Jump to content

"Дијалог са свим и сваким" - вл. Иринеј бачки

Оцени ову тему

Guest ага пије млеко

Препоручена порука

• Гости
Guest ага пије млеко

Као повод за расправу, можемо да искористимо интервју епископа Иринеја недавно дат РТС-у.

Н: Шта је суштински важно? Можете ли ви навести листу разлика?

+: Тешко је ту навести неку листу, зато што просто неколико има тих питања. Рецимо, не знам, схватање до које мере треба да постоји отворени дијалог са свима и са сваким у овом свету. Неки од наших браће архијереја у том мислим да сам и ја, сматрамо да дијалог, буквално са свим и сваким, ко тај дијалог заслужује и искрено тражи, не може бити од неке штете, било коме, ни нама ни ономе који су у дијалогу, нити он значи непоштовање идентитета тог другог, нити непоштовање нашег идентитета...

Н: Кажете свим и сваким, мислите и на друге вере...

+: И на друге вере, разне идеје

Н: Државе, странце

+ Државе... апсолутно на све. Дакле то не значи,неке, тако да кажем, свађалице доконе, неке трач мајсторе, далеко од тога, него озбиљан дијалог...

Н: Добро, друга разлика је...?

+: А рецимо неки од наше браће, можда, зазиру оптерећени историјским сећањима и искуствима, које такође не треба заборавити и не треба занемарити, али не можемо ни можда дозволити да нас она условљавају зато што и ми стварамо историју. Нисмо ми само сведоци неких догађаја који теку мимо нас без нас. Сви ми данас, некада и они који нису тога свесни, је део стварања историје наших дана. И у том смислу, дакле, ми можемо о том да водимо разговор и нађемо неку здраву меру, неку равнотежу и тако даље.  Или било шта слично, рецимо такозвани однос конзервативног начела и некаквог, како га називају, модерног начела, што и јесте и није проблем у цркви...

Постављена слика

Подели на овим сајтовима

• Одговори 50
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости
Guest ага пије млеко

Шта мислите, када је владика говорио " о дијалогу са свим и сваким" , друге вере, идеје......да ли је мислио и на мужеложничке групе и идеје ?!  0409_feel

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

да, и ја сам то тако закључио....па ракох ипак да проверим, можда грешим.

интересујеме ме да ли се "то" гледа са одобравањем или не ?

Подели на овим сајтовима

хм...можда би убројао и њих ту,

да је имао директно питање о томе...

а откуд се то прича да вл. Итинеј аустралијски као одобрава геј параду???

то мора да је неко нешто лоше разумео.

извинте што одох ван теме,

асоцирало ме...

Без Господа смо ништа...

Подели на овим сајтовима

??? ????? ?? ????????, ?????? ?? ??????????? ???????? ???????? ??????? ??????? ??? ???-?.

?: ??? ?? ????????? ?????? ?????? ?? ?? ??????? ????? ????????

???? ?? ????? ????? ?????????? ? ??? ?????? ?? ??? ? ??, ???????? ?? ???????, ???????? ?? ???? ? ??????, ?? ??? ??????? ????????? ? ??????? ?????, ?? ???? ???? ?? ???? ?????, ???? ????, ?? ???? ?? ????? ???? ?? ? ????????, ???? ?? ????? ??????????? ?????????? ??? ??????, ???? ??????????? ????? ??????????.

"...???????? ?? ???? ? ??????,?? ??? ??????? ????????? ? ??????? ?????..."!

????? ???????? ??? ???????-??????????!

"Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?"

(Св. Теодор Студит)

Подели на овим сајтовима

Уз дужно поштовање све сам прочитао и разумео...и став Владике разумем и ако нешто значи-одобравам!Међутим,у светлу неких других тема и писанија по овом Форуму сам нагласио и подвукао "...дијалог са свим и сваким,ко тај дијалог заслужи и искрено тражи...".Ово сам пре свега подвукао мислећи на Папу,јер о његовим "заслугама" и о искреним жељама за Србе не вреди трошити речи! Овиме дакако не сумњам да је Папа искрен,напротив!Али у његовим жељама не видим заслуге за Србе!Бар не оне које памтимо по добру!

"Заповест је Господња да не останемо неми у временима кад је вера у опасности. Када је вера у питању нико нема право да каже, ко сам ја? Нико нема право да каже није моја ствар или то ме не занима. Камење ће завикати а ти зар да останеш нем и незаинтересован?"

(Св. Теодор Студит)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

Чекај брате, сваки папа је другачији папа....Имали смо и ми васељенске патријархе који су били "неправослани" па чак и јеретици, било је и оних који су били против Србије вековима. Верујем да знаш ко су били Фанариоти...

Ја нисам чуо да је садашњи папа ишта лоше рекао за Србију....

За сада ми је јако битно то што није признао Косово....иако доста католика има тамо....

Подели на овим сајтовима

Ја то оцењујем ако нову Ватиканску ујдурму а све у циљу да се Папа некако Србије дочепа то јест да у Србију дође!Сад је тренутно окренуо ћурак наопако!Е,ако дође и кад се то прође,очас посал ће Ватикан то да призна у то нема сумње!Да Ватикан уради нешто супротно западу,то нит је било нити може бити!

Њему као ни претходницима не треба веровати ништа,док се не покају бар за Алојзија и погубне последице његовог чинодејствија , и не извине Србима.

Тек тад би се могло код Срба поменути нешто о заслугама и искреним намерама!Пре тога-тешко!Ватикан је то,против амера,Енглеза,Немаца ...ма свих са запада неће он никад,неће да сече грану на којој седи!

Шта је поручио Србима пред бомбардовање а у име тог истог Косова које ето сад "неће" да призна!

(Св. Теодор Студит)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

? ??? ? ???? ?? ?? ???? ?????? ?????? ?????? ?? ???? ?? ? ?????? ????!

?????, ? ??? ??????, ????? ???? ???? ?? ???? ? ???????

??? ?????? ?? ???? ????? ????? ??????? ????????? ?? ?? ?? ?? ????? ????? ?????

????, ?? ?? ??? ?? ?????? ?????? ?? ?? ????? ???? ????????? ????????.

???? ????? ????? 2. ?? ??? ? ??????, ????????, ?????????....? ?? ????? ?? ?? ???? ????? ?????????.

???? ??? ????? ?? ??? ????? ? ??? ????????? ?? ??? ? ???????,???????, ??????? ??? ??? ?? ???? ? ??? ???.

?? ????? ????? ???? ? ????.....

??? ?? ?????? ? ????????? ???????? ??? ??? ?? ???? ?????? ??? ? ?? ????? ? ???????? 16....

?? ?? ? ???? ?????????? ??????? ....

Подели на овим сајтовима

Солана је био у гостима код његових у влади,а Папа би да дође у СПЦ.Надам се да су у СПЦ свесни да могу да изазову непоправљиву штету и поделу међу верницима и ово ми је досадно да понављам...На крају ту је Папа,ту је СПЦ,шта ће бити видећемо,знам неке људе које ће такав пријем одбити од наше Цркве,али у СПЦ су мудри људи па ће проценити како да се одреде!Можда и увидимо да Срби постоје због цркве а не црква због њих!И како год се одлучило том приликом,сигурно је да ће одлуке бити далекосежне,јер народ ће се уверен сам одредити према њима-ма какве оне биле!

Замена теза је страх од католичанства,јер народ у Папином евентуалном пријему у СПЦ види амнестију за јаме и каме!Можда то некоме и ништа не значи,нико његов није убијен,за Србе ништа посебно не осећа па му је свеједно...Али ме чуди да неки мисле да су Срби заиста наивни па да им буде свеједно да дође Папа,да не памте Степинца свеца,Папу Павла другог који је упутио Клинтону речи "...требало би да бомбардујете Србе..." (изјава дата у Денверу,Колорадо,приликом јавног појављивања),и да спадам у добре познаваоце Папине хришћанске "наклоности" према Србима ко зна шта све још бих имао да кажем.

Али и ово површно што знам,је сваком честитом Србину довољно да се јасно одреди на следећи начин:Нека дође код Тадића у Србију као државник,туриста,ама коме се је добар нека га води и кући,али сва Црквена врата нека му буду затворена док се не покаје,не извини,док не покаже да дијалог "...ЗАСЛУЖУЈЕ И ИСКРЕНО ТРАЖИ..." !Само тако и толико!А ако буде другачије имаћемо демонстрације које ће доћи и проћи,али имаћемо незадовољне вернике и део свештенства који су против да Папа дође,и познајући српску истрајност имаћемо можда и подељену Цркву!А ако пак и до подела дође таквим поводом,ја их у своје скромно име поздрављам,јер у таквом случају и треба да постоје!Да се зна ко је ко,једном и за свагда!Овако,испада да се наже жртве релативизују у име "виших циљева" (!???!!!!!??!?!),пријемом би Папа добио легитимитет за јаме,каме и још свашта,а Срби би (огромна већина) то доживели као националну срамоту!

(Св. Теодор Студит)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

???????? ?? ???? ????? ??????????? ?? ????,???? ? ??? ??????,

??????,  ? ????, ?? ?? ?? ? ??? ??????? ? ????? ? ?????????? ???????? ?

? ???? ?? ?????? ?

???? ??? ????? ?? ????...

?????? ???????????

?????? ??????, ?????? ?????????, ?????? ???????? ?

?? ?? ?? ???? ????? ?? ????? ?? ????.

Подели на овим сајтовима

Да не губимо време са проценама,пређимо на суштину:дакле,једно је кад нека убијања једна црква одобри,подстиче,охрабрује или прећуткује,а сасвим је друго кад црква у убијању не учествује нити прећуткује а још мање одобрава.Којим делом реченице на коју цркву мислим није потребно наглашавати!

(Св. Теодор Студит)

Подели на овим сајтовима

• Гости
Guest ага пије млеко

У реду, РКЦ је одобравала ,подстицала и охрабривала убијање....

волео бих кад би ми навео бар један ми такав документ (посланицу цркве, неки налог....) где се налажу ова упутства ....

У међу времену размисли да ли је било и таквих осећања и размишљања у делу српског клира у Хрватској и Босни за време ратова прошлог века....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...