Jump to content

Учење о нествореној светлости (божанским енергијама) код Светог Августина

Оцени ову тему

Препоручена порука

Можда је један од разлога за то што се ставља у западне Свете Оце, јер је писао латиницом. 

Па ни источни нису писали ћирилицом. :) 

Подели на овим сајтовима

„Божанство је неограничено и умом необухвативо, а једино што се умом може обухватити, то је његова неограниченост и необухвативост" (свети Јован Дамаскин, Тачно изложење православне вере).

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Па ни источни нису писали ћирилицом. :)

Па нису, то сам на једном прочитао, углавном ваљда су предрасуде због тога што припада западним Светим Оцима, ако не грешим. Ако грешим, онда ето једне предрасуде. 

„Божанство је неограничено и умом необухвативо, а једино што се умом може обухватити, то је његова неограниченост и необухвативост" (свети Јован Дамаскин, Тачно изложење православне вере).

Мене занима кад се овако каже, а понавља се једно сто пута код разних светитеља на разне начине, да ли  православље има у себи дозу агностицизма? Елем овако нешто и Кант каже да је умом немогуће спознати Бога, да ли постоји или не, већ можемо само да верујемо у то, чак чини ми се и каже да је добро што верујемо у Бога, а не што знамо. 

Подели на овим сајтовима

Мене занима кад се овако каже, а понавља се једно сто пута код разних светитеља на разне начине, да ли  православље има у себи дозу агностицизма? Елем овако нешто и Кант каже да је умом немогуће спознати Бога, да ли постоји или не, већ можемо само да верујемо у то, чак чини ми се и каже да је добро што верујемо у Бога, а не што знамо. 

Наравно да има. Оци су то говорили много пре Канта. Агностицизам се тиче божанске суштине или природе. 

Подели на овим сајтовима

Bitno da si teolog. :)

Šta bi rekao o granici suštine i ličnosti? Tu su ličnosti Trojice. Nešto se dešava kod zajedničke suštine.

Možda su tu ona ipostasna svojstva koja govore o izvesnom poretku. Zar nije to zanimljivo? :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Šta bi rekao o granici suštine i ličnosti?

Немам појма. Ја сам ти крајњи бултмановац, а то значи да о Богу могу само причати на начин на који се Он отркива у мојем животу овде и сада и на начин да је теологија радикално временита делатност, могућа само у смртничком простору и ограниченим језиком. Другим речима, теологија као метафизика и спекулација о божанском тројичном животу је, за мене лично, бесмисао. Не знам о томе ништа, нити могу знати, икада :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Протестанти су својом реформацијом увели сасвим нов приступ овом проблему. Одбацили су целокупно богословље које говори ο суштини Божијој, ο Богу као ο једном метафизичком Бићу. Уместо њега прихватили су начело да Бога познајемо на основу Његових дела у икономији, односно у историји. На тај начин увек полазимо од историје, то јест од тога шта је Бог учинио у историји. То је наша основа. Другим речима, ο Богу не можемо говорити језиком метафизичког богословља.

Zizjulas. :)

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...