Jump to content

Од цезара до државопоклонства

Оцени ову тему

Препоручена порука

ako pod vi i mene ubrajas gresis, ja se zalazem da se trgovci nabijaju na kolac 

ОК, ти си онда за враћање у турско доба... То само Карађорђева политика мож` да реши.

• Волим 1

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 388
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Pogledao sam to ti je trgovina treceg sveta. U cemu su prednosti Srbije trenutno u kom segmentu, jedino sirovine i sve drugo ce se uvoziti, ne mnogo jer para nece biti.

Ne znate koliko gresite. 

Није, видео описује предности слободне трговине независно од тога којем "свету" припадају државе. И није тачан твој закључак. Има пуно ствари које би могли да производимо и извозимо. На пример софтвер, електронику и слично. Само треба пустити људе да раде. Већ их има пуно који се тиме успешно баве и поред тога што их ваша политика кочи.

Можда ја у нечему грешим, али видим да ви грешите у неким елементарим стварима што се тиче економије.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Није, видео описује предности слободне трговине независно од тога којем "свету" припадају државе. И није тачан твој закључак. Има пуно ствари које би могли да производимо и извозимо. На пример софтвер, електронику и слично. Само треба пустити људе да раде. Већ их има пуно који се тиме успешно баве и поред тога што их ваша политика кочи.

Softver najverovatnije da, ektronika ni u ludilu. 

Jedino one male stvari neki u Beogradu pravi miseve kako znam, vecina delova uvozi iz Kine.

Naravno slobodna trgovina je super ako jesi na samom vrhu tehnologije. 

Tako naprimer se kaze nek rade stranci ulice jer nasi nisu tog kvaliteta, dobo kako onda oni nasi ikad da stignu kvalitet kad nemaju nikakvo iskustvo. 

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Softver najverovatnije da, ektronika ni u ludilu. 

A zasto ne? 

Imamo obrazovan kadar, imamo jeftiniju radnu snagu - sve sto ti nedostaje da ovde krenu da se proizvode elektronske komponente su investicije. A investicija nema nit domacih nit stranih jer drzava uzima previse para od poreza, pravi previse problema sa regulacijama i birokratijom i imamo neefikasne sudove.

Imas gotove materijale, radnu snagu, usluge, ljudi mogu toliko toga da stvore i stvaraju ako ih pustis da na miru trguju.

Inace ti imas dve elementarnu ekonomske gresu a to je da mislis da bi jedan morao da se osiromasi da bi se drugi obogatio. To jest da iz nase trgovine ako se ja bogatim ti moras da izgubis nesto - sto nije tacno.

A druga je povezana sa tom a to je da verujes da je "parce kolaca fiksirano" to jest ima toliko i toliko parcica i onda moze da se podeli na toliko i toliko delova i to je to. Greska - parce kolaca raste. 

Sto vise trgovine to vise raste "kolac' za deljenje, sto se ranije ukljucimo u trgovinu to ce vise od rastuceg parceta da dobijemo. 

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

Naravno slobodna trgovina je super ako jesi na samom vrhu tehnologije.

Слободна трговина је супер управо ако си технолошки неразвијен јер можеш да добијеш ствари које сам никада не би направио.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Слободна трговина је супер управо ако си технолошки неразвијен јер можеш да добијеш ствари које сам никада не би направио.

Ziv primer - Honk Kong. 

Omogucio si slobodnu trgovinu, ljudi krenuli da prave i proizvode, krenuli od niskobudzetnih gluposti, sada proizvode vec ozbiljne stvari, obogatili se vremenom i kraj price.

bez ikakvih, zakona, regulacija, propisa, zastita industrije, promovisanja industrije, petogodisnjih planova i proracuna.

I izuli sve primere koje agnostik promovise Juznu Koreju i Japan...

Zato sam ga ja pitao da zamisli "drugi scenario" ali eto covek nece..

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

A zasto ne? 

Imamo obrazovan kadar, imamo jeftiniju radnu snagu - sve sto ti nedostaje da ovde krenu da se proizvode elektronske komponente su investicije. A investicija nema nit domacih nit stranih jer drzava uzima previse para od poreza, pravi previse problema sa regulacijama i birokratijom i imamo neefikasne sudove.

Obrazovan kadar upitno. 

Imamo jeftinu radnu snagu super to znaci onog trena kad ljudi ne hocu da rade za 400 evra nego za 1000 cu investori brze da pobegnu nego da urade. Imaju i drugi jeftinu radnu snagu. 

Ja bi posle 5 oktobra odlucije koje segmente da otvorim nacisto a koje makar indirektno zatvorim, naravno da te drzavne firme vodu profesionalci a ne partiske budale i na kraju na domacem trzistu prodavao akcije. Ako uspe da stigne nivo otvorio bi polako svaki segment.

Ako pare za to imas. 

nagu cak i jeftiniju. 

Domaca investicije smesno, jedan ko pocinje od nule mora da stigne decenisku prednost konkurencije. Ako ne ide u nacisto nove tehnologije. 

Подели на овим сајтовима

Е стварно благе везе немате... :)

Ал` то није проблем. Него што нећете да слушате и учите, већ се правите паметни.

Mozda je to sto sam istoicar pa gledam iz te perspektive, dok ti si vise filozofski tip. 

Mene ubedjuju istoricke primera a ne filozofske koncepte. Inace nazalost nemamo te srece da budemo engleski dragulj od kolonije kao sto je Hong Kong i bankarski centar velike Kine (Kina sama je vrlo oprezno otvarala svoje trziste.

Подели на овим сајтовима

Капитал је најмањи проблем. Инвеститора има на свету колико `оћеш који једва чекају да негде уложе и направе паре.

Али Србију заобилазе као да смо губави управо због деструктивне политике коју ви овде браните.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Е стварно благе везе немате... :)

Ал` то није проблем. Него што нећете да слушате и учите, већ се правите паметни.

slusam ja tebe , no si ti umislio da to nema nikakve mane, a ja mu vidim mana kolko oces u tom je problem, uostalom daj mi navedi neku drzavu na svijetu gdje vlada libertarijanstvo, jel moguce da su svi toliki sljepci da ne uvidjaju koliko je to dobro i i spasonosno???

samo nemoj ko milosavljevic prije da krenes sad da nabrajas ameriku,japan njemacku , posto cu da te sasjecem u poenti 

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...