Жика Написано Фебруар 4, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2010 Ово је одломак из текста са сајта Борба за веру,и молио би свештенике са форума да прокоментаришу и објасне ми да ли је то истина. Под 22. по реду променом у литургијском поретку Еп. Игњатија, наведено је причешћивање верних честицама које нису од Агнеца и које не постају Тело и Крв Христова. О томе блаженопочивши патријарх Павле каже следеће („Да нам буду јаснија нека питања наше вере, том 3, 225-234): „1. На проскомидији се приноси „у спомен Господа" само један хлеб. Из њега се вади (Агнец) и бива „сједињење путира" (уливање вина и воде). Затим се из других хлебова ваде и приносе честице (ово је прави поредак). 2. Кад се ради о вршењу Пређеосвећене, приносе се и други хлебови према броју пређеосвећених, ваде се агнеци, бива сједињење, а онда се приносе честице. Само се агнеци приносе у спомен Господа. 3. Само се хлеб који се подиже и из кога се вади Агнец комада и дели као антидор. Друге просфоре, из којих се ваде честице Светих, не називају се антидором (ово је стари, правилни поредак. Свети Симеон наводи да се делио као антидор и хлеб из кога је извађена Богородичина честица, „у њену част"). 4. При свршавању (телиосин), тј. при освећењу, јереј говори: „И учини овај хлеб...", а не хлебове, пошто на дискосу постоје и честице. Када пак на дискосу име више агнеца, због вршења Пређеосвећених, тада каже „хлебове ове" (према постојећој пракси, овај израз говори се свагда у једнини. Свети Симеон има у виду друго предање које се на то односи). 5. При подизању, свештеник подиже само Агнец, а не честице. 6. У случају да има више агнеца (предвиђањем вршења више Пређеосвећених), подиже све агнеце, не честице. 7. Када раздроби хлеб, ставља у путир његов горњи део, не честице. 8. Причешћује себе и даје ђаконима делиће Агнеца, не од честица. 9. Зa вршење Пређеосвећене чува цео хлеб (Агнец), а не честице. 10. Слично на Велики Четвртак оставља се као залог паракататхики) (причешће за болне) освећени хлеб - Агнец, а не честице. 11. На хиротонији презвитера, архијереј даје као залог, у руку новорукоположеног цео хлеб, а не честицу говорећи: Прими овај залог... 12. Најзад, из хлеба предложења, из кога се вади Агнец, вади га свагда јереј. Честице пак, вадили су у неким местима и ђакони. (Реч је о најстаријем обичају, што Свети Симеон забрањује)." Такође, цариградски патријарх Пајсије I тврдио је у писму руском патријарху Никону да свештеник који причешћује вјерне не Агнецом, него Честицама за свете „пада у идолатрију". Само је у XVIII веку папа Бенедикт XIV тврдио да се на унијатској литургији све честице претварају у тијело Христово. Патријарх Павле јасно каже: ,,Мишљења да на Дискосу, не само Агнец, него све честице током Литургије постају Тело Христово, не припада Православној цркви“. Дакле, јасно је да је причешћивање верних честицама уместо Телом Христовим идолатрија; такво поступање и веровање је неправославно и задире у саму суштину Свете Литургије. 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest свештеник Иван Написано Фебруар 4, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2010 О овоме, већ постоји тема, нема потребе да се ова спамује. Молио бих админе да је пронађу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Искушеник Написано Фебруар 4, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 4, 2010 ????? ???? : ???????????.??? ????? ?? ???? ????? ? ??. ?? ????????? ??? ???. ????? ???? ?? ?? ??????? ?????? ???????.? ?? ???????????.??? ??? ????? ???????? ????????,? ? ??????? ????????? ????? ???????,? ??? ? ????????. "Извор сваког зла је - нечастиво учење" Свети Јован Златоусти "Ми смо Јерусалимске вере" Патријарх Арсеније III "Тако живи да свакодневно можеш приступити (Причешћу)". Тертулијан Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ako-Heka Написано Фебруар 5, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2010 Da posjechujem Orthodox Jewish discussion forums Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 5, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2010 ? ?????, ??? ??????? ????, ???? ??????? ?? ?? ??? ???????. ????? ??? ?????? ?? ?? ???????. ??? ????? ? ????? ????, ??? ????? ??? ?? ????.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Жика Написано Фебруар 5, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 5, 2010 Пре него што сам поставио ово пронашао сам ту тему и прочитао,али нисам нашао неко опширније објашњење на моје питање. 1ОдТребињскихТамбураша је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Ја ни незнам који су по Благослову Епископа. Све је постављено да би се посећивало. Ја сам члан на 6-7. Овај ми је најближи...??! БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ?? ?? ?????? ???? ?? ?? ?????????? ????????. ??? ?? ?????????? ?? ?? ?? ??????????. ?? ??? ???? ?? 6-7. ???? ?? ?? ????????...??! ???? ??? ?? ????? ????? ??? ?? ?? ??? ???? ????????. 0202_238 klapklap ??? ??? ?? ?? ??????? ????? ???? ?? ?????. ????? ???? ??? ????????? ???????? (??? ???) ??? ????????? (??? ??? ??? ???????.???-????????) ?? ?????? ????? ?? ?? ????????... ?? , ????? ?? ?? ??? ?????????? ?? ?? ?? ??????????.....??? ?? ?? ?? ??? ???????? ???????? ?????..... ??.????? ???? : "??? ?? ?? ?????????, ??? ???? ?? ??? ?? ??????" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ?? ?? ?????? ???? ?? ?? ?????????? ????????. ??? ?? ?????????? ?? ?? ?? ??????????. ?? ??? ???? ?? 6-7. ???? ?? ?? ????????...??! ???? ??? ?? ????? ????? ??? ?? ?? ??? ???? ????????. klapklap 319.gif ??? ??? ?? ?? ??????? ????? ???? ?? ?????. ????? ???? ??? ????????? ???????? (??? ???) ??? ????????? (??? ??? ??? ???????.???-????????) ?? ?????? ????? ?? ?? ????????... ?? , ????? ?? ?? ??? ?????????? ?? ?? ?? ??????????.....??? ?? ?? ?? ??? ???????? ???????? ?????..... ??.????? ???? : "??? ?? ?? ?????????, ??? ???? ?? ??? ?? ??????" ?????? ??? ???, ? ???????. ????? ??? ?? ?? ?? ????????, ? ?? ???????? klapklap 0202_238? ??? ?? ???? ?????? ???????, ???? ?? ?? ????? ????? ?? ??? ?????????? ????? ???????? ?????? ???? ??? ???????. ???? ?? ?? ? ??? ?? ??????????? ?????? ???????????. ??? ????? ?????? ????????? ???? ?????????. bendoff БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ????? ??? ?? ?? ?? ????????, ? ?? ???????? klapklap 0202_238 ??? ?? ????? ???! ????, ?????? ?? ????? ??? ???? ???????????... 319.gif ???? ??????? ??? ???, ?? ???? ??????? ?? ????? ,?? ???????, "????????" ???? ????? ??? ????? ???? ???? ??? ???????????.... ????, ?? ?? ?????? ? ????? ???????????? ?? ????? ?????? ? ?????.... bendoff ????? ?? ?? ???? ??.....? ???? ?? ????????? ?? ??? ?????? ? ??????, ??? ???? ?? ? ??????? ???????? ??? ???????..... ????, ???? ??? ?? ???????? ? ?????? ?? ???? ?? ?????? ?????? ? ??? ?????... klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Знам о Агапије. Томе ме је научио о Серафим када је био игуман у манастиру Томић. Не смета то мени. Ја сам у полицији имао посла за много горим људима. Само кажем да то може за неког да буде врло увредљиво, поготову ако је већ формирао неко своје мишљење о вери и побожности. И онда наиђе на таквог "лимуна" који га одмах врати уназад. Понављам Вам, мени такви не сметају. Још су ми и забавни. Хтео сам да Вам се изјадам кад сте се већ јавили да и овде на овом форуму поједини људи дају себи за право да о свему суде и да се у све разумеју. Неможе о Агапије човек да се у све разуме. Подсећају на фарисеје. Опростите о Агапије, молим Вас БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Адмирал Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ????? ???? : ???????????.??? ????? ?? ???? ????? ? ??. ?? ???? ????? ?? ?????? ????????? ?? ???????? ??? ?? ?? ????? ????? ?? ?????. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 ???? ? ???????. ???? ?? ?? ?????? ? ??????? ???? ?? ??? ?????? ? ????????? ?????. ?? ????? ?? ????. ?? ??? ? ???????? ???? ????? ?? ????? ????? ??????. ???? ????? ?? ?? ???? ?? ????? ?? ???? ???? ?????????, ???????? ??? ?? ??? ???????? ???? ????? ??????? ? ???? ? ??????????. ? ???? ????? ?? ?????? "??????" ???? ?? ????? ????? ??????. ???????? ???, ???? ????? ?? ???????. ??? ?? ?? ? ???????. ???? ??? ?? ??? ?? ??????? ??? ??? ?? ??? ?????? ?? ? ???? ?? ???? ?????? ???????? ???? ???? ???? ?? ????? ?? ? ????? ???? ? ?? ?? ? ??? ????????. ?????? ? ??????? ????? ?? ?? ? ??? ??????. ????????? ?? ????????. ????????? ? ???????, ????? ??? ????? ?'? ??? . klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Пајко Написано Фебруар 7, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Људи на тим сајтовима неретко не воде уопште рачуна коју тежину имају њихове изговорене речи. Давање епитета као што су: новотарац, екумениста, староверац, јеретик и сл. могу умногоме да допринесу на поларизовању верника и ,уопште, наше земље. Ако мисле добро свом народу, зашто то раде? Шта их ћера на то? Или боље рећи: "Ко их на то ћера?" Последице могу да буду језиве БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА... Цитат: Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe, da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka... Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu... Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne... Брат Оби Ван Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 7, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 7, 2010 Тако је брате Пајко, свака реченица ти је на месту! klapklap О томе заправо и разговарамо на овој теми.... Због те опасности поларизације, коју си споменуо, покернуо сам ову тему... klapklap Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука