Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Inače,stvaranje humanog insulina sam pomenula,zato što su eksperimenti verovatno morali da se vrše i na ljudima,i u tom eksperimentisanju,mogu samo da pretpostavim do kakvih slučajeva predoziranja insulinom je moglo doći.Možda je nekoga i života koštalo.Ali to su moje pretpostavke,iako ne bez logičnog rasuđivanja.Dakle,iz ovog proizilazi da i korišćenje insulina treba da dovedemo u pitanje.

Потпуно погрешно и заиста је чудно како си дошла до таквог закључка..вероватно опет због предрасуде...

Дакле аналогија са инсулином је погрешна.. У тим експериментима..учествују одрасли, душевно здрави људи који испуњавају и неке тдравствене а самим тим и физиолошке па и патолошке критеријуме. То раде потпуно ДОБРОВОЉНО, најчешће уз добру надокнаду која није обавезан услов...

ВТО није експеримент.. а мајка сигурно улази потпуно добровољно у третман и ту престаје свака сличност са примером испитивања инсулинских препарата... Даље, Настају ембриони..ево имали смо уз вл.Тасу, и једну лекарку која нас је потсетила да је Ембрион потпун човек-личност, само јако мали.. и ЊИХ НИКО НЕ ПИТА И ОНИ НЕ ДАЈУ НИКАКАВ ПРИСТАНАК ни за замрзавање, ни за ''козметички третман''..и да не набрајам даље...

Само то..

.. Нек пропадне није штета !..

Подели на овим сајтовима

O.k pogrešila sam.eto priznajem,koliko vidim na tvoju veliku radost,jer se i ti baš ne izražavaš najjasnije,pa te nisam razumela.Oprosti,izvini.Kajem se.Molim za oproštaj.A ovo superkalifradžilističnu reč "fantamozgarijama"neću da komentarišem.

Па није ништа страшна та реч....ФАНТАЗМАГОРИЈА...заиста..ради се о сликама које неко има у глави и које су ничим изазване може се превести и као МАШТОВИТОСТ.. заиста није страшна и није имала за циљ да унизи, повреди и томе слично... Иначе заиста се не радујем туђим грешкама..а ово твоје и није била грешка, него си само мисаони ток усмерила у једну страну и наравно да си ЈЕДНОСТРАНО закључила са том предрасудом..  1405_love

Без жеље да се правдам, поновићу ти.., нисам против ВТО, У начелу... Питам се само колико је она легитимна... када постоје све ове недоумице и ризици.. Ако смо против Абортуса јер је плод НЕ ЖЕЉЕЊА ДЕЦЕ..а ПОСЛЕДИЦА МУ ЈЕ ЈОШ ЈЕДАН НОВИ ГРЕХ - УБИСТВО тог нежељеног детета.. Овде имамо на десетине ИДЕНТИЧНИХ УБИСТАВА ..при сваком ВТО-ЗАХВАТУ...ПЛУС ЗАМРЗАВАЊЕ ембриона, Коришћење у експериментима, ТРГОВИНА истим, УПОТРЕБА У КОЗМЕТИЧКОЈ ИНДУСТРИЈИ...за креме за лице, кожу, за РАСТ КОСЕ...питам само ...ко је одговоран за то.. НЕ осуђујем људе који су прибегли ВТО..чак их доживљавам као храбре.. не величам их ...ко зна у некој перспективи, можда сам и ја могао да будем део тога.. лично.., не само посредно.. САМО ТО...

Ti si veoma drzak,ali na jedan uvijen način.Maštanje,slike u glavi...,a nije imala za cilj da unizi i povredi?Mislim da je imalo i te kako.Nastavi i dalje da se pitaš koliko je VTO legitimna,možda će ti se u fantazmagorijama kasti samo.Uskoro ćeš sam sa sobom ovde da pišeš postove to jest sebi da postavljaš pitanja i odgovaraš na njih.Pozdrav. :cheesy:
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Inače,stvaranje humanog insulina sam pomenula,zato što su eksperimenti verovatno morali da se vrše i na ljudima,i u tom eksperimentisanju,mogu samo da pretpostavim do kakvih slučajeva predoziranja insulinom je moglo doći.Možda je nekoga i života koštalo.Ali to su moje pretpostavke,iako ne bez logičnog rasuđivanja.Dakle,iz ovog proizilazi da i korišćenje insulina treba da dovedemo u pitanje.

Потпуно погрешно и заиста је чудно како си дошла до таквог закључка..вероватно опет због предрасуде...

Дакле аналогија са инсулином је погрешна.. У тим експериментима..учествују одрасли, душевно здрави људи који испуњавају и неке тдравствене а самим тим и физиолошке па и патолошке критеријуме. То раде потпуно ДОБРОВОЉНО, најчешће уз добру надокнаду која није обавезан услов...

ВТО није експеримент.. а мајка сигурно улази потпуно добровољно у третман и ту престаје свака сличност са примером испитивања инсулинских препарата... Даље, Настају ембриони..ево имали смо уз вл.Тасу, и једну лекарку која нас је потсетила да је Ембрион потпун човек-личност, само јако мали.. и ЊИХ НИКО НЕ ПИТА И ОНИ НЕ ДАЈУ НИКАКАВ ПРИСТАНАК ни за замрзавање, ни за ''козметички третман''..и да не набрајам даље...

Само то..

e, da +Tasa zna kako se pozivate na njega, oreolom bi vas tukao

Подели на овим сајтовима

Само то..

Slušaj Valter u problematiku sa insulinom sam MNOGO dobro upućena,zato nemoj da se praviš mnogo pametan da si popio svo znaje iz medicine i ovo što si napisao o tome NIJE tačno.I nemoj mi spočitavati predrasude.Dosadan si više sa time.Pričaj sam sa sobom.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Vas problem je sto stavljate znak jednakosti izmedju cedomorstva i vto.

Sad si rekao. Pametnom dosta.

Nema odgovornih jer ovo nije eticki problem tj. krivicno delo.

Ako ce ti biti lakse, svi su otisli u Raj...

Па ни абортус није кривично дело.

Брате мој драги, тешке речи пишеш...

Jeste krivicno delo iz hriscanskog ugla a vto nije jer ima puno vladika i klira koji daju blagoslov Crkve za to.

Па како онда и ВТО није кривично дело из хришћанског угла будући да знамо последице (уништавање ембриона/плода/детета/личности по неколицину њих зарад једног рођеног)?

''...И као што већ у корену имамо дрво, као што у чокоту имамо већ лозу и вино, као што у заметку имамо већ дете. Сад расправљају да ли је, рецимо, дете, кад је дете човек, кад је личност, кад може да га избаци из утробе а да не буде убиство детета. Од момента кад је зачеће. Све сад друго је даље логицизирање, рационализирање...'' - Владика Атанасије Јевтић, предавање из патрологије - Св. Никола Кавасила - 28. 02. 2011

Подели на овим сајтовима

Ако већ има проблема онда је највећи проблем што видиш нешто што скоро нико није рекао..поготову не ја..ограђивао сам се у сваком другом посту...да то није исто... Али предрасуда је предрасуда а човек који мисли да је на путу истине, требало би, да за собом остави предрасуде ма какве оне биле.. Јер ако на том путу сретне неког кога би могао да подучи или да буде подучен.. због исте(предрасуде), остаће кратких рукава у оба случаја...

Подели на овим сајтовима

Па ни абортус није кривично дело.

Брате мој драги, тешке речи пишеш...

Jeste krivicno delo iz hriscanskog ugla a vto nije jer ima puno vladika i klira koji daju blagoslov Crkve za to.

Па како онда и ВТО није кривично дело из хришћанског угла будући да знамо последице (уништавање ембриона/плода/детета/личности по неколицину њих зарад једног рођеног)?

''...И као што већ у корену имамо дрво, као што у чокоту имамо већ лозу и вино, као што у заметку имамо већ дете. Сад расправљају да ли је, рецимо, дете, кад је дете човек, кад је личност, кад може да га избаци из утробе а да не буде убиство детета. Од момента кад је зачеће. Све сад друго је даље логицизирање, рационализирање...'' - Владика Атанасије Јевтић, предавање из патрологије - Св. Никола Кавасила - 28. 02. 2011

Racionaliziranje moze biti to vase cepidlacenje koliko je njih stradalo zarad jednog. Zar nije bolje i to jedno nego nijedno? I ko je usao u Um Boziji da zna sta sa tim embrionima kad vec umesto zaledjivanja gledate zagrobni kontext. Predstavljate borbu za zivot medju embrionima kao gladijatorsku arenu nad kojom roditelji likuju za sve pale. Dosta juridike.

Подели на овим сајтовима

Ако већ има проблема онда је највећи проблем што видиш нешто што скоро нико није рекао..поготову не ја..ограђивао сам се у сваком другом посту...да то није исто... Али предрасуда је предрасуда а човек који мисли да је на путу истине, требало би, да за собом остави предрасуде ма какве оне биле.. Јер ако на том путу сретне неког кога би могао да подучи или да буде подучен.. због исте(предрасуде), остаће кратких рукава у оба случаја...

:cheesy:
Подели на овим сајтовима

......... ..........

Немам заиста шта друго да ти кажем осим... опрости, извини, и ако то не схватиш тако као што пише ја заиста немам друге речи за то...

Ево још једном извини ако те је ишта увредило , унизило...ја сам сигурно много лошији од тебе..  у то чак и не сумњам ...

ево ОПРОСТИ ако икако можеш... ако не због ичег друго, а оно због сутрашњег празника и Евхаристије у Којој ћемо, надам се бити једно...

Праштај

Подели на овим сајтовима

Леле, леле, ће лете песнице :)

:(                              0110_hahaha                              0102_laugh

0442_feel                                smej.gif

leteti

leteti

Подели на овим сајтовима

......... ..........

Немам заиста шта друго да ти кажем осим... опрости, извини, и ако то не схватиш тако као што пише ја заиста немам друге речи за то...

Ево још једном извини ако те је ишта увредило , унизило...ја сам сигурно много лошији од тебе..  у то чак и не сумњам ...

ево ОПРОСТИ ако икако можеш... ако не због ичег друго, а оно због сутрашњег празника и Евхаристије у Којој ћемо, надам се бити једно...

Праштај

Nadam se da ćemo u Evharistiji biti jedno.Moguće je da sam i ja planula bespotrebno,zato oprosti i ti meni u nadi i veri da će nama oprostiti Bog.Hristos posredi nas! :(
Подели на овим сајтовима

Дакле етика и морал нису потребни никоме. Хришћани имају Свето писмо, неке друге религије нешто своје, а атеисти ништа. Неће бити. Морал и етика постоје и многима значе те се руководе у животу моралним и етичким принципима. Постоји и хришћански морал, а и медицинска етика. Шта ти ту конкретно смета. Постоји и професионална дужност и обавеза, а у овом случају је реч о лекарима.

не разумем како атеисти ништа немају?  prstgore :bla:

морал и етика  постоје само у умовима који се самоограничавају и уподобљују ситуацији и околини (и то је питање у којој мери је појединачна личнсот пристала на тако нешто). оно што је овде етика и морал на неком другом месту на овој планети је смешно.

хришћански морал не постоји јер бисмо каменовали људе и даље до смрти, а Бог би први био проглашен за масовног убицу јер убија нерођену децу у женским стомацима, за почетак.

медицинска етика је умрла оног тренутка кад је требало човека оздравити а човек убица, непријатељ, субота је ...

то ти лепо објашњава Свето Писмо:

- И говораше им: Субота је начињена човека ради, а није човек суботе ради.

- Ако се човек у суботу обрезује да се не поквари закон Мојсијев, срдите ли се на мене што свега човека исцелих у суботу?

не знам да ли знаш да су Хананеји били у рату са Јеврејима тад? ...

22. И гле, жена Хананејка изађе из оних крајева, и повика к Њему говорећи: Помилуј ме Господе сине Давидов! Моју кћер врло мучи ђаво.

23. А Он јој не одговори ни речи. И приступивши ученици Његови мољаху Га говорећи: Отпусти је, како виче за нама.

24. А Он одговарајући рече: Ја сам послан само к изгубљеним овцама дома Израиљевог.

25. А она приступивши поклони Му се говорећи: Господе помози ми!

26. А Он одговарајући рече: Није добро узети од деце хлеб и бацити псима.

27. А она рече: Да, Господе, али и пси једу од мрва што падају с трпезе њихових господара.

28. Тада одговори Исус, и рече јој: О жено! Велика је вера твоја; нека ти буде како хоћеш. И оздрави кћи њена од оног часа.

изгледа да ниси добро ни прочитала савремену хипократову заклетву, да можеш да сагледаш шта ће све лекар да уради не би ли једног спасао.

а Бог има далеко већу моћ и мање суздржање кад је једна овца насрам 99 у питању.

велика је милост Господња, а човек мисли да има над њом некакав призив да је процењује.

сети се да је љубав изнад закона и правила, праведник од вере живи и тако и добија. што ове људе који су измолили вером децу од Бога чини праведницима, а лекаре које су им помогли на том путу остварења? ...  :cheesy:

Подели на овим сајтовима

јел можеш молим те да одговориш на ово?

Никола, питање за тебе.

Ако калуђер изађе из манастира и направи дете, да ли је то дете потврда да је његов излазак из манастира у реду?

зар не мислиш да Бог благосиља грешнике, шта год да ураде, зар није то управо оно што га чини да ЈЕСТЕ Љубав?

зар ти ниси грешник, зар тебе Бог не пере светим причешћем, па те још и обожује? шта ти мислиш, да те само за покајане грехе пере?  :cheesy: prstgore :bla:

зар сматраш себе већим од тог грешника којег је Бог благословио дететом, показавши му где је уствари његово срце и да му олакша што је погазио дате завете?

називаш правду, а имаш ли такав однос према себи или и ти желиш милост?

лицемерно је тако поставити једну бабу наспрам жабе и онда релативизовати само да би се показала нека лудост као исправна.

али фасцинантан си дао пример за упоређивање, ти си упоредио монаха који је изашао из манастира са човеком који наводно чини чедоморство, практично га направивши духовним убицом или духовним абортусом?

одакле ти смелост за тако нешто, молим те?  0508_music-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='0513_music' />

Подели на овим сајтовима

ево реалне ситуације, замислимо да је Буба ово све прочитала пре и ништа не би било од овога што иде доле ...

ви бисте се осећали праведнима, јер сте испунили закон и слова, а нисте ставили човека испред суботе и сви заједно не бисмо знали да је један мали животић пропуштен, спречен још пре зачећа ... ко зна још колико њих приде јер би можда кренуло да се шири ''праведништво'' међу нама осталима?  :cheesy:

није ли то тотални пораз речји о смртни над отелотвореним животом, није ли ово чудо Божје да из неродне материце истера живот?

јел то испада да се саблажњавате над децом, даром Духа Светог Животворног, над ''таквим'' родитељима и лекарима?

или их то чини веома неизмерно вредним у очима Бога који је тај труд лекара и жртву родитеља наградио једним животом, непроценљивим даром?

То је крштење мог сина Теодора, пре два дана. Затруднела сам на вантелесној.

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...