Jump to content

Заседање Светог Архијерејског Сабора 2014

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ево објављено је званично саопштење Сабора. Очигледно, није било услова за разматрање битних питања Цркве, али је избор митрополита Амфилохија и епископа Лаврентија у Свети Синод, најавио, надајмо се бољу организацију Пећке патријаршије и рјешавање проблема са Македонцима. Патријарх је имао кључну ријеч у распореду досадашњих епископа, посебно епархије жичке која је највише рањена артемијевским расколом. Владика Јустин ће уз Божју помоћ усталити одбрану канонског поретка од самозваних смутљиваца. Избор нових епископа, вођен Духом Светим, заиста је показао достојне кандидате, упорне у трпљењу и неграмзиве. Било би штета да Његова Светост остане при одлуци да не сазива јесење редовно засиједање Сабора, јер много питања треба да се рјешава, прије свега у односу на заштиту светиња и народа на Космету и функционисања Цркве на цијелом канонском подручју.

Подели на овим сајтовима

Ne znam kakva je tačno situacija u Južnoj Americi, ali pretpostavljam da je broj od 10 sveštenika savim dovoljan, ako ne i manje. Ja mislim da nije bilo potrebe osnivanivati novu eparhiju, mogli su jednostavno da pripoje postojeće parohije u Južnoj Americi Zapadno-američkom episkopu Maksimu. Već ima u jurizdikciji misionarku parohiju u Meksiku, ima parohiju i na Havajima, jednostavnije je da on jednom godišenje, ili dva puta, odlazio i obilazio narod u južnim krajevima. Ovako, eparhija će biti prazna, njome još uvek administrira, pretpostavljam, Amfilohije. Sada kad je izabran u Sinod neće ni otići cele godine, ionako su prepuni obaveza.

"Koji ne ljubi ne poznade Boga; jer Bog je ljubav" - 1Jn 4,8

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...