Jump to content

Хришћански поглед на вантелесну оплодњу

Оцени ову тему

Препоручена порука

Izvestan broj embriona (30-50%) ne mogu da prežive proces zamrzavanja i odmrzavanja

''Sada se pitamo šta se događa sa tim zamrznutim, malim živim ljudima  koji prebivaju u zamrzivačima raznih medicinsko-bioloških ustanova. Navodno, oni se po zakonu čuvaju do pet godina, a onda, ukoliko nema potrebe za njima, oni se odleđuju, dakle žrtvuju.

Šta uraditi sa zaleđenim embrionima

Znajući za ove podatke (a pre eventualnog odleđivanja embriona),  doktori Hol i Graf su se obratili dopisom biološkim davaocima materijala za zamrznute, žive ljude (dakle roditeljima te dece) sa pitanjem šta oni predlažu da se sa njima radi, pošto su oni njihovi. Rezultat je poražavajući: 50% (49,6%) „roditelja“ uopšte nisu odgovorili na pismo, iz čega se može zaključiti da uopšte više ne vode računa o deci koja su ipak njihova; 19% pisama se vratilo, jer primalac nije bio poznat; 10,8% zahtevalo je njihovo uništenje smesta, dakle smrt, 0,9% je tražilo da im se ti embrioni lično isporuče, a s obzirom da nisu imali uslove za njihovo dalje držanje, niti za njihovo usađivanje u matericu, može se smatrati da su želeli lično da ih sahrane; 14,7% je sugeriralo da se upotrebe za dalja medicinska ispitivanja, 3% da se nekom drugom usade, 1,7% da embrioni i dalje ostanu zamrznuti, a 0,4% da se prebace u druge centre. Ovo znači da u najboljem slučaju roditelji žele da oko 5% zaleđenih malih, živih ljudi dobije neku teorijsku mogućnost da i dalje živi i da se rodi.

Prema tome, kada govorimo o problemu vantelesne oplodnje, ne smemo zaboraviti da se u tom postupku proizvode ponekad i tzv. zamrznuti mali, živi ljudi koji nastaju kao posledica rada na vantelesnoj oplodnji. Njihova sudbina, kao što smo videli, je užasna. Samo 5% od njih ima neku bednu teorijsku mogućnost da preživi. Ostali su osuđeni na smrt.''

Generalno,ne volim statistike.One kažu da mi u Srbiji živimo veoma bogato i da su nam plate sasvim dovoljne da preživimo.Takođe kažu još što šta ali je daleko od istine.Što se ovoga konkretno tiče,moje mišljenje je da je VTO sasvim u redu i to je moje lično mišljenje,kojim ne mogu i ne želim da utičem na tuđe.Dok se Crkva zvanično ne oglasi po ovom pitanju.A mislim da bi trebalo.Poznajem dva bračna para,koji su ovim putem dobila decu.I to uz blagoslov svog duhovnika.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

"Вишак" ембриона у поступку ВТО сматрам проблемом који треба да разреше теолози па због тога и не говорим о томе. Само сам изразила сумњу у медицинску етику, а због штетности и опасности које са собом носе хормонске терапије које су у поступку ВТО неопходне. Наравно да би сваки пар који не може природном путем добити дете (или им бар то лекари тврде) жртвовао све своје здравље да добије пород. Моја је недоумица да ли то медицина сме да дозволи. Да би неки лек почео да се примењује потребно је много експеримената и лабораторијских испитивања која ће доказати да је исти безбедан за употребу. Многи лекови за које се зна да дају одличне резултате у лечењу нпр. малигних оболења још увек се не примењују јер нису завршене све процедуре, а оболели баш и немају времена за чекање. Код ВТО се није часило ни часа. Чим је то двојици лекара пре 30 година први пут пошло за руком, метода је почела да се примењује. Познајем пар којему су лекари рекли да не могу имати деце па су чекали да се ВТО почне радити у нашој земљи. У међувремену су прешли године и када су дочекали нису их примили у програм. Помирили су се са судбином и гле чуда, жена остала трудна у 40 години живота иако су све дијагнозе тврдиле се то никада неће десити. Моје је мишљење да има пуно недоумица око ВТО и то је све што читаво време говорим. О каквим се овде странама говори, као да смо непријатељи?  

Nina ni jedan lekar u timu lekara koji radi VTO neće odobriti vantelesnu oplodnju dok se ne utvrdi da li je rizik po zdravlje žene veliki. U Kliničkom centru Srbije konkretno postoji Etički komitet sastavljen od stručnjaka različitih profila, koji je osnovalo Ministarstvo za zdravlje. I njemu se pre svega dostavlja detaljna dokumentacija o pacijentu i svemu što treba kod njega da se radi, zašto se radi, da li je ponuđena metoda prihvaćena ili ne, te da li je pacijent saglasan ili ne.Tako da ne ide to baš tako lako,da je svakome odobrena VTO i ako ima mogućnosti da mu je zdravlje ugroženo.Ali,kao u svemu i u ovome su moguća razna muljanja i petljanja ako se ponudi dovoljna količina novca.I meni je to potpuno jasno.Ipak,zaista ne želim tako pesimistički da gledam na to.U svemu su moguće zloupotrebe pa i u ovome.
“There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.”
Подели на овим сајтовима

Анастасија, све то лепо звучи и формално је тако, али моја кума иде већ четврти пут и, веруј ми,  ти стручњаци ни приближно нису тако савесни. Да не препричавам овде све грешке које су се догађале јер је то приватно, а све из чистог немара. Куда су их све слали јер признају само налазе из тих установа (са којима "сарађују") не би веровала. Није у питању била сваки пут иста клиника. То да се они увере о ризицима  greengrin . Хормонске терапије су саме по себи ризичне. Хормонски статус организма је један врло прецизно испрограмиран механиизам. Лако га је нарушити, али веома тешко поправити. Кад је нарушен читав организам је угрожен. Срећни су они којима то успе из прве, али има оних који иду и осми пут и ништа. Зар је у реду да се иде до смрти? Жену мог колеге су реанимирали, хвала Богу успешно, а након тога је он преживео инфаркт. Превише их знам и страшне су ми ствари кроз које пролазе, али одакле право лекарима да им изнова дају лажну наду јер они нису господари живота? Одакле таква самоувереност, а истовремено таква неодговорност у раду? На папиру је све како треба, а у пракси ништа.

Подели на овим сајтовима

Никола, питање за тебе.

Ако калуђер изађе из манастира и направи дете, да ли је то дете потврда да је његов излазак из манастира у реду?

зар не мислиш да Бог благосиља грешнике, шта год да ураде, зар није то управо оно што га чини да ЈЕСТЕ Љубав?

зар ти ниси грешник, зар тебе Бог не пере светим причешћем, па те још и обожује? шта ти мислиш, да те само за покајане грехе пере?  :cheesy: :) bendoff

зар сматраш себе већим од тог грешника којег је Бог благословио дететом, показавши му где је уствари његово срце и да му олакша што је погазио дате завете?

називаш правду, а имаш ли такав однос према себи или и ти желиш милост?

лицемерно је тако поставити једну бабу наспрам жабе и онда релативизовати само да би се показала нека лудост као исправна.

али фасцинантан си дао пример за упоређивање, ти си упоредио монаха који је изашао из манастира са човеком који наводно чини чедоморство, практично га направивши духовним убицом или духовним абортусом?

одакле ти смелост за тако нешто, молим те?  bendoff-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='bendoff' />

Подели на овим сајтовима

јао Боже, 10 страна лудила ...

значи, да сумирамо:

треба да укинемо вантелесну оплодњу. joooj joooj joooj

ма пали, па не знам ко да је.

знате шта, од кога год да је, ја би тог ставио ван закона.

ништа ви не капирате и сакривате се иза тих речи пркосећи благодати коју Бог пружа на разне начине.

шта ћемо са онима који су се понели недолично са ембрионима? јел мислите да им пресудимо затвором, метком или гаротом, или мислите да и за њих важи ''не знају шта чине''?

колико видим, овде су људи који су покушали и благословени децом путем вантелесне оплодње испрозивани директно или индиректно као убице, чедомори, кољачи, ''контрацепционисти'' и којешта само из страха од немешања у Божју Промисао. е, па једном ћете морати да изађете из свог малог осуђивачког света и да промолите нос на слободан ваздух.

Бубо, ти све што имаш као одговорност пред Богом је да даш одговор као родитељ твом ''малом'' благослову од сина и да ти пожелим да ти буде на спасење и радост у све дане  :cheesy:

Бубо...не све најбоље.... него СВУ РАДОСТ и САВКО ДОБРО ОВОГ света ..желим и теби и малом Теодору..наравно да тату не заборављам ни под разно...

Не знам зашто су неки схватили да је овде неко написао или не дај Боже осудио тебе .. ја то нисам тако доживео... А сигуран могу бити само у своје мишљење..за остале не могу да гарантујем али нисам схватио да је неко употребио и једну реч коју Брутални овде помиње у горњем цитату ...а све позивајући на Љубав док подметања (да не помињем јер није заиста пристојно..) из горњег цитата само пљуште... Нешто ту Медо не штима.. таквим једом говорећи о љубави... Делујеш НЕУБЕДЉИВО... А ЉУБАВ је Медо мој, ПРЕ СВЕГА УБЕДЉИВА и ОДМАХ ДЕЛУЈА ТОПЕЋИ СВАКО НЕРАЗУМЕВАЊЕ чак и ИЗМЕЂУ НЕИСТОМИШЉЕНИКА... Ко је овде употребљавао изразе које ти помињеш..? Можда је неко само изразио своју недоумицу.. Можда се неко колеба ..јеси ли свестан да можеш заиста неког увредити, па и саблазнити..или те не интересује и не дотиче то.. Некако ти не падне на памет у свој својој (не малој) опијености толиком СПОЗНАЈОМ свега да ЉУБАВ коју проповедаш не УЈЕДА и не осуђује... Но добро.. човек дал миловао дал гризо увек о СЕБИ ГОВОРИ..те по том питању ни ти ниси никакав изузетак..

Мени је само криво што очигледне таленте које имаш користиш за јевтина подметања и замене теза.. а волео бих да ово схватиш као најдобронамернију причу а ти ћеш наравно поступити по СРЦУ СВОМЕ..и количини Љубави коју исто поседује.. prstgore   

генијално, како се увек неко нађе осуђен и прозван, па још нађе за сходно да ми ''ласка'' bendoff 4chsmu1 0102_laugh

нисам Господ нити могу да се упоређујем са Њим, него желим да ти објасним да речи љубави никад нису ТОПЕЋЕ на грех и лудост поготово кад Апостоле назива породом аспидиним, а на крају само добијеш клинове, бичеве и дрво у виду крст или колца у реалности од слепих и глувих.

што се тиче мог начина писања и образовања, за оне који људе наискап и одокативном методом прозивају да су чедомори а Бог такве благослови децом, немам нимало снисхођења, поготово кад су црквени хришћани, па и друге деноминације од моје.

а да ми спочитаваш подметања, мржњу и јед као брат, а оно само да би моје аргументације одбацио као емотивне и злехуде, то стварно, већ други пут, прелази у домен интернет-екранске прозорљивости да ти познајеш моје мисли и срце greengrin greengrin greengrin

Мени лично не смета оштрина код људи. Али када се са оштрином поклопи и искључивост, па још и, свесно или несвесно (ја ћу да верујем да је несвесно), подметање (како је лепо Валтер приметио), е то већ онда осетно смета и може да се окарактерише као веома, веома (да не употребим неку тежу реч) незрело.

ма да, нормално да вам нисам раван  :) bendoff bendoff

то му дође комплимент  greengrin greengrin greengrin

Подели на овим сајтовима

Да би нешто било злочин, мора постојати свесна намера. Ово само констатујем јер читаво време не причам о вишку ембриона (то препуштам теолозима) већ о штетности по здравље жене. Меда каже "какав морал, каква етика", али нису сви лекари верници па је етика ипак неопходна.

врхунски аргумент, бољи нисам прочитао до сад!  bendoff bendoff 4chsmu1 0102_laugh greengrin

у преводу, етика и морал не важе за хришћане, поготово и оне који друге прозивају мирне савести да су убице деце, ал зато за докторе (Боже помози, као да су демони сами) важи равно ко гиљотина  :cheesy: :) bendoff

Подели на овим сајтовима

Ovde se ne radi o OSEĆAJIMA ljudi, već o ČINU koji de facto ima loše strane i to u tolikoj meri da po Isusovoj nauci nije opravdan. Pa sad, kako bilo - možeš da se složiš ili ne, ali greh ostaje greh, našao ti za njega milion opravdanja. Tek bi bio užasno loš sveštenik da snishodim ljudskim greškama. Ovako - ja rekoh i dušu spasih, pa ko voli nek izvoli. Bog nikoga ne sprečava da čini zlo, od volje je svakome kojem će se prikloniti carstvu.

Христовој науци, или римокатоличкој етици ? Знате оче, то није исто.

Zasto bi se onda postupak uopste dovodio u pitanje ako su mu dela plodotvorna?

Због овог сам те питао ово:

Никола, питање за тебе.

Ако калуђер изађе из манастира и направи дете, да ли је то дете потврда да је његов излазак из манастира у реду?

А ја сам ти одговорио да је неумесно поређење. Или ћеш и ти да прогласиш сваки медицински допринос демонолошким актом? Онда будите храбри па када вам вољено биће буде на самрти, а ви одбаците сваки лек попут секташа мислећи да ћете тиме учинити вољу Божију.

Za Nikolu, da ne bude zabune...

Tužno i pretužno. Kad bi ti barem MALO pažnje obratio na to što sam napisao i probao da razmisliš o rečenome, ali, naravno, mnogo je lakše udariti na čoveka nego na činjenice. Znaš, da se o ovoj stvari raspravlja potrebno je i malo znanja a u to ne ulazi to što ti MISLIŠ da je ispravno.

Ovde se ne radi o OSEĆAJIMA ljudi, već o ČINU koji de facto ima loše strane i to u tolikoj meri da po Isusovoj nauci nije opravdan. Pa sad, kako bilo - možeš da se složiš ili ne, ali greh ostaje greh, našao ti za njega milion opravdanja. Tek bi bio užasno loš sveštenik da snishodim ljudskim greškama. Ovako - ja rekoh i dušu spasih, pa ko voli nek izvoli. Bog nikoga ne sprečava da čini zlo, od volje je svakome kojem će se prikloniti carstvu.

Poznajem dovoljno svestenika koji su spasili dusu svoju na nacin koji ti nisi izabrao.. Drvo se po plodovima poznaje, ili ces reci da su deca koja nastaju od VTO nuzno zla?

не халуцинирам ја већ медицина.

Mislim da je nakon ovoga potpuno jasno zasto sa vama razgovora nema niti ga moze biti. Ne zbog nase

sujete nego zbog vase neposobnosti da kriticki i analiticki pridjete bilo cemu.

момци, ово искрено мислим и пишем, треба вас урамити и носити у новчаницима  :cheesy: :) bendoff bendoff bendoff 4chsmu1 greengrin greengrin greengrin 0102_laugh greengrin greengrin

Подели на овим сајтовима

Kad vas već ne mrzi da pišete o ovome, preporučujem da i pročitate nešto iz oblasti, a gle čuda, to već ovde i postoji. Učinite sebi uslugu:

https://www.pouke.org/library.php?cid=95&id=961&do=view

пише ОСТАЛО, а не православна литература.  :cheesy:

не манипулиши.

Христовој науци, или римокатоличкој етици ? Знате оче, то није исто.

Hristovoj nauci, brate. Manipulacija (najblaže rečeno) embrionima je zla stvar, po kojoj god etici hrišćanskoj.

значи, дошли смо до поенте - теби смета што људи иду ''ван Господа'' да би добили оно што желе?

откад, молим те, ишта може да се деси ван Господа, па још и ЖИВОТВОРНОСТ од Духа Светог?

шта би с овим то ти више ништа не значи?

- Имајте веру Божју; јер вам заиста кажем: ако ко рече гори овој: Дигни се и баци се у море, и не посумња у срцу свом, него узверује да ће бити као што говори: биће му шта год рече.

- И све што узиштете у молитви верујући, добићете.

по вери су људи добили децу, од Бога даровани и благословени, а неки од вас имају смелост да то називају илузијом, неетичношћу, чедоморством?

откад Бог награђује убице, лудаке и лицемере таквим даровима и благословима?

Подели на овим сајтовима

A ti se zali administraciji ako sam ja bezobrazan. Ovo sto se ovde pise je bezobrazluk za zdrav razum. I kaze se Hristos a ne Hrist. Imam sasvim dovoljno iskustva u ovoj problematici.

Некi кажу Jesus, ипак је само један. Ти се сматраш позваним да одредиш шта је здрав разум, а шта не? Мислиш, ти сматраш да имаш довољно искуства. Како знаш да други немају више искуства од тебе?
Исус је име, Христос је у преводу Помазаник са грчког, и није презиме. Христ је непреводиво јер не постоји таква реч у грчком.

оно што је очигледно је ствар здравог разума, и где има разума нема избора.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%81

Подели на овим сајтовима

"Субота је ради човека, а не човек ради суботе" — Господ Исус Христос

ееееееееееееее, да нисам већ покушао ...

одличан приступ животу  :cheesy:

Подели на овим сајтовима

Анастасија, све то лепо звучи и формално је тако, али моја кума иде већ четврти пут и, веруј ми,  ти стручњаци ни приближно нису тако савесни. Да не препричавам овде све грешке које су се догађале јер је то приватно, а све из чистог немара. Куда су их све слали јер признају само налазе из тих установа (са којима "сарађују") не би веровала. Није у питању била сваки пут иста клиника. То да се они увере о ризицима  :cheesy: . Хормонске терапије су саме по себи ризичне. Хормонски статус организма је један врло прецизно испрограмиран механиизам. Лако га је нарушити, али веома тешко поправити. Кад је нарушен читав организам је угрожен. Срећни су они којима то успе из прве, али има оних који иду и осми пут и ништа. Зар је у реду да се иде до смрти? Жену мог колеге су реанимирали, хвала Богу успешно, а након тога је он преживео инфаркт. Превише их знам и страшне су ми ствари кроз које пролазе, али одакле право лекарима да им изнова дају лажну наду јер они нису господари живота? Одакле таква самоувереност, а истовремено таква неодговорност у раду? На папиру је све како треба, а у пракси ништа.

извини, ал зар не би требали и сами будући родитељи да се информишу а не да чекају и очекују само од доктора да их образују.

па то би било равно еквиваленту као да седе на кревету и очекује жена да затрудни вољом Божјом док за то време мушкарац навија и моли се.

Подели на овим сајтовима

Да би нешто било злочин, мора постојати свесна намера. Ово само констатујем јер читаво време не причам о вишку ембриона (то препуштам теолозима) већ о штетности по здравље жене. Меда каже "какав морал, каква етика", али нису сви лекари верници па је етика ипак неопходна.

врхунски аргумент, бољи нисам прочитао до сад!  bendoff bendoff 4chsmu1 0102_laugh greengrin

у преводу, етика и морал не важе за хришћане, поготово и оне који друге прозивају мирне савести да су убице деце, ал зато за докторе (Боже помози, као да су демони сами) важи равно ко гиљотина  :cheesy: :) bendoff

Не знам заиста шта хоћеш овим да кажеш. Ти си негирао етику и морал и рекао да то хришћанима није потребно, а ја сам само рекла да нису сви верници и да ипак морају постојати неке норме (етика и морал) којима ће се руководити. Не видим шта те толико насмејало. Никога ни једног тренутка нисам назвала децоубицом. Ово о свесној намери сам споменула јер је неко рекао да се и по природи дешава умирање ембриона. Не видим чему толики бес.
Подели на овим сајтовима

A ti se zali administraciji ako sam ja bezobrazan. Ovo sto se ovde pise je bezobrazluk za zdrav razum. I kaze se Hristos a ne Hrist. Imam sasvim dovoljno iskustva u ovoj problematici.

Некi кажу Jesus, ипак је само један. Ти се сматраш позваним да одредиш шта је здрав разум, а шта не? Мислиш, ти сматраш да имаш довољно искуства. Како знаш да други немају више искуства од тебе?
Исус је име, Христос је у преводу Помазаник са грчког, и није презиме. Христ је непреводиво јер не постоји таква реч у грчком.

оно што је очигледно је ствар здравог разума, и где има разума нема избора.

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%81

Признајем, погрешила са. Чудно како ти је моја грешка засметала, а увреде и подметања ти нимало не сметају.  У сваком случају хвала на едукацији мада нисам ни мислила да је Христос презиме.
Подели на овим сајтовима

Анастасија, све то лепо звучи и формално је тако, али моја кума иде већ четврти пут и, веруј ми,  ти стручњаци ни приближно нису тако савесни. Да не препричавам овде све грешке које су се догађале јер је то приватно, а све из чистог немара. Куда су их све слали јер признају само налазе из тих установа (са којима "сарађују") не би веровала. Није у питању била сваки пут иста клиника. То да се они увере о ризицима  :cheesy: . Хормонске терапије су саме по себи ризичне. Хормонски статус организма је један врло прецизно испрограмиран механиизам. Лако га је нарушити, али веома тешко поправити. Кад је нарушен читав организам је угрожен. Срећни су они којима то успе из прве, али има оних који иду и осми пут и ништа. Зар је у реду да се иде до смрти? Жену мог колеге су реанимирали, хвала Богу успешно, а након тога је он преживео инфаркт. Превише их знам и страшне су ми ствари кроз које пролазе, али одакле право лекарима да им изнова дају лажну наду јер они нису господари живота? Одакле таква самоувереност, а истовремено таква неодговорност у раду? На папиру је све како треба, а у пракси ништа.

извини, ал зар не би требали и сами будући родитељи да се информишу а не да чекају и очекују само од доктора да их образују.

па то би било равно еквиваленту као да седе на кревету и очекује жена да затрудни вољом Божјом док за то време мушкарац навија и моли се.

Будући, дај Боже, родитељи су у овој причи потпуно недужни и немој на њих сваљивати кривицу због непознавања медицине. Неки знају, а неки не, упуте се колико ко може. Докторима професија налаже да љече и брину о пацијенту, а ако већ траже потпис од пацијента и потврду да на нешто пристају на властиту одговорност онда им је свакако дужност да их упознају са свим детаљима и опасностима.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...