Agnostik Написано Мај 15, 2014 Пријави Подели Написано Мај 15, 2014 Posto sam vec imao cast i na forumu krstarice da polemisem o tom pitanju, sade ovde. Imali neko jedan jedini istoriski spis koji prica o jednom pravu (a ne obicnom silovanju) za vreme Turaka u Srbiji. Hvala u napred. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Мај 25, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Ili se niko interesuje za temu ili se nema nista pametno reci, zbog toga sto nigde i ne pise da je takvo pravo ikad u Srbiji postojalo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Шта сматраш "правом" а шта обичним силовањем. Ја сам читао ону дискусију између тебе и рилана, и могу ти рећи не знам ко је у праву. Ја се не сећам шта сам учио о томе али размишљам.... то су "окуптори" и не знам какав правни систем у том тренутку влада. Уколико су они апсолутни владари тада апсолутно суверени, оно што они раде - то је право, они диктирају право. Нико други. Ако кажу да је право да ти дају жену - то је право. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Мај 25, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Шта сматраш "правом" а шта обичним силовањем. Pravo je nesto sta je zakonski regulisano, obicno silovanje je bez zakonski cin. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Pravo je nesto sta je zakonski regulisano, obicno silovanje je bez zakonski cin. Не мора бити законски регулисано. Имаш и обичајна права која нису законски регулисана. Имаш права преседана, исто немаш законе., већ је извор права судски случај а не закон. Онда контракти )уговори) опет нису закони па су извор права и како ти кажеш "право" Закони су само део правних система. Дакле битно је да утврдимо шта је све у то доба био легитиман извор права, да би могли даље да причамо о томе шта је право а шта није. Зато и кажем не знам ко је у праву ти или рилан. Мада некако мислим да је Рилан у праву јер би то било неко обичајно право. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Мај 25, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Obicajno pravo ti je isto pravo na neki nacin, naprimer sahsonsko je i zapisano kao i nase u zakonima Svetog Save koji medju ostalom. Inace zakoni Osmansko Carstva su kanuni gde su zapisani prava i obaveza razlicitih slojeva raje (ovde u smislu celog naroda) Muslimana, Rajetine (Hrscana) su bile dve najvece. Kod nas su i Vlasi kao i Vojnuci imali kao privilegovane hrscanske kaste svoja prava. Prava Muslimana prema Rajetini i Vojnucima je stvar kanuna. Nema nijedan spis gde se nasi zale na takvo pravo a kod sultana se mogo zaliti svako. I to pravo prve bracne noci dali samo kod Rajetine ili i kod Vlaha i Vojnuka. Sta bi svelo to pravo na maltene samo jedan deo naseg naroda na Jugu Srbije, Kosova i Makedonije. Jer su Sumadinci, Bosanci, Crnogorci i Hercegovci bili Vlasi ili Vojnuci. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
-Владимир- Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Ili se niko interesuje za temu ili se nema nista pametno reci, zbog toga sto nigde i ne pise da je takvo pravo ikad u Srbiji postojalo. У питању је у суштини право феудалне властеле да раде са сељацима под својом влашћу шта год им падне на памет . Случајева је ,мислим, било у целој средњовековној Европи па претпостављам да се дешавало и Србији и пре и после доласка Турака, али верујем да је било далеко од уобичајене праксе а камоли део закона . Пример је песма " Марко укида свадбарину ", где је црни Арапин описан као насилник и зулумћар који је сам увео такво правило а не као законски властелин . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Obicajno pravo ti je isto pravo, naprimer sahsonsko je i zapisano kao i nase u zakonima Svetog Save koji medju ostalom. Јесте правна материја али није закон. Закони ти је део правне метерије. Када је нешто записано у закону то више није обичајно право то се зове кодификација права. Например, једна велика кодификација, Јустинијанове кодификације и закон дванест таблица. То је све било обичајно право које се преносило са колена на колено, па је онда решено да се стави "на папир" и постало закон. Nema nijedan spis gde se nasi zale na takvo pravo a kod sultana se mogo zaliti svako. Изгледа правиш од термина право и термина закон - синониме. Они то нису. Закон је један део правне материје. Inace zakoni Osmansko Carstva su kanuni gde su zapisani prava i obaveza razlicitih slojeva raje (ovde u smislu celog naroda) Muslimana, Rajetine (Hrscana) su bile dve najvece. Kod nas su i Vlasi kao i Vojnuci imali kao privilegovane hrscanske kaste svoja prava. Али то опет не значи да нису постојала разноразна обичајна права. Право прве брачне ноћи могло је бити незаписано обичајно право. Ја историју не знам, само да разјаснимо, то што нешто не постоји записано, као закон.. не значи да није део права, то јест да није обичајно право. Е сад да ли је право пбн постојало као обичајно право или не - ја то не знам. Agnostik је реаговао/ла на ово 1 oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Мај 25, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Hvala na razjasnanju. Doduse ostajem pri tome da nema istorickih izvora koji bi potvrdili tako nesto. Urbana Legenda. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Hvala na razjasnanju. Doduse ostajem pri tome da nema istorickih izvora koji bi potvrdili tako nesto. Urbana Legenda. То је на историји да утврди, Има начина на који се утврђују обичајна права. Ја сад не знам... о конкретно случају ништа. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Мај 25, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Vecina istoricara odbacuju tu tvrdnju kako mi je poznato. Naravno istorija moze samo da kaze ono sta pise u izvorima i tako da rekonstruktise uvek ostaje mogucnost da pogresis. Boureau, Alain. The Lord's First Night: The Myth of the Droit de Cuissage, translated by Lydia G. Cochrane, University of Chicago Press, 1998. Za srpski mith su vezani jos dve specificne stvari, daje objasnjenje za crniji ten Srba i Bugara od ostalih Slovena (ne misleci na starosedeoce). Mesanje za Turcima u velikim razmerama, ali neki izvori pricaju da u Srbiji nije bilo mnogo "etnickih Turaka". "Treba napomenuti da se Turci preko Save u Turskoj, u Bosni i Srbiji, razlikuju od onih u Anadoliji i Egiptu. Oni su nekad bili hrišćani, kao i ostali Srbi, ali su se zbog turskog besa i nasilja isturčili. Žive najviše u gradovima, a po selima retko. Jezik i običaji su im srpski." Simeon Piščević, Memoari, 1744-1784 " У Србији су спаије, које су понајвише бегови из Босне и из Ерцеговине - стари Србљи, од који су млоги и у Турској вјери сачували своја стара презимена до данас, н. п. Љубовићи, Соколовићи, Видаићи, Рашчићи, Бранковићи, Филиповићи, Ђурђевићи; а и од Турски имена презимена понајвише им се свршују на ић, н. п. Бегзадић, Шаинпашић, Ченгић и т. д" Vuk Karadzic, Srbi svi i svuda. Млађони and Ћириличар је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Za srpski mith su vezani jos dve specificne stvari, daje objasnjenje za crniji ten Srba i Bugara od ostalih Slovena (ne misleci na starosedeoce). Црњи тен је мит, а Бугари углавном нису Словени, само су преузели словенски језик. Што се тиче права прве брачне ноћи, не знам колико се овде користило и да ли га је било (тј. да ли су га Турци користили или је то био само мит), али га је по западној Европи било. Само никако немам времена да кренем да претурам по књигама са факултета да нађем изворе. Сматрају га митом зато што није било у толико широкој употреби, углавном је било везано за право откупа права на женидбу, односно ко није плаћао откуп локалном великашу могао се надати оваквим и сличним средствима репресије. Дакле, да, постојало је, само што се ретко када користило, углавном је служило да плаши рају да би плаћала право на ступање у брак локалном феудалцу. Млађони је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Мај 25, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Црњи тен је мит, а Бугари углавном нису Словени, само су преузели словенски језик. Sloven jeste definisan kao neko ko prica slovenskim jezikom. Ako cemo tako i Srbi u svie Tracani Iliri nego Sloveni. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Мај 25, 2014 Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Sloven jeste definisan kao neko ko prica slovenskim jezikom. Словен је дефинисан као наследник неког од словенских племена која су се доселила на Балкан. Словени су скуп племена, односно данас скуп нација, није пресудан језик. Имаш народе који су прихватали језике других народа, а опет остали етничка скупина за себе. Ako cemo tako i Srbi u svie Tracani Iliri nego Sloveni. Одакле ти ово, леба ти? Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Agnostik Написано Мај 25, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Мај 25, 2014 Словен је дефинисан као наследник неког од словенских племена која су се доселила на Балкан. Словени су скуп племена, односно данас скуп нација, није пресудан језик. Имаш народе који су прихватали језике других народа, а опет остали етничка скупина за себе. Одакле ти ово, леба ти? I sta to znaci Rusi su Germni po tebe jer i njihovo ime je germansko, za srpsko i hrvatsko ime potoji i iranska teorije. Ovo za Ilire i Tracane ja ne znam koji to moderni istoricar tvrdi da su Sloveni bili u vecini nad starosedelackim narodom. Naravno ti Iliri i Tracani su bili romanizovani kad su Sloveni dosli. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука