Адмирал Написано Октобар 8, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2010 Да се не бих понављала, а све постове сам прочитала, моје мишљење се поклапа са оним што су у својим постовима рекли Јустинијан, Лазарица, о. Љубо и Војо. Kako da ne , ja uvek pitam Episkopa ne samo za sajt koji ću da posećujem već i koliko puta ću da udahnem u minuti a za ostalo da vam i ne pričam.Verovatno biti pravoslavan znači oprostiti se s mozgom. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
flint Написано Октобар 8, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2010 зашто да не посећујемо шта фали овом рецимо http://www.vredno.webs.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Октобар 8, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 8, 2010 Још и ово да кажем а са конкретним освртом на ове речи: "што је најгоре, испоставило се временом да су сами клирици највећи писци тих сајтова". Кључна реч је "испоставило се". Годинама сам говорио протв анонимности на православним форумима. Она, анонимност, постоји и на форумима под "благословом епископа", као и онима који немају исти. Сви ми занамо да је Литургија, или у овом случају учење једно јавно дело. То је азбука. У њему нема никакве тајанствености. Бојим се да смо ми створили "монструма" стиме што дозвољавамо анонимним људима да јавно говоре или уче прикривени велом тајне, и на сајтовима који трде да су послушни Цркви. Ни ту сасвим ствари не штимају па неки и превише себи дозвољавају, или да се поигравају са људима који ово све озбиљно схватају и у озбиљне и одговорне сврхе управљају свој интернет рад. Дакле, испоставило се да су то били клирици. Свако је знао да су то били клирици, али који? И на "легалним" сајтовима постоје клирици који са великим задовољством уживају анонимност, а неки под велом тајне провоцирају и поигравају се. Анонимност је велики непријатељ за успешну делатност на интернету. Са овим се апсолуно слажем. Можда неко жели да пише, а да због тога не буде почишћен. winter winter ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сале. Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Од прилике тако некако, међутим тема и идеја је покренута због оних група које себе називају православним (погледај почетни пост који су то сајтови) а свесно раде против Цркве и њеног стуба - јерархије. гледао сам раније, а сад сам бацио поглед на прве странице и видим да се често појављује реч екуменизам у негативном контексту. да ли треба да се забринем за СПЦ ако мислим да је то оно што јој смета? тешко је прегледати све јер ти сајтови су огромни са много информација, па бих волео барем неки пример са прва два сајта која си навео да ми даш мало јаснију слику где се свесно ради против Цркве. морамо имати у обзир да је Христ изнад Цркве да је тако и да ће увек бити тако. Црква је не савршена и има "право" да греши ал зато има "право" и да се покаје. овде (на овом форуму) немам намеру да хвалим своју СПЦ и своју православну веру, овде ћу постављати питања за која немам одговор. п.с. овде је лако бити православац. crutches знато доста ствари не значи бити мудар Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Драган Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Долазимо до питања; Ко је или шта је црква ? ЉУДИ ТРАЖЕ СЛОБОДУ, А СЛОБОДА ТРАЖИ ЉУДЕ ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest о. Агапије Написано Октобар 9, 2010 Гости Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Од прилике тако некако, међутим тема и идеја је покренута због оних група које себе називају православним (погледај почетни пост који су то сајтови) а свесно раде против Цркве и њеног стуба - јерархије. гледао сам раније, а сад сам бацио поглед на прве странице и видим да се често појављује реч екуменизам у негативном контексту. да ли треба да се забринем за СПЦ ако мислим да је то оно што јој смета? тешко је прегледати све јер ти сајтови су огромни са много информација, па бих волео барем неки пример са прва два сајта која си навео да ми даш мало јаснију слику где се свесно ради против Цркве. морамо имати у обзир да је Христ изнад Цркве да је тако и да ће увек бити тако. Црква је не савршена и има "право" да греши ал зато има "право" и да се покаје. овде (на овом форуму) немам намеру да хвалим своју СПЦ и своју православну веру, овде ћу постављати питања за која немам одговор. п.с. овде је лако бити православац. Што се тиче Икуменизма, овде имамо посебни форум са тим на називом. Предлажем Вам да кренете са овим уводним словом наше администрације : https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7987.msg217635.html#msg217635 Наравно да вам нећу овде постављати све лоше ствари које постоје на поменутима сајтовима. То ћете сами видети по њиховим фотомотажама, коментарима и садржајима. "морамо имати у обзир да је Христ изнад Цркве да је тако и да ће увек бити тако. Црква је не савршена и има "право" да греши ал зато има "право" и да се покаје" Ово није учење православне Цркве. Овако уче протестанти и на основу ове неистине су настале све секте до сада. Христос није изнад Цркве него је у Цркви и он јесте Црква. Све остало води у протестантизам. Црква нема право и нема разлога да се каје ... то је можда праксе католичке цркве, али није наша. "овде (на овом форуму) немам намеру да хвалим своју СПЦ и своју православну веру, " Не видим разлога зашто је погрешно хвалити Цркву коју волимо и за коју сматрамо да нам је мајка. Можете слободно похвалити своју Цркву, то је лепо, неће вам се ништа десити , само ћете прославити Господа тиме. п.с. овде је лако бити православац упамтите, никада и негде није било лаки бити православан. 4chsmu1 Последњи савет, предлажем Вам да се не бавите и не замарате превише питањима икуменизма ако нисте теолог, свештеник или епископ. Такве ствари, обавезе и дужности су поверене најмудријим и наврлнскијим људима у Цркви. Зашто ? Зато што је питање икуменизма, најкомплексније и најтеже питање једне Цркве. Па тако, ако нисте упознати са основама канонског права, патрологије, догматике, еклисиологије, христологије, пневматологије, историје хришћанства, ерминетвтике, егзегезе , историје екуменизма и осталим сродним богословским дециплинама, мој вам је савет да уопште не улазите у то. А са друге стране, ако ви немате поверења у своју Цркву и људима којима је поверено да њу воде онда је време да поставите питање о сврсисходности вашег припадања Цркви у коју немате поверења. Када би се десило мени да нема поверења у моју Цркву, верујте истог тренутка се више не би сматрао њеним припадником... Остаје питање за Вас, да ли сте Ви теолог, свештеник или епископ, да ли познајете оне науке које сам поменуо - да би правивно сватили икуменизам и да ли имате поверења у своју Цркву ?! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
kirios1 Написано Октобар 9, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 9, 2010 Crkva je misticko telo Hristovo, Hristos produzen u vekove 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Сале. Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Што се тиче Икуменизма, овде имамо посебни форум са тим на називом. Предлажем Вам да кренете са овим уводним словом наше администрације : https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,7987.msg217635.html#msg217635 Ово није учење православне Цркве. Овако уче протестанти и на основу ове неистине су настале све секте до сада.Христос није изнад Цркве него је у Цркви и он јесте Црква. Све остало води у протестантизам. Црква нема право и нема разлога да се каје ... то је можда праксе католичке цркве, али није наша. дакле, наша Црква је безгрешна? таквим ставом људи зато и одлазе у протестанте Не видим разлога зашто је погрешно хвалити Цркву коју волимо и за коју сматрамо да нам је мајка. Можете слободно похвалити своју Цркву, то је лепо, неће вам се ништа десити , само ћете прославити Господа тиме. хвалим је тамо где треба, а критикујем је опет тамо где треба. непознајем црквену догму као ви, али неке ствари за које осећам према православној вери не треба ми догма или се морам понашати у складу са таквом догмом да би био добар православац? не разумем онда каква је то онда наша православна вера. упамтите, никада и негде није било лаки бити православан. bendoff из овог цитираног поста сам видео да је заиста тешко бити православан Последњи савет, предлажем Вам да се не бавите и не замарате превише питањима икуменизма ако нисте теолог, свештеник или епископ. Такве ствари, обавезе и дужности су поверене најмудријим и наврлнскијим људима у Цркви. Зашто ? Зато што је питање икуменизма, најкомплексније и најтеже питање једне Цркве. Па тако, ако нисте упознати са основама канонског права, патрологије, догматике, еклисиологије, христологије, пневматологије, историје хришћанства, ерминетвтике, егзегезе , историје екуменизма и осталим сродним богословским дециплинама, мој вам је савет да уопште не улазите у то. а чиме да се бавимо у међувремену ако нас баш тако нешто интересује, да седимо да нам неки свештеник сервира а да немамо никакво предзнање? А са друге стране, ако ви немате поверења у своју Цркву и људима којима је поверено да њу воде онда је време да поставите питање о сврсисходности вашег припадања Цркви у коју немате поверења.Када би се десило мени да нема поверења у моју Цркву, верујте истог тренутка се више не би сматрао њеним припадником... најбоље је отерати оваквог припадника православља у протестантизам, један мање који ће да поставља питања. тако си написао да само могу разумети на овај начин. ако моје дете не сме ништа да пита што му није јасно, што га буни, што жели да искаже негодовање по неким питањима, требам му одговорити отприлике овако: ако немаш поверења у свог оца и своју мајку којима је поверено да води породицу онда је време да се преистпиташ о сврсисходности припадања истој. Остаје потање за Вас, да ли сте Ви теолог, свештеник или епископ, да ли познајете оне науке које сам поменуо - да би правивно сватили икуменизам и да ли имате поверења у своју Цркву ?! шта значи ПРАВИЛНО? у сваком случају хвала, где год и кад год сматрам да СПЦ греши ја питам и захтевам одговор, а ви Оче не бисте требали на овакав начин да се обраћате простом вернику. зато и познајемо слабу своју веру јер неко ко би требао да објасни или нема времена или нерава. знато доста ствари не значи бити мудар Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oLjuba Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Драга Евдокија, Тешко је схватити ваше залагање да се форумаши јављају "тајно" зато што је то неки подстрек за искреност. Ја у томе видим апсурд. Како је нешто искрено ако је тајно? Или, како јављања чине нас, и каквим, када се јављамо јавно? Јесмо ли ми супер искрени? Или зар и ту нема проблема искрености и неискрености? Јављања у тајности немају симболику "цркве", јер она - Црква, она се изражава и остварује кроз "јавно делао". Литургија је "Јавно делао", зар не? А Златоусти говори да је сав наш живот Литургија. Строго гледано и суђено, тајна јављања не доносе никакву корист Цркви, и она су чак "антицрквена". Наравно, врло строго гледано! Па је врло легитимно да се постави питање: шта у тим јављањима има корисно, рецимо у дивној замисли: "живе речи и утехе". Жива реч је појам Цркве = Логоса. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evdokija Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Драга Евдокија, Тешко је схватити ваше залагање да се форумаши јављају "тајно" зато што је то неки подстрек за искреност. Ја у томе видим апсурд. Како је нешто искрено ако је тајно? Или, како јављања чине нас, и каквим, када се јављамо јавно? Јесмо ли ми супер искрени? Или зар и ту нема проблема искрености и неискрености? Јављања у тајности немају симболику "цркве", јер она - Црква, она се изражава и остварује кроз "јавно делао". Литургија је "Јавно делао", зар не? А Златоусти говори да је сав наш живот Литургија. Строго гледано и суђено, тајна јављања не доносе никакву корист Цркви, и она су чак "антицрквена". Наравно, врло строго гледано! Па је врло легитимно да се постави питање: шта у тим јављањима има корисно, рецимо у дивној замисли: "живе речи и утехе". Жива реч је појам Цркве = Логоса. Драги оче Љубо, нисам сагласна са вашим мишљењем. Ја не тврдим да тајност подстиче него тврдим да тајност омогућава многима од нас, да потпуно искрено - неоптерећени ( а, не оптерећујући ни друге) којекаквим (евидентно) идолским атрибутима који и нас, и њих, значе и тумаче, али и изложении којекаквим притисцима и искушењима овога земног свијета - износимо своја мишљења и искуства. Питате - како је нешто искрено, ако је тајно? Ја, напротив, никако не могу да прихватим Ваш став да нешто, што се чини тајно, не може бити искрено. У сваком (или готово у сваком) житију Светих Отаца које нам дође под руку, наилазимо на непорециво освједочење да безбројна дјела Љубави, Свети Оци и ини обични људи чињаху у тајности – побожно, искрено. Крила се Пресвета Богородица, крио се Христос, крили су се Свети Његови, крила се и сама Црква Његова, па и до наших дана, од очију свијета. Због чега нам администрација форума ЖРУ омогућава да учествујемо анонимно, ако ''тајна јављања не доносе никакву корист Цркви'', а чак су и ''антицрквена'', наравно, ''врло строго гледано''? Због чега нам то исто омогућава и Светосавље.орг чији сте члан уредништва? Евидентно је да на Листи и у Питањима пастиру та могућност се увелко користи. Чиме се уредништво Светосавља руководило, када је донијело одлуку да може и – анонимно? Избори су тајни, анкете су тајне. Сами Бог зна шта је све тајно, а да је при том - искрено, побожно, душекорисно. Увјерена сам да многе побожне, душекорисне, а при том и искрене одговоре, мишљења, исповијести итд. да не добијамо на овај начин, никада их ни не бисмо добили. Да није било могуће, анонимно, путем форума, многи никада ни праг Цркве не би прекорачили. Није ли то испуњење дивне замисли Живих Речи Утехе? Све што сам написала, уопште не укида искреност нашег слова које изричемо и јавно. Требало би да смо увијек и свугдје супер искрени, али није рјеткост да наша искреност може да буде и на саблазан. Ви сте свештеник и потпуно је природно да јавност од Вас очекује да говорите о Богу и Христовој науци јавно. Али, од Вас, оче, баш нико не би требао да очекује, а многима би било и на саблазан, да искажете јавно за коју политичку партију гласате на изборима. Можда би и многи од нас, без обзира на искрене и побожне намјере и без обзира на искреност нашег саучешћа на ЖРУ, својим изласком из анонимности учинили велику саблазан. Свако Вам добро од Господа. С Љубављу, Ваша сестра у Христу Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oLjuba Написано Октобар 11, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 11, 2010 Полазим од тога да све добро што радимо у животу јесте Литургија. "Опште и јавно дело". Она то значи. Мислим да код "Питања пастиру" треба присније сагледавати однос пастира и оних који питају, јер често та питања носе своју исповест. То је друго, јер се тиче односа свештеника и оног који пита. Тајност у неком добром делу је сасвим друго. Било је и писаца који су због смирења писали под псеуднимом. И то је друго, зато што не верујем да на овим форумима и листама има таквог смирења, јер ови нису хтели да се хвале да пишу. Нису тражили хвалу од људи. Увек сам веровао да је јављање без псеудонима боље, искреније и природноје. То је само моје мишљење Поздрав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evdokija Написано Октобар 12, 2010 Пријави Подели Написано Октобар 12, 2010 То је само моје мишљење Поздрав :group111: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука