Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

морал и етика  постоје само у умовима који се самоограничавају и уподобљују ситуацији и околини (и то је питање у којој мери је појединачна личнсот пристала на тако нешто). оно што је овде етика и морал на неком другом месту на овој планети је смешно.

хришћански морал не постоји јер бисмо каменовали људе и даље до смрти, а Бог би први био проглашен за масовног убицу јер убија нерођену децу у женским стомацима, за почетак.

медицинска етика је умрла оног тренутка кад је требало човека оздравити а човек убица, непријатељ, субота је ...

Видим да млађе генерације имају сасвим другачије схватање морала. Наравно да хришћански морал постоји, а норме му је подарио Господ. Ово што ти помињеш је пре лицемерство. Ево нешто мало о моралу:

Морал је скуп неписаних правила и обичаја који утврђују међуљудске односе и просуђују шта је добро, а шта зло. Дефинише се као облик друштвене свести, систем обичаја, навика, норми. Морал је релативан, јер није исти у свим друштвеним групама и историјским периодима. Централне вредности морала су: добро, исправно и праведно.

Из твог поста ми се чини да поистовећујеш морал и лицемерство.

Када је реч о медицинској етици укратко:

Medicinska etika za pocetnike

1 AUTONOMIJA je pravo svakog coveka da donosi odluke o svom zivotu, ako ima kapacitet da odlucuje. Kapacitet podrazumeva da je sposoban da primi, razume, zadrzi i obradi informaciju, da na osnovu nje donese odluku koju moze da saopsti.

2 BENEFICENCE -  obaveza lekara da ucini sve da pomogne pacijentu. Ovaj princip moze biti problem u situacijama u kojima pacijent npr. pokusa samoubistvo, lekar zeli da ga zadrzi u bolnici, ali pacijent zeli da na licnu odgovornost ode kuci.Onda na scenu stupa psihijatar koji ustanovljava da pacijent zbog psihijatrijskog poremecaja nije u stanju da postupa u svom najboljem interesu i po odredjenim tackama zakona ga proglasava nesposobnim za odlucivanje.

3 NON-MALEFICENCE  - ili primum non nocere. Lekar nikada ne sme naskoditi pacijentu.

4 ZAKON nas uci da je interes drustva iznad interesa pojedinca.

Ево такође реалне ситуације. Крстила сам девојчицу чији родитељи нису 6 година имали деце. Након 3 године супруг је предложио да се обрате лекару. Лекар је предложио ВТО, али је супруга рекла да не жели уз образложење "ако ми Бог да дете имаћу дете, ако не нећу". Након тога више нису помињали лекаре и гле чуда, после 6 година, Господ им је и без лекара дао дете. Ко си ти да тврдиш да Господ свим људима који су уз помоћ медицине добили децу не би и без тога могао дати децу? Неки добију децу уз помоћ ВТО, а неки не. Стално алудираш на осуду, а ја то не чиним. Ко си ти да тврдиш ово је на спасење, а ово на осуду? Једна те иста ствар може једноме бити на спасење на другоме на осуду. Не сумњам у веру људи који су се одлучили за ВТО, али кад си поменуо:

Тада одговори Исус, и рече јој: О жено! Велика је вера твоја; нека ти буде како хоћеш. И оздрави кћи њена од оног часа.

Можеш прочитати нешто и овде [ftp]ftp://http://www.tmg.org.rs/v320110.htm[/ftp]

Подели на овим сајтовима

јел можеш молим те да одговориш на ово?

Никола, питање за тебе.

Ако калуђер изађе из манастира и направи дете, да ли је то дете потврда да је његов излазак из манастира у реду?

зар не мислиш да Бог благосиља грешнике, шта год да ураде, зар није то управо оно што га чини да ЈЕСТЕ Љубав?

зар ти ниси грешник, зар тебе Бог не пере светим причешћем, па те још и обожује? шта ти мислиш, да те само за покајане грехе пере?  confused1 confused 4chsmu1

зар сматраш себе већим од тог грешника којег је Бог благословио дететом, показавши му где је уствари његово срце и да му олакша што је погазио дате завете?

називаш правду, а имаш ли такав однос према себи или и ти желиш милост?

лицемерно је тако поставити једну бабу наспрам жабе и онда релативизовати само да би се показала нека лудост као исправна.

али фасцинантан си дао пример за упоређивање, ти си упоредио монаха који је изашао из манастира са човеком који наводно чини чедоморство, практично га направивши духовним убицом или духовним абортусом?

одакле ти смелост за тако нешто, молим те?  0110_hahaha-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='bandit' />

''Moze li rdjav akt dobre plodove doneti? Zasto bi se onda postupak uopste dovodio u pitanje ako su mu dela plodotvorna?'' - Никола

''Никола, питање за тебе.

Ако калуђер изађе из манастира и направи дете, да ли је то дете потврда да је његов излазак из манастира у реду?'' - Ратко

Дакле Милане, она два Николина питања су разлог зашто сам му поставио ово питање.

Пошто си ме замолио одговарам ти. Не волим да дискутујем са тобом. Наступаш као Шешељ, а то дискусију са тобом, бар што се мене тиче, онемогућава.

Подели на овим сајтовима

Ево и неких искустава самих жена које су прошле кроз ВТО:

I ja,kao i Đole, ne znam odakle da počnem...Onda ću da je kopiram...Od kilaže...

U priču ušla sa 58kg,a sada vaga pokazuje 78kg...Veliki višak iako se sada zdravije hranim  

Posle prve vto je ostao miom i polip...Polip sam skinula histeroskopijom i nije se više vraćao...Otkrivena IR...Tahikardija...

Posle druge vto sam zaradila adenom na dojci...Grudi su me bez prestanka bolele jedno dobrih šest meseci i onda smo otkrili i zašto-sada moram na uz grudi svakih šest meseci...Da ne pričam o psihološkoj strani odlaska na isti uz dojki i pitanja koja se roje pred svaki

Na onaj jedan miom narojila se još tri...I dr kaže podhitno trudnoća...A nje nema...

Posle treće vto još jedan miom-tako da mi uterus sada na uz izgleda kao fudbalska lopta-u šarama...

I onda je došla priprema za onaj famozni fet...I urnisala endo...Koliko sam dobro prolazila sa stimulacijama za klasičan vto-toliko sam sve nadoknadila za taj fet...Estrofem je bio noćna mora za mene...Vrtoglavice,mučnine,bolovi u abdomenu,glavobolje,nagle promene krvnog pritiska(150/100 da bi kroz pola sata bio 90/60-na mojih konstantnih 105/65),promene raspoloženja(čak je išlo do histerije) i ne znam šta me sve bilo snašlo...A endo ni da makne...

Pre tog estrofema endo je uvek bio preko 10mm,a sada nikako da pređe piš...ih 6mm  

este izgleda je to jedna od reakcija, vazno je da se doktori ne brinu, bar moja se doktorka nije brinula, tada me je bas razocarala i izgubila sam poverenje koje sam do tada imala. Prvo danima nisam mogla da je nadjem a kada sam je najzad nasla razgovor je isao otprilike ovako

Doktorka: "Alergija aha... uzmite bilo sta, sve smete"

Ja: "  Bilo sta? Ali zar smem? Pa sta da uzmem?"

Doktorka:"Uzmite ono sto inace uzimate"

Ja:"Ali ja nista ne uzimam inace"

Doktorka:"Uzmite ono sto inace uzimate"

Onda sam napisala na Kutku pa ste mi vi rekle da to ne moze bilo sta jer je ponesto svakako stetno... i tako opet nisam nista uzela i ostala sam sva crvena sa pecatima, natecena... sreca da se nije nesto komplikovanije desilo. Ali neko je pricao da se nekom desilo ozbiljnije nesto vezano za alergiju, cini mi se neki muz za zenu da je pisao i da je bilo isto u Jevremovoj... i da isto nisu imali odgovor, nego eto ko prezivi pricace...

Ja sam vec pre ulaska imala neki plan dokle idem na vto a kad prelazim na usvajanje. E sad to je prema meni plan i s obzirom na moje godine, da sam mladja mozda bi bilo drugacije, ali to je sad ono sbbkbb.

Od nekih posledica kod mene je takodje debljina, no nije ona tako strasna koliko ona podbulost i nadutost, pa se vidi da je tacno od hormona. Kad vidim moje slike iz nekih postupaka da me muka uhvati. Onda se pojavio neki polip za koji mi je lekarka i rekla da je od hormona, on je kao kasnije nestao ali su miomi koje isto nisam imala pre vto ostali. Onda mi je ovaj poslednji postupak preseo jer sam svo vreme bila pod alergijom, bolesna... Od kako sam izasla iz postupka niti ima alergije niti bolesti, pa ne mogu da to ne povezem. Ono sto se ne vidi a sto ja osecam takodje je ono psihicko tj stres. Pobacaj sam ja jako tesko prezivela, a onda su se nadovezali neuspesni pokusaji vto. Zatim osiromasen kvalitet zivota koji se pretvorio u postupke i brigu o injekcijama, lekovima itd a samim tim i nazadovanje na drugim planovima. A ni na ovom nismo uspevali i ta nada pa onda gubitak iste me je dodatno srozavao. Vec sam negde pomenula da smo muz i ja spominjali da smo za ovih tri godine ostarili deset... Sve to je bilo potvrda da treba da stanemo sa prvim delom plana i predjemo na usvajanje.

Kod mene su biolosko roditeljstvo i ono putem usvajanja bila dva paralelna sna. Tako da jeste to jedan stresan trenutak odluke o kraju teznje za bioloskim roditeljstvom, bez obzira sto je tako bilo planirano, ali uvek je postojala nada a to je ono suocavanje da nade vise nema. Ali s obzirom da je kod mene ovaj drugi san o detetu putem usvajanja takodje postojao i svaki od njih u meni ima svoju jacinu to taj trenutak suocavanja mozda nije bio toliko bolan niti je dugo trajao. Prebacila sam se na ovaj drugi san, mada jos nismo krenuli ali nadam se da ovog meseca krecemo. U svakom slucaju sam se vec oporavila, izasla sam iz zacaranog kruga klinika, pregleda, injekcija i lekova, nade i razocarenja... Bacila sam se na te poslove koji su trpeli zbog postupaka, a sad kad sam koliko toliko sustigla onda mogu paralelno sa tim da krenem u proces usvajanja. I osvezila sam se od te nove nade i planova kako cemo tokom usvajanja, pa zamisljanja kako ce biti kasnije kad to prodjemo, kad nase dete stigne...

Ne znam odakle da pocnem.

-Posle prve VTO istrcala stitna ali do sada hormonski nalaz i antitela uredni,

...,dr.koji me je operisao kaze da tako brzo nastajanje kamencica(mesec dana)mogu da prouzrokuju preparati koji sadrze estrogen (pilule za kontracepciju koje sam ja pila 6 meseci pre 3.postupka),slucajnost ili posledica....

Агонија. Ово су жене које су још увек у програму, а где су оне које су оболеле од тумора, карцинома...?
Подели на овим сајтовима

Super si ti Nina. Samo je problem sto ono sto je individualno iskustvo prenosis na ravan generalnog. Ti, dakle, mislis da je vera dovoljna? Ima li svaki covek istu veru? I kad vec uzimas citat iz Jevandjelja, zar ne bese i onaj koji moli Boga za pomoc jer je maloveran? Moze li svaka zena da ceka toliko godina da bi se, po tebi, Bog smilovao? Da li je to uopste bio Bog? Kako sve tako crno-belo? I obavezno se uzimaju neki primeri gde su neke zene imale negativno iskustvo sa lekarima. A sta je sa onima koje su imale pozitivno?

Sto se Woltera tice, osecam stid pred tvojim recima - za iznenadjenje nekima - ali nije to meni potrebno nego onima o kojima ovde govorimo. Pratio sam svaki tvoj post i razumem da nisi protiv vto ali da te mori odgovornost odbacenih embirona. Mislim da odgovora na to pitanje i nema. Njima nije pruzena prilika da se ostvare u otelotvorenog coveka ali to nije smak sveta. I kao sto neki radikali ovde poistovecuju cedoumorstvo sa vto ili vto protivno volji Bozijoj, tako i ja mogu da poistovetim da svako ko je masturbirao ubio je potencijalnost novog coveka koji nije docekao priliku. Medjutim, po toj logici, ko je pravedan?

Подели на овим сајтовима

Драго ми је што си обратио пажњу на оно што сам писала. Не мори ме одговорност за одбачене ембрионе. О томе треба да своје мишљење дају теолози, а ја ћу то мишљење прихватит (и ово што ти кажеш има логике). Цитат из Јеванђеља је Медин, а ја сам се само осврнула на исти. Мени је проблем да ли је медицински етично од стране лекара доводити у опасност здравље, па и живот здравих људи у сврху добијања потомства. И то је само дилема о којој мислим да је дозвољено размишљати. Нема потребе да неко (Меда и још неки) тако еуфорично и са висине реагује на ово размишљање.

Подели на овим сајтовима

Драго ми је што си обратио пажњу на оно што сам писала. Не мори ме одговорност за одбачене ембрионе. О томе треба да своје мишљење дају теолози, а ја ћу то мишљење прихватит (и ово што ти кажеш има логике). Цитат из Јеванђеља је Медин, а ја сам се само осврнула на исти. Мени је проблем да ли је медицински етично од стране лекара доводити у опасност здравље, па и живот здравих људи у сврху добијања потомства. И то је само дилема о којој мислим да је дозвољено размишљати. Нема потребе да неко (Меда и још неки) тако еуфорично и са висине реагује на ово размишљање.

Свако ко креће на вто пре самог чина потписује уговор да лекар не сноси одговорност ако дође - а ретко кад дође према садашњим подацима - до погоршаних ефеката, што значи да онај брачни пар који се упушта у овако нешто сам сноси одговорност, и по мени, то има логике, и са теолошке тачке, тај ризик је такође питање колико пар има вере. А не да неки попут Мидраша говоре о самом акту као демонолошком простору и да је потреба за таквим даром - гле и то је дар Божији! - тумаче као изнуђивање дара који нису заслужили. И за старозаветну свест би садашња научна и медицинска открића можда била тумачена тако погрдно а ми не би смели имати тако конзервативну свест. Или ћемо рећи да неке владике и клир благосиљају убиства овим чином?

Подели на овим сајтовима

Свако ко креће на вто пре самог чина потписује уговор да лекар не сноси одговорност ако дође - а ретко кад дође према садашњим подацима - до погоршаних ефеката, што значи да онај брачни пар који се упушта у овако нешто сам сноси одговорност, и по мени, то има логике, и са теолошке тачке, тај ризик је такође питање колико пар има вере. А не да неки попут Мидраша говоре о самом акту као демонолошком простору и да је потреба за таквим даром - гле и то је дар Божији! - тумаче као изнуђивање дара који нису заслужили. И за старозаветну свест би садашња научна и медицинска открића можда била тумачена тако погрдно а ми не би смели имати тако конзервативну свест. Или ћемо рећи да неке владике и клир благосиљају убиства овим чином?

3. NON-MALEFICENCE  - ili primum non nocere. Lekar nikada ne sme naskoditi pacijentu.

Ово је једини споран моменат по мом мишљењу, али не кажем да имам решење за ово већ само изражавам недоумицу. Кад је реч о овом што Мидраш "проповеда", сачувај ме Боже.
Подели на овим сајтовима

јел можеш молим те да одговориш на ово?

Никола, питање за тебе.

Ако калуђер изађе из манастира и направи дете, да ли је то дете потврда да је његов излазак из манастира у реду?

зар не мислиш да Бог благосиља грешнике, шта год да ураде, зар није то управо оно што га чини да ЈЕСТЕ Љубав?

зар ти ниси грешник, зар тебе Бог не пере светим причешћем, па те још и обожује? шта ти мислиш, да те само за покајане грехе пере?  0442_feel 4chsmu1 :drugarstvo:

зар сматраш себе већим од тог грешника којег је Бог благословио дететом, показавши му где је уствари његово срце и да му олакша што је погазио дате завете?

називаш правду, а имаш ли такав однос према себи или и ти желиш милост?

лицемерно је тако поставити једну бабу наспрам жабе и онда релативизовати само да би се показала нека лудост као исправна.

али фасцинантан си дао пример за упоређивање, ти си упоредио монаха који је изашао из манастира са човеком који наводно чини чедоморство, практично га направивши духовним убицом или духовним абортусом?

одакле ти смелост за тако нешто, молим те?  bleh-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt=':group111:' />

''Moze li rdjav akt dobre plodove doneti? Zasto bi se onda postupak uopste dovodio u pitanje ako su mu dela plodotvorna?'' - Никола

''Никола, питање за тебе.

Ако калуђер изађе из манастира и направи дете, да ли је то дете потврда да је његов излазак из манастира у реду?'' - Ратко

Дакле Милане, она два Николина питања су разлог зашто сам му поставио ово питање.

Пошто си ме замолио одговарам ти. Не волим да дискутујем са тобом. Наступаш као Шешељ, а то дискусију са тобом, бар што се мене тиче, онемогућава.

мени је најрађе кад поставим непријатно питање, оно од којег сви разрогаче очи а уста муцају сама  :cheesy: :cheesy: 4chsmu1

елем, јел ти мислиш да Бог није благословио том бившем монаху излазак из манастира дететом?

Подели на овим сајтовима

Мени си ти симпатичан што мислиш да су твоја питања дејствујућа на начин на који мислиш да јесу. 

Па си се још и самоназвао бруталним... Хе, хе. Не, ал стварно, добар си.  0442_feel

Подели на овим сајтовима

мени је најрађе кад поставим непријатно питање, оно од којег сви разрогаче очи а уста муцају сама 

И која је вајда од тога...осећаш задовољство..или сажаљење... To се зове надменост.. а најчешће је квазиинтелектуално празнословље... може бити и продукт ''дисоцираног мишљења'' тзв.'' салата од речи'' али је пре проста паралогија. Но Бог ће га знати...

елем, јел ти мислиш да Бог није благословио том бившем монаху излазак из манастира дететом?

Незнам ...То Бог и ''бивши''монах ће већ сами разјаснити... Без жеље да се упуштам у то, ево ти пробај да уз ово твоје одговориш нама и ''да ли је  дете зачето после силовања, ''благослов'' силоватељу или мајци...притом малолетној'' ...

Мислим да жене и деца о којима овде КАО ''водимо бригу'' не заслужују овакав тон и овакве примере, још поткрепљене надменим и несувислим самонаслађујућим појашњењима типа ''НАЈВИШЕ ВОЛИМ КАД САМ... итд..

Кажем ... сва љубав коју проповедамо на тај начин пада у воду и не перцепира се као таква... Али ког то брига...

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

И да ..

ПРАШТАЈТЕ ...

и нека је свима честит и пун радости наступајући пост, и опростите за сваку сувишну а сигурно их је било и превише...

0442_feel

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

морал и етика  постоје само у умовима који се самоограничавају и уподобљују ситуацији и околини (и то је питање у којој мери је појединачна личнсот пристала на тако нешто). оно што је овде етика и морал на неком другом месту на овој планети је смешно.

хришћански морал не постоји јер бисмо каменовали људе и даље до смрти, а Бог би први био проглашен за масовног убицу јер убија нерођену децу у женским стомацима, за почетак.

медицинска етика је умрла оног тренутка кад је требало човека оздравити а човек убица, непријатељ, субота је ...

Видим да млађе генерације имају сасвим другачије схватање морала. Наравно да хришћански морал постоји, а норме му је подарио Господ. Ово што ти помињеш је пре лицемерство. Ево нешто мало о моралу:

Морал је скуп неписаних правила и обичаја који утврђују међуљудске односе и просуђују шта је добро, а шта зло. Дефинише се као облик друштвене свести, систем обичаја, навика, норми. Морал је релативан, јер није исти у свим друштвеним групама и историјским периодима. Централне вредности морала су: добро, исправно и праведно.

Из твог поста ми се чини да поистовећујеш морал и лицемерство.

Када је реч о медицинској етици укратко:

Medicinska etika za pocetnike

1 AUTONOMIJA je pravo svakog coveka da donosi odluke o svom zivotu, ako ima kapacitet da odlucuje. Kapacitet podrazumeva da je sposoban da primi, razume, zadrzi i obradi informaciju, da na osnovu nje donese odluku koju moze da saopsti.

2 BENEFICENCE -  obaveza lekara da ucini sve da pomogne pacijentu. Ovaj princip moze biti problem u situacijama u kojima pacijent npr. pokusa samoubistvo, lekar zeli da ga zadrzi u bolnici, ali pacijent zeli da na licnu odgovornost ode kuci.Onda na scenu stupa psihijatar koji ustanovljava da pacijent zbog psihijatrijskog poremecaja nije u stanju da postupa u svom najboljem interesu i po odredjenim tackama zakona ga proglasava nesposobnim za odlucivanje.

3 NON-MALEFICENCE  - ili primum non nocere. Lekar nikada ne sme naskoditi pacijentu.

4 ZAKON nas uci da je interes drustva iznad interesa pojedinca.

Ево такође реалне ситуације. Крстила сам девојчицу чији родитељи нису 6 година имали деце. Након 3 године супруг је предложио да се обрате лекару. Лекар је предложио ВТО, али је супруга рекла да не жели уз образложење "ако ми Бог да дете имаћу дете, ако не нећу". Након тога више нису помињали лекаре и гле чуда, после 6 година, Господ им је и без лекара дао дете. Ко си ти да тврдиш да Господ свим људима који су уз помоћ медицине добили децу не би и без тога могао дати децу? Неки добију децу уз помоћ ВТО, а неки не. Стално алудираш на осуду, а ја то не чиним. Ко си ти да тврдиш ово је на спасење, а ово на осуду? Једна те иста ствар може једноме бити на спасење на другоме на осуду. Не сумњам у веру људи који су се одлучили за ВТО, али кад си поменуо:

Тада одговори Исус, и рече јој: О жено! Велика је вера твоја; нека ти буде како хоћеш. И оздрави кћи њена од оног часа.

Можеш прочитати нешто и овде [ftp]ftp://http://www.tmg.org.rs/v320110.htm[/ftp]

ако ћемо баш да тупимо о моралу и етици, да разложим на једноставне црте.

морал је у општим цртама порука која се може извући из претходног искуства. примера ради, морална је порука и поука коју сам вам оставио у слици и речи са Бубином крштеном бебом и о речима које спречавају и само зачеће тог детета и тај благословени дар живота који је добијен од Бога зачећем путем вантелесне оплодње.

Православље не познаје морал који би се могао издвојити и третирати као посебна философска област. Православље морал изводи из догматике, тако да је морал практична примена догмата, тј. начин спасавања човекове душе (етички максимум у Православљу постиже се у монаштву, кроз: сузбијање воље, смирење и очување чистоте срца, мада Православље морал не дели на световни и монашки, већ прави разлику једино у квантитету). Морал Православља плени, јер је његов апсолутни циљ Исус Христос, љубав и радост.

дакле, да смо се задржали на старозаветном моралу, вероватно бисмо дошли у ситуацију да каменујемо сваког ко и помисли да покуша вантелесну, али пошто је новозаветни морал такав да ће икономијом сва правила оставити зарад човека, живота надолазећег поготово, не видим никакав морални или етички проблем у вантелесној оплодњи.

у случају старозаветног морала, јесте лицемерство у питању јер ће на крају судити они који су и сами грешни јесте ли нешто грешно, погрешно, небогомдано, неблагословено, чедоморно а немају никакву власт над Животом, моралом или етиком већ је сами по својој мери дају као мерило Истине.

и није ми јасно зашто се ставља вто у позицију свемоћне да ''даје'' или ''не даје'' децу, кад је уствари у сваком случају Бог тај који пружа нови живот. још мање ми је јасно како можеш да ставиш морал или етику једног или више лекара као мерило да је технологија или сама медицина ''морална'' или ''етична''. то је као кад бисмо поставили питање јел интернет моралан или етичан а могли бисмо хиљаде примера да нађемо за про или контра. не можеш једним или са пар случајева правити генерално или универзално правило, кад ни само Православље није у том фазону, а камоли живот.

ради се о икономији спасења, о Божјој Промисли, шта, како и хоће ли бити, за сваког понаособ.

наше је да покушавамо и трудимо се у тим покушајима а све нам стоји на располагању. баш због тога што имамо толику слободу, упозорени смо да себе или друге не поубијамо њоме.

још мање видим медицину као демонску, поготово ону која је окренута помагању рађања живота, а ако причамо о експлицитним случајевима (абортус и сличне гадости) то и није медицина - већ месарство.

а ако ћемо стварно да причамо о незгодним ''медицинским'' случајевима - најбоље да причамо о другом светском рату и концентрационим логорима, медицинским експериментима који су тамо вршени. методе добијања резултата тестова су чиста демонштина али је медицинцка корист непобитна јер дан данас употребљавамо корист која је добијена од тих лудила, а оно управо да ти људи не буду мучени ни за шта, за почетак. сваки резултат ко је добијен онда је употребљен на корист добијања од аспирина до свемирске преко наталне медицине.

и не, то не значи да подржавам такве монструозне ствари, али не можемо ни бити слепи и бацити све у ватру јер би било сасвим бесмислено обесмислити нечију жртву.

мислим да се варате да етика и морал постоје, па још и као утврђени систем, па поготово још на то и као религиозни систем, па још и у православљу. ево моралне приче: свети дионисије закинтоски је оставио убицу својег рођеног брата на слободи и његове гонитеље упутио у погрешном правцу, а тај човек му је у лице признао да је убио брата не знајући да су у сродству. који је морал те приче - да треба убице некажњено пустити да лутају или их затворити, како из те приче извући етику - морални концепт добра и зла ако не видимо последицу? ми не знамо будућност, па ни свети дионисије је није знао, ал се надао најбољем у човеку и на томе свесно и радио - тај убица се покајао. то му сигурно није вратило рођеног брата, нити олакшало бол целог искуства, ал један човечији живот је важнији од спровођења закона, неког тамо морала и етике као последице једне моралне концептуалне вредности. некад је потребно да сва правила падну у воду због једног живота.

етика и морал служе да пресуђују, а православнима је закон да не суде.

икономија спасења једне душе је важнија од исупуњавања закона јер ако будемо по закону судили јесте ли нешто или није, управо ћемо и сами закон погазити судећи. и не само то, већ ћемо доћи у ситуацију и да спречимо нечије рођење, како смо могли у претходном примеру да сагледамо.

то је већ противљење Божјој вољи.

Подели на овим сајтовима

то је као кад бисмо поставили питање јел интернет моралан или етичан а могли бисмо хиљаде примера да нађемо за про или контра. не можеш једним или са пар случајева правити генерално или универзално правило, кад ни само Православље није у том фазону, а камоли живот.

ради се о икономији спасења, о Божјој Промисли, шта, како и хоће ли бити, за сваког понаособ.

наше је да покушавамо и трудимо се у тим покушајима а све нам стоји на располагању. баш због тога што имамо толику слободу, упозорени смо да себе или друге не поубијамо њоме.

Управо тако. И зато нећемо ништа проглашавати стриктно лошим или добрим, него ћемо лепо покушати заједно да сагледамо чињенице које су за, а које су против, притом трудећи се да не превиђамо тенденциозно ни једну ни другу страну. Па свако нека чини по својој савести.

Подели на овим сајтовима

Мени си ти симпатичан што мислиш да су твоја питања дејствујућа на начин на који мислиш да јесу. 

Па си се још и самоназвао бруталним... Хе, хе. Не, ал стварно, добар си.  0110_hahaha

тапши се по рамену да твој анимозитет мени, од првог поста овде, има неког смисла.  0110_hahaha .mislise.
Подели на овим сајтовима

мени је најрађе кад поставим непријатно питање, оно од којег сви разрогаче очи а уста муцају сама 

И која је вајда од тога...осећаш задовољство..или сажаљење... To се зове надменост.. а најчешће је квазиинтелектуално празнословље... може бити и продукт ''дисоцираног мишљења'' тзв.'' салата од речи'' али је пре проста паралогија. Но Бог ће га знати...
гле, гле.  .mislise. 0110_hahaha 0110_hahaha

па то све комплименти попљуштали, уобразићу се  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Незнам ...То Бог и ''бивши''монах ће већ сами разјаснити... Без жеље да се упуштам у то, ево ти пробај да уз ово твоје одговориш нама и ''да ли је  дете зачето после силовања, ''благослов'' силоватељу или мајци...притом малолетној'' ...

Мислим да жене и деца о којима овде КАО ''водимо бригу'' не заслужују овакав тон и овакве примере, још поткрепљене надменим и несувислим самонаслађујућим појашњењима типа ''НАЈВИШЕ ВОЛИМ КАД САМ... итд..

Кажем ... сва љубав коју проповедамо на тај начин пада у воду и не перцепира се као таква... Али ког то брига...

шта има да разјашњавају - Бог му је лепу отпремнину дао.  smej.gif

дете зачето после силовања, шта то значи? да је било опет силовања или си направио лапсус у тој бизарној мисли?

уопште не мислим да је дете зачето у силовању казна, још је мање за абортус. не мислим да је ико за абортус ... мислим да уопште ниси ни размислио да то дете може да олакша муку таквог злодела и да буде показ да нешто прелепо може да израсте из прегрозног чина. чак и покајање једног силоватеља кад буде видео дете, чак и захвалност и опрост жртве кад буде схватила шта има од таквог догађаја.

нажалост, постоје моралисти и етичари који се грозе игноришући очигледно, ал фала Богу, није једина животна перспектива која постоји.

иначе, јел сам смишљаш овакве бизарне примере за испитивање ''морала и етике'', тачније нечијег људског разлучивања, или ти неко помаже?  smej.gif

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...