trapa Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 Не бих се сложио са тобом Дражо. Мислим да је једино мерило исправности нечега, благослов Цркве тј. благослов епископа. Колико ја знам тако ствари у Цркви функционишу. Гомила светих отаца је некад у неком учењу грешила, али Црква никад не греши. Ко ти онда може бити гарант, да нисмо ти и ја можда они који треба да одлучују шта је исправно а шта не. Поготово данас у времену пуном разноразних саблазни, у духовном животу је веома лако манипулисати људима и упасти у погрешне воде. Зато само слушати своје епископе, и Цркву. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 Они то исто кажу за овај форум. А по мени није једино мерило квалитета и поузданости неког сајта на ком се исповеда православље и Наука Господња то да ли има благослов неког од епископа или не. И на Ихтусу и на Борби за веру се може пронаћи много душекорисних текстова, видео материјала и музике. А на сваком форуму има одређена доза саблазни коју свако тумачи на свој начин. Некоме је саблазан тврд став у исповедању вере и покушај њене одбране од духа овога света, а некоме опет превише слободарски, по разуму и либерални ставови о питањима учешћа СПЦ у ССЦ или екуменском покрету, о папи и "сестринској цркви", празнословље те спрдња кад јој место и време није и томе сл. Дакле нема ни један идеалан и безгрешан форум или сајт јер на сваком пишу грешни људи. Нити је то Ихтус, нити су то Поуке, нити је то Борба за веру.драго ми је да смо таквима балван на путу, а без благослова епископа нема ни Литургије ...с друге стране, не ради се о безгрешности и идеалности, већ о ради за или против Истине. могу да имају какве год хоћеш текстове, кад то служи само једном и то раду против Цркве и њених клирика. што је најгоре, испоставило се временом да су сами клирици највећи писци тих сајтова. па се испоставило за неке и да беже из земље из различитих разлога, а и код кога су побегли све мање сумње имам у то шта желе да ураде и којим средствима и колико ће далеко отићи у томе. џаба све знање овог света ако ради на погубљењу душа, јер неке ствари ни крв мучеништва не пере. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 ...што је најгоре, испоставило се временом да су сами клирици највећи писци тих сајтова. па се испоставило за неке и да беже из земље из различитих разлога, а и код кога су побегли све мање сумње имам у то шта желе да ураде и којим средствима и колико ће далеко отићи у томе... Е каква је тек ово измишљена теорија завере. Мало га претера. Ниси у праву што се доста ствари тиче брате Медо. Нарочито што се тиче рекла-казала причица које блате поједине клирике и оце наше Цркве. А ја сам само рекао да браћа са неких других (набројаних) форума и сајтова то исто мисле о Поукама што ти мислиш о њима. А нити је овде све написано тачно и објективно нити је то на Ихтусу или Борби за веру случај. Истина ће ипак бити негде између. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 22, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 22, 2010 ...што је најгоре, испоставило се временом да су сами клирици највећи писци тих сајтова. па се испоставило за неке и да беже из земље из различитих разлога, а и код кога су побегли све мање сумње имам у то шта желе да ураде и којим средствима и колико ће далеко отићи у томе... Е каква је тек ово измишљена теорија завере. Мало га претера. Ниси у праву што се доста ствари тиче брате Медо. Нарочито што се тиче рекла-казала причица које блате поједине клирике и оце наше Цркве. А ја сам само рекао да браћа са неких других (набројаних) форума и сајтова то исто мисле о Поукама што ти мислиш о њима. А нити је овде све написано тачно и објективно нити је то на Ихтусу или Борби за веру случај. Истина ће ипак бити негде између. 0203_cool брате мој неупућени, испало је да је један од писаца са тих сајтова, под неколико псеудонима, отац Симеон Виловски јер су нађене преписке и текстови које је објављивао при претресу његових просторија.