RYLAH Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 A čije žrtve? Ko je bio inicijator, a ko je nagrabusio? Nisu ista imena. Жртве онога који предводи пут у прогрес и жртве оних који га у томе следе. На кога бих другог мислио? Помогло би када би коначно дефинисао своју позицију, да бисмо знали о чему си желео да разговарамо, уместо да постављаш потпитања да би добио одговор ком се надаш. horatio је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2014 @@ RYLAH, ,,pomoglo bi" kada bi pročitao uvodnu poruku Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Прочито, дао своје мишљење, ал добио потпитање које каже да се у њему крило још пет непостављених потпитања. Ако нисам укапирао, има сигурно и оних који могу да дају допринос на овој теми, није фрка. Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Па, лаве зар није Христос положио свој живот? Зар нису мученици положили свој живот? Шта покушаваш, нама незнавенима, да кажеш и како да нас просвијетлиш? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2014 @@ RYLAH,@@horatio, nađite nekog drugog pa se prepucavajte Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
horatio Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 @@ RYLAH,@@horatio, nađite nekog drugog pa se prepucavajte ОК. Изгледа да смо ми страдали за твоју идеју.... w.a.mozart, -Владимир-, Arsenija and 3 осталих је реаговао/ла на ово 6 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Април 23, 2014 Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Mnogo je opasnije kad neko pogrešno shvati tvoju ideju ili je namerno deformiše u svoju korist a verovatno najgore je kad je ideja paravan za nešto drugo. Ne moramo ići daleko, pogledajte hrišćanstvo i neke stvari koje su radjene - u ime Božije- Naravno da bih stradao za ideju ali samo za onu koju svim srcem i bićem želim - a takva je samo jedna Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2014 Ko nije ukapirao, tema je za razmišljanje. Evi jedan primer: imamo ljude koji podržavaju rusku intervenciju u Ukrajini i to vide kao trijumf istoka nad zapadom. Ovde ne želim da ulazim u to da li je ta intervencija opravdana ili ne, da li je neophodna ili ne. Poenta je da li bi oni koji podržavaju tu ideju bili spremni da stanu na čelo te vojne kolone? Znači pričamo o nekoj upotrebi sile, ali po čiju cenu... Znači, podržavaš upotrebu vojske, ali da li si spreman i da snosiš posledice, ili da i drugi snose posledice tvojih namera... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 23, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 23, 2014 ОК. Изгледа да смо ми страдали за твоју идеју.... zahvali se svojoj bespotrebnoj ironiji i zadrži je za sebe Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Многи су током векова страдали за неку (или више) идеја. Има и оних који никад не би страдали ни за шта. Многи од оних који су страдали су сматрали да би живот био бесмислен да нису страдали за своју идеју. Није питање да ли треба неко други да страда за нашу идеју, него је питање из увода колико смо сами спремни страдати за своју идеју. Ствар је у томе да човек неминовно страда, било да плати главом или нечим другим. Просто такав је живот. Познавао сам многе себичњаке који нису били спремни да састрадавају са другима, али су на крају страдали од своје себичности и глупости. Ваљда је зато паметан човек и смислио узвишене идеје да би осмислио своје страдање које је у овом свету неминовно. Добро је питање и наводи на размишљање. Данас у Србији конкретно имамо две екстремистичке екипе које заговарају страдање целокупног народа зарад својих идеја. Једна је лако препознатљива јер је етикетирана од оне друге годинама уназад и назива се: националистички екстремисти. Међутим и она прва екипа није ништа мање себична и ништа мање не гура народ у страдање зарад својих циљева и идеја а та екипа је другој дала етикету да она сама не би била лако препозната али је исто тако и толико револуционарна - то је екипа еврофанатика, западњака, НАТО лобиста, реформатора(свега и свачега), итд. По души ни једни ни други нису православци зато и гурају друге у страдње... RYLAH, Ђуро Станивук, DYNABLASTER and 2 осталих је реаговао/ла на ово 5 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Pitanje: Ako bi znao da će tvoja ideja uspeti, ali da ćeš TI biti taj koji će da nastrada, da li bi je sproveo? Da li bi i dalje smatrao da je to izuzetna ideja i neka, tobože, životna ,,neophodnost", ili je tvoja ideja dobra sve dok neko drugi strada u njenom sprovođenju? 'Ajde da pitamo ovo Seselja ... Ili mozda i ne treba posto odgovor vec znamo? Ђуро Станивук је реаговао/ла на ово 1 Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
R.Žiskar Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Ваљда зависи од идеје за коју се страда. Никако се не бих препознао у страдању за 5% нижу цену фрижидера и замрзивача. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Април 24, 2014 Аутор Пријави Подели Написано Април 24, 2014 @@Жељко, Da, otprilike sam na tako nešto mislio, tj. to je samo jedan od primera. Није питање да ли треба неко други да страда за нашу идеју, него је питање из увода колико смо сами спремни страдати за своју идеју. Pa ipak bih rekao malo drugačije, zato što iako smo možda i spremni da stradamo za svoju ideju, nije korektno povući za sobom i druge. Znači pre nešto kao ,,Koga ste spremni da žrtvujete za svoje ideje?", ovo je bolja formulacija za naslov Ствар је у томе да човек неминовно страда, било да плати главом или нечим другим. Просто такав је живот. E, upravo mi nije namera da se bavim svetom. Ne znam zašto je par ljudi to shvatilo tako. To o čemu govoriš upravo je posledica onoga što potežem u ovoj temi. A to je da svako ponaosob razmisli šta to znači kada kaže ,,ja bi poslo vojsku", ,,ja bi to raskanto", ja bi ovo, ja bi ono - pa ne bi ,,ti" to uradio, ne bi ti ništa, jer zapravo očekuješ da neko drugi to uradi, a ti da se busaš u prsa. Ili možda i bi? (kad kažem ,,ti" ne mislim ti lično, već govorim uopšteno) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Daj mi para, resursa i moci (nemoguce) i ostvaricu ideju da niko ne strada pri ratovanju (vrlo prosto i moguce). Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
RYLAH Написано Април 24, 2014 Пријави Подели Написано Април 24, 2014 Pa ipak bih rekao malo drugačije, zato što iako smo možda i spremni da stradamo za svoju ideju, nije korektno povući za sobom i druge. Зависи од идеје. Има један што је пре две хиљаде година својим следбеницима обећао само мучеништво, прогон и смрт Њега ради, па Га славимо и даље, зашто помишљати само на освајања, крв и ратове? Зато сам и причао горе о ономе, али ме из неког разлога ниси схватио. Постоје људи који су повлачили и друге да се жртвују зарад неке идеје, али се та идеја испостави као племенита, и идеја која често вуче цело човечанство напред, тако да је веома дискутабилно давати оцене о некоме само зато што се не либи да зарад неке идеје сам страда или да сноси одговорност за то што је још неко страдао. Можда би пре могли разговарати о томе које су идеје или вредности достојне да за њих било ко страда. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука