Jump to content

Varnavino (Barnabino) jevanđelje??

Оцени ову тему

Препоручена порука

ČIni mi se da sam negde na ovom forumu video da se nesto spominje o tom Varnavinom (Barnabinom) jevadjelju,ali nisam siguran da cu to naci,jer sam preko mobitela,pa bih vas zamolio da mi zato kazete nesto o tom jevandjelju :) inace,navodno je to jevandjelje pisao neki Varnava,koji je navodno bio jedan od savremenika Isusovih,tj. bio je ucenik Isusov. U tom Varnavinom jevandjelju,kaze se da uopste nije Isus taj koji je razapet,nego je to bio navodno Juda Iskariot,sto se poklapa i sa onom islamskom tvrdnjom. Onda,spominje to da je Isus navodno bio najavio dolazak Muhameda,koga je opisivao kao “veceg od sebe (veceg od Isusa)“. I samim svime time,ne spominje se nikakvo Uskrsnuće Hristovo. Inače,s druge strane,postoje neki podaci o tome,kako je to Varnavino jevandjelje,zapravo iz 14. veka,koje je napisao neki prevarant,al s druge strane,postoje i razni dokazi koji govore da je to stvarno pisao neki Varnava,koji je bio Isusov ucenik. Ja osobno,mnogo vise “uvazavam“ onih 4 jevandjelja,jer njihovu Reč,shvatam kao pravu i istinsku Reč Božiju,u kojoj bismoo svi trebali ziveti duhom i svim srcem svojim. Ali mi je i ovo Varnavino jevandjelje,skroz zbrkalo misli,jer sad stvarno ne znam,sta vi mislite o svemu tome,imate li neko konkretnije misljenje o tome??

Подели на овим сајтовима

@@SrbinKatolik1995, Imam osećaj da si na ovu temu pričao sa nekim muslimanom ili muslimanima, pošto se oni pozivaju na to apokrifno jevandjelje :)

Takvih jevanjdjelja ima dosta i nikada nisu ušli u bibliju, kako i zašto nisu ušli, na to bi ti tačnije mogao dati objašnjenje neki teolog :)

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

imate li neko konkretnije misljenje o tome??

Има више прича о томе: званична и она друга.

Што се конретно тиче "Варнавиног јеванђеља", то је чак и из перспективе ове друге приче тотално губљење времена.

Подели на овим сајтовима

Није ушло у Свето Писмо јер је настало доста вијекова после настанка изворног Светог Писма. Први помен овог колико зна око 16-18 вијека. И има безброј доказа о лажности тог јеванђеља.

• У Варнавином јеванђељу Назарет је место на Галилејском језеру. Назарет се стварно налази на једном брдашцу у унутрашњости Галилеје.
  • Христос по Варнавином јеванђељу иде са језера Галилејскога према Капернауму, који се наводно налази негде на некој гори, док Капернаум беше директно на Галилејском језеру.
  • Варнавино јеванђеље говори како је Исус лађом путовао до Јерусалима. Јерусалим се налази на гори у унутрашњости Јудеје и дакле, лађом или бродом је недоступан.
  • Нинива, град на реци Тигру у Месопотамији (Ираку) по Варнавином јеванђељу налази се на обали Средоземног мора.
  • Време Христовог рођења, по Варнавином јеванђељу, у односу на време када се дешава Понтије Пилата, Ане или Кајафе, не одговарају историјским чињеницима.
  • Варнавино јеванђеље говори о 600.000 римских војника у Палестини. Толико војника је у првом веку по Христу, било у целом Римском царству, никако само у Палестини. Ово подсећа на опасност западних сила, које прете праведном истоку, у том случају хришћанске алијансе против исламских држава северне Африке и Османлија.
  • Варнавино јеванђеље говори о 17.000 фарисејаца у Мојсијево време, а фарисеји су настали у другом веку п. н. е.
  • Варнавино јеванђеље описује у Палестини европско лето када све носи воће. У Палестини зими пада киша, жетва почиње најкасније у пролеће, лети је земља сува.

Варнавино јеванђеље помиње златник у 60 minuti. Такав новац употребљавао се, и то само кратковремено, једино у Шпанији средњег века; аргумент који говори да је порекло Варнавиног јеванђеља у Шпанији. По Варнавином јеванђељу вино се држи у дрвеним бурадима, на Блиском истоку вино се држало у кожним меховима По Варнавином јеванђељу као забрањено воће дрвета познања добра и зла у рају помиње се јабука; у Старом завету је то недефинисано, исто се први пут помиње у средњем веку. Варнавино јеванђеље пише како је Христос заједно са ученицима постио држао оних 40 дана, овде се мисли на пост пред Васкрс. Васкрсни пост је уведен коначно у 4. веку и треба да подсећа на муке и смрт Христа Исуса, што пре Христове смрти наравно није било могуће. Варнавино јеванђеље цитира неколико стихова по латинском преводу Св. Писма - вулгате, која је написана тек крајем 4. века и постала званично римокатоличко Свето Писмо.
Подели на овим сајтовима

Ok,hvala vam. Al me zanima jos nesto. Da li su jevandjelisti Matej,Marko,Luka i Jovan,bili bas Isusovi ucenici,ili su oni kasnije ziveli?? Pitam zato sto ima raznih nepouzdanih podataka,o tome kada su ziveli. I kada su apostol Petar i Pavle ziveli?? Oni su tek posle Hrista bili??

Подели на овим сајтовима

Ok,hvala vam. Al me zanima jos nesto. Da li su jevandjelisti Matej,Marko,Luka i Jovan,bili bas Isusovi ucenici,ili su oni kasnije ziveli?? Pitam zato sto ima raznih nepouzdanih podataka,o tome kada su ziveli. I kada su apostol Petar i Pavle ziveli?? Oni su tek posle Hrista bili??

Брате, предлажем ти да своја питања и недоумице поставиш на једној од ове две теме, на овој ћеш добити одговор о теолога Александра Милојкова

https://www.google.com/url?q=https://www.pouke.org/forum/topic/266-%25D1%2580%25D0%25B0%25D0%25B7%25D0%25B3%25D0%25BE%25D0%25B2%25D0%25B0%25D1%2580%25D0%25B0%25D1%2598%25D1%2582%25D0%25B5-%25D1%2581%25D0%25B0-%25D1%2582%25D0%25B5%25D0%25BE%25D0%25BB%25D0%25BE%25D0%25B3%25D0%25BE%25D0%25BC-%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B5%25D0%25BA%25D1%2581%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B4%25D1%2580%25D0%25BE%25D0%25BC-%25D0%25BC%25D0%25B8%25D0%25BB%25D0%25BE%25D1%2598%25D0%25BA%25D0%25BE%25D0%25B2/page-39&sa=U&ei=9EttU4nNJcv40gWwioHwCw&ved=0CAcQFjAA&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNHGoN3PEm1qQEOPBLVX663qDkx2Uw

а на овој од Архимандрита Саве Јањића, игумана манастира Дечани

https://www.pouke.org/forum/topic/28745-%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%98%D1%82%D0%B5-%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D1%83-%D1%98%D0%B0%D1%9A%D0%B8%D1%9B%D0%B0-%D0%B8%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%87%D0%B0%D0%BD%D0%B8/

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...