већ мислим да је довољно рећи да су просторије владике Артемија остале неотворене за време претреса, док их сам није отворио на располагање, колико му је поштовање и неупућеност у неке ствари оставила у незнању а погрешно предатом поверењу некадашњој десној руци. ја уопште не мислим о корисницима, већ о самим форумима и сајтовима, и њиховим писцима који одржавају, подгревају и шире такав дух опхођења и пљувачине која се наизглед и насумично спроводи и представљена је као глас верних у Цркви, а уствари неко већ дуже време смислено ради да направи паралелну цркву и изазове вештачки неке ствари и то само ради моћи и новца. нека имена већ постоје у саопштењу ЕРП, мислим да нема потребе да их понављам, за неке се отворено зна, а неки ће тек да испливају ... неће ништа и нигде никад остати скривено, неки се сами пријаве мислећи да су неку велику науку радили, а оно катастрофа се вије за њима. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oLjuba Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Шта значи благослов епископа? Епископ бира и пред Црквом, и у Цркви, рукополаже, објављује пред народом презвитера да је достојан свештеничког чина, тражи ту потврду од њега, и после "аксиос" шаље га у народ да учи. И то је то док нешто не забрља. Ово што ми радимо на сајтовима ми једноставно учимо, и то је наше од Цркве дато право, а не само епископа. Није довољно само епископово "достојан". Примећујем да се овде код неких рађа епискополатрија, не један несвестан начин. Сајт који са браћом уређујем, светосавље.орг, он је под руководством три свештеника разних епархија, и чак јурисдикција. Заиста саборан са разним црквеним искуствима. Он је под пастирством канонских свештеника од који је један из монашког сословија. Оно што учимо у Цркви, на свакој Литургији, то учимо и на овим јавним гласилима. Трудимо се да обуздамо разне јогунасте умове, трудим се да очувамо благолепост и поредак који приличи у цркви. И то је то. Да би сајт био добар сајт нигде не пише као правило да је потребан благослов епископа. То се тамо код вас се јавља као нешто посебно важно, ваљда због још увек новог феномена звани интернет. Испаде да је сајт (блог) јачи од Литургије и оног што се врши на њој; да на њој могу ствари да се кажу а на сајту не? Или: постоји поверење за Литругију али за сајт не?! То само говори да се презвитерски чин у односу на епископски тако нидпоштује, што се уопште не бележи у другим помесним црквама. Свештеник је достојна личност и пред епископом, и по мом истраживању много су ближи свештеници и епископи у другиом помесним црквама него код нас. Код нас влада страх и свештеници се клоне владике - једно сасвим ненормално стање. Укључујући и мог духовног оца са мојим надлежним архијерејем, и још српска два, светосавље има "благослов" четири архијереја. Ако ће да бројимо и стално тај "благослов" као мантру да подвлачимо. Јасно је да је довољано презвитерство за учење у Цркви, и ако у старим временима није било интернета то не мења ствар. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Брате мој неупућени, испало је да је један од писаца са тих сајтова, под неколико псеудонима, отац Симеон Виловски јер су нађене преписке и текстови које је објављивао при претресу његових просторија. већ мислим да је довољно рећи да су просторије владике Артемија остале неотворене за време претреса, док их сам није отворио на располагање, колико му је поштовање и неупућеност у неке ствари оставила у незнању а погрешно предатом поверењу некадашњој десној руци. ја уопште не мислим о корисницима, већ о самим форумима и сајтовима, и њиховим писцима који одржавају, подгревају и шире такав дух опхођења и пљувачине која се наизглед и насумично спроводи и представљена је као глас верних у Цркви, а уствари неко већ дуже време смислено ради да направи паралелну цркву и изазове вештачки неке ствари и то само ради моћи и новца. нека имена већ постоје у саопштењу ЕРП, мислим да нема потребе да их понављам, за неке се отворено зна, а неки ће тек да испливају ... неће ништа и нигде никад остати скривено, неки се сами пријаве мислећи да су неку велику науку радили, а оно катастрофа се вије за њима. Ово што ти написа су чисте мирјанске инсуинације (верујем да нису злонамерне) па макар биле под благословом епископа +Јована? Која имена постоје у саопштењу ЕРП кад је ситуација око новчаних "малверзација" већ толико чиста и јасна? Које је псеудониме о.Сиемон Виловски користио на Ихтус сајту кад већ јесте па да сви одемо видети шта је то писао? А и ово размишљање о паралелној цркви коју неки желе да "направе" и то све ради моћи и новца не делује ли помало параноично и безвезе? И не постоје ли у свакој епархији СПЦ на свету проблеми сличне природе (мислим на новчане проневере) али нико неће да сече грану на којој чврсто стоји. Јер, Боже, како је могуће да се то дешава а да за то не зна глава епархије тј. надлежни епископ? Али зато туђе гране већ могу доћи у обзир. И ја сам рекао да на сваком набројаном сајту има нешто да се научи као и на овом. То што ти не мислиш тако не значи и да није тако, зар не? Скоро ми је један брат модератор обрисао линк са Светосавља. :cheesy2: Не уклапа се у уређивачку политику. Текст је написао протојереј Алексеј Јанг а нашао се уредник на Поукама да га цени за неподобан, злонамеран и штетан. Зашто људима не допустити да сами прочитају текстове па нека слободно процене јесу ли корисни и истинити или не? "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
serafima Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 ponekad posecujem takve sajtove.uistinu nisam mnogomudra da procenim,citala sam o zilotima pre neki dan i malo se uznemirila, pa onda o novim pasosima koja moja porodica i ja imamo, i tu sam se tek iznervirala jer nisam ni znala da su biometrijski, niko me nije ni pitao da li hocu takav pasos, samo su nam izdali i kad sam jih uzela videla sam da imaju neki cip u sredini pasosa. ali sve to me je uznemirilo i odvojilo na stranputicu, jer umesto da sam se molila ja sam gledala i citala neke stvari koje su uznemirile mene. :cheesy2:.gif' class='bbc_emoticon' alt=':drugarstvo:' /> Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 добро на дошла сестро :cheesy2: иначе, дух нервозе и непријатности избија таквим сајтовима, а не радошћу Васкрсења. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дража Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 ponekad posecujem takve sajtove.uistinu nisam mnogomudra da procenim,citala sam o zilotima pre neki dan i malo se uznemirila, pa onda o novim pasosima koja moja porodica i ja imamo, i tu sam se tek iznervirala jer nisam ni znala da su biometrijski, niko me nije ni pitao da li hocu takav pasos, samo su nam izdali i kad sam jih uzela videla sam da imaju neki cip u sredini pasosa. ali sve to me je uznemirilo i odvojilo na stranputicu, jer umesto da sam se molila ja sam gledala i citala neke stvari koje su uznemirile mene. :cheesy2:.gif' class='bbc_emoticon' alt=':drugarstvo:' /> Нису они зилоти што сами себе тако зову него што су их други тако окарактерисали, оклеветали и назвали зилотима. Ако ћемо тако размишљати онда су сви срби од Светог Саве наовамо а нарочито они под турском окупацијом били зилотчине а не зилоти. Јер били су нервозни и било им је непријатно због вишевековне окупације па се нису могли радовати радошћу васкрсења Христовог. Мало сутра сестро Серафима и остала браћо и сестре. Да се вера и народ чувала како то ови данас раде до сада не би било више ниједног Србина на овим просторима а и вера у Христа Спаситеља би вероватно ишчезла у мору разних јереси и осталог богохулног блата. Мислите о томе. "Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15) http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Брате мој неупућени, испало је да је један од писаца са тих сајтова, под неколико псеудонима, отац Симеон Виловски јер су нађене преписке и текстови које је објављивао при претресу његових просторија. већ мислим да је довољно рећи да су просторије владике Артемија остале неотворене за време претреса, док их сам није отворио на располагање, колико му је поштовање и неупућеност у неке ствари оставила у незнању а погрешно предатом поверењу некадашњој десној руци. ја уопште не мислим о корисницима, већ о самим форумима и сајтовима, и њиховим писцима који одржавају, подгревају и шире такав дух опхођења и пљувачине која се наизглед и насумично спроводи и представљена је као глас верних у Цркви, а уствари неко већ дуже време смислено ради да направи паралелну цркву и изазове вештачки неке ствари и то само ради моћи и новца. нека имена већ постоје у саопштењу ЕРП, мислим да нема потребе да их понављам, за неке се отворено зна, а неки ће тек да испливају ... неће ништа и нигде никад остати скривено, неки се сами пријаве мислећи да су неку велику науку радили, а оно катастрофа се вије за њима. Ово што ти написа су чисте мирјанске инсуинације (верујем да нису злонамерне) па макар биле под благословом епископа +Јована? Која имена постоје у саопштењу ЕРП кад је ситуација око новчаних "малверзација" већ толико чиста и јасна? Које је псеудониме о.Сиемон Виловски користио на Ихтус сајту кад већ јесте па да сви одемо видети шта је то писао? А и ово размишљање о паралелној цркви коју неки желе да "направе" и то све ради моћи и новца не делује ли помало параноично и безвезе? И не постоје ли у свакој епархији СПЦ на свету проблеми сличне природе (мислим на новчане проневере) али нико неће да сече грану на којој чврсто стоји. Јер, Боже, како је могуће да се то дешава а да за то не зна глава епархије тј. надлежни епископ? Али зато туђе гране већ могу доћи у обзир. И ја сам рекао да на сваком набројаном сајту има нешто да се научи као и на овом. То што ти не мислиш тако не значи и да није тако, зар не? Скоро ми је један брат модератор обрисао линк са Светосавља. Не уклапа се у уређивачку политику. Текст је написао протојереј Алексеј Јанг а нашао се уредник на Поукама да га цени за неподобан, злонамеран и штетан. Зашто људима не допустити да сами прочитају текстове па нека слободно процене јесу ли корисни и истинити или не? мда. кажеш мирјанске инсинуације? :cheesy2: http://raskoprizrenska.blogspot.com/2010/02/blog-post_5162.html иначе, занимљив покушај саплитања са помињањем владике Јована и благослова - још ће да испадне да је штетан благослов надлежног владике и школски пример како и под чијим покровитељством, епископа и Цркве, се подиже православно-мисионарски портал, сајт и форум. да се не лажемо, већ пар година уназад постоји прича о расколу који неки желе да изазову. нажалост, није само прича, али није моје да се бавим туђим наклапањима. с друге стране, уколико си упознат са новчаним малверзацијама неких других свештених лица, молим те да приложиш доказе надлежним архијерејима, да не испадне да подржаваш такву делатност. у супротном, само непотребно и злонамерно клевећеш. опет, неке поменуте личности су везане за малверзације, а неке за штетне сајтове, да мало разграничимо о чему сам писао, да ме не би тумачио по свом нахођењу. и молим те да нас не гураш у исти кош са сајтовима који су школски пример узнемирујућег духа који врше против учења и деловања Цркве, све и да су пуни текстова који је су православни, али свеукупно гледано вуку само у једном правцу. што се тиче обрисаног линка, већ си добио објашњење. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 ponekad posecujem takve sajtove.uistinu nisam mnogomudra da procenim,citala sam o zilotima pre neki dan i malo se uznemirila, pa onda o novim pasosima koja moja porodica i ja imamo, i tu sam se tek iznervirala jer nisam ni znala da su biometrijski, niko me nije ni pitao da li hocu takav pasos, samo su nam izdali i kad sam jih uzela videla sam da imaju neki cip u sredini pasosa. ali sve to me je uznemirilo i odvojilo na stranputicu, jer umesto da sam se molila ja sam gledala i citala neke stvari koje su uznemirile mene. :cheesy2:.gif' class='bbc_emoticon' alt=':drugarstvo:' /> Нису они зилоти што сами себе тако зову него што су их други тако окарактерисали, оклеветали и назвали зилотима. Ако ћемо тако размишљати онда су сви срби од Светог Саве наовамо а нарочито они под турском