Jump to content

Da li biste prihvatili srce svinje?

Препоручена порука

не видим како ме то чини мање људским бићем. Исто као што особе са пластичним простетицима се не сматрају дијелом човјек, а дијелом пластика, тако и овдје нема утицаја на људскост.

Da i ja prokomentarisem ovo... Sto se mene tice - nista od navedenog nije "problem", a ni poredjenje nije najsjajnije... Ljudi kojima je odstranjen neki deo tela osecaju i dalje taj deo tela... Tzv. fantom limb (pain) - fenomen koji jos uvek nije naucno objasnjen.

Ono sto je "problem" jeste osecaj da se sve moze "ispraviti"... Negde sam cula/procitala da cak gubimo osecaj za mrak, tamu... Sve dok, recimo, ne legnemo u krevet - svetlo je upaljeno u nasoj sobi i tako gubimo osecaj za mrak koji je realnost. E, pa, ovo je isto to. 3D printeri ce takodje igrati veliku ulogu ubuduce (i to samo za one koji ce imati dovoljno novca), ali, sta to vredi? Sve smo "savrseniji", simetricniji, "lepsi" (ovde mislim na estetsku hirurgiju) sto daje osecaje moci nad svim i kontrole svega oko nas.

Ok, super, "sve" je u nasim rukama. I, jel' to poenta? Da svaku fizicku nesavrsenost (da ne kazem "Boziju gresku") "saniramo"? Zato i jeste ovaj primer svinjskog srca skakljiv... Ok, tu je zivot u pitanju, ali, ne staje se na tome, vec je to samo jedan od mnostvo primera gde uzimamo stvar u svoje ruke...

Recimo, kako sutra da kazem kcerki da ne ugradjuje silikone ako ja imam svinjsko srce? Reci ce: "Pa, i ti si ugradila strano telo u sebe" (glup primer, znam, ali... mozda neko skapira)

Sad sam i sebe zbunila...  :.mislise.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Па бих, али пошто прасићи не живе баш дууууо, бојала бих се да ће да ми стане, и онда ћу почети да вичеееем гррррррррррооооооооооооооооооооооооок!!

Јој ал лупам :/

Подели на овим сајтовима

Zasto bi ja Cirilicar morao da razmisljam kao ti,jel to nekakva obaveza.Ovo je mnogo duboko pitanje i tema,ja cu pokusati odgovoriti povrsno.

Pod broj jedan,covek ako je verujuci,ne treba da se boji smrti i da dozvoli sebi nepripremljenost za takav momenat.Svi znamo da je ovo prolazan zivot ,i u tom kontekstu ja ne bih zeleo da rizkujem bilo sta.A sta mi znamo zapravo koliko ti takva transplatacija mogla da skodi coveku u duhovnom smislu.O tome nemamo apsolutno nikakvih saznanja.Druga stvar je ,kako bi nas organizam prihvatio takve transplatacije.

.Nisam siguran da se takva transplatacija ne bi reflektovala na dusu,jer su zivotinje simboli strasti.Sveti oci nas uce da prekomerna masna ishrana,dakle hrana zivotinjsog porekla utice na strasti.Da je Gospod zeleo ovakve eksperimente,sigurno bi to dozvolio i mnogo pre.

Kao sto nismo stvoreni da imamo seksualne odnose sa zivotinjama,tako sam sito ubjedjen da nismo stvoreni ni da vrsimo ovakve eksperimente.A danas se uglavnom nauka bazira na tome da ne priznaje Boga.A ja bas nesto naucnicima ne vereujem preterano,jer su nas godinama ubjedjivali u svakojake gluposti.I medicina kao grana nauke je neistrazena.Niko zapravo nije ni postavio pitanje o mogucim komplikacijama i posledicama.Naravno ovo je samo moje subjektivno razmisljanje,koje ce mozda tebi biti smesno.

Bolest nam dolazi od Boga,kao opemena i poziv za ispvaljenja zivota.Putem bolesti Bog coveka zove na pokajanje i ispravljenje gresnog zivota,da bi mu spasao dusu.A sta  mislis hoce pasti nekom na pamet da se pokaje,kad mu se ponudi ovakvo resenje recimo na samrtnickoj postelji.Prihvatice sve sto treba,pri tom zaboravljauci an spasenje duse,hvaleci medicinu koja mu je podarila par godina i ubila dusu.

Ono sto mene frapira sto vernici imaju strah od smrti.

Подели на овим сајтовима

Ok, super, "sve" je u nasim rukama. I, jel' to poenta? Da svaku fizicku nesavrsenost (da ne kazem "Boziju gresku") "saniramo"? Zato i jeste ovaj primer svinjskog srca skakljiv... Ok, tu je zivot u pitanju, ali, ne staje se na tome, vec je to samo jedan od mnostvo primera gde uzimamo stvar u svoje ruke... Recimo, kako sutra da kazem kcerki da ne ugradjuje silikone ako ja imam svinjsko srce? Reci ce: "Pa, i ti si ugradila strano telo u sebe" (glup primer, znam, ali... mozda neko skapira)   Sad sam i sebe zbunila... 

Схватио сам поенту :p Не, није све у нашим рукама ( нити ће икада бити, нити би и требало икада бити ), али зар би било морално да знаш да можеш учинити нешто да помогнеш, исправиш, поправиш, а то не урадиш и онда неко умре, или доживи неко зло?

Водиш се аргументом да се не дира у оно што нам је Бог дао и како нам је Бог дао да се не мијења. У реду је то. Слажем се. Само, Бог нам је дао и разум да можемо имати медицину, између осталих ствари, која спасава животе. И ум је Божији дар. Укратко, то је моје виђење.

Бог нам је дао свијет да њиме владамо, али као bonus pater familias, као добар и одговоран домаћин.

Ono sto je "problem" jeste osecaj da se sve moze "ispraviti"

Да, има и тога, али прије бих рекао да преовлађује жеља да се исправе неке ствари, него осјећај да се све може исправити. Мада и ту се провлачи та нит људске гордости често.

Подели на овим сајтовима

Zasto bi ja Cirilicar morao da razmisljam kao ti,jel to nekakva obaveza

Не, никако. Чак је боље да различито размишљамо. Једноумље ми је најомраженије стање друштва. Ако критикујем твоје ставове, не значи да вјерујем да мораш мислити као ја. То значи да желим да браниш своје ставове најбоље што можеш од моје критике па да на крају се види ко је у праву, или барем какви су аргументи ове друге стране. So...buck up, Chuck :p

Pod broj jedan,covek ako je verujuci,ne treba da se boji smrti i da dozvoli sebi nepripremljenost za takav momenat.

Што је и логично.

.Nisam siguran da se takva transplatacija ne bi reflektovala na dusu,jer su zivotinje simboli strasti.

Лично, ја не видим како би могло, осим на психичком плану гдје би се човјек осјећао можда чудно јер у њему куца срце неке животиње. Али, зар се исто питање онда не би могло поставити и за уобичајену трансплантацију срца? Како би се туђе срце, које је било у додиру са туђом удшом, одразило на душу пацијента? И тада се човјек осјећа чудно, захвално или на неки други начин другачије на психичком плану јер зна да у њему куца срце неког другог. Иста је ситуација. Зашто и ово није шкакљива тема?

Da je Gospod zeleo ovakve eksperimente,sigurno bi to dozvolio i mnogo pre.

Раније од сада није могло, јер тек сада имамо довољно развијену технологију. Плус, свиње су по ДНК структури веома сличне људима. Ех...

Kao sto nismo stvoreni da imamo seksualne odnose sa zivotinjama,tako sam sito ubjedjen da nismo stvoreni ni da vrsimo ovakve eksperimente

На основу којих аргумената си убјеђен? До сада си само изразио своја увјерења и сумње, а ништа чињенично, осим питања да ли би наше тијело прихватило срце свиње. То стварно не знам. То препустимо љекарима да одговоре.

A danas se uglavnom nauka bazira na tome da ne priznaje Boga.A ja bas nesto naucnicima ne vereujem preterano,jer su nas godinama ubjedjivali u svakojake gluposti.I medicina kao grana nauke je neistrazena.Niko zapravo nije ni postavio pitanje o mogucim komplikacijama i posledicama.Naravno ovo je samo moje subjektivno razmisljanje,koje ce mozda tebi biti smesno.

Није ми смијешно. Јесте да не гледам на овакве ставове једнако као на остале јер су ти тврдње јако нелогичне, али није ми смијешно. Људски је. И ја имам у неким другим гранама сигурно лош резон ( по мом мишљењу, или по мишљењу других ). И иначе, медицина је јако добро истражена наука. Узгајају се уши на леђима мишева...мислим... ако то није напредно...

Подели на овим сајтовима

зар би било морално да знаш да можеш учинити нешто да помогнеш, исправиш, поправиш, а то не урадиш и онда неко умре, или доживи неко зло?

Kao sto rekoh, ovde je zivot u pitanju, ali potpuna podrska za ovako nesto svakako moze da utaba "put" (jos vise) za ostale intervencije koje se vrse iz ciste obesti, a zbog nekakve ugrozenosti.

"You know something is messed up when you see it"

Подели на овим сајтовима

Не видим разлику између примања срца свиње и примања срца човјека,

Има разлике и те како . У првом случају примаш срце од донора који се држи у животу на апаратима , а у другом случају убива жива и здрава животиња .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Има разлике и те како . У првом случају примаш срце од донора који се држи у животу на апаратима , а у другом случају убива жива и здрава животиња .

Znaci ako je neko gladan i nema drugog izvora hrane ne sme da ubije svinju makar umro od gladi?

Подели на овим сајтовима

Нисам баш тако мислио , само сам навео разлике .

Помозимо слабим и немоћним и људима у невољи јер добро се добрим враћа. :mazenje:

Наше писмо   је старо преко 1000 година . Чувајмо то наше благо .

Подели на овим сајтовима

Нисам баш тако мислио , само сам навео разлике .

Dobro ali u ovakvim pitanjima je takvo navodjenje razlika vrlo problematicno jer ostavlja tu opciju otvorenom. Isto kao ovaj Melhisedek88, kaze nije rekao da se ne treba leciti i zasta nije. Ali je tako formulisao odgvor da neko mzoe da pomisli da on to zagovara jer na pitanje da li prihvatiti srce svinje on kaze, ne jer ako je dosao kraj treba sa time pomiriti. Nejasni dogovori ostavljaju prostor za mnoge mogucnosti koje pisac tih odgvora nije mislio ni zagovarao.

Подели на овим сајтовима

Још један примјер о чему Аквилијус говори. Жива и здрава животиња се убија и ради исхране, а може се живјети и без меса. Само како :D 

Овдје су искоришћени аргументи који не одговарају намјери због које су наведени, па остављају са једне стране слободан простор за ширење тумачења. Разумијем све мисли и ставове овдје, али тешко је наћи добру и потпуну аргументацију да би се ово одбило. Једино ако се покаже да би људско тијело одбацило ново срце у великом постотку случајева, онда би се ова могућност могла веома лако и веома аргументовано одбацити. Овако су до сада постављена само питања и начели ставовти који су прешироки па обухватају поред овог случаја и многе друге за које имамо супротан став него за ово питање свињског срца.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...