Jump to content

STA BIVA POSLE SMRTI?

Оцени ову тему

Препоручена порука

On 11. 6. 2014. at 4:04, zuti car рече

Srbo, evidentno je da imas odgovore na sva pitanja koja si postavio. Zasto si onda dosao ovde i zasto pitas ako vec imas odgovore? Logicno je da pitas ako ne znas a ako znas a pitas pa onda prezentujes svoje odgovore to pokuzaje "zadnju" nameru, koja god ona bila. Neki kazu da si subotar, ja necu da tvrdim tako nesto mada se naslucuje subotarsko ucenje iz tvog izlaganja. Ono sto mene zanima jeste, ako vec imas odgovore, cemu sve ovo, zasto se ne posvetis duhovnom uzdizanju kroz znanje koji ti tvoja vera donosi nego pokusavas druge da ubedis u svoja verovanja? Odakle ta potreba da druge ljude pokusavas da preobratis u svoj sistem verovanja, zar to nije uvreda i nepostovanje izbora i na kraju inteligencije i integriteta drugih? I na kraju, ako jesi subotar a lazno se predstavljas, razmisli koliko je to moralno, na kraju pogledaj Bibliju na koju se toliko pozivas i pogledaj jesu li Hirscani ikada sakrili ko su i sta su. Od mene toliko, i na kraju jedan savet - ne smes da meris citav svet merom sopstvene inteligencije, moras da budes svestan da ima i mnogo pametinijh, koji vide dalje i bolje od tebe, kad to shvatis mozda se i tvoj nastup promeni.

Lijepo si sve ovo sastavio, i slazem se da si u pravu sto se tice nekih stvari.

Kakva sam to pitanja ja postavio;Ustvari, koliko sam ih postavio?Prelistaj malo temu.

Pravoslavac sam i smeta mi to sto u nase u svetootackom/ljudskom predanju ima takvih vjerovanja koja su puka suprotnos biblijskom ucenju.

Samim tim, smatram da je to "jeres pogibli" - teologija smrti - koja nece donjeti nista dobro.

Tema je otvorena radi rasprave, na to asocira i moj prvi posta/komentar.

Ovo o cemu ja pisem ne moze donjeti nista lose, ama bas nista lose.

Подели на овим сајтовима

On 11. 6. 2014. at 16:05, SRBO рече

Opet me je neko banovao :cmizdrenje:

А како и даље пишеш када си банован?

Подели на овим сајтовима

вероватно је до мене, али ми никад није било јасно зашто се на темама о души увек појави неко ко предтавља целу причу као пресудну... бесмртна или смртна душа, свесна или несвесна итд., сем што је Св. Писмо за ову конкретну тему мислим доста јасно, да ли је уопште битно, када је извесно да ћемо једног дана васкрснути и живети вечно, са Богом... зашто је толико битно да ли ћемо до тада бити свесни и чекати или ћемо се одмах по смрти пребацити у дан Суда или нешто треће, мислим зашто Србо кажеш да је то опасна јерес и да је опасност за сасење појединца?

Et cognoscetis Veritatem et Veritas liberabit vos.
"Овако вели Господ : ево, што сам саградио ја разграђујем, и што сам посадио искорењавам по свој тој земљи. А ти ли ћеш тражити себи велике ствари? Не тражи..." Јер. 45, 4, 5.

Подели на овим сајтовима

On 11. 6. 2014. at 18:48, Милан Ракић рече

А како и даље пишеш када си банован?

Ma nije more banovan, izmislja nesto... al` zato ce sad da bude...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 11. 6. 2014. at 18:35, SRBO рече
Samim tim, smatram da je to "jeres pogibli" - teologija smrti - koja nece donjeti nista dobro.

Ovakve drskosti nece da budu tolerisane. Pozdravi subotare koji su te `vamo poslali.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Pravoslavac sam i smeta mi to sto u nase u svetootackom/ljudskom predanju ima takvih vjerovanja koja su puka suprotnos biblijskom ucenju.

Проблем је само у томе што си ти погрешно протумачио Библију, иначе предање Цркве је у савршеном складу са њом. Уосталом, канон Библије су саставили људи који су веровали све то што имаш у предању. Онда нема смисла ни да верујеш Библији, јер књиге Новог Завета одабрали су православни свети оци који су веровали као и ми.

Јерес погибли је када човек мисли да је паметнији од свих хришћана пре њега и да зна боље од њих. О томе пише апостол Павле кад каже да нас нико не обмањује "тобожњом побожношћу ... упуштајући се у оно што није видео, и узалуд се надимајући телесним умом својим" (Кол 2:18) - управо што ти радиш. Ниси видео, а надимаш се својим умом и мислиш да можеш друге да исправљаш.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

On 11. 6. 2014. at 20:24, SRBO12 рече
Nista ruzno nisam pisao, nit sam koga vrijedjao.

mislim da vredjas nas pravoslavce kad kazes da je nase jeres, zato te je i banovao, bar sam ja tako shvatio...

ja smatram da iams neki protestantski nacin tumacenja biblije , jedini si u ovoj temi medju pravoslavcima koji tako gleda na cijelu stvar, a za sebe kazes da si pravoslavac....

tu su ti pisali ljudi koji su vjeroucitelji profesionalci, nego daj radije nadji nekog pravoslavnog teologa iz sadasnjosti, proslosti koji bi isao u prilog tome sta ti pricas, ovako brate ne vredi, ja evo sumnjam u tvoje tumacenej biblije, daj se pozovi na nekoga zvanicnog u pravoslavnom svijetu, ovako se meni cini kao da citam neku protestantsku knjizicu za neupoucene

Подели на овим сајтовима

Ти си баш неки тврдоглав лик  :D

Нема никакав део Православља криво учење јер се Православље не коси са Светим Писмом у ком се спомиње да постоји живот после смрти. Уосталом и да постоји и да не постоји,  да ли је то битно уопште? Основ хришћанског учења је вера у васкрсење, а не полемисање шта је после смрти.

А и искрено нам реци, одакле си извукао ове своје тврдње? Кажеш да адвентиста ниси, а много тога износиш као они. Да ниси можда слушао оног Мирољуба Петровића и његове глупости? И он за себе је знао да каже да је православац, а овамо све суботарско. 

Ти си вероватно на некој граници између православља и адвентизма, чуо од њих неке приче тако, али ипак не би загазио у ту секту, а и не би одбацио нека њихова гледишта јер гле они познају боље Библију од целог света. Због тога се двоумиш да ли овде или онде, па си онда одлучио ајде мало микс. Или нећеш да одбациш православље јер си Србин, па сматраш да због тога мораш бити православац, али би га мало изменио. 

Нико ти не брани да износиш своје мишљење. Па овде има и атеиста, ниједан од њих није банован. А ти си вероватно банован због тога што си написао ''јерес погибли'', а не што си изнео своје мишљење. 

Шта више, било је овде расправе о томе шта је после смрти, неки су исто износили идеје да је то неко спавање, и ја сам саам то питао чини ми се. Мало прелисташ форум, куцаш у претраживачу и нађеш. 

Подели на овим сајтовима

On 12. 6. 2014. at 16:05, Палама рече
Основ хришћанског учења је вера у васкрсење, а не полемисање шта је после смрти.

Управо тако. Нити ће Христос на Суду да те пита "а да л` си ти веровао у живот душе после смрти?"

Него пише тамо у Библији лепо шта ће да пита. Пошто си читао, не морам да ти цитирам... :)

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• 3 weeks later...
  • 3 months later...

Да не дуплирам тему и слично, копираћу само овде оно што сам прочитао, па удрите у дискусију:

Otkriveni prvi „tragovi života posle smrti“?

Naučnici sa Univerziteta Sauthempton pronašli su dokaze da se ljudska svest može nastaviti najmanje nekoliko minuta nakon kliničke smrti – u pitanju je nešto što se do sada smatralo nemogućim, piše "Telegraph".

Smrt je depresivno neizbežna, ali naučnici sada veruju da su pronašli tračak svetla na kraju tunela. 

Najveća medicinska studija ikada sprovedena u vezi sa iskustvima bliske smrti i vantelesnih iskustava otkrila je da se ljudska svest može nastaviti iako je mozak u potpunosti ugašen. 