окупацијом били зилотчине а не зилоти. Јер били су нервозни и било им је непријатно због вишевековне окупације па се нису могли радовати радошћу васкрсења Христовог. Мало сутра сестро Серафима и остала браћо и сестре. Да се вера и народ чувала како то ови данас раде до сада не би било више ниједног Србина на овим просторима а и вера у Христа Спаситеља би вероватно ишчезла у мору разних јереси и осталог богохулног блата. Мислите о томе. предањски брате, мислим да је сасвим јасно о којим се ''зилотима'' ради у сестрином тексту, нема потребе да разводњаваш тему и правиш пропаганду да постоји јерес у Цркви. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Војо Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 Шта значи благослов епископа? Епископ бира и пред Црквом, и у Цркви, рукополаже, објављује пред народом презвитера да је достојан свештеничког чина, тражи ту потврду од њега, и после "аксиос" шаље га у народ да учи. И то је то док нешто не забрља. Ово што ми радимо на сајтовима ми једноставно учимо, и то је наше од Цркве дато право, а не само епископа. Није довољно само епископово "достојан". Примећујем да се овде код неких рађа епискополатрија, не један несвестан начин. Сајт који са браћом уређујем, светосавље.орг, он је под руководством три свештеника разних епархија, и чак јурисдикција. Заиста саборан са разним црквеним искуствима. Он је под пастирством канонских свештеника од који је један из монашког сословија. Оно што учимо у Цркви, на свакој Литургији, то учимо и на овим јавним гласилима. Трудимо се да обуздамо разне јогунасте умове, трудим се да очувамо благолепост и поредак који приличи у цркви. И то је то. Да би сајт био добар сајт нигде не пише као правило да је потребан благослов епископа. То се тамо код вас се јавља као нешто посебно важно, ваљда због још увек новог феномена звани интернет. Испаде да је сајт (блог) јачи од Литургије и оног што се врши на њој; да на њој могу ствари да се кажу а на сајту не? Или: постоји поверење за Литругију али за сајт не?! То само говори да се презвитерски чин у односу на епископски тако нидпоштује, што се уопште не бележи у другим помесним црквама. Свештеник је достојна личност и пред епископом, и по мом истраживању много су ближи свештеници и епископи у другиом помесним црквама него код нас. Код нас влада страх и свештеници се клоне владике - једно сасвим ненормално стање. Укључујући и мог духовног оца са мојим надлежним архијерејем, и још српска два, светосавље има "благослов" четири архијереја. Ако ће да бројимо и стално тај "благослов" као мантру да подвлачимо. Јасно је да је довољано презвитерство за учење у Цркви, и ако у старим временима није било интернета то не мења ствар. Коначно прави одговор. Зашто би требао благослов за неку интернет страницу, поготово форум гдје људи причају, пишу или лупетају што им је воља. Колико има не побожних људи који се пријаве на форум и остављају своје коментаре, а да при томе и не знају шта је и како узети благослов. Цијенити који је сајт православнији зато што се разликују мишљења је, што је и нормално, стварни ирелевантно. То што је овај сајт благословио +Јован не значи да друге треба пљувати и да је много бољи од других (поменутих). Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
serafima Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 zdravo svima. necu da se delimo, niti da se udaljavamo jedni od drugih jer cemo zasigurno propasti i otpasti. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest ага пије млеко Написано Фебруар 23, 2010 Гости Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 zdravo svima. necu da se delimo, niti da se udaljavamo jedni od drugih jer cemo zasigurno propasti i otpasti. Здраво Серафима, добро нам дошла! Ово је тачно што кажеш... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ssimke Написано Фебруар 23, 2010 Пријави Подели Написано Фебруар 23, 2010 ponekad odem na ihtus, ali iskreno da kazem tamo mi nesto ne mirise na dobro 0202_238 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука