Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Цитат
  Цитат

то је као кад бисмо поставили питање јел интернет моралан или етичан а могли бисмо хиљаде примера да нађемо за про или контра. не можеш једним или са пар случајева правити генерално или универзално правило, кад ни само Православље није у том фазону, а камоли живот.

ради се о икономији спасења, о Божјој Промисли, шта, како и хоће ли бити, за сваког понаособ.

наше је да покушавамо и трудимо се у тим покушајима а све нам стоји на располагању. баш због тога што имамо толику слободу, упозорени смо да себе или друге не поубијамо њоме.

Управо тако. И зато нећемо ништа проглашавати стриктно лошим или добрим, него ћемо лепо покушати заједно да сагледамо чињенице које су за, а које су против, притом трудећи се да не превиђамо тенденциозно ни једну ни другу страну. Па свако нека чини по својој савести.

видети под морални цинизам или религиозни легализам  .mislise. 0110_hahaha 0110_hahaha
Подели на овим сајтовима

Милане. Када ти је потребно биваш сентименталан, а када ти је опет потребно друге оптужујеш за исто. Тако и са вређањем, тако и са свим...

Отуд моје поређење са војводом. Нека си жив и здрав.

Подели на овим сајтовима

Цитат

иначе, јел сам смишљаш овакве бизарне примере за испитивање ''морала и етике'', тачније нечијег људског разлучивања, или ти неко помаже?

Da ogradio sam se od  idiotarije koju sam sam izrekao, а nekе  zaista nije lako ni napisati. ista je pu$tena u etar iz razloga da pokazhe besmisao pojedinih pitanja.. Ima puno gadosti koje su REALNOST..Nazhalost najbolje bi bilo da sam ja tvorac ovog primera..ali nesreca je u tome $to je tvorac toga "sam zhivot" ako mogu tako da kazhem.. Zhalostan primer iz obichnog zhivota...i nije sve tako jednostavno kako na momente ostavlja utisak tvoje pisanje, za koje moram ti S' RADO$CU priznati, nimalo nije besmisleno kada zaista zheli$ da odgovori$...NAPROTIV 0110_hahaha

Ali bez imalo ustezanja ..kazhem ti zaista bi bilo mnogo plodotvornije da se sagledavaju iz starta, sve posledice koje nosi realan zhivot.. Chak i abortus mozhe da bude velika dilema...iako smo (velika vecina) protiv njega u nachelu... (a da se ne radi uop$te o silovanju)..ima toliko nezgodnih ..realno nezgodnih primera.. i lekara dovode u situciju da presudi ili majci ili detetu..recimo...  

ZATO i ova pricha oko VTO mora podleci ozbiljnom sagledavanju situacije onakvom kakva je zaista..

Moj jedini cilj uchestvovanja ovde na оvој forumѕкој теми je дa (дојади ми ова латиница 0110_hahaha ) и по цену да испаднем и непрецизан у писању, па и арогантан, наравно и смешан .mislise...ипак покушам да упутим да има много неразјашњених ствари када је сама ВТО у питању. А тек све оно што иде уз то,..просто вапи за одговорима... Најлакше је све сводити на примере који су апсолутно афирмативни и ја сам са таквим (примерима) без противљења сагласан..али код оних који су препуни злоупотреба и потресних  својих завршетака,.. просто морам да се замислим... чак каткад и констатујем колико је људски род постао безосећајан за многе ствари. Рекох да сам и сам, на много начина део свега тога.. И отуд моја амбиција да о овоме проразговарам,.. а никако да намећем своје мишљење или да се борим за морал или какву етику... Тако да би било добро наћи ставове теолога, и то оних правих а Митрополит Николаос Хаџиниколау је заиста један од таквих, па и Таса ''није за бацање'' 0110_hahaha, и да се неки који не размишљају о томе а требали би просто позову на то...јер исувише је мало озбиљних радова на ову тему...

Исувише је опречних ставова многих теолога са којима сам и сам разговарао ..а неки су били и монаси и архимандрити, и владике, и магистри теологије, доктори... и заиста,.. за мене неоправдано шарено... Само то.. И опет ти се извињавам Медо, ако сам на неки начин ''зазвучао'' било како незгодно и непристојно..чак и брутално 0110_hahaha

Велики поздрав

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

Цитат

Милане. Када ти је потребно биваш сентименталан, а када ти је опет потребно друге оптужујеш за исто. Тако и са вређањем, тако и са свим...

Отуд моје поређење са војводом. Нека си жив и здрав.

ха чуј, твоја поређења с крајње бизарна - ''чедоморство'' вто са ''духовним абортусом'' монаха који је запалио из манастира ...

јах, приметио сам што ми желиш добро, нека фала  .mislise.

а те виктимизације ''он ме малтретира'' а овамо називаш којешта, то се с децом тако играј  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

иначе, јел сам смишљаш овакве бизарне примере за испитивање ''морала и етике'', тачније нечијег људског разлучивања, или ти неко помаже?

Da ogradio sam se od  idiotarije koju sam sam izrekao, а nekе  zaista nije lako ni napisati. ista je pu$tena u etar iz razloga da pokazhe besmisao pojedinih pitanja.. Ima puno gadosti koje su REALNOST..Nazhalost najbolje bi bilo da sam ja tvorac ovog primera..ali nesreca je u tome $to je tvorac toga "sam zhivot" ako mogu tako da kazhem.. Zhalostan primer iz obichnog zhivota...i nije sve tako jednostavno kako na momente ostavlja utisak tvoje pisanje, za koje moram ti S' RADO$CU priznati, nimalo nije besmisleno kada zaista zheli$ da odgovori$...NAPROTIV 0110_hahaha

Ali bez imalo ustezanja ..kazhem ti zaista bi bilo mnogo plodotvornije da se sagledavaju iz starta, sve posledice koje nosi realan zhivot.. Chak i abortus mozhe da bude velika dilema...iako smo (velika vecina) protiv njega u nachelu... (a da se ne radi uop$te o silovanju)..ima toliko nezgodnih ..realno nezgodnih primera.. i lekara dovode u situciju da presudi ili majci ili detetu..recimo...  

ZATO i ova pricha oko VTO mora podleci ozbiljnom sagledavanju situacije onakvom kakva je zaista..

Moj jedini cilj uchestvovanja ovde na оvој forumѕкој теми je дa (дојади ми ова латиница smej.gif ) и по цену да испаднем и непрецизан у писању, па и арогантан, наравно и смешан 0110_hahaha..ипак покушам да упутим да има много неразјашњених ствари када је сама ВТО у питању. А тек све оно што иде уз то,..просто вапи за одговорима... Најлакше је све сводити на примере који су апсолутно афирмативни и ја сам са таквим (примерима) без противљења сагласан..али код оних који су препуни злоупотреба и потресних  својих завршетака,.. просто морам да се замислим... чак каткад и констатујем колико је људски род постао безосећајан за многе ствари. Рекох да сам и сам, на много начина део свега тога.. И отуд моја амбиција да о овоме проразговарам,.. а никако да намећем своје мишљење или да се борим за морал или какву етику... Тако да би било добро наћи ставове теолога, и то оних правих а Митрополит Николаос Хаџиниколау је заиста један од таквих, па и Таса ''није за бацање'' 0110_hahaha, и да се неки који не размишљају о томе а требали би просто позову на то...јер исувише је мало озбиљних радова на ову тему...

Исувише је опречних ставова многих теолога са којима сам и сам разговарао ..а неки су били и монаси и архимандрити, и владике, и магистри теологије, доктори... и заиста,.. за мене неоправдано шарено... Само то.. И опет ти се извињавам Медо, ако сам на неки начин ''зазвучао'' било како незгодно и непристојно..чак и брутално 0110_hahaha

Велики поздрав

нема потребе да ласкаш, научио сам куда то води.

али молим те, прво о моралу и етици, све до оправдања абортуса или избора над животом мајке и/или детета. како се све то уклопило?  .mislise.

ти вагај о неким универзалним, генералним, моралним, етичким или каквим другим правилима и концептима, а мени је већ очигледно према датој ситуацији шта треба, или не. а релативизацијама се ништа никад није постигло, само још више вагања.

негативни примери и резултати су редовно мањи од једног постотка свеколиког живота, али су неумерено гласни и редовно су толико страшни поједини примери од тих један посто да просто људима страх у кости толико унесу и потресу душу у корену, поготово на личном плану, да човек уме да остане парализованог ума јер је емоција претешка. а страх уме да буде врло чудан мотиватор и врло непредвидљиво да одреди човеку даљи пут, да не кажем зглајзне.

али, чуди ме да се позитивни примери преиспитују до крајње негативности. такође, не знам ни чему пресуђивање - то је ово или оно. медицина је још далеко од нивоа да уопште може да се претпостави шта ће бити или неће, шта може а шта не. поготово кад Бог умеша свој прст па претегне шта није могло бити или одмогне на здраве да им никад не буде па још да промишљамо о томе на нивоу ''казна'' или ''благослов''.

можемо тако да маштамо од јуче до сутра, ал то је на крају чисто бауљање кроз многобројне путеве из Ниоуткуд у Нигде, како је један сатиричар лепо класификовао негативни аспект философије, да не кажем филозофирања.

Подели на овим сајтовима

Медо, чини ми се да од дрвета не видиш шуму. Све си лепо објаснио одакле Православље изводи морал, а и све остало и онда поистоветиш морал са осудом. Зашто? Морал Православља је управо у томе да не суди (погледај прво брвно у свом оку па онда гледај трун у оку брата својега). Па и уопште говорећи морал нам помаже да коригујемо сами себе, да разликујемо добро од лошег, а не да гледамо да ли то други разликују. Увек се полази од себе и свако од себе, а лицемерје је узети и бацити камен на грешника јер, ко је без греха нек први баци. Не мислиш ли да је гордост постављати себе на позицију јединог који исправно мисли, а свима осталима ускратити право на мишљење, преиспитивање и све што кажу прогласити за будалаштину уз препотентно смејање. Умало си овде оправдао страхоте 2.Светског рата научним резултатима који су данас од користи. Па кад бу могло да буде да се то никад није десило, а ми да смо још код открића парне машине, волела бих више. Знам да не мислиш тако како си написао, али сам си се заплео у своја доказивања. Силовање? Шта ти уопште знаш о томе? Силоватељ да види дете па да се покаје, а несретна жена да опрости? Слажем се са тобом да не треба абортус, то никако, дете није криво, али мислим да ни сам Господ не би у грех уписао неопроштено силовање.

Увек када реиспитујем нешто, ставим се у положај онога ко је субјект у предмету преиспитивања. Самим тим не долазим у искушење да осуђујем. Понекад је нечије искуство толико страшно да је тешко и замислити се у његовом положају. ВТО па шта бих да сам на месту пара који нема децу или шта бих да сам на месту лекара. Да сам на месту пара покушала бих, а да сам на месту лекара, е ту имам дилему.  Какву ти демонологију помињеш? Све си схватио не онако како је писано већ како си ти мислио. Зар мислиш да из неког разлога ти желиш да бездетни парови добију децу више од мене? Медо, Медо. Зато нам треба смирење јер без смирења не можемо јасно видети како ствари стоје нити шта у ствари други људи причају. Тако паднемо па судимо, а нема кривице. Извини што ово можда звучи као да ти делим лекције, али нек ти буде на корист.

Подели на овим сајтовима

јаооооооооЈ! :drugarstvo:

ма џаба да тупим боју на тастерима кад видите само негативно - лепо је реко отац Тадеј - какве су ти мисли такав ти је живот.

па изигравајте муве, шта да вам радим ...   1405_love

вештачка оплодња је благословена и саучесништво је у Господовом дару Животворства.

амин.

Подели на овим сајтовима

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...

Ако говоримо о вештачкој оплодњи ради превазилажења стерилитета,волео бих да са вама поделим делиће једне књиге чији наслов гласи:"За једну етику рађања" - Жан-Клод Ларше;Београд-Шибеник 2008.година; 13-32.стр.

НЕПЛОДНОСТ

"Победа над стерилитетом за лекаре представља професионалну дужност и изазов у смислу борбе против онога што они сматрају за болест,хендикеп, или дисфункционалитет природне способности рађања,али пре свега одговор на захтеве пацијената који пате због неплодности и сматрају је препреком за свој напредак и срећу. Управо због овог последњег,неплодност није само медицински проблем,већ и проблем духовне природе.Зато није необично да тема духовног смисла неплодности има своје место у Светом Писму и у делима Отаца...

Те поуке посебно бацају светлост на питања која се односе на медицински потпомогнуту оплодњу,имајући у виду да се у великом броју случајева техникама вештачке оплодње прибегава јер супружници имају проблем да прихвате своје стање,односно могућност трајног стерилитета...

НЕПЛОДНОСТ У СВЕТОМ ПИСМУ

"Потомство је Божији дар што значи да будуи да се дарује,рађање може да се оствари и поред природне неплодности једног или оба сушружника.Тако Сара,Авраамова жена, "бјеше нероткиња и немаше порода" (1. Мој. 11,30), "И још рече Бог Аврааму:Ја ћу Сару благословити и даћу ти сина од ње (...), итд.Благослов рађања који побеђује неплодност је понекад,како се на овом месту јасно види,слободан дар Божији који је добијен,а да није тражен."

"У Библијском казивањима се може приметити да многа деца чије су мајке биле неплоде имају посебно назнаћење и од Бога поверену мисију.Тако неплодност постаје предуслов и претпоставка једне узвишеније и духовније плодности.Та духовна димензија се пројављује како у личности детета,тако и у животу његових родитеља који бивају освећени изузетом благодаћу коју су примили.Ишчекивање благодати рађа врлине,стрпљење,наду,веру и љубав према Богу и представља пут освећења.(...) Свети Теодорит Кирски сматра да су неплодне жене патријараха примиле дар рађања јер је Бог благоизволео да потомство које води до Христа буде рођено "по благодати",а не по природи.Међутим,ако посматрамо ове догађаје у ширем смислу,свако рађање се може схватити као плод божанске благодати,а не само природе или људске воље.Драматичност неплодности и огромна радост услед њеног исцељења нам јасно указују на рађање као чудо и на дете као дар Божији и плод воље Божије.

"Ја сам Бог Авраамов,Бог Исаков и Бог Јаковљев (2.Мој,3,6)(...)Они беху у сваком погелду благородни и красни,а имаху жене неплодне и дуго чекаху децу.Када стога угледате мужа и жену који живот проводе у врлини и побожности,ревнујући за своју веру,а немају деце,чувајте се да не помислите да је неплодност казна за грехе."

Свети Јован Златоусти сматра да је основни узрок рађања деце Божија промисао,те да ни грађа жене,ни њени односи са мужем,нити било шта друго не може бити довољно да би она постала мајка.Он запажа да неплодност може бити повезана са тајанственом намером Божијом,а то сведочи велики број примера из Светог Писма.(...) Да би човек задобио од Бога исцељење од неплодности и могућност рађања,велику моћ,како и већина Отаца истиче,постоје вера и молитва.(...)

Примећујемо да с пажњом свети Јован Златоусти кадкад поситовећује неплодност са болешћу,а Христа са лекаром који је кадар да је исцели,али и да умири и утеши ону која је њоме погођена,(...)

"А ти жено,која ме слушаш,да си ожалошћена неизлечивом невољом безуспешно обишла читав град,потрошила новац и разговарала са мноштвом лекара и не нашавши никакво олакшање,сусрела жену која је прво била погођена,а затим исцељења од те исте немоћи,не би ли је непрекидно молила,наговарала и преклињала да ти каже које избавио.А сада кад пред собом видиш Ану која ти говори о својој немоћи,која ти открива лек и указује на лекара,иако јој то ниси тражила,иако је ниси приморала.зар јој нећеш прићи,зар нећеш зграбити лек,зар нећеш саслуати њену причу до детаља?"(...)"А трошкова нема никаквих,да се не изговарамо сиромаштвом.Овај лекар не очекује новац као плату,већ сузе,молитву и веру.Ако му дођеш тиме опскрбљен,нећеш бити ускраћен ни за шта што тражиш и вратићеш се испуњен радошћу:"(...)

"Несрећним не треба сматрати оне који немају децу,већ оне који се каљају својим пороцима" вели свети Јован Златоусти.

"Кесарије из Арла када саветује да не треба тражити дете ако већ није даровано од Бога;међутим он одбацује и класичне медицинске третмане будући да сматра да је неплодност воља Божија којој се не треба противити,већ коју треба покушати изменити молитвом:"Нека они који вољом Божијом немају деце не покушавају да их добију уз помоћ трава или демонских записа или безбожних амајлија.(...)"

Из овог текста по мом мишљењу,ипак није добро прибегавати вештачкој оплодњи јер као што видимо,плодност не зависи само од природе човека,већ зависи од Божијег благослова. Марфијев закон нам говори да:"Кад изгубимо нешто,увек ћемо то наћи на првом месту на ком смо тражили!" дакле милост Божију,живи и личносни однос са Њим треба да изградимо на темљеу Љубави,а не да прибегавамо алтернативним методама као што су врачање,алтернативна медицина,регуларна медицина... Човек никада наће бити већи од Бога и ако је нешто воља Божија,онда треба да настојимо да се уподобимо Богу и ако можемо некако да је променимо,а не да се окрећемо од Бога и да се гневимо зато што нам није услишио молитву из првог пута.Сетите се Авраама да је у 40-ој оженио Сару а да је тек у 60-ој добио Исака...20 година су чекали на потомка,20 година,данашњи људи би све желели одмах.Моје мишљење је да вештачка оплодња није Богом благословена,иако има племенити циљ да подари потомство,ипак када се молимо,свако од нас,кажемо: "...нека буде воља Твоја!"...Сам Господ Исусу Христос у молитви каже:"Оче ако може ова чаша да ме мимоиђе,али нека буде воља Твоја!"...Христос Воскресе!Радост донесе!

Студент ПБФ

Подели на овим сајтовима

Цитат

Из овог текста по мом мишљењу,ипак није добро прибегавати вештачкој оплодњи јер као што видимо,плодност не зависи само од природе човека,већ зависи од Божијег благослова. Марфијев закон нам говори да:"Кад изгубимо нешто,увек ћемо то наћи на првом месту на ком смо тражили!" дакле милост Божију,живи и личносни однос са Њим треба да изградимо на темљеу Љубави,а не да прибегавамо алтернативним методама као што су врачање,алтернативна медицина,регуларна медицина... Човек никада наће бити већи од Бога и ако је нешто воља Божија,онда треба да настојимо да се уподобимо Богу и ако можемо некако да је променимо,а не да се окрећемо од Бога и да се гневимо зато што нам није услишио молитву из првог пута.Сетите се Авраама да је у 40-ој оженио Сару а да је тек у 60-ој добио Исака...20 година су чекали на потомка,20 година,данашњи људи би све желели одмах.Моје мишљење је да вештачка оплодња није Богом благословена,иако има племенити циљ да подари потомство,ипак када се молимо,свако од нас,кажемо: "...нека буде воља Твоја!"...Сам Господ Исусу Христос у молитви каже:"Оче ако може ова чаша да ме мимоиђе,али нека буде воља Твоја!"...Христос Воскресе!Радост донесе!

Cujes li ti sebe covece??????

Regularnu medicinu koja spasave stotine miliona zivota sirom planete svakog dana ti si prvo svrstao

u isti kos sa alternativnom medicinom i vracanjem pomocu kojeg prevaratni pljackaju narod i ubijaju ga

odvajajuci ga od prave lekarske pomoci. A onda si sto je jos gluplje medicinu okarakterisao kao delatnost

kojom se covek protivi licnosnoj zajednici sa Bogom i zeli da bude veci od njega.

O tempora o mores.

Znas ne postoji medicina zato da bi se covek protivio Bogu i postao veci od Njega nego zato da otkloni

bolesti koje moze da otkloni i da trazi nacine za otklanjanje onih bolesti koje jos sada ne moze.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Znas ne postoji medicina zato da bi se covek protivio Bogu i postao veci od Njega nego zato da otkloni

bolesti koje moze da otkloni i da trazi nacine za otklanjanje onih bolesti koje jos sada ne moze.

Занемарио си све што је Немања написао и цитирао. Ипак, можда ти је ова примедба на месту, али само делимично. Ово "да отклони болест" се не може баш односити на вантелесну оплодњу, јер ту и нема болести, а поготову не опасне по живот, која напредује, угрожава функционисање ограна..., а такођер се уз помоћ ВТО не постиже излечење. Што се овог "да тражи начине за отклањање...", то тек није примењиво на ВТО, или, ако јесте, онда су то експерименти на људима.

ВТО примењује методе и средства која су веома опасна по здравље. Да не говоримо о нервним сломовима после сваког неуспелог покушаја. Моја кума четврти пут ништа. Сви ми снисходимо бездетним паровима и нећемо да им кажемо ништа против ВТО, а нарочито ми који имамо децу, нама се у старту одузима право да било шта кажемо. Две тетке и стриц мог мужа нису имали деце. Стриц и стрина немају ни данас, а једна тетка је родила у 41 години, друга у 38. Нису никад ишле због тога код лекара. Господу је све могуће, а ВТО је само уобразиља лекара да они имају ту моћ.

Подели на овим сајтовима

Regularnu medicinu koja spasave stotine miliona zivota sirom planete svakog dana ti si prvo svrstao

u isti kos sa alternativnom medicinom i vracanjem pomocu kojeg prevaratni pljackaju narod i ubijaju ga

odvajajuci ga od prave lekarske pomoci. A onda si sto je jos gluplje medicinu okarakterisao kao delatnost

kojom se covek protivi licnosnoj zajednici sa Bogom i zeli da bude veci od njega.

O tempora o mores.

Нисам драги брате у Христу окарактерисао медицину као непотребну нити као делатност којом се човек противи Богу,већ "УЗ ПОМОЋ" које се противи Богу.Бог је све створио добро,а људи окрећу на лоше.Тако и медицина,Бог је дао човеку медицинска помагала и услове да помаже самоме себи,али човек то окреће на лоше,зрачењем,разним неиспитаним лековима,...Моја поента је била да људи уместо да полажу наду и веру у Господа,а да се користе медицином, они полажу наду у "ДОКТОРА" који се користи медицином. Људи заборављају да ако је Господ одредио да неће имати деце,могу да обиђу све лекаре света.Медицина није лоша,извињавам се ако је звучало тако,али лоше је то што уместо молитви и обраћању Богу,па тек онда лекару,људи се обраћају прво лекару и узимају свакакве хемије и чуда тако нарушавајући своје здравље,а Бог је тек тамо последње уточиште које је небитно...Медицина је добра кад се неко повреди,када су "лакше" ствари у питању,то је друго. Лекари лече природу а као што сам навео у појединим деловима,рађање деце није ствар природе као што се види из Светог Писма,већ благослов Божији.Медицина ту ништа не може да уради,ако Бог не благослови.А што се тиче пљачке народа,то раде и "Регуларни" лекари,одбијајући да оперишу некога осим ако им се не да извесна свота новца.Самим тим поступком,ни по чему се не разликују од врачара и травара.

Студент ПБФ

Подели на овим сајтовима

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...