U pitanju je kontroverzna tema koja je do sada tretirana sa opštim skepticizmom. 

Međutim, naučnici sa Univerziteta Southempton proveli su 4 godine ispitujući više od 2.000 osoba koje su imale srčani zastoj u 15 bolnica u Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD i Austriji. 

Oni su otkrili da je skoro 40 odsto ljudi koji su imali srčani zastoj opisalo neku vrstu „svesti“ u vremenu tokom kog su bili klinički mrtvi, pre nego što su njihova srca ponovo vraćena u život. 

Jedan čovek se priseća kako je u celosti napustio svoje telo i gledao kako ga doktori vraćaju u život. 

Uprkos tome što je bio bez svesti i „mrtav“ tri minuta, pedesetsedmogodišnji radnik iz Sauthemptona seća se svih postupaka lekara krajnje detaljno i čak je opisao i zvuk mašina. 

„Znamo da mozak ne može da funkcioniše kada srce prestane sa radom. Međutim, u ovom slučaju, svest je nastavila sa postojanjem u trajanju od tri minuta, iako svo to vreme srce nije kucalo, iako se nakon prestanka rad srca mozak gasi u roku od 20 do 30 sekundi“, izjavio je dr sam Parnia, vođa studije. 

„Čovek je opisao sve šta se dešavalo u prostoji, ali ono što je još važnije, čuo je dva pištanja mapine koja pravi zvuk u intervalima od 3 minuta. Tako smo mogli da znamo koliko je njegovo vantelesno iskustvo trajalo. Sve što je rekao ima kredibilitet i sve se zaista desilo dok je on bio klinički mrtav“, dodao je Parnia. 

Od ukupno 2.060 pacijenata u studiji, 330 je preživelo a 140 njih je izjavilo da je osetilo neki vid svesti dok su bili oživljavani. 

Iako mnogi pacijenti nisu mogli da se seti specifičnih detalja, određene teme su se stalno pojavljivale. Jedan od pet pacijenata izjavio je da je imao neobičan osećaj mira dok je skoro trećina izjavila da je protok vremena bio ili ubrzan ili usporen. 

Neki od pacijenata tvrde da su videli jarko svetlo ili sjaj sunca. Drugi su prijavili osećaj straha ili davljenja, 13 odsto reklo je da su osetili kako su odvojeni od tela, dok je isti procenat osetio da su im pojačana čula. 

Doktor Parnia veruje da su slične stvari osetili i brojni drugi pacijenti koji su bili na ivici smrti, ali su ih lekovi ili sedativi korišćeni tom prilikom sprečili da to iskustvo zapamte. 

„Procenjujemo da su milioni ljudi imali prilično izražena iskustva u situacijama bliskim smrti, ali su naučni dokazi dvosmisleni u najboljem slučaju Mnogi ljudi misle da su u pitanju halucinacije ili iluzije, ali one su povezane sa stvarnim događajima“, tvrdi Parnia. 

Dr Dejvid Vajld, istraživač psiholog sa Notingem Trent univerziteta se nada da će ovo istraživanje podstaći nove studije koje će se baviti ovom kontroverznom temom. 

„Mnoga istraživanja su retrospektivna i idu 10 do 20 godina u prošlost, ali ovde su istraživači tražili primere i koristili zaista veliki uzorak, tako da to njihovom radu daje dodatnu validnost. Postoje zaista dobri dokazi da se ova iskustva zaista dešavaju nakon medicinske smrti. I dalje ne znamo šta se dešava nakon smrti i nadamo se da će nam ova studija pomoći da dođemo do novih naučnih saznanja“, tvrdi on. 

http://www.b92.net/zivot/antitabu.php?yyyy=2014&mm=10&dd=07&nav_id=908787

Подели на овим сајтовима

On 7. 10. 2014. at 20:51, Deja Vu рече
Otkriveni prvi „tragovi života posle smrti“?

Ovakvih slucajeva postoji bezbroj i od pantivjeka su; Samo sto su izvjestaji razliciti i mnoga se ne poklapaju, kao da se neko dobro zafrkava sa nama, tj. njima, klinicki preminulima. 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...