Александар Милојков Написано Јун 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 15, 2014 Можда је један од разлога за то што се ставља у западне Свете Оце, јер је писао латиницом. Па ни источни нису писали ћирилицом. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 15, 2014 Пријави Подели Написано Јун 15, 2014 „Божанство је неограничено и умом необухвативо, а једино што се умом може обухватити, то је његова неограниченост и необухвативост" (свети Јован Дамаскин, Тачно изложење православне вере). Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Deja Vu Написано Јун 15, 2014 Пријави Подели Написано Јун 15, 2014 Па ни источни нису писали ћирилицом. Па нису, то сам на једном прочитао, углавном ваљда су предрасуде због тога што припада западним Светим Оцима, ако не грешим. Ако грешим, онда ето једне предрасуде. „Божанство је неограничено и умом необухвативо, а једино што се умом може обухватити, то је његова неограниченост и необухвативост" (свети Јован Дамаскин, Тачно изложење православне вере). Мене занима кад се овако каже, а понавља се једно сто пута код разних светитеља на разне начине, да ли православље има у себи дозу агностицизма? Елем овако нешто и Кант каже да је умом немогуће спознати Бога, да ли постоји или не, већ можемо само да верујемо у то, чак чини ми се и каже да је добро што верујемо у Бога, а не што знамо. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 15, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Јун 15, 2014 Мене занима кад се овако каже, а понавља се једно сто пута код разних светитеља на разне начине, да ли православље има у себи дозу агностицизма? Елем овако нешто и Кант каже да је умом немогуће спознати Бога, да ли постоји или не, већ можемо само да верујемо у то, чак чини ми се и каже да је добро што верујемо у Бога, а не што знамо. Наравно да има. Оци су то говорили много пре Канта. Агностицизам се тиче божанске суштине или природе. Deja Vu and Плутон је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 15, 2014 Пријави Подели Написано Јун 15, 2014 Како описати границу суштине и личности? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 15, 2014 Пријави Подели Написано Јун 15, 2014 Toga još nije bilo. Šta će ti Končita u avataru? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 15, 2014 Пријави Подели Написано Јун 15, 2014 Toga još nije bilo. Šta će ti Končita u avataru? Хаха, извини, можда је мало ружно што сам то ставио! Па, није ово Кончита, ово је мама од Кончите Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 15, 2014 Пријави Подели Написано Јун 15, 2014 Bitno da si teolog. Šta bi rekao o granici suštine i ličnosti? Tu su ličnosti Trojice. Nešto se dešava kod zajedničke suštine. Možda su tu ona ipostasna svojstva koja govore o izvesnom poretku. Zar nije to zanimljivo? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лазар Нешић Написано Јун 15, 2014 Пријави Подели Написано Јун 15, 2014 Šta bi rekao o granici suštine i ličnosti? Немам појма. Ја сам ти крајњи бултмановац, а то значи да о Богу могу само причати на начин на који се Он отркива у мојем животу овде и сада и на начин да је теологија радикално временита делатност, могућа само у смртничком простору и ограниченим језиком. Другим речима, теологија као метафизика и спекулација о божанском тројичном животу је, за мене лично, бесмисао. Не знам о томе ништа, нити могу знати, икада ivona је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 15, 2014 Пријави Подели Написано Јун 15, 2014 Протестанти су својом реформацијом увели сасвим нов приступ овом проблему. Одбацили су целокупно богословље које говори ο суштини Божијој, ο Богу као ο једном метафизичком Бићу. Уместо њега прихватили су начело да Бога познајемо на основу Његових дела у икономији, односно у историји. На тај начин увек полазимо од историје, то јест од тога шта је Бог учинио у историји. То је наша основа. Другим речима, ο Богу не можемо говорити језиком метафизичког богословља. Zizjulas. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Јун 15, 2014 Пријави Подели Написано Јун 15, 2014 @, Kako onda misliš govoriti o jednom Bogu? Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука