; и бије свакога сина којега прима. Псал.:94:12Јаков:1:12Откр.:3:19 7 Ако подносите карање, Бог поступа са вама као са синовима. Јер који је то син којега отац не кара? 8 Ако ли сте без карања, које су сви искусили, онда сте копилад а не синови. Псал.:73:14 9 Даље, кад су нас наши тјелесни оци карали, ми смо их слушали. Зар се нећемо много више покоравати Оцу духова и живјети? 4 Мој.:27:16 10 Јер они нас караху за мало дана према своме нахођењу, а Он на корист нашу, да будемо заједничари светости његове. 3 Мој:19:2Плач:3:33 11 Јер свако карање, док траје, не чини се да је радост, него жалост, али послије даје мирни плод праведности онима који су кроз њега извјежбани. Verovatno i apostol Pavle gresi kada ovo pise jer gde bi Bog nas ukoravao. Uz put da samo znas da grcka rec ovde oznacava batine! Можемо ли да разговарамо без овог " новокомпованих европских метода"? Ја овде ништа не новокомпонујем европски, пишем своје мишљење на које ме нико није присилио, ни Европа, а ни САД! Ако хоћеш да цитираш Свето писмо, немој ми цитирати целу књигу, пожељно је цитат по цитат да разјаснимо. Поновићу, речи "свако карање" разумем као "дисциплински поступак" без физичког насиља. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Моји синови омају 26 и 23 године. Никада нису добили батине зато што сам, и кад сам исфрустрирана или у афекту, али јесу неколико пута као очекивану и обећану казну за нешто чему су претходили разговори, објашњења, опомене и сл. Наравно , то је било ретко. Углавном су се казне сводиле на ускраћивање цртаћа, омиљеног часописа и сл.. И дечаци су израсли у дивне, лепо васпитане, пристојне, нормалне момке, који су били и мажени , и пажени, и имали су родитеље који су им се потпуно посвећивали, али их и васпитавали. Дуго радим са децом, и ево, баш данас вољен и мажен дечак је био у гостима код другара на рођендану (6 год.), и захтевао да се све време играју игре и слуша музика коју он жели. Чак су и његови родитељи били незадовољни што им је дете плакало кад смо, коначно, пустили песму коју је слављеник пожелео. Но, можда ово дете ( и слични ) и не треба да добије батине, него његови родитељи. :.mislise. П.С. Ове речи су плод мог искуства. Занима ме да ли и остали учеснициу у овој причи имају родитељско искуство, или су им ставови засновани на теорији. Драшко, мирођија and Zayron је реаговао/ла на ово 3 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Trifke Написано Јануар 19, 2014 Пријави Подели Написано Јануар 19, 2014 Можемо ли да разговарамо без овог " новокомпованих европских метода"? Ја овде ништа не новокомпонујем европски, пишем своје мишљење на које ме нико није присилио, ни Европа, а ни САД! Акоо хоћеш да цитираш Свето писмо, немој ми цитирати целу књигу, пожељно је цитат по цитат да разјаснимо. Поновићу, речи "свако карање" разумем као "дисциплински поступак" без физичког насиља. Pa ti mozes da podrazumevas sta hoces ali rec karanje znaci batine. Nisam citirao celo sveto pismo vec samo jedan deo iz poslanice Jevrejima 12 glava koji je odgovarajuci. Kada sam pomenuo novokomponovane evropske metode mislim da to sto govoris se slaze sa njima. Ja ti ponavljam da sam protiv nasilja ali ne i batina. I ponavljam ti da su meni licno batine mnogo pomogle a i mnogim ljudima koje ja znam. Znam i gde nisu. Znam gde je pomoglo savetovanje a gde nije. ZNam i gde su pomogle disciplinske mere a gde nisu. Kao roditelj mogu ti reci da pravilo ne postoji osim jednog a to je ljubav. A toj ljubavi moramo se nauciti od Boga koji ponekada i kara tj tuce svoju decu sa ljubavlju.A iznad svega u vaspitanju dece trebamo se moliti Bogu da nas on u tome vodi. Nisu svi roditelji isti a ni sva deca! obi-wan је реаговао/ла на ово 1 "Лажно смирење је смирење које има потребу да се покаже. На првом месту, то је смирени изглед (кад кроз понашање и изглед глумимо смиреног човека). Као друго, то је коришћење "смирених" речи и фраза: човек говори о себи да је велики грешник и гори од свих, а ако га у реалности неко увреди он се одмах буни и врло ревносно брани своја права. Као треће, лажно смирење се показује у томе што човек понавља неке научене смирене фразе, рецимо изреке Светих о смирењу, сматрајући да он мисли тако искрено, док смисао тих изрека уопште не долази до његовог срца." Схиархимандрит Авраам Